Ha hiszel Istenben, de az evolúció elég meggyőzően hangzik, akkor mi van? Hogy lehet ezt összefésülni?
1. Bibliai teremtéstörténet
2. Mezopotámiai teremtéstörténet
3. Iszlám teremtéstörténet
4. Egyiptomi teremtéstörténet
5. Indiai teremtéstörténet
6. Tibeti teremtéstörténet
7. Japán teremtéstörténet
8. Kínai teremtéstörténet
9. Laoszi teremtéstörténet
10. Maja teremtéstörténet
11. Azték teremtéstörténet
12. Afrikai teremtéstörténet
13. Germán teremtéstörténet
14. Görög teremtéstörténet
15. Finn teremtéstörténet
16. Magyar teremtéstörténet
A fentiek közül melyik az igaz ? Csupán ennyi a gond a "szellemi" elméletekkel, hogy ahány népcsoport annyi féle.
Evolúció elmélet viszont egy van. Mégis mi az a nagy különbség amitől az állatok "csak állatok"? Mi az amit mi tudunk és ők nem és nem az intelligenciabeli különbségnek köszönhető?
Mégis mi az a nagy különbség amitől az állatok "csak állatok"? Mi az amit mi tudunk és ők nem és nem az intelligenciabeli különbségnek köszönhető?
Megmondom, ne felelj, gondold át.
A SZÓ. A LOGOSZ - amivel a világ teremtetett.
Az állat belesimul (gerincével is, tudom van néhány kivétel, de ez fontos) a természetbe.
Az ember a természetet olvassa.
Az ember SZÓLÉNY. Szavakkal kommunikál, melyet intuitíve ragad meg - az állatok fantasztikusan kommunikálnak -de reflex és jelzés szerűen. A beszélni tanuló gyerek intuitíve az ideáját ragadja meg a szónak: a szó és jelentése nála azonos. Biztosan használ 2 évesen olyan szavakat, amit sehogy sem tudnál neki elmagyarázni: pl.talán, hogy, mégis,akkor. De amit megmutatsz, annál is: egy kis barna 3lábú faasztalon megtanulja asztal és tudja: a fehér, műanyag, szögl.4lábú: asztal. A leterített kockás terítő a kiránduláson:asztal. Hatalmas intuitív munk van mögötte!
A világnak szövete: szöveg (etimológiailag is összefügg a kettő!)
Most ennyi. Akit érdekel, annak ajánlhatok irodalmat, nagyon jó.
Amit a gyrekek beszédtanulásáról írtál, az igaz. Nemcsak ismétlik a hallottakat, hanem beléjük szívódik, értelmezik a mögöttes tartalmat és a megfelelő helyzetben átértelmezik azt. Elvont fogalmakat, logikai összefüggéseket társítanak a szavakhoz, ösztönös módon ragad rájuk a nyelv, mintha az agyuk csak erre várna. Ez egy fantiasztikus időszak, akit a nyelv csodálattal tölt el, annak vicces és döbbenetes élmény figyelni a gyereke beszédfejlődését. És érdemes felírni a gyerek nyelvhasználati érdekességeit :: (Csak egyet hadd rángassak elő. Anya: gágá. Kislány: anya, ne libogjál :)
Elnézést az offért.
Nem kell ehhez gyerek mert elég ha bekapcsolod a tévét.
"Tárulj Cézár"- Győzike
De a beszéd , hogy az ember szólény az is az intelligenciabeli különbségnek köszönhető.
Kedves kérdező!
Az összes nagy történelmi egyház elfogadja az evolúció elméletét. Nem tudom tehát, hogy mi a probléma.
Az evolúció csupán a Biblia szó szerinti értelmezését üti, aminek a 6000 évvel ezelőtti teremtés (kreacionizmus) is a része. Ezt viszont mai ismereteinkkel egyszerűen 100%-ban ki tudjuk zárni. Persze van néhány futóbolond, aki csakazértis a 6000 éves Földben és a szó szerint vett Bibliában hisz.
Szóval ha hinni akarsz Istenben, akkor próbáld meg összeegyeztetni valahogy az evolúcióval. A legtöbb hívő ezt úgy teszi, hogy szerintük Isten az evolúció folyamán "fejlesztette", tökéletesítette az élővilágot, az evolúciót használta fel eszközként a teremtéshez.
Az viszont tény, hogy mai ismereteink szerint egyrészt nincs is olyan éles és egyértelmű határvonal élő és élettelen anyag között, így egyszerűen magától is létrejöhetett olyan molekula az "ősleves"-ben, ami ugyan még nem volt élő, de már másolni tudta saját magát energiabevitel hatására, másrészt a beavatkozás nélküli evolúció is magyarázható, tehát nem feltétlenül szükséges egy Isten, vagy egy külső erő, aki elindítja, felügyeli a dolgokat, mert a természetes szelekció megteszi ezt helyette. Sőt, kifejezetten azt látjuk, hogy a természet "vad" törvényei érvényesülnek. Én is e mellé teszem le a voksomat. Ettől még önmagában az evolúció, mint tény nem üti Isten létezését. Csupán ismeretében joggal kérdőjelezhető meg az, hogy ha ez ilyen jól működik, akkor egyáltaln szükséges-e, kell-e, hogy legyen valami Isten-szerű természetfeletti lény, amikben őseink kezdtek el hinni azért, mert nem tudtak megmagyarázni sok olyan dolgot, amit mi már meg tudunk.
a mítikus idő nem egyenlő a mobilodról leolvasható idővel. Meg kéne próbálni elvontabban gondolkodni. MI lenne, ha pl egy Ady verset ilyen "direktbe " értelmeznél?
"Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat
S mégis megkérdem tőletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt? "
Az anyakönyvi kivonatomban az áll, Góg és Magóg fia vagyok, ha későn jövök haza, és nincs nálam a kapukulcs, hiába dörömbölök, nem enged be a viceházmester, hiába kérdezem az arra jövőket, sírhatok-e - a viceházmester földszinti lakásában van egy Nagy Magyarország térkép a Kárpátok koszorújával, ott állok alatta ...stb.stb
59-es ezt kinek írod? remélem nem nekem..58 :D
"De az ido az mindenhol pontosan arra az idore gondol"
Te tudod, ki mire gondol az iő esetében?
Akkor kérem az idő PONTOS definícióját megadni szíveskedjél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!