Ha hiszel Istenben, de az evolúció elég meggyőzően hangzik, akkor mi van? Hogy lehet ezt összefésülni?
32-es vagyok.
A napsütés a pigmentáció erősödését eredményezi ezért olyan fehérek az északiak és sötétebbek a déliek. Ez gondolom egyértelmű. Ha több idő áll rendelkezésre miért olyan hihetetlen, hogy egyéb változások is végbemehetnek? Az alapépítőkövek minden élőlényben azonosak. (AGCT CTAG) csak a sorrend változik. A DNS kémiai szerkezete magában rejti az evolúcióban fontos szerkezetváltozás lehetőségét is. Az evolúció bizonyított tény mióta felfedezték a DNS-t de nem bizonyíték Isten nem létére. Csak arra, hogy a bibliában nagyon sok a baromság van de hát azt még olyan emberek írták akik azt hitték, hogy a Föld lapos.
Isten adta az agyatokat is, emberek! Miért adta, ha nem akarja, hogy használjátok? Tényleg azt gondoljátok, hogy hogy Isten azt várja el tőlünk, hogy nyilvánvaló tényekkel szemben megpróbáljuk becsapni magunkat? Hogy skizofrém módon meghasonulva letagadjuk azt, amit látunk? Biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal okosabb.
Másrészt azt is szélsőséges megközelítésnek tartom, hogy a világyegyetem vagy a fajok random jöttek létre. Ez egy felfoghatatlan precizitással összerakott tökéletes rendszer, olyan jól ki van találva, hogy hiába van Hubble űrteleszkópunk és elektronmikroszkópunk vagy ami a viharunk, még a bolhafülnyi töredékéről sincsen halvány sejtelmünk sem.
Na akkor (kérdezhetném tanító nénisen, kedves gyerekek) szerintetek ki az, aki képes egy ilyen művészileg felülmúlhatatlan érték- és szabályrendszert tökéletesen megalkotni?
Számomra ez nem kérdés. Az evolúció maga a teremtéstörténet. Csak Ádám meg Éva nem tudom, hogyan fér a képbe.
Ja még valami (mindenre biztos nem tudok reagálni): az evolúció nem arról szól, hogy egyik faj a másikkal szaporodik (a faj definíciója szerint ez paradoxon lenne). Nem is arról, hogy a majomból lett az ember. Nem akarok erről kiselőadást tartani, egyrészt nem vagyok szakértő, másrészt meg könnyű utánanézni. Csak ha valamit meg akarsz cáfolni, illik tudni, mi is az.
"Másrészt azt is szélsőséges megközelítésnek tartom, hogy a világyegyetem vagy a fajok random jöttek létre. Ez egy felfoghatatlan precizitással összerakott tökéletes rendszer, olyan jól ki van találva, hogy hiába van Hubble űrteleszkópunk és elektronmikroszkópunk vagy ami a viharunk, még a bolhafülnyi töredékéről sincsen halvány sejtelmünk sem."
Na és aki ilyet képes alkotni, az hányszor bonyolultabban felépülő életforma lehet? Na és azt ki teremtette? Mert hát ha a miénket kellett teremteni, akkor a bonyolultabb mégis hogyan lehetne magától, csak úgy, mindig létezve?
Egyáltalán nem random jönnek létre.
A mutációk a környezeti hatások (pl: kozmikus sugárzások) során történnek. Az evolúció meg gondoskodik róla, hogy a gyengébb (rossz mutáció) elhaljon, a jó meg tudjon fejlődni.
Egészen egyszerűen van egy élettér és környezet. Ha egy utód olyan mutációval születik, hogy mondjuk 3 füle van, de süket rá nem hallja meg a ragadozót, megeszik és ennyi volt. De ha a 3 fülével jobban hall, akkor jobban észreveszi a ragadozót, nem eszik meg, tud utódot nemzeni, akinek már átadja a 3 fül génjét.
Az evolúció NEM olyan mint egy autógyártó, hogy egyre jobb modelleket tervez! Hanem minden olyan EGYED életképtelenné válik amelyik egy megváltozott környezetben jól vagy jobban életben tud maradni. És ha ez az egyed sikeres adott környezetben, akkor az ő vérvonala marad fent, mert ő életben marad és tud szaporodni a többi meg egyszerűen meghal.
A folyamatos alkalmazkodás tesz sikeressé egy fajt.
Nem lesz mindig állandó a klíma sem. Ha jön egy jégkorszak kihal az amelyik nem képes ehhez a környezethez alkalmazkodni.
Ebben semmi random nincsen.
"Hanem minden olyan EGYED életképtelenné válik amelyik egy megváltozott környezetben jól vagy jobban életben tud maradni."
Nah ez jó hül*e mondat volt :D
Helyesen: "Hanem minden olyan EGYED életképtelenné válik amelyik egy megváltozott környezetben nem jól vagy jobban tud életben maradni."
Magyarul mindig annak van fix élettérben fix táplálék mellett több esélye boldogulni amelyik jobban megfelel az adott környezetnek. És egyszerűen eleszi a kaját a kevésbé jobb elől, és ő csinálja meg a nőstényt előbb.
Ez ennyire egyszerű.
És persze ez nem azonnal történik, egyik napról a másikra. Ezért vannak az akár tömeges kihalások is, ha túl gyorsan kéne alkalmazkodni egy megváltozott környezethez. Amelyik faj nem tud változni, az idővel ki fog halni. Kiszorítja egy olyan amelyik jobban tud.
Itt nincsen varázslat, egyszerű mint a faék.
Ahogy egy evolúció biológus mondta találóan egy NG műsorban: "Az evolúció motorja nem az élet, hanem a halál"
Kérdező, az tény, hogy az élőlények képesek alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez, és az is tény, hogy idővel tovább tudják adni az utódaiknak a módosulásokat. Hívőként én úgy gondolom, hogy ezt a képességet Isten helyezte el az élőlényekben. Ez a Bibliából is következik, mivel a Genezis szerint Isten kezdetben csak növényevő állatokat teremtett, ma viszont sok ragadozó faj van, amelyeknek az egész teste alkalmazkodott a ragadozó életmódhoz. Vagyis pl. az oroszlánt eredendően nem teremthette olyannak Isten, amilyenek a mai oroszlánok, mert akkor nem tudott volna növényevő lenni, valahol hibádzana a bibliai logika.
A kérdésre, hogy pontosan hogyan és mennyi idő alatt mehettek végbe a változások, a Bibliából nem lehet választ adni.
A tudományos álláspontok és a bibliai világnézet közti ellentmondások "összefésülésére" én a következőt ajánlom neked végiggondolásra. Mivel a tudomány nem számol az isteni beavatkozás lehetőségével, ezért olyan magyarázatokra van szüksége, melyek a ma mérhető természeti feltételek alapján valószínűeknek tűnnek bizonyos jelenségek leírására. Istennek azonban nem lehetetlen napok alatt olyan mérvű változásokat létrehozni a teremtett világban, melyek a mai szemlélő szemével visszatekintve úgy tűnnek, hogy csak évmilliók alatt mehettek végbe.
Az evolúciós magyarázatokban kétségtelenül a "legzavaróbb" pont egy hívő számára, amint arra te is rámutattál, az ember evolúciója. A Biblia elég egyértelműen egy a maihoz nagyon is hasonló tulajdonságokkal rendelkező homo sapiens megteremtését írja le "a föld porából", nem pedig majomszerű állatok egyre fejlettebbé és emberibbé válását. Ezt a kérdést úgy gondolom, hogy senkinek nem sikerült még tisztáznia, én valahogy úgy gondolom, hogy ezek az előemberszerű élőlények is léteztek, és Ádám és Éva is mint valós vérszerinti ősünk és első homo sapiensek, léteztek. A Biblia szempontjából nagyon lényeges a homo sapiens közvetlen isteni eredete és megteremtése, nem engedhető meg egy folytonos átmenet fejletlenebb életformákból. Úgy gondolom, hogy ez utóbbi tudományosan nincs is bizonyítva, egyedül az van bizonyítva, hogy léteztek pl. australopithecusok, homo erectusok stb., de az, hogy nekünk szükségképpen ezek vérszerinti őseink is lettek volna, nincsen. Ezek lehettek Isten által teremtett, de mára kihalt állatok, hasonlóan a mai emberszabású majmokhoz, melyeknek genetikai állománya rendkívül nagy egyezést mutat az emberrel, mégis ők egyértelműen állatok, mi meg egyértelműen emberek vagyunk. A tudomány nem hisz a szellemekben, a Biblia viszont arról szól, hogy mi emberek a Földön a szellem hordozói vagyunk, ez különböztet meg az állatoktól. Ezért a tudománynak a nagy genetikai egyezések szükségszerű kapcsolatot jelentenek, a Biblia szempontjából viszont a lényegi különbségeket nem az anyag, hanem a szellem adja. Például Jézus, Isten Fia ugyanúgy egy homo sapiens, emberi testben volt, mint én, mégis az ő isteni Szelleme nem mérhető össze az én emberi szellememmel.
Összefoglalva én úgy gondolom, hogy az életet a Földön Isten teremtette, úgy, ahogy a Biblia leírja, ám a leírás tömörsége számos olyan kérdést nyitva hagy, amelyek fontosak lennének egy Biblia-tudomány összefésüléshez, ezért csak találgatni tudunk. A világi tudomány megállapításait hívőként nem szükséges elvetni, csak tudomásul kell venni, hogy mivel más premisszákat vesz alapul a gondolatmenetéhez, ezért a következtetései is mások lesznek. A világi tudomány se nem hülyeség, se nem gonosz, egyszerűen lényegénél fogva nem vehet figyelembe egy olyan premisszát (Istent és a szellemvilágot), mely alapjaiban befolyásolhatná a következtetéseit. Nem veheti figyelembe, mert a szellemvilág a tudomány eszközeivel nem mérhető, ami nem mérhető, annak a létezése nem bizonyított. Materialista alapon ugyan logikus, de a Biblia nem materialista, és ha a valóság sem csak matéria, hanem valóban van egy, az anyagi világgal szoros kapcsolatban lévő szellemvilág, akkor a materialista magyarázat biztosan nem a valóságot írja le.
Nincs mit tenni, meg kell várni, amíg a szellemi Létező úgy dönt, hogy felfedi magát az anyagi világ előtt! :) Amíg ez nem történik meg, addig soha nem lehet a materialista tudományt és a Bibliát "összefésülni".
Köszönöm, ez nagyon hasznos válasz volt számomra, bár már egészen letettem róla, hogy ilyen módon közelebb kerülhetek a kérdésem megoldásához (mármint egy ilyen oldalon).
Tehát az ősemberek léteztek (ezt is kár lenne tagadni), de nem ők a mai ember elődei? Az ősemberek kihaltak, majd Isten megteremtette Ádámot és Évát? Jól értem a magyarázatodat?
Erről pl nem tudtam, hogy a Biblia szerint a teremtett állatok mind növényevők voltak. Ezt meg tudod mondani, pontosan hol írja le a teremtéstörténet?
Igen, én úgy gondolom, mindenképpen létezniük kellett, hiszen a csontjaikat nem találhattuk volna meg, ha nem lettek volna. :)
A másik kérdésedre nem könnyű válaszolni, az idősíkokra. Ha figyelembe vesszük, hogy a tudomány a kormeghatározást is olyan módszerekkel végzi, melyek csak bizonyos paraméterek változatlansága mellett tekinthetőek pontosaknak, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy mi igaz a tízezer évekből, évmilliókból, és ezért azt sem tudhatjuk biztosan, hogy az "ős"emberfajták (vagy, radikálisabb elképzelés szerint, akár a dinoszauruszok) kizárólag a mai embert megelőző időkben élhettek-e, vagy lehettek a kortársai is. A Biblia minimum egy olyan óriási kataklizmáról számol be, melynek alapvetően meg kellett változtatnia a körülményeket a Földön, ez az özönvíz. Mivel az özönvízhez köti a Biblia az évszakok kialakulását, ezért Isten Igéje alapján pl. a Föld mai tengelyferdeségének is akkor kellett létrejönnie. Ez materialista-tudományos szempontból elég meredek állítás, de nem tudok engedni abból az elsődleges hitbeli igazságból, hogy Isten Igéje igaz.
Tehát azok szerint, akik a fiatal Föld elméletet vallják, mindazok a feltételezett események (földtörténeti korok, dínók, jégkorszakok, ősemberek stb.), melyeknek a létét a tárgyi bizonyítékok miatt megkérdőjelezni nem lehet, a mai ember idejében (~ az elmúlt 6000 évben) történtek, hiszen az ember lényegében a Földdel egyidős (pár nap eltéréssel).
Én a magam részéről merek kételkedni abban, hogy a Föld (a bolygó) 6000 éves lenne, de hiszem azt, hogy a teremtésnek az a menete, ahogy a Biblia leírja, igaz. Ez ellentmondásnak tűnik, de valójában csak figyelmesen kell olvasni és értelmezni a szöveget, valamint helyén kell tudni kezelni azt, milyen célból íródott a Biblia, és már nem is olyan lehetetlen, hogy ez a két dolog egyszerre igaz legyen. Az ősidőkről a Biblia leírása annyira tömör, hogy gyakorlatilag alig lehet belőle választ kapni valamire, mert csak a legfontosabb van benne kiemelve: hogy az embernek mi a származása és a küldetése. Az első teremtéstörténet (6napos teremtés) mutatja be, hogy hol az ember helye az egész teremtésben, és mi a küldetése (Istent képviselje a földön és uralkodjon). A második teremtéstörténet az ember formáltatásának, a férfi és asszony viszonyának eredetére fókuszál.
Mindkét teremtéstörténet egyértelműen hiányos, a sztorinak lényegében minden olyan része hiányzik belőle, ami az embert szorosan nem érinti. Egyszerűen nem ad rá egyértelmű választ a Biblia, hogy s mint történtek részleteiben a dolgok. Például az első teremtéstörténet elején a föld felszíne vizes, és a vizeknek össze kell gyűlniük egy helyre, hogy legyen szárazföld. A második teremtéstörténetben a föld csontszáraz, és Isten azzal kezdi, hogy megnedvesíti a földet. Valami nem stimmel? Valószínűleg az idősík.
Egyszer Derek Prince egyik könyvében (Égi háború) olvastam, hogy az 1Móz 1:2-ben olvasható "A föld pedig kietlen és puszta volt" mondatnak az eredeti héberhez ugyanannyira hű fordítása lenne "A föld pedig kietlen és puszta lett". Ugyanazzal az igeformával kell a két dolgot kifejezni, mégsem mindegy, hogy melyik itt a valós jelentés. D.P. úgy érvel (ez támadható persze, de azért logikus), hogy "kietlen és puszta" (tohu vá bohú) általában nagy isteni ítéletek után lett a föld, ott, ahol ez a kifejezés még a Bibliában előfordul. Vagyis elképzelhető, hogy a "kezdetben" (1Móz. 1:1), amikor Isten a földet megteremtette, és az 1Móz. 1:2 között akár hosszú idő is eltelhetett, amiről a Biblia hallgat, mert ez a könyv az embereknek adatott, és az emberekről szól. De ha így van, a kettő között akár lejátszódhattak már a Földön más világkorszakok is. Vagyis nem biztos, hogy Isten akkor teremtett "először" életet a Földön, amikor a többivel együtt az embert is megteremtette. A Biblia valójában csak azt állítja, hogy amikor Isten abba a műveletbe belefogott, amelynek a végén az embert is megteremtette, akkor kietlen és puszta volt a föld, és sötétség és víz borította. Ez valószínűleg nem lehetett "a kezdet kezdete", mert az 1Móz. 2:4-5-ből megtudjuk, hogy abban az időben, amikor Isten az eget és a földet megteremtette (vagyis a tényleges "kezdet kezdetén"), még csontszáraz volt a föld, és csak később lett rajta víz (ami az élet elengedhetetlen feltétele). Az a mód, ahogy ezt leírja (földről felszálló pára) egy lassú, elhúzódó folyamatra utal. Az 1Móz. 1-ben olvasható 6napos teremtéstörténet viszont már ez után játszódik, hiszen azzal kezdődik, hogy mindent víz borít.
D. P. érvelése szerint ez arra is utalhat, hogy Isten már akár korábban is elpusztíthatta a földi világot vízözön által (egyszer vagy többször).
Na szóval a lényeg az, hogy én azt is elképzelhetőnek tartom, hogy nem feltétlen kell a Föld bolygón feltalálható összes leletet, ásványt, kőzetet, földtörténeti maradványt stb. az emberrel egy idősíkba elhelyezni ahhoz, hogy "működjön" a Biblia. Különös módon a bibliai és a tudományos őstörténet között épp a mai ember "korára" vonatkozóan van a legkisebb eltérés: mindegyik nagyon fiatal (néhány ezer éves) történetet tulajdonít mindössze az embernek. A legkorábbi, a mai emberhez köthető tárgyi leletek sem haladhatják meg a néhány ezer, legfeljebb néhány tízezer éves kort. De ebből, mint fentebb vázoltam, szerintem bibliai alapon sem következik, hogy a Föld bolygó (sőt az egész világegyetem) egyidős lenne az emberrel.
A fiatal Föld felfogásnak elég nagy hibája, hogy képtelenségnek tűnik ilyen keretek között egy csomó mindenre magyarázatot adni, ami megfigyelhető az anyagi világban, akármennyire is hívő valaki. A világegyetem is és a Föld bolygó is sokkal öregebbnek tűnik az embernél. Például, ha csak a Földet vagy a Naprendszert nézzük, rengeteg olyan emlék vagy egyenesen "sebhely" van mindegyiken (de a Holdon vagy más bolygókon jobban látszik, mivel nincs légköre és nem borítja víz), amelyek nemigen köthetőek az ádámi faj (Biblia szerint) ~6000 éves történetéhez. Mi van a jégkorszakokkal? Mi van a rengeteg kőolajjal a Föld mélyében? Mi van a hatalmas meteorit-becsapódásokkal? Mi van a marsi vízzel? De legfőképpen: mi van azokkal az innen több tízezer vagy millió fényévre történő kozmikus eseményekkel, melyeket mai eszközeinkkel meg tudunk figyelni? Ha a fiatal (emberrel egyidős) világegyetem elvéhez ragaszkodunk, nem tudunk magyarázatot adni arra, miként lehet régebbi eseményeket megfigyelni az égen, mint amilyen régen elvileg a világegyetem meg lett teremtve.
Az utolsó kérdést könnyebb megválaszolni, hiszen az 1Móz. 1:29-30 leírja, mit adott enni Isten az embereknek és az állatoknak:
1Móz 1:29 És monda Isten: Íme néktek adok minden maghozó füvet az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül.
1Móz 1:30 A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatoknak, amelyekben élő lélek van, a zöld füveket [adom] eledelül. És úgy lőn.
(A maghozó füvek: lényegében a lágy szárú nyitvatermők, zárvatermők; a maghozó fák pedig a fás szárú nyitvatermők, zárvatermők. A zöld füvek a termést nem hozó egyéb lágy szárú növényeket jelentik.)
A húsevés és a ragadozó életmód a bűnbeesés miatti, az egész Földre és minden élőlényre kiható átok következménye volt a Biblia szerint, aminek a folyamatát Énókh könyve (apokrif irat) részletesebben is leírja. (Lényegében azt írja le, hogy ennek oka az volt, hogy a Bibliában is említett „óriások” megzabáltak minden kaját a földön.) A lényeg az, hogy úgy tűnik, mire az özönvíz történt, már valószínűleg jelen volt a húsevés.
1Móz 6:11 A föld pedig romlott vala Isten előtt és megtelék a föld erőszakoskodással.
1Móz 6:12 Tekinte azért Isten a földre, és íme meg vala romolva, mert minden test megrontotta vala az ő útját a földön.
Az özönvíz után pedig Isten már nyíltan megengedte a húsevést:
1Móz 9:2 És féljen és rettegjen tőletek a földnek minden állatja az égnek minden madara: minden ami nyüzsög a földön, és a tengernek minden hala kezetekbe adatott;
1Móz 9:3 Minden mozgó állat, amely él legyen nektek eledelül; amint a zöld füvet, nektek adtam mindazokat.
Azonban a próféciákban azt is kinyilvánította Isten, hogy ez egy átmeneti állapot, ami meg fog szűnni, és a Messiás eljövetelekor, a teremtés helyreállításakor meg fog szűnni a ragadozó életmód és a húsevés:
Ézs 11:6 És lakozik a farkas a báránnyal, és a párduc a kecskefiúval fekszik, a borjú és az oroszlán-kölyök és a kövér barom együtt lesznek, és egy kis gyermek őrzi azokat;
Ézs 11:7 A tehén és medve legelnek, [és] együtt feküsznek fiaik, az oroszlán, mint az ökör, szalmát eszik;
Ézs 11:8 És gyönyörködik a csecsszopó a viperák lyukánál, és a csecstől elválasztott a baziliszkusz lyuka felett terjengeti kezét:
Ézs 11:9 Nem ártanak és nem pusztítnak sehol szentségemnek hegyén, mert teljes lészen a föld az Úr ismeretével, mint a vizek a tengert beborítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!