Rossz dolog, ha az embert katolikusnak nevelték, de más
vallások iránt kezd érdeklődni? Ajánlanátok könyveket
a buddhizmusról?
Figyelt kérdés
Személy szerint jártam hittanra, elsőáldoztam és bérmálkoztam, gimnázium első évéig rendszeresen jártam templomba aztán lassan ez kiszorult az életemből, most főiskolára járok, a szobatársam pedig egy könyvet olvasott a buddhizmusról. Engem is elkezdett érdekelni a dolog, sok mindent még nem tudok róla, de a fenti kérdésről érdekelne ti, hogy gondolkodtok. Valami olyan érzésem van, hogy ez nem helyes ezzel megtagadom azt amiben eddig hittem, de másik részről úgy gondolom, ha nekem ez tetszik akkor foglalkozhatok vele. Az egyik idős ismerősömnek is mondtam az itt leírtakat, mert bölcsebb mint én a 22 évemmel és gondoltam elmondja a véleményét, erre azt mondta h nem fog előnyömre válni ez a nézetváltás. És találkoztam már olyanokkal is akik szerint pokolra jut aki nem abban hisz mint ők.
Kérdező,egy fontos dolgot jegyezz meg:Az egész keresztény egyházat olyan emberek irányítják,akiknek az az érdekük,hogy te mint hívő ne tágítsd az érdeklődési köröd,csúnya szóval élve le akarnak butítani egy bizonyos szintre.Ha egy hívő nyitottá válik más vallásokra,filozófiákra,az általában együtt jár azzal,hogy nem lesz többé birkaként terelhető,nem fognak tudni vele mindent elhitetni.Ettől az egyház fél,hiszen az ilyen emberek a hatalmukat veszélyeztetik.Ezért kitalálták,hogy Isten szemében bűn az ilyesmi,mert így megfélemlítésben tudják tartani a híveket.
2015. jan. 1. 09:57
22/24 anonim válasza:
Nem rossz dolog. Azzal nem tagadod meg a hited, hogy más nézőpontokat is megismersz.
Könyv: Buddha beszédei. Az az eredeti. Rengeteg más könyv is van még ezen kívül, de mára már a buddhizmust is kedvük szerint csűrik-csavarják az emberek, és ez a "nyugatiak számára optimalizált" buddhizmus már köszönőviszonyban sincs az eredetivel.
2015. jan. 2. 13:30
23/24 anonim válasza:
Szia kérdező :)
Személyes tapasztalat : ugyan ezeket a dolgokat végigjártam mint amit te (bérmálkozás ecetera ecetera), de valami mindig sántított az egészben... A szüleim késztetésére vittem mind véghez ezeket a dolgokat, azonban mindig reálisabban gondolkoztam mint ahogyan ők azt gondolták ezért hozzám a buddhizmus mindig közelebb állt. Talán az vonz/vonzott benne ,hogy egy kicsit kitudok bújni a világ és a saját gondjaim alól abban a kis időben amíg meditáltam na és az a tény/tudat ,hogy a saját tetteimért én vagyok a felelős nem pedig egy "feljebbvaló". Valami megmagyarázhatatlan nyugodtság és boldogság töltött el minden egyes alkalommal és ahogy egyre jobban kezdett "rá állni az agyam" ez egyre csak fokozódott...
Szerintem amiatt nem kell kínosnak érezned a dolgot csak azért mert van igényed a világ számos kultúrájára hiszen csak azokról tudunk igazán véleményt mondani amit megismertünk vagy megtapasztaltunk :) Nyugodtan hagyd ,hogy kalandozzon az elméd, a szíved úgyis oda fog visszahúzni ami igazán megfog amiben igazán hiszel :))
2015. jan. 4. 14:26
24/24 Girgoy válasza:
Ami a buddhista meditálásban pozitívum, jó hatás, az megvan a keresztény szerzetesi gyakorlatban is, különösen a keleti ortodoxoknál. Bizonyos szemszögből a hészükhaszta szerzetesség előfutára a buddhista meditációs technika. A valódi imádkozásnak kb. alapjául szolgálnak azok a "technikák", amelyek egyszerűen a lélek lecsendesítésére és szétszórtságának megszüntetésére irányulnak. Javaslom, tényleg alaposabb ismerd meg a TELJES kereszténységet. A nyugati kereszténység (katolikus és protestáns is)általában racionálisabb, de az ortodox kellő misztikával übereli más vallások misztikáját, sőt kimutatja azok téves zsákutcáit is.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!