Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Rossz dolog, ha az embert...

Rossz dolog, ha az embert katolikusnak nevelték, de más vallások iránt kezd érdeklődni? Ajánlanátok könyveket a buddhizmusról?

Figyelt kérdés
Személy szerint jártam hittanra, elsőáldoztam és bérmálkoztam, gimnázium első évéig rendszeresen jártam templomba aztán lassan ez kiszorult az életemből, most főiskolára járok, a szobatársam pedig egy könyvet olvasott a buddhizmusról. Engem is elkezdett érdekelni a dolog, sok mindent még nem tudok róla, de a fenti kérdésről érdekelne ti, hogy gondolkodtok. Valami olyan érzésem van, hogy ez nem helyes ezzel megtagadom azt amiben eddig hittem, de másik részről úgy gondolom, ha nekem ez tetszik akkor foglalkozhatok vele. Az egyik idős ismerősömnek is mondtam az itt leírtakat, mert bölcsebb mint én a 22 évemmel és gondoltam elmondja a véleményét, erre azt mondta h nem fog előnyömre válni ez a nézetváltás. És találkoztam már olyanokkal is akik szerint pokolra jut aki nem abban hisz mint ők.

2014. dec. 28. 18:00
1 2 3
 11/24 Girgoy ***** válasza:
100%

Miért írsz nézetváltásról, Kérdező? Feltett szándékod, hogy elhagyod a hitedet vagy csak meg akarsz ismerni egy másik vallást? Én egyébként gyerekkorom óta keresztény vagyok, de kamasz koromban tettem egy nagy kanyart más vallások, ezotéria, okkultizmus, stb. felé. De visszakanyarodtam. A kanyar után jó ideig csak saját hitemmel foglalkoztam, a kereszténységet ismertem meg még jobban. Ezután sodródtam bele ismét vallásközi témákba, de már úgy, hogy sokkal szilárdabban tudtam, hogy a kereszténység mit tanít és ahhoz képest más vallások miért kevesebbek. Nem a csillogást kell nézni, hanem hogy tényleg mi az, amit kínálnak az egyes vallások. Ebben a kereszténység nyer. Csak néhány példa:

1. A reinkarnáció visszatérés ahhoz a változó, elmúló illúzióvilághoz, amihez alacsonyabbrendű vágyaink kötnek, és amelyből a Nirvána nemcselekvése tűnik a buddhista számára ez egyetlen bizonytalan megoldásnak. Ezzel szemben a feltámadás az egész világot újítja meg, nem a romlatlanságra térsz vissza, hanem egy romolhatatlan világba, ahol a tested is (vagyis teljes emebrséged) romolhatatlan lesz, és ez nem bizonytalan, nem a te erőfeszítéseid záloga, hanem Isten kegyelme, amihez egyetlen életben való megtérés is elég.

És még sorolhatnám az alapvető különbségeket és a célokat. A buddhizmus egyébként a legfejlettebb pogány vallás szerintem még így is, az emberi lélek teremtett mélyére ásott le, és alapvetően az emberi lélek mélységével, minőségével kapcsolatban igen bölcs megfigyelései vannak és erkölcsileg tényleg fejleszti az embert. Csakhogy a korlátai itt vannak. A világról, az okokról, a dolgok értelméről már bizonytalan tanításai vannak, és a végső cél is kevesebb (lásd fent). De ez nem az alapító Buddha hibája, ő alapvetően pozitív lökést adott a hindu vallásnak, magasabb minőség felé törve ki belőle, csakhogy pár évszázaddal Krisztus előtt élt, és az, hoyg miért ilyen a világ és miért van midnennek értleme, oka és célja, és mi Isten örömhíre az emebriség számára, az alapvetően Krisztusban kristályosodott ki az egész emberiség számára. Dióhéjban.

2014. dec. 29. 18:28
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
#11 A kereszténység sem válaszol mindenre. Például miért akarja Isten, hogy imádják, ő úgysem az emberktől függ?
2014. dec. 29. 18:38
 13/24 anonim ***** válasza:
64%
Mert szereti a teremtményeit. Amúgy jó kérdés :D
2014. dec. 29. 19:08
 14/24 anonim ***** válasza:
Jézus úgy látszik nem akadt fenn ilyen kérdéseken mint ti. Ugyanis azt tanította, hogy az Atya JÓ.
2014. dec. 29. 20:04
 15/24 Girgoy ***** válasza:
89%
Kedves funonym! Miért ne válaszolna, olvastad a teljes Bibliát? Isten és ember között pont a Bibliában van a legbensőségesebb viszony, olyannyira hogy egyes kiváló teológusok azt is mondják, hogy közöttük olyan lényegi kapcsolat van, hogy nemcsak az ember nem érthető meg végső soron Isten nélkül, hanem Isten sem az ember nélkül! Merthogy Istennek voltak szolgái mielőtt a földi világot teremtette (angyalok), de neki valódi társ kellett, aki Hozzá hasonló, amikor az embert megteremtette. Hasonlóan ahogy Ádám is a földi világban uralkodónak lett teremtve, mégse talált igazi társra az állatokban, csak Évában. Merthogy Istenhez hasonló volt. Merthogy ha a Biblián végig átívelő "trendet" nézed, akkor Isten végig sokkal inkább apaként, mint úrként viselkedik az emberrel (defektes látásmód az, ami Őt önkényúrnak állítja be, ha valaki tényleg végigolvassa az egész Bibliát, pont az jön le belőle, hogy Isten a végsőkig türelmes és könyörületes a makacs ószövetségi emberiséggel szemben), az újszövetségben, különösen a Biblia végén pedig már Krisztusban Isten feltárja az Ő emberszeretetének legszelídebb, vőlegényi vonását, amikor jelzi, hogy Isten képes az embert nemcsak megvédelmezni és vezetni, hanem a betegségeit gyógyítani, a lábát megmosni, érte ütéseket, szenvedéseket és még a halált is elviselni, amelyben gyilkosai bűneinek bocsánatát kéri. Csakhogy az ember megtérjen és éljen. Merthogy valódi Istenként van hatalma még a "karmikus tartozást" is elengedni (amire egy hindu isten sem képes).
2014. dec. 30. 09:28
 16/24 A kérdező kommentje:

11-es nem feltett szándékom, utólag lehet, hogy rosszul fogalmaztam, most szeretnék inkább mással foglalkozni vallások terén, az ismerőseim között elég sokan érdeklődnek buddhizmussal meg ezo bolt stb. Szóval a kereszténységgel kevésbé, egyszerűen nincs is olyan közeg akivel erről el tudnék beszélgetni.

15-ös ezt az elméletet még sosem hallottam, szóval mindig hallok vmi újat. A bibliát teljes egészében én sem olvastam még, nekem itthon egy 80-as években kiadott képes biblia van azt olvastam el nagyon régen. Nagyon tetszett és szemléletesek a rajzok. Teljeset nem is tudom hol lehetne elolvasni, mert a könyvesboltban azt mondták, hogy csak válogatás van teljes biblia nincs. Lehet nincs rá igény...

2014. dec. 30. 16:11
 17/24 anonim ***** válasza:
#15 A biblia szerint Isten nagyon szereti az embereket, akkor miért ad valakinek a homoszexuális hajlamot (vagy olyan környezeti behatásokat, amitől az lesz), ha ő tiltja, a homoszexualitást? Ez szerintem elég ellentmondásos. Lehet, hogy az lesz a válaszod, hogy próbára tegyen minket, de szerintem ebben is van elvihiba, mivel ő azt is mondja, hogy minden embert ugyanannyira szereti (legalábbis addig biztosan amíg meg nem született), eközben valakinek sokkal nyomorúságosabb a Földi élete. Erre megint egy lehetséges válasz lenne, hogy akinek nyomorúságos volt a Földi élete, annak majd a mennyben jódolga lesz, de akinek jó élte volt is kerülhet mennybe, szóval megint fent áll az "igazságtalanság".
2014. dec. 30. 16:34
 18/24 Girgoy ***** válasza:
61%

A Képes biblia nekem is tetszett - gyerekkoromban. :) De azóta a teljes Bibliát már elolvastam vagy 5-6-szor. Ma az a baj a keresztények többségével, hogy nem tudatosítják hitüket, nem értik meg, hogy pontosan miben hiszenek. Az alaptanítások persze egyszerűen vannak megfogalmazva (Isten részéről is), hogy mindenki, kicsik és nagyok is értsék, de a mai világban igen agyafúrt támadásoknak van kitéve a kereszténység, és szükséges, hogy jobban megértsük ezeket az egyszerűnek tűnő dolgokat. Persze ha szimplán csak hűségesek maradunk az Egyházhoz, az is célravezető. :)

Én éveken át beszélgettem egy hiteles buddhistával, és sokmindent megismertem rajta keresztül a buddhizmusból, ő pedig rajtam (és másokon) keresztül a kereszténységből. A végén ez az ember megkeresztelkedett. :) Egyébként én úgy látom, hogy a nagy világvallások (és most ne az ezotéria szennyvizéről beszéljünk) alapvetően pozitív törekvések az ember részéről Isten felé, de nincsenek birtokában a teljes kinyilatkoztatott igazságnak. Nem sátániak ezek a vallások, a jelen korunkban viszont a Sátán felhasználja azokat arra, hogy a teljes kinyilatkoztatás birtokában lévőket eltérítse a helyes útról megtévesztően. A pogány vallások megkísérlik a keresztény tanokat, Jézsut saját vallásuk rendszerébe ágyazni, de az ő rendszerükben sérülnek az eredeti keresztény tanok, Jézus nem az egy hindu vagy egy muzulmán számára, aki Ő valójában, hanem kisebb annál. Mert ha kinyilatkoztatott telejsséget részleges rendszerbe helyezzük el, az sérülni fog. Ez a sátáni csúsztatás ebben.

A pogány vallások viszont a kinyilatkoztatott Igazság fényében nem csorbulnak, csupán önmaguk meglévő korlátait mutatják meg jobban. Nézd csak meg: a megvilágosult Sziddhártha Buddha felfedezte önmagában a teremtett, bukás előtti emberség nyomait, ami magasabbrendű minőség a világnál, de nem tudta, hogy ez az emberi természet Valakiről mintázva lett. Mert a hindu istenek nem ilyenek voltak, mint Krisztus Isten. A hindu gondolkodásmódban megtanulta, hogy a tettek magukban hordozzák önmaguk büntetését vagy jutalmát, de a karma/kamma törvénye a hinduizmusban mindenre kiterjed, nincs olyan isten, aki bűnbocsánatot hirdet, aki elengedi a karmikus tartozást, vagy aki őmaga bölcs személyes ítéletével eleve felette áll egy univerzális automatikus törvénynek. Sziddhártha Buddha felfedezte, hogy az ember belső torzulatlan minősége nem olyan természetű, mint amilyen a múlandó, változékony világ, éppen ezért a világra irányuló vágyak kioltásával gondolta megoldhatónak, hoyg az ember visszatérjen saját magasabb minőségű énjéhez. De számára nem létezett más világ, mint a szamszára körforgása, a Nirvána fogalmát ő maga vezette be egyfajta állapotként, ami sokkal inkább pusztán a szamszára tagadása, mint egy pozitívan megfogalmazott világos valami. Azért jutott erre a következtetésre, mert nem ismerte Isten tervét, aki nem pusztán egy újabb világkorszakot indít, hanem gyakorlatilag lezérja az összes eddigi (feltételezett) önmagába térő világciklust. Az Utolsó Ítélet pont erről szól: maga az Igazság (Krisztus) választja szét örökre az eddig összekeveredett elemeket, és ezzel megszűnik a világ hintázása, vegyes volta. Innentől kezdve nem újabb kör jön, hanem végső szétválás örök élet vagy örök kárhozat felé. A jelen ég és föld elmúlik, tűz emészti meg, és egy romolhatatlan világ lesz újjáalkotva, ahol az ember teste is romolhatatlan lesz. Az Utolsó Ítélet nem a jelen világciklus elmúlása, hanem az összes ciklus elmúlása, a "hintapolitika" vége. De erről Buddha nem tudott, ami nem az ő hibája. Persze halála után találkozhatott a túlvilágon Krisztussal, akitől megtudhatta, hogy van jobb annál, amire Buddha fantáziája terjedt ki, és az ő sejtései, amit a Nirvána fogalmában elvetett a Feltámadásban kapnak magasabb és teljesebb formát. De ő is csak Krisztusban nyerhette el üdvösségét, akkro is, ha a történelem egyik olyan embere volt, aki legtöbbet tett önerőből saját lelkének megtisztításáért.

A fenti korlátokat tartsd szem előtt, ha tényleg buddhizmussal akarsz foglalkozni, nehogy leraboljon az ellenfél az üdvözülő nyájtól. Egyébként a buddhizmusban nem fogsz olyanról hallani, aminek a kereszténységben nincs megfelelő letisztultabb formája. Ha katolikus vagy, talán kevésbé ismert számodra a keleti (ortodox) kereszténység, amiben, és leginkább annak hészükhaszta szerzetesi irodalmában, hasonló jelenségeket találsz, mint ami a buddhista meditációs technikában pozitívum, de egy biztonságos keresztény lelki közegben jönnek ezek elő. Javaslom, olvass nagy keleti szerzetes atyákat (pl. Teológus Szent Gergely, Aranyszájú Szt. János, Lépcsős Szt. János, stb.), bár ezek keményebben a mai embernek, de néhány moder teológus is jól feldolgozta a keleti szerzetesi lelkületet és bölcsességet. Ilyen mai keleti tanítók a kereszténységen belül: Kallistos Ware, Hierotheosz Vlachosz, Anthony Bloom, Athoszi Szt. Sziluán, stb. Ők nagyon jól ismerik az emberi lelket és a keleti egyházatyák tanítását és köynveik könynen elérhetők pl. internetes könyvesboltokban. A keleti keresztény szerzetesség számos egybecsengő megfigyelést tett a buddhizmussal, de az előbbi feljebb vezet, mert a teljes igazságot látja. Sok sikert!

2014. dec. 30. 17:38
 19/24 anonim ***** válasza:

Kérdező, kezdetnek ezt a Bibliát ajánlom:

Újszövetség/Zsoltárok könyve

[link]

(keresztény könyvesboltokon keresztül is rendelhető szerintem, csak nem akarok reklámozni)

ugyanezen a honlapon teljes Bibliát is lehet venni

(nekem is olyan van mint a fentebbi, és antikváriumban vettem egy teljes Károlit)

2014. dec. 30. 17:51
 20/24 anonim ***** válasza:

Kereszténység jobb megismeréséhez:

Rózsa Huba: Mi a Biblia? (Jel Kiadó, 2010)

Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe Jel Kiadó, 2003

(Ószövetséget szerintem háttérirodalom ismerete nélkül csak félreérteni lehet ez egy nem teológusoknak is emészthető könyv)

Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban (on-line)

[link]

Az Újszövetség hitelességéről két előadás pdf és hanganyag:

- Hogyan lett könyvvé az Újszövetség?

Dia: [link]

Hanganyag: [link]

- Manipulálta-e az Egyház Jézus üzenetét?

Dia: [link]

Hanganyag: [link]

2014. dec. 30. 18:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!