Miért hiszik Jehova tanúi, hogy azért van igazuk mert nem szeretik őket az emberek?
Jehova tanúi humor
Mikor pedig látták Péternek és Jánosnak a szólásban való bátorságukat, és megértették, hogy írástudatlan és közönséges emberek, csodálkoznak vala; meg is ismerék őket, hogy Jézussal voltak.
- Apostolok Cselekedetei 4:13
Mikor a Jehova Tanúkról hallok, annyi ige jön az eszembe, hogy alig bírom magam lefogni, ne írjam fel mindet. :o) Ez a fenti pl. most azért, hogy valakik, akik magukénak tudják be az igazságot, és nem is akármilyet, hanem magától az ISTENTŐl jövőt, akkor arra búzdítják egymást, hogy ne beszéljenek az igazságról, arról ne folytassanak párbeszédet, hanem boruljanak egymás válára, és ríjjanak, hogy annyira emelkedett állapotban vannak, hogy őket senki nem érti meg. :o)))) Akárcsak Pál apostol és JÉzus:
MOndá Atyám, hogyan tűröd ezt Fiam? Ezekért adnád életed, akik beszélgetni akarnak, meg kérdezni? Fiam, ne tedd, hiszen csalódásomra leend akkor te nékem. Vonulj sértettségbe, és ne szóld amit parancsoltam neked.
-Igen Atyám-megkönnyebbüle Jézus, és szemberöhögé az embereket. -Haha-kacarászott, közben féllábon ugrándozzá, és mondá:
-Itt a vége, emberek! Az én igazságom ugyan világosság a világnak, de ti semmit nem tudtok meg ebből! -kárörvendett.
Pál apostol járá a világot, hírdetvén az igét. Szembe jövének emberek, és Pál ideges leend.
-Jaj, ezek még beszélni kezdenek, én meg hogyan folyamodjak velük párbeszédbe? Vajon jó társaság? Kiiskolázott a lelkiismeretük? Vannak rossz szokásaik? Talán hitehagyottak? Esetleg többet tudnak nálámnál, és még nekem kell tanulni tőlük? Ó Uram, miért hagyand engem ilyen kétségek között? LÁtod, irástudatlan vagyok, nincs nálam sem Őrtorony, sem egyébb kiadvány....és mikor jelenik már meg az Új Világ fordítás? Tiszta ideg vagyok, hogyan jelentem ki a nevedet? Hiszen legalább 237-szer lekell legyen írva, hogy ezek a pogányok meg tudjanak szólítani Téged! És csak jönnek....-megremeg Pál apostol ina, szemgolyója felcsusszand pillája alá.....
-Idegenek! -szól hirtelen vezérelve a Szentlélektől- nem beszélek veletek! Megjött az utasítás ama nemes Bruklinból, hogy mind pogányok vagytok, és csak az mehet az Atyához, aki előbb válaszol 360 kérdésre, áttanulmányozza az ismeret című könyvet, és álmából felébredve is tudja: a hű és bölcs rabszolga mehet csak a mennybe, nektek nem készített helyet Jézus! De reménykedjetek, talán megmenekedtek, de csak ha prédikáltok havi legalább 25 órát, és mindennap elmondjátok az embereknek, hogy Isten neve Jehova. A rosta jár emberek, aki meg akar térni, az előbb a hű és értelmes szolgával tárgyaljon, majd az ad belépőt az Atyához. Én nem mondhatok ennél többet, mert nem kaptam erre felhatalmazást. MÁris eltértem mára előirányzott Mi Királyság szolgálatunkban megadott bevezető beszédtől....
Aki már hallott engem erről beszélni, és nem tért meg, annak Isten sem kegyelmez. Kecske az, és nem juh. HÁt vegyétek be az evangéliumot, amit Isten üzent általam! -dörgedezett Pál, és szétosztott néhány tucat őrtornyot, amiben azt sem tudta, hogy mi van, mertnem tudott olvasni, de vakon hitt a hű és értelmes osztálynak. Átnyújtotta a meghívókat a legközelebbi kerület kongresszusra, aki kérdezni mert valamit, esetleg kételkedett, azoknak a nevét felírta, és megküldte Bruklinba, jelezve, hogy elburjánzott a hitehagyás a hívek közt.
Szomorúan tovább ment, és így szólt az Atyához:
Atyám, nem értelek téged! A jó híred hordom az emberek közé, hallhattad, a hívek átlagosan havi 300 órát prédikálnak havonta, és mégis oly kevesen veszik be a beszéded....nem Atyám, arra gondolni sem tudok, hogy valamit rosszul teszek. A hibás csak Te lehetsz, hiszen Te osztod az eledelt.... pedig milyen jó hírt viszek. Armageddon, pusztulás, remény, de csak a 144 ezernek, újjá tehetik majd a földet térdig vérben járva, ha a családtagjuk nem tér meg Bruklinba, az elpusztul. Ó Atyám! Mennyien megszabadulhatnának pedg emígyen anyósuktól. De ezeknek semmi sem Szent. Meghalt Krisztus, nem engedjük őket Úrvacsorázni sem, még ettől is megkíméljük őket, de ők nem akarnak HOzzád menni. Ne is bocsáss meg nekik, hiszen megátalkodott pogányok. Én is elmegyek inkább börtönbe. Kérlek majd ne szed le a láncokat.Én ezeknek nem prédikálok tovább!
Hú....
az Őrtorony árnyékában
A villamoson találkoztam egy ismerősömmel, aki keresi a helyét a “kereszténység világában”. Vele volt a férje is, aki eléggé elkötelezett Jehova Tanúi felé. Nem sok időnk volt beszélgetni, de azért érintettünk néhány dolgot. Ami a legszembetűnőbb volt a számomra, hogy az elmúlt kb. öt év alatt milyen sokat változtam, lévén, hogy tíz évig én is egy voltam közülük – épp ezért csoda, hogy szóba állt velem az illető.
Ami a legérdekesebb a Tanúk hozzáállásában az a Szervezet (a vezetőik) és azok írásmagyarázata és módszerei iránti elkötelezettségük. És a vezetők valamit nagyon jól csinálnak, ugyanis Jehova Tanúi milliói fogadják el az állításaikat, anélkül, hogy utánanéznének. Védelmeznek olyan dolgokat, amiről minden bibliaolvasó és a(z egyház)történelmet egy kicsit is ismerő keresztény tudja, hogy tévedés (pl. az Újszövetségből a hitehagyott keresztények irtották ki a “Jehova” nevet a 2. században). A hétköznapi Tanúk pedig nem néznek utána az ilyen állításoknak. Igazából nincs is rá lehetőségük. A vezetőik azt állítják a keresztényekről, hogy mind hazudnak és tévednek, mert Sátán irányítja őket, így az nem hiteles, amit mondanak. A saját kiadványaikban pedig természetesen a téves nézeteik szerepelnek, mint “alátámasztó bizonyítékok”.
A Szervezet hatalma a tagok fölött a “bibliatanulmányozási” módszerükben keresendő. Az alkalmaikon nem közvetlenül a Szentírást tanulmányozzák, hanem “segédeszközöket”, amik segítenek megérteni az amúgy érthetetlen Írást. A kiadványaikban hétről hétre, évről évre feldolgozzák ugyanazokat a témákat, és ezzel elmélyítik azokat a Tanúk fejében, megalapozva elkötelezettségüket. Mivel mindig ugyanazt hallják, kezd számukra természetessé válni. A feladat egyszerű: ismételj sokáig egy hazugságot, míg mindenki elkezd benne hinni – kicsit hasonló elven működnek a reklámok is.
Ilyen módszerrel kiképezve nehéz elbizonytalanítani őket. A legnagyobb feladat, hogy megmutassuk nekik a Társulat bibliamagyarázati módszereinek helytelenségét. Ha ezt sikerül meglátniuk, akkor a Bibliából egymaguk is (a Szentlélek segítségével) megtalálhatják az igazságot.
A fent említett férfival beszélgetve láttam rajta, hogy kicsit elgondolkodott. Felhozott néhány témát, és – az idő rövidsége miatt – igyekeztem azokat röviden de mégis meggyőzően megcáfolni. Abból látszott a tehetetlensége, hogy a magyarázataimat nem tudta cáfolni. Inkább újabb és újabb témákat igyekezett felvetni, sikertelenül. De még az ilyen sikeres beszélgetések után is olyan erős a lelki kötődés a Szervezethez, hogy nagyon nehéz őket kimozdítani – de Istennel semmi sem lehetetlen.
Ami pedig az evangéliumi hitű keresztényeket illeti… Nem az a legjobb módszer, hogy elküldjük őket szó nélkül, ha jönnek. Gondolkozzatok csak el: ők nem olvasnak keresztény könyveket, nem hallgatnak meg egy biblikus igehirdetést. Az egyetlen lehetőségük, hogy a tiszta evanéliumot hallják, ti vagytok. A Mt 28:18-20 fényében pedig felelősek vagyunk azért, hogy az evangéliumot tovább adjuk másoknak, és bizonyságot tegyünk nekik. Jehova Tanúi őszinte, istenkereső emberek, akik félre lettek vezetve. Segítségre van szükségük, hogy megtalálhassák a Biblia Jézusát.
Projekció – externalizáció: A szekták előszeretettel hangoztatják a társadalomtól feléjük irányuló ’üldözést’, még akkor is, ha ennek semmilyen kézzel fogható, valós bizonyítéka nincs. Egyéni szinten a ’megtért’ iránt aggódó, de jószándékú családtagokba vetítenek hasonló érzéseket, cselekedeteket. Így a hívő a negatív tulajdonságokat a külvilágnak tulajdonítja, ezáltal lelki megkönnyebbülést érez, a problémákat kizárja belső világából.
Miért üldözték őket?
Jézus mondta: "gyűlöletesek lesztek "minden nép előtt az én nevemért (Mt 4:9)"
Minden tiszteletem és részvétem az üldözés áldozataié. Főképp, mert értelmetlenül haltak meg. Mire alapozom ezt?
Soha nem üldözték őket Jézus nevéért. A fejezetben többnyire a Szervezet elleni üldözésekről olvashatunk, amikor gyakran egyébként Jézus nevét valló emberek üldözték a Társulat tagjait (egyáltalán nem keresztényi módon!), de soha nem Jézus vagy Jehova nevéért folyt az üldözés. Persze ez nem mentesíti az üldözőket, gyilkosokat semmi alól sem!
A 661. oldalon olvasható az a nyilatkozat, melynek aláírásáért a koncentrációs táborokban lévő Tanúknak szabadulást ígértek. Ebben a Szervezet elhagyását és a vele kapcsolatos besúgói tevékenységet vállalta az aláíró. A 663. oldalon (3) már mint "hitnézeteiket megtagadó nyilatkozatot" értelmezik és hogy az aláírást megtagadók "Jehova iránti lojalitásukért és Krisztus neve iránti odaadásukért szenvedtek". De itt kizárólag a Szervezet iránti hűségről volt szó.
A fenti kis gondolatmenetet azért érzem fontosnak, mert jól mutatja, hogy milyen mértékben azonosítja az Istenhez való hűséget a Szervezethez való hűséggel a Társulat, és mennyire erős ez a kötődés a Tanúkban.
A Jehova tanúi köztudottan nem örvendenek nagy szimpátiának az emberek köreiben. Ezért ők úgy gondolják, hogy a keresztények üldöztetéséről szóló próféciák, rajtuk teljesednek be, ami szintén abban a reményben élteti őket, hogy jó ügyet szolgálnak. Érdemes össze¬hason¬lítani a bibliai üldöztetést a Jehova tanúi „üldöztetésével”. Amint átolvastuk az idevonatkozó igéket, mindjárt megvilágosodik előttünk a mély szakadékként tátongó különbség.
Mát. 24;9. Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért.
Már. 13;9. Nyomorúságnak kezdetei ezek. Ti pedig vigyázzatok magatokra: mert tör¬vényszékeknek adnak át titeket, és gyülekezetekben vernek meg titeket, és helytartók és királyok elé állítanak én érettem, bizonyságul ő nékik.
Ján. 15;21. De mindezt az én nevemért cselekszik veletek, mivelhogy nem ismerik azt, aki küldött engem.
Fil. 1;29. Mert néktek adatott az a kegyelem a Krisztusért, nem csak hogy higyjetek Ő benne, hanem hogy szenvedjetek is Ő érette:
II. Tim. 3;12. De mind azok is, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, üldöztetni fognak.
Gondolom, rájöttél, hogy miért is üldözték az akkori keresztényeket. A jövőben is ugyanezért fogják üldözni őket. Igen az írásból világosan kiderül, hogy Jézus Krisztusért. A benne való hitért és a róla tett bizonyságtételért. Ezzel szemben a Jehova tanúit nem Jézusért nem szeretik, hanem az erőszakos tolakodó viselkedésük és a sok hamis tanításaik miatt. A Jehova tanúi igen nagy létszámmal bírnak világszerte. Ez is közreműködik az ő megnyugvásukban miszerint jó úton haladnak. Azonban a nagy létszám és tömegek egyáltalán nem az igazság mellett tanúskodnak. Mindig is kicsiny volt és az is lesz az a létszám, amely hitt és hinni fog Jézusban és üdvözülnek majd. (Mát. 7;13-15. 22;14.). Viszont ezek után könnyen el tudom képzelni, hogy a jövőben ez a vallás behódol az Antikrisztusnak és az ő hamisprófétájának, hirdetve a földi paradicsomot, hiszen az Antikrisztus mindenkit elkápráztat, akit csak lehet, és imádni fogják őt a föld lakosai. Még az is lehet, hogy a Jehova tanúi fogják elárulni azokat, akik Jézust prédikálják, és Ő benne hisznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!