Miért hiszik Jehova tanúi, hogy azért van igazuk mert nem szeretik őket az emberek?
Utolso vagyok!
Meg nincs teljesen Jehova kezeben az eletem(csak azert irom, hogy ne legyen felreertes), de en mar ugy erzem, mivel rendszeresen jarok az Osszejovetelekre, ugy erzem mintha mar meg lennek keresztelkedve, de remelem hamarosa eljutok odaig:)
"Miért van az,hogy mindíg velünk foglalkoznak a legtöbbet ezen az oldalakon? "
Mert ezeket a kérdéseket veszed észre. Szerintem legalább ugyanennyi kérdés van, amiben az ateisták szívatják a katolikusokat és viszont. Ha nem több.
"Az egyik oldalon azt olvastam,hogy nekünk nincsenek önálló gondolataink,mégsem mi szoktunk linkelgetni olyan dolgokat ,amit szerintem az olvasok 10%-a sem olvas el. "
Hát, pedig én még egy olyan emberrel sem találkoztam, aki ezt csinálná és nem ontaná a JT-s szöveget. Még Péter ír elég hosszú kommenteket, de ő határeset. Ő még azért olvasható.
"Én nagyon büszke vagyok arra ,hogy Tanú lehetek és elmondhatom az embereknek,hogy Jehova Isten mit szándékozik majd tenni az emberiségért,és remélem ,hogy mások is megfogják majd tapasztalni azt az érzést amit én érzek akkor amikor egy olyan személy keresztelkedik meg akit én tanítottam a Biblia megértésére ,és én vezettem azon az úton ami őt az Istenhez vezette! "
Legyél rá büszke! Senki sem tiltja. Ezzel senkinek semmi baja. Csak a radikális balf@szoknak, de velük nem kell törődni.
Az a baj, hogy a hittestvéreid többsége akkor is tukmálja a nézeteit, ha az illető baromira nem kíváncsi rá. Tudod ezért utál titeket mindenki.
"Szóval,hogy miért hisszük azt,hogy igazunk van?:Jézus prédikálásának a témája mindíg Isten Királysága volt,ő szétküldte a tanítványait,és megbízta őket azzal,hogy személyesen beszéljenek erről másoknak. "
Ez mind szép és jó. De nem ez volt a kérdés.
L
Jehova Tanúi
A Jehova Tanúi az a szekta, amely azt állítja magáról, hogy az ő vallásuk a leggyorsabban terjedő vallás a világon. Talán ők a legnagyobb missziunáriusok az összes többi vallási mozgalom között. Senkit nem fogadnak a soraikba, míg emberek látogatásával (otthonukban) nem folytat térítő tevékenységet.
Nevüket Ésaiás próféta könyveből (43,10: "Ti vagytok az én Tanúim, így szól az Úr") vették, ahol az Úr szót ősheberül JHVH jelölik, és ezt olvassák helytelenül Jehovának (Jahve helyett, ami annyit jelent létező).
A szektát Charles Taze Russel alapította Penszilvániában, 1982-ben. Már ifjú korában elfordult kálvinista neveltetésétől és a keleti vallásokat tanulmányozta. Már fel akart hagyni a vallással, mikor Jonas Wendell tiszteletes meggyőzte őt arról az alapigazságról, hogy a Biblia Isten szava. Russel maga köré gyűjtötötte baráti köre egy részét, és a Biblia beható tanulmányozásába fogtak. Gondolataikat kezdetben az Eledel egy gondolkodó keresztény számára című lapban publikálták, melyet később az Őrtorony váltott fel. Ezek főleg a menny és pokol létének tagadását hirdették, mellyel egyetlen felekezet sem akart egyet érteni. Russel ezután, 1879-ben alapította a Sionista Őrtorony társaságot, melynek alap ideológiáját az ő írásai szolgáltatták. 1916-ban halt meg azután, hogy meg kellett élnie jövendölése bukását - 1914-ben világvége. A társaság irányítását jogi tanácsadója, Joseph Franklin Ruherford vette át, aki a szektát Jehova Tanúira keresztelte (1931), majd 1942-ig volt a vezetője. A következő vezető Nathan H. Knorr lett. Az ő ideje alatt növekedett a szekta tagjainak száma a leggyorsabban. Nagy fontosságot tulajdonított a tanulásnak. New York államban egyetemet alapított a Biblia tanulmányozására és egy rádióállomást. Őt Frederick W. Franz követte, akinek elnöksége során negyed millió tag hagyta el a szektát. Ennek oka talán az újabb Armageddon jövendölése 1975-re.
Hitük alaptételei:
- ők az egyetlenek, akik Isten igazságát hirdetik; a világnak csak akkor van reménye, ha csatlakozik mindenki a mozgalomhoz,
- Isten (Jehova) valamikor a világegyetemben egyedül létezett,
- Isten alkotta Jézust is, aki egy arkangyal, de a Földön mint ember (nem istenség) élt; mikor Isten feltámasztotta, szellemként távozott a mennyekbe,
- Jézus kínhalála a kereszten nem biztosít senki számára örök életet; az ember számára megváltást és megbocsátást a mozgalomhoz való tartozás és Isten szüntelen hallgatása jelenti,
- az összes többi egyházat és a világ vezetőit az ördög irányítja,
- a jelenlegi világrend az Armagedonnal fog véget érni, és az életben maradottak Jézussal fognak uralkodni ezer évig,
- Ez alatt az idő alatt nem lesz betegség, mindenhol béke honol, bőséges termés, "amit csak az ember kívánhat",
- az ezer év letelte után mindenki felkel poraiból; az a 144 000 személy, aki megüti a megkövetendő mércét a mennyekben folytathatja "életét", a többi hívő a Földön, a hitetleneket elpusztulnak,
- Isten királysága a földön 1914-ben alakult, mikor Krisztus visszatért a bárányaihoz és megkezdte azok megtisztítását; az Ördög kiűzetett a mennyekből és Isten királyságának földi tartományait megtisztítja az 1914-ben élők segítségével.
A Jehova Tanúinak legkedveltebb jelmondata, hogy aki most él a Földön talán soha nem találkozik a halállal.
Jehova Tanúi kultusz eredete
Míg Joseph Smith látomások segítségével fejtette meg a második visszajövetel kérdését, egy pennsylvaniai üzletember, Charles Russel keleti számmisztika felhasználásával jutott el a rejtély megoldására. Az Úr visszajövetelének célja és módja című füzetben Russel kiszámította, hogy az esemény 1874-ben fog bekövetkezni. Ebben az évben a "messiás" megjelenik Russelnek, és a kiválaszottak egy csoportjának. Az időpont elmúltával a szerző a dátumot negyven évvel megtoldva 1914-re módosította, hozzátéve, hogy Jézus Krisztus megjelenése "szellemi szinten", azaz láthatatlanul fog megtörténni. Russel eszkatologikus mozgalmából jött létre a száznegyvennégyezer kiválasztott szent megmenekülését hirdető Jehova Tanúi egyház, amely túlélte nemcsak az 1914-es, hanem az 1925-re és 1975-re előrejelzett világvégét is. A kultusz ma több mint száz országban hirdeti rendületlenül apokaliptikus tanait, amelyeknek világszerte 4,5 millió követője van.
Jehova Tanúi tévtanításai
Sokan tanácstalanok a Jehova tanúival kapcsolatban. Arról kérdeztek minket, vajon ők is keresztények-e, vagy egy másik istent imádnak? Az alábbi cikk segít megválaszolni ezt a nagyon fontos kérdést.
A Jehova tanúi és a keresztények hite sok dologban hasonló. Azonosak az istentagadással kapcsolatos nézeteik, ugyanúgy tagadják az evolúciót és hiszik, hogy Krisztus vissza fog térni és a Sátán erőinek megsemmisítése után megalapítja királyságát a földön.
Ennek ellenére sok fontos kérdésben mégis eltérő a kereszténység és a Jehova tanúinak tanítása. Hogy elfogadható határokon belül tartsuk a cikk méretét, ne foglalkozzunk most minden eltéréssel. Inkább...
...VIZSGÁLJUK MEG A LEGFONTOSABB KÉRDÉST, JÉZUS KRISZTUS SZEMÉLYÉT.
A jehovisták szerint Jézus Krisztus egy tökéletes ember volt, és Ő az Atya Istentől különálló személy. Azt is tanítják, hogy földi élete előtt Jézus egy lelki lény volt, mégpedig Mihály arkangyal, akit Isten teremtett és bemerítésekor vált Megváltóvá. A jehovisták szerint Jézus hatalmas, de nem mindenható, ahogy Isten. Az ő Bibliájukban, az Új Világ (New World) fordításban a János 1,1 szerint Krisztus nem "az Ige", hanem "egy ige". Szerintük Jézus "mindig is Jehova alatt volt és marad" és "Krisztus és Isten nem egyenrangú".
Vajon megerősíti a Biblia a hiedelmeiket vagy inkább a hagyományos keresztény elképzelést tanítja, mely szerint Krisztus Isten volt? Ez egy rendkívül fontos kérdés. Vizsgáljuk meg a következőket:
Az Újszövetség Krisztusa az Ószövetség Jehovája.
Könyvének 6,1-10 verseiben Ézsaiás azt írja, hogy látta Jehovát.
A János 12,31-42-ben azt olvassuk, hogy Ézsaiás látta Jézus dicsőségét és beszélt Vele.
A 2Mózes 34,14 szerint nem szabad mást imádnunk, csak Jehovát.
A Zsidók 1,6-ban az angyalok imádják Krisztust.
Az Ézsaiás 44,6-ban Jehova az elsőnek és utolsónak neveztetik (amit a Jelenések 1,8 megerősít).
A Jelenések 22,13-ban viszont Krisztus az első és az utolsó.
Ezek a versek azt igazolják, hogy a Jehova név az Atya Istenre és a Fiú Istenre egyaránt használatos. Habár különálló személyek, ugyanúgy Jehovának neveztetnek, mert mindkettőjük isten.
Krisztus isteni mivoltát tanítja a Biblia.
Amikor a feltámadás után Tamás megérintette Jézus sebeit, felkiáltott: "Én Uram és én Istenem!" (János 20,28). Semmi okunk nincs azt hinni, hogy Tamás az "Én Uram"-at Krisztusra értette, de Istenre (Jehovára) gondolt, mikor azt mondta "Én Istenem", ahogy ezt néhány Jehova tanúja állítja. Tamás Krisztust Istenének és Urának hívta. Jézus pedig nem javította ki. A Kolossé 2,9 egyértelműen megerősíti Krisztus istenségét, amikor azt mondja: "Mert benne lakik az istenség egész teljessége testileg," (Károli fordítás) István "Urának" hívta Jézust (ApCsel 7,59-60) nekünk pedig Úrként kell megvallani Krisztust (Róma 10,9 · 1Kor 12,3). Ezekben a versekben az Úr szó a görög Kurios fordítása, ami a Septuagintában - az Ótestamentum görög változatában - Jehovát jelenti. Ebből látható, hogy az Úr Krisztus (Kurios) a Jehova Isten.
Krisztus tulajdonságai is azt mutatják, hogy Isten.
Jézus Krisztus mindent tud (János 1,48; 2,25; 6,64; 14,29; 21,17). Mindenható (Máté 28,18 · Zsidók 1,3), bűntelen (János 8,46), örök (Mikeás 5,3) és változatlan (Zsidók 13,8). Mivel csak Isten rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, Krisztusnak is Istennek kell lennie.
Krisztus bizonyos tettei megmutatják, hogy Isten.
Jézus Krisztusnak hatalma van megbocsátani a bűnöket (Márk 2,5-7 · Efézus 1,7), örök életet ad (János 10,28; 17,2), megítéli a világot (János 5,22; 5,27) és irányítja a természetet (Máté 8,26). Mivel ezeket csak Isten tudja megtenni, Jézusnak Istennek kell lennie.
Krisztust Istenként imádták.
Jézust imádják az angyalok (Zsidók 1,6) és emberek (Máté 14,33) pedig csak Istent szabad imádni (2Mózes 34,14). Krisztus maga is mondta, hogy csak Istent illeti az imádat (Máté 4,10) mégis elfogadta az imádatot. Ha Jézus Mihály arkangyal lett volna élete előtt, hogyan imádták volna, ha egyszer az angyalokat nem szabad imádni (Jelenések 19,10; 22,8-9)? Ha Krisztus nem lett volna Isten, imádata bálványimádás lett volna.
Az Ézsaiás 9,5 "erős Istennek" nevezi Krisztust.
A Jehova tanúinak kész válaszuk van erre. Szerintük Krisztus csak "erős Isten" de nem "a mindenható". Szerintük Krisztus az erős Isten és nem a mindenható, Jehova pedig a mindenható Isten, sohasem az erős Isten. Ennek ellenére a Jeremiás 32,18 szerint Jehova az erős. Ezért mivel Krisztus az erős (Ézsaiás 9,5) Jehova pedig a hatalmas Isten, mindkettőjük Isten. Teljes mértékben azok.
A Kolossé 1,15-17 szerint Krisztus Isten és minden teremtője.
A Jehova tanúi ezt az idézetet használják annak alátámasztására, hogy Krisztust Jehova teremtette. Ezt legfőképpen a 15. versben található "elsőszülött minden teremtmény közül" kifejezésre alapozzák. Ha azonban ez a vers azt tanítaná, hogy Krisztus Isten első teremtménye, akkor az "első teremtmény" kifejezést használták volna az "elsőszülött" helyett. Ez a két kifejezés két különböző szó a görögben. Az "első teremtmény" görög megfelelője protoktistos, az "elsőszülötté" pedig prototokos. A Kolossé 1,15 nem az előbbi, hanem az utóbbi szót használja, ami annyit jelent: örökös, elsőszülött, rangban az első. A Biblia ezzel azt akarja mondani, hogy Krisztus az első minden teremtmény fölött, ő minden örököse és ő minden teremtmény felett áll.
A Jehova tanúinak Új Világ bibliafordítása négy alkalommal hozzáteszi a "minden egyéb" kifejezést a Kolossé 1,15-17 versekhez, így az igeszakasz jelentése úgy módosul, hogy Krisztus teremtett minden egyéb dolgot, kivéve Önmagát. Ennek a hozzáadásnak azonban semmi alapja. Egészen biztos, hogy nem fordul elő a görög kéziratokban. Ezt az Új Világ fordítás készítői is elismerik azzal, hogy az "egyéb" szót zárójelbe teszik. Ez a "fordítás" megpróbál ahhoz a feltevéshez igazodni, hogy az elsőszülött elsőként teremtettet jelent. Azonban, ahogy láthattuk, az elsőszülött jelentése nem ez és ezért helytelen az "egyéb" szó hozzáadása. Az egész bibliában nem találunk olyan verset, amely azt állítaná, hogy Krisztust Jehova teremtette.
Jézus Istennel egyenlőnek vallotta magát a János 10,30-ban.
A jehovisták szerint az "Én és az Atya egy vagyunk" szöveg azt jelenti, hogy Krisztus céljában volt egy az Atya Istennel, de nem természetéből fakadóan. De ha Jézus csak ezt mondta volna, vajon miért akarták a zsidók megkövezni? Azzal a Zsidók is egyetértettek, hogy Jézus és Isten céljai azonosak. Nem ezért, hanem istenkáromlásért akarták megkövezni, mivel Istennek vallotta magát (János 10,33).
Krisztus istensége a Biblia központi mondanivalója. Világos, hogy azt tanítja: Krisztus Isten. A Jehova tanúi Jézus Krisztussal kapcsolatos tanítása pedig nyilvánvalóan ellentmond a Bibliának. A Filippi 2,5-11 és a hozzá hasonló igeversek elmondják, hogy Jézus Krisztus, aki Istenként létezett, testet öltött, mint alázatos szolga, hogy helyettünk meghaljon a kereszten. "Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd megahajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére."
Egy kis izelitö,hogy Jehova Tanúi miként változtattak idöpontokat,és milyen hamis joslataik voltak:
Életbe lépett-e már az új szövetség?
1880 - nem, az még a jövőre vár
1887 - igen, már életbe lépett
1909 - nem, az még a jövőre vár
1935 - igen, már életbe lépett, de csak a felkentek számára
Kire vonatkozik a Róm 10:12-16-ben az „Úr” kifejezés?
1903 - Jézusra
1940 - Jehovára
1978 - Jézusra
1980 - Jehovára
Mikor történik meg a Mt 25:31-46-ban említett „kecskék” és „juhok” szétválasztása?
1919 - a nagy nyomorúság és az Ezeréves Királyság után
1923 - már most, a nagy nyomorúság idején és a Királyság előtt folyik
1995 - majd a nagy nyomorúság után, de a Királyság előtt
Kicsoda „igaz” Isten előtt, és mennyire?
1899 - minden hívő igaz Isten előtt
1935 - a Jonadábok vagy más juhok nagy sokasága nem igaz
1966 - a más juhok nagy sokasága nem igaz, és soha nem is lesz az
1986 - a más juhok bizonyos fokig, viszonylag igazak (Jehova barátai)
Kik és hányan jutnak a mennybe, illetve kik Tanúk egyáltalán?
Russell - a 144000 a nagy nyomorúság előtt elragadtatik, a nem odaszánt felkentek nagy sokasága csak a nyomorúság után;
1935 - csak Jehova 144000 Tanúja jut a mennybe; a földi elhívású nem felkent Jonadábok nagy sokasága nem, ők nem is Tanúk;
1942 - csak Jehova 144000 Tanúja jut a mennybe, a földi elhívású nem felkent Jonadábok nagy sokasága nem, de már ők is Tanúk.
Vajon feltámadnak-e majd Sodoma és Gomora lakói?
1879 - fel fognak támadni
1952 - nem fognak feltámadni
1965 - fel fognak támadni
1982 - legalábbis néhányan fel fognak támadni
1988 - nem fognak feltámadni ~ fel fognak támadni
Kire vonatkozik a Róm 13:1-ben a „felsőbb hatalmak”?
1916 - a földi kormányok
1929 - Jehova Isten és Jézus Krisztus
1963 - a földi kormányok
Szabad egy Tanúnak elfogadni oltást?
1923 - előtt igen
1923 - nem
1952 - óta igen
Szabad egy Tanúnak elfogadni szervátültetést?
1967 - előtt igen
1967 - nem
1980 - óta igen
Vérátömlesztés:
1940 - hőstett
1945 - nem helyes, de nincs tiltva
1958 - elítélendő, de kiközösítés nem jár érte
1961 - tiltva van, és kiközösítés jár érte
1961 - a vér bármely elemének átvétele tiltott
1975 - vérszegények nem kaphatnak vérplazmafaktorokat
1978 - vérszegények kaphatnak bizonyos vérplazmafaktorokat
1982 - elfogadható vérelemek: immunglobulin, albumin, faktor VIII, IX
1984 - elfogadható a csontvelőátültetés
Vajon Isten által tervezett próféta a Nagy Piramis, és igazolja a bibliai kronológiát?
1891 - igen, Isten kőtanúja
1928 - nem, csak üres filozófia, sőt sátáni eredetű
-----------------------------------------------------------------------
Az 1Timóteus 4:1 ezt mondja:
"A lélek pedig nyilván mondja, hogy ez utolsó időben némelyek elszakadnak a hittől,
hitető lelkekre és gonosz lelkek tanítására figyelmezvén."
A következőkben felsoroljuk azokat a kultuszokat és nem keresztény vallásokat,
amelyek ebbe a kategóriába tartoznak:
Jehova Tanúi (Őrtorony Szervezet, Dawn Bible Students), mormonok (Jézus Krisztus
Mai Szentjeinek Egyháza), Herbert W. Armstrong (Worldwide Church of God), Isten
Gyermekei (Children of God), Az Egység Egyháza (Moon tiszteletes hívei, One World
Crusade), Unitárius Egyház, Christadelphia Egyház, szabadkőművesség, spiritizmus,
scientológia, Keresztény Tudomány (Christian Science), antrozófia, teozófia,
rózsakeresztesek, Belső Békesség Mozgalom (Inner Peace Movement), Szellemi Határok
Közössége (Spiritual Frontiers Fellowship),
Keleti vallások: Hare Krisna, Transzcendentális Meditáció, guruk, Mennyei Fény
(Divine Light) Misszió, buddhizmus, hinduizmus, iszlám, sintoizmus, konfuciánizmus, japán
virágelrendezés (napimádás), Bahai (modern vallás, amely eredetileg Iránban jött létre a
„babizmus”-ból, általános testvériséget, szociális egyenlőséget és hasonló dolgokat
hirdetnek).
Kedves 12.52-es válaszoló!
Én tanú vagyok egy pár éve már,de biztos ,hogy eddig nem "húztak" le pénzzel.
Úgy tudom,hogy nálatok is van a templomban persely,vagy aminek ti mondjátok.
Gondolom oda ti is raktok be pénzt amikor elmentek egy misére.
Nálunk ugyanez a persely van,csak mi adományládának hívjuk.
Nem hiszem,hogy több pénzt raktam volna az évek során bele ebbe a ládába,mint te a perselybe.
Azért azt csak észrevettem volna!
Nem beszélve aról,hogy mi egy fillért sem kapunk az államtól,így saját magunknak kell a termeink fentartását és rezsijét biztosítani.
Evvel szemben a többi egyháznak most is 24 milliárd forintot szavazott meg az országgyűlés a költségvetésből,abból a pénzből amit tőlem is levonnak adóként.Tehát ha utána számolok akkor sokkal több pénzt vett ki a zsebemből a többi egyház,amelyhez egyáltalán semmi közöm.
Csak egy példát szeretnék erre írni:ahol én lakom ott református egyház van.A hívek már ott tartanak,hogy most pótoltak össze a szegény tisztelendő "úrnak" egy legujjabb fajta VW Golfra.
Hol vgyunk mi akkor avval a pár száz forinttal amit bedobunk az adományládába.
Csak ennyit szerettem volna írni,legközelebb ha valaki ír valamit akkor bizonyosodjon meg a valóságról!
Jesszusom!
Nem hagynátok már abba?
Mit akartok ezzel elérni?
A vérnyomásomat az egekbe küldeni? Mert az már sikerült.
(Most a kilométeres levelekről beszélek, a félreértés elkerülése végett)
L
Az biztos,hogy nem 320 oldalas íromány,de én megszámoltam és 502 soros.
Értelmes ember lehet aki egy normálisan feltett kérdésre sem tud válaszolni,hanem inkább belinkel egy csomó marhaságot!
Kedves 13:56! Nem akartam kötözködni,távol álljon tőlem...én arra hagyatkozom,amit itt nálunk a Jehova tanúi közösség csinál!A fizetésed X %-át add nekünk stbstb. Lehet máshol ez nem így van,nem tudom...De az már merész, hogy egy itteni orvos, aki Jehova tanú, az a saját gyerekét nem gyógyítatta meg (pedig lett volna rá mód) ,mert az ellenkezik xy tanús dologgal, na az már kicsit kiakasztott...És talán az sem véletlen, hogy az "Egyház" pénzt kap a működéshez, ezek az újdonságok meg nem...már lassan a boltba nem tudok elmenni anélkül, hogy 3 féle tanú,meg várnép (bocsánat ha rosszul írom) ne állítana meg...
De még egyszer mondom,nem akartam kötözködni és ha megbántottalak, akkor elnézésedet kérem, NEM AKARTAM!!!!!!
Más: Aki küldött nekem privátba egy 3124312345 oldalas csomagot,annak köszönöm szépen, de sem időm, sem szándékom nincs elolvasni...köszöntem!!!!
"Egy dolog nagyon szomorúvá tesz,amikor olvasom ezeket az oldalakat.
Miért van az,hogy mindíg velünk foglalkoznak a legtöbbet ezen az oldalakon?"
Kedves Tanú, nem csináltam statisztikát, de meggyőződésem, hogy elenyésző azoknak a kérdéseknek a száma, amit nem tanúk tesznek fel veletek kapcsolatban.
Tehát azért foglalkoznak mindig veletek a legtöbbet, mert ti írtok ki állandóan provokatív álkérdéseket, amitől nem csoda, hogy minden jóérzésű ember zsebében kinyílik a bicska.
Jehova Tanúi – bevezető ismertető
1. Háttéradatok
Jehova Tanúi gyökerei a 19. sz. első feléig, az advent mozgalomig nyúlnak vissza. William Miller 1843-ra, majd 1844-re jósolta Jézus visszajövetelét, de "a nagy csalódás" után több adventista irányzat jött létre. Az egyik ilyen szakadár csoport tagja lett Charles Taze Russell (1852-1916), a Bibliakutatók (Bible Students) mozgalmának és a "Sioni Őrtorony, Krisztus Jelenlétének Hírnöke" (Zion’s Watch Tower & Herald of Christ’s Presence) folyóiratnak az alapítója. Ő fektette le a későbbi "teokratikus szervezet" teológiai alapjait (a háromságtan, a lélek és a pokol tagadása stb.), de a 2. elnök, Joseph F. Rutherford idején is komoly szervezeti és teológiai változások történtek. 1931-ben felvették a "Jehova Tanúi" nevet (Ézs 43:10), majd 1935-ben bevezették a hívők két (földi és égi reménységű) osztályának a tanát. Még Russell alapította az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulatot (Watchtower Bible and Tract Society), amely ma a szervezet bibliai irodalmát rengeteg nyelven és óriási példányszámban terjeszti ("Az Őrtorony", "Ébredjetek!"). Pontosan nyilvántartott tagsága világszerte meghaladja a 6 milliót. Mo-on kb. 22.000 fő, de ugyanennyi emberre vannak hatással.
2. Sajátos tanok és kritikájuk
a) Új világ fordítás
Szerintük: "A Szentírás új világ fordítása" (angol eredeti kiadása: New World Translation, 1950/1984; teljes magyar kiadása: 2003) pontos, megbízható fordítás, amelynek fő sajátossága, hogy helyreállította Isten nevének (Jehova) újszövetségi használatát.
Igazság: Az ÚVF sajátos Őrtorony szókincsén túl teológiailag teljesen elfogult fordítás. Amikor az ihletett szöveg ellentmond a tanainak, akkor a Társulat a nyelvtant és a szóhasználatot figyelmen kívül hagyva elferdíti a szöveget (ld. a Jézus Isten és a Lélek személy voltáról, a hívők közös reménységéről és a halál utáni tudatos létformáról szóló kijelentéseknél). Az Előszó ígérete ellenére a sok beszúrás nincs zárójelve téve, így a gyanútlan olvasó nem tudhatja, melyik Isten szava, és melyik a Társulaté. A jogos nemzetközi szakmai kritikára a Társulat sosem tudott érdemben felelni. Ezért még a hasonló tanokat valló vallási közösségek sem használják.
b) Jehova
Szerintük: Isten nevét a zsidók babonás félelemből nem ejtették ki, helyette Adonáj-t (az Úr, Uram) olvastak. Írásuk csak a mássalhangzókat rögzítette, így a JHVH kiejtése feledésbe merült. A középkorban az adonáj szó magánhangzóival egészítették ki, így keletkezett többek közt a "Jehovah". Nem a Név kiejtése, hanem a használata a döntő. Az Újszövetség eredeti görög szövege tartalmazta Isten nevének héber betűit (JHVH), de a 2-3 századi keresztények kiirtották és a küriosz-szal (az Úr) pótolták. Így lett Jézus összetéveszthető Jehovával.
Igazság: A "Jehova" szó héber fül számára lehetetlenül hangzó, középkori teológiai műszó (kb. mint az "Isten" és az "Uram" szóból az "Ustan"). Elsősorban Jahveh alakban a keresztények is használják és tisztelik. A görög Úsz. fennmaradt másolatainak egyike sem tartalmaz héber betűket, és nincs történelmi nyoma a Név "kiirtásának". A Társulat tehát bizonyítatlan feltételezéseket állít be tényként (rágalmaz). A Jehova név a "Keresztény Görög Iratok"-ban 237-szer fordul elő, ebből 82 ugyan olyan ósz-i idézet, amely tartalmazza a JHVH-t, de a többi 155 eset teljesen önkényesen lett kiválasztva. Ha a meglevő másolatokból, a tényekből indulunk ki: az Úsz. Úrnak és Istennek nevezi az Atyát, a Fiút és a Szentlelket is.
c) Isten
Szerintük: Nincs Háromság, az Atya az Isten (neve Jehova, JHVH), a Fiú tkp. Mihály arkangyal, a szent szellem Isten "tevékeny ereje" / "ihletett kijelentés" (ÚVF). A Háromság bibliahamisítás alapján, pogány filozófiák hatására és pogány uralkodók zsinati döntései révén alakult ki. Nincs benne a Bibliában sem a "háromság" szó, sem a róla szóló tan, amely értelmetlen, pedig Isten nem a zűrzavar istene (1Kor 14:33)
Igazság: A trinitástan a bibliai adatokat összegzi: csak egy Isten van, ugyanakkor három személy van, aki természeténél fogva olyan, amilyen csak Isten lehet, és aki olyasmit tesz, amit csak Isten tehet. Isten három személyben egyetlen Isten: Atya, Fiú és Szentlélek. Ez nem értelmetlen, csak értelemfeletti, a teremtett világban példátlan: Isten ui. nem hasonlít emberi elképzelésekhez (vö. Csel 17:29). Különben nincs benne a Bibliában a "Jehova", a "teokratikus szervezet" kifejezés sem. 1Kor 14:33 nem Isten lényéről beszél, hanem a gyülekezeti rend szükségességéről (ti. ő a békesség Istene).
d) Mihály arkangyal
Szerintük: Isten első teremtménye (Kol 1:15, Jel 3:14) akin keresztül "minden mást teremtett" (Kol 1:16 ÚVF). Mihály "erős / hatalmas isten" (Ézs 9:5), de nem AZ Isten, nem a Mindenható (ez JHVH címe).
Krisztus nem támadt fel testben, Jehova, az Atya támasztotta fel (teremtette újra emlékezetből), majd megjelent a tanítványainak (materializálta magát). Mihály az égbemenetele óta ismét az arkangyal, a történelmi Jézussal nincs dolgunk (Russell).
Igazság: Mihály arkangyal is csak angyal, "szolgáló lélek", Jézus nem az (Zsid 1:5, 2:5). Mihály a vezérek / hercegek egyike (Dán 10:13), Jézus az egyetlen hatalmasság (1Tim 6:15, Jel 17:14).Ézs 9:5 vö. 10:21, Neh 9:32, Jer 32:18, 5Móz 10:17, ui. a "hatalmas Isten" Jehova címe. Jézus saját maga tette le és vette fel az életét (Jn 10:17-18), teste templomát is ő maga építette fel (Jn 2:19-22).
Jézus igenis a saját teste újrafelépítéséről beszélt (Jn 2:21), hiszen hatalma volt életét letenni és felvenni (Jn 10:17-18). Jézus, a Fiú nem pusztán angyal. Őbenne az Első és Utolsó, egyetlen Isten (Ézs 44:6, Jel 1:8, 22:13) halt meg és támadt fel (Jel 1:17-18, 2:8). Ezért előtte hajol meg minden térd (Ézs 45:23, Fil 2:10), és ezért nincs más üdvözítő (Ézs 43:11, Csel 4:12).
e) A megváltás
Szerintük: Krisztus "önmagát megfelelő váltságul adta mindenkiért" (ÚVF 1Tim 2:6), azaz amit Ádám a bukáskor elvesztett (tökéletes örök élet a paradicsomban), azt Krisztus mint a tökéletes Ádám megfelelője ("utolsó Ádám", 1Kor 15:45) visszaszerezte. Gyakorlatilag csak az "részesül megmentésben", aki Krisztus váltságában "hitet gyakorol", és a szervezet hű tagja is marad. Egy Tanú sem mondhatja: "meg vagyok mentve", csak azt, hogy "egyelőre".
Igazság: 1Tim 2:6 az eredetiben nincs ott az ÚVF beszúrása: "megfelelő" (azaz azonos értékű a Társulat számára). Jézus az ádámi tökéletes állapot visszaszerzésénél többet ad a Benne hívőnek (Róm 5:15-16). Aki hisz, azt Isten igaznak nyilvánítja (Róm 3:22-26), a gyermekévé fogadja (Jn 1:12-13, Gal 3:26, 4:6, Róm 8:15-16), Istentől született (1Jn 5:1 vö. Jn 3:1-8), megkapta a Lelket (Jn 7:37-39, 1Kor 12:13-14), Vele elpecsételtetett, felkenetett (Ef 1:13, 2Kor 1:21-22), Isten benne lakik (Jn 14:17, Ef 3:17, 2Jn 9). Mindez Isten munkája (Fil 1:6), aki Benne bízik, nem vész el (Jn 3:16,10:28-30, 1Pt 1:3-9, Júd 24).
f) Teokratikus szervezet
Szerintük: JT Isten látható szervezete, a teljes igazság egyedüli birtokosa. Vezetője a "hű és értelmes rabszolga" osztály (Mt 24:45-47), amelynek tagjai a 144000 fős "égi reménységű" (Jel 7:4-8) "kicsiny nyájból" kerülnek ki (Lk 12:32), bár újabban "más juhok" is bekerülnek a vezetésbe. Csak a 144 000 Isten gyermeke, újraszületett, felkent, (teljesen) igaz és szent, ők Krisztus Teste, menyasszonya és társuralkodói. Csak ők tartoznak az új szövetségbe, Jézus csak az ő közbenjárójuk. Számuk az 1. században nem telt be, ma is él még kb. 9000. Nélkülük nem lehet helyesen érteni a Bibliát, mindenki rá van utalva az általuk "kellő időben megadott eledelre": a Társulat kiadványaira. A többiek a "más juhok" (Jn 10:16) "nagy sokasága" (Jel 7:9-10). Reménységük földi: az armageddoni csata után az örök földi paradicsomot élvezhetik.
Igazság: A hívőknek egy, közös reménységük van (Ef 4:3-6), az apostolok és a hívők hite azonos értékű (2Pt 1:1). Mt 24:45-51 a példázat a 24-25. fejezet egészével együtt vigyázásra és sáfárkodásra int, nem a 20. századról jövendöl. A Jel 7 és 14-beli 144 000 nem lehet az elmúlt 2000 év folyamatosan elhívott összes felkentje, ui. egységes csoportként megéli a "nagy nyomorúság" elejét. A Jel 7. "nagy sokasága" is a jövőben jön ki "a nagy nyomorúságból": a mai Tanúk nem tartozhatnak közéjük (7:13-14). Lk 12:32 a 12 apostol kicsinysége nem a számukra, hanem a helyzetükre utal (Ne félj...! Lk 12:22, 25,29). Az "ország" itt nem helyre utal (a mennyre), hanem szívbeli állapotra (Róm 14:17-18, Lk 12:31). Jn 10:16 Jézusnak már az 1. században vannak más juhai, ti. a nem zsidó népek, és nem 1935 után lesznek (Mt 10:5-6, 15:24 vö. Mt 28:19, Ef 2:14). A szent élethez, üdvösséghez elég az Írás (2Tim 3:13-17), amit Isten segítségével mindenki értelmezhet (Csel 17:11, 1Kor 10:15, 1Jn 2:27).
g) A Királyság evangéliuma
Szerintük: I. e. 607-től (Jeruzsálem elfoglalása) i. sz. 1914-ig tartott a "pogányok ideje" (Dán 9:22-27 ~ Lk 21:24), és 1914-ben elkezdődött Krisztus "láthatatlan jelenléte", királyi uralma (nem jön vissza). Az a nemzedék (Mt 24:34), amely megérte az 1914-es eseményeket (jelei: világháborúk, katasztrófák) megéri az új világot.* Evilág istene Sátán, kezében vannak a világ államai, amelyek az armageddoni csatában megsemmisülnek.
* Ez a tan 1995-ben megváltozott. A szervezet ma azt is tagadja, hogy konkrétan megjósolta volna a Királyság látható beköszöntét (1914, 1915, 1918, 1925, 1975, még a 20. században).
Igazság: Jézus visszatérése eleve nem kiszámítható (Lk 17:20, Mt 24:44, Csel 1:7). Az i. e. 607-es dátumot a történettudomány cáfolja (i. e. 587). Jézus első "jelenléte" látható volt, a második is az lesz (Jel 1:7, Mt 24:15,27,30, Csel 1:9-10 stb.). A katasztrófák a vég előjelei, nem egy elnyúló vég utójelei (Mt 24:3,14), türelemre is csak az Úr visszatéréséig van szükség (Jak 5:7). Nem 1914, hanem az 1. század óta igaz, hogy az utolsó napokban élünk (1Jn 2:18), Krisztus uralma nem látható (Zsid 2:8), de az övé (Mt 28:18), láthatatlanul velünk van (Mt 18:20, Mk 16:20). A "pogányok ideje" még tart (ld. Közel-Kelet).
h) Élet a halál után
Szerintük: A lélek halandó (Ez 18:4), az ember a fizikai halálkor öntudatlan állapotba, "halálalvásba merül" (Préd 9:5, 10), egyszer s mindenkorra meghal (Zsid 9:27 ÚVF). A Tanúkat és azokat, akiknek nem volt lehetőségük megismerni az igazságot, Jehova emlékezetből örök földi paradicsomra támasztja föl. Nincs túlvilági "pokol" sem, ahol a bűnösök szenvednének, a szó eredeti jelentése egyszerűen sírgödör. A Biblia feltámadást hirdet, a halhatatlanság eszméje pogány platóni filozófia.
Jézus példázata Lázárról és a gazdagról (Lk 16:19-31) csak példázat, nem a túlvilági valóságról szól. Valójában a jó latornak is ezt mondta: Bizony mondom neked ma: velem leszel a paradicsomban (Lk 23:43 ÚVF).
Igazság: Az "elaludni" kifejezés eufémizmus, jelentése elhunyni, fizikailag meghalni (1Thessz 4:13-17). A hívő "örök / elmúlhatatlan" életet kap (Jn 3:16, 2Tim 1:10, Lk 20:36 vö. Kol 3:3). Ez 18:4 "amely lélek" hebraizmus, jelentése: "aki". Préd 9:5 a halott nem tud a földi dolgokról, de nem öntudatlan. Zsid 9:27 az egyszer meghalásról szól, a "s mindenkorra" (ÚVF) nincs az eredeti szövegben. Valóban csak Isten halhatatlan (1Tim 6:15-16), de az öntudat / a lélek túléli a halált. Lásd pl. a Noé idején éltek lelkeit (1Pt 3:19-20), Mózest (Lk 9:28-31), a mártírok lelkeit (Jel 6:9-11,7:9-17). Pál szerint "Krisztussal lenni sokkal jobb" a földi szolgálatnál (Fil 1:23), ezért akar "kiköltözni a testből, haza az Úrhoz" (2Kor 5:8).
Lázár és a gazdag példázata illusztráció, de Jézus sosem használt fel valótlan vagy téves dolgokat. Lk 23:43 a "…neked" után van a vessző, mint az összes ilyen bevezető szövegnél (az ÚVF-ban is 74-ből 73-szor!). Jézus részéről fölösleges lett volna hangsúlyozni, hogy aznap mondja, amit mond.
3. Pozitívumok
A keresztény háttérre utal az Isten egyetlen voltába, a Bibliába és a Krisztus helyettes engesztelő áldozatába vetett hit. A tagok istenkereső emberek, akiknek az átlaghoz képest becsületes élete a Biblia pozitív erkölcsi hatását bizonyítja. Újabban főiskolára és egyetemre is jelentkezhetnek, ha akarnak. Bár a szervezet az idegen vér átömlesztésének az elfogadását a bibliai vérevéstilalomra (1Móz 9:3-4, Csel 15:19-21) hivatkozva tiltja, a saját vér műtét közbeni ki- és visszavezetését már engedi, és támogatja a "vértelen" sebészeti módszerek fejlesztését. A tagok 1980 óta elfogadhatják a szervátültetést, 1996 óta alternatív katonai szolgálatot is vállalhatnak, és nem kerülnek börtönbe a fegyveres szolgálat elutasításáért.
4. Negatívumok
A szervezet tanítása (a fenti néhány ponton túl) a történelmi és biblikus kereszténység szinte minden tanítását tagadja. A Vezető Testület a tagok életének minden területét ellenőrzi, de soha senki semmiért sem vállalt személyesen felelősséget. Sem a hamis próféciákért, sem a szervezet tanainak változásaiért ("új világosságok", Péld 4:18), és azokért a Tanúkért, akiknek nagyon sokba, néha az életébe került az, hogy éppen két "világosság" között kellett a szervezetnek engedelmeskedniük. Ezt példázza a mindig a Bibliára hivatkozó, de hol tiltó, hol megengedő tanítások sora: az oltás elutasítása 1931-től 1952-ig, a szervátültetés elutasítása 1967-től 1980-ig, a vérátömlesztésért járó kiközösítés 1961-től napjainkig, a dohányzásért járó kiközösítés 1973-tól, a teljes és az alternatív katonai szolgálat vállalásáért való kiközösítés egészen 1996-ig.
A mai tagok a szervezet múltját nem ismerik: nemigen tudnak pl. Russell piramis-misztikájáról, Rutherford tanáról, miszerint Jehova a Plejádok csillagképben lakik, vagy a 90-es évek szervezeti és teológiai változásainak a hátteréről. A tagok azonban a szervezet jelenét sem ismerik, csak a szervezet szűrőjén keresztül értesülhetnek a szervezet tisztességét megkérdőjelező dolgokról. A szervezet például 1992-től 2000-ig az ENSZ nem kormányzati szervezeteinek tagja volt, miközben az Őrtorony az ENSZ-et csak "nagy Babilonként" emlegeti. Ráadásul a WBTS olyan cégek részvényese is volt, amelyek katonai megrendelésre robotrepülőgép alkatrészeket gyártanak, miközben büszke arra, hogy a tagjainak tiltja a fegyveres szolgálatot, és a honvédelemben résztvevő keresztényeket is elítéli.
A Társulat által kiadott folyóiratok és könyvecskék folyamatos és kötelező feldolgozása elvonja a tagokat magának a Bibliának az olvasásától és belső összefüggéseinek a megismerésétől. Sok tagnak a magánéletre is kevés az ideje, alacsony a képzettsége, és sokan élnek félállásból a folyamatos végvárás (Armageddon), a sok "teokratikus" program és a prédikáló szolgálat elsődlegessége miatt (felelősek mások véréért, Ez 33:6). Társadalmi elszigetelődésüket fokozza a szervezet tiltása vagy nyomása a pogánynak tartott karácsony, húsvét, név- és születésnap, illetve a bálványimádásnak tartott himnuszéneklés, zászló előtti tisztelgés, a politikai párttagság, az érvényes szavazás és a közszolgálati hivatal betöltése ellen. A saját elhatározásból elkülönültekkel és a kiközösítettekkel szembeni teljes "közösségmegvonás" (többet nem köszönnek nekik stb.) rendszerint mély lelki sérüléseket okoz, és ez – a Társulat saját statisztikái alapján – világszerte, évente több tízezer embert érint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!