Valaki belinkelné a buddhizmus lényegét összefoglalva?
Ez nem így működik...ez ugyanolyan mint a kereszténység. Ha tényleg spirituálisan akarod látni akkor bizony millió, főleg szentektől származó könyvet találsz. A Legjobb a keresztény skolasztika.
A Buddhizmus is hasonló...azt javaslom előbb indíts a Védantával ami ugye Hindu könyv de a Buddhizmus abból nőtt ki...ezért indíts azzal.
a buddhizmust először is ne úgy értelmezd mint vallás. Buddha sem akarta hogy vallást csináljanak, ez inkább életmód és filozófia.
sokkal összetettebb mint például a kereszténység, hiszen azt bármki meg tudja érteni.(például a tízparancsolatot, és jézus tanításait) a buddhizmus megértéséhez viszont egy folyamat vezet, tapasztalások sora. lelki fejlődés szükséges a megértéséhez és a befogadásához is.
Képzeld magad az univerzum helyébe. Nincs jó, nincs rossz, csak haladás, tapasztalás. Minden amit tapasztalsz múlandó, csak a tapasztalat maradandó.
Végtelenségig lehetne ragozni, de ha már ezeket megérted, magától jön a többi hasonló gondolat is. Én ezekre mind magamtól jöttem rá, utólag vettem észre az egyezést a buddhista életfilozófia és a sajátom közt. Ennek ellenére nem tartom magam buddhistának, csak egy bölcs és értelmes embernek, mint aki bárki lehetne.
Vitatkoznék a kettessel...azt szokták mondani, hogy a nagy különbség az a buddhizmusban és a kereszténységben(persze a millió konkrét tanon kívül), hogy míg a buddhizmus inkább egy rétegnek szól addig a kereszténységben a nagymamám és egy Szent Génuai Teréz is megtalálja amit keres.
A kereszténység alap tanítása(meghalt értünk a kereszten, szeretet és stb) valóban egyszerűen megérthető és még könnyebben befogadható bárki számára mint a buddhizmus ám a kereszténység is kitermelte a maga misztikáját(lásd a már említett keresztény skolasztikát) és bizony ember legyen a talpán aki azokat nem hogy elsajátítja de esetleg meg is érti. Mert bizony-bizony nem volt ám annyira "sötét" az a középkor sem...csak olvassatok Eckhart mestert(középkori misztikus) és megtudjátok miről is beszélek.
Előző vagyok bocsánat...de a spirituális szintkülönbség ember meg ember között az persze nem valamiféle mérce amivel meglehet egy ítélni egy ember életminőségét(lásd az említett keresztény tanítót és a nagymamámat) hanem pusztán arról van szó, hogy ha minden ember céllal teremtetik és ha minden ember különböző akkor nyilván a céljuk is más és más.
Egyébként kedves kérdező én tudom ajánlani a Szamszára nevű filmet ami bár nem konkrétan a buddhizmus tanításait hivatott bemutatni de van benne egy erős filozofikus ha úgy tetszik buddhista töltet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!