@Dowd
"(ráadásul emberek írták ugye"
-->Lassan abba lehetne már hagyni ezt az érvet, mert kezd nagyon unalmas lenni. A normális emberek közt az együttgondolkodás arról szól, hogy emberek írták-e a Bibliát vagy sem, hanem arról, hogy azok az emberek Isten parancsára írták-e le azt amit, vagy sem.
"A bibliát olyan iratokból rakták össze emberek kézzel...akik vallást akartak teremteni szándékosan ráadásul egy közel 2000 évvel ezelőtti irás tudatlan tömegek irányítására!"
-->Azért nem ártana mondani 1-2 történelmi adatot is, amit aztán elhelyezve az egyháztörténelemben rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy tévedsz-e vagy sem. Kik is rakták tehát össze, és mikor? És milyen bizonyítékod van arra, hogy az emberek irányítására rakták össze? Várom az érveidet, csak azért, mert a laikusokkal ellentétben nekem van ismeretem a kanonizációról és az egyháztörténelemről.
Nos, átbeszeszéljük?
Akkor vagy jó ember, ha erkölcsösen éled az életed.
Viszont az, hogy kinek mi az erkölcsi tanácsadója, az változó.Választhatod a Bibliát is, de az önmagában nem garantálja, hogy jó ember leszel.Másrészt pedig vakon szabályokat követni nem igazán célravezető.
Nem, nem fejezem be.
Emberek írták le.
"isten parancsára"
Hát persze :) Isten parancsára már népeket is irtottak ki, más könyveket is írtak, repülőket is robbantottak fel.
Tudod elég beszívni, hogy "isten parancsára" írjunk ezt azt :)
A kanonizálás egyértelműen emberi beavatkozás folyamata, ők döntötték el "mi hitele és mi nem" (ez már önmagában egy vicc) Szóval felesleges átbeszélnünk. Elhiszem, hogy otthon vagy egyház történelemből, viszont a vallás mindig is tömeg irányító eszköz volt.
És gyakorlatilag ZÉRÓ módon tudod igazolni azt az "isten parancsát"!
Szóval felesleges belemennünk mert NEM tudod alátámasztani az eredetét. Amíg így van ésszerűbb magyarázat, hogy be voltak rúgva akik írták, vagy halucinogén anyagot szedtek. (ezt sem lehet bizonyítani, de még mindig ésszerűbben hangzik)
Ezért hit. És ezért nem tény!
Egy szóval sem mondta senki, hogy bármi is véletlenszerű lenne. Sőt. A tudomány ok-okozatiság elvén működik.
Pont a biblia ír a "légből kapottságot".
"Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra". Mért, hogyan, stb... Csak teremtsünk, és lőn.
Ez tudatosságot ír, de koránt sem ok- okozatiságot.
És főleg nem tényeket!
Nem, mivel az ember eleve bűnös, ezért még ha azt hiszed, hogy jót cselekedsz, Isten szemében az akkor sem lesz az. Hacsak meg nem térsz, és újjá nem születsz víz és Lélek által.
Csak Jézus tud téged megváltani, és akkor gyümölcstermővé válhat az életed.
Szervusz
Ha Krisztus alapelvei szerint éled az életedet, sokkal jobb lesz az életed minősége. Sok sok fájdalomtól kíméled meg magadat.
@Dowd
Ez a válaszod, olyan "nesze semmi, fogd meg jól" volt. Hidd el, nem felesleges belemennünk, az én szempontomból azért nem, mert veled ellentétben én ismerem azt a történelmi korszakot (perzsa - hellenista - római), amikor a kanonizáció lezajlott, így tudom bizonyítani azt, hogy vádjaid mennyire fedik a valóságot. A következőket állítod:
"A bibliát olyan iratokból rakták össze emberek kézzel"
-->Milyen dokumentumot tudsz mutatni az ókorból, hogy "összerakták", és egyáltalán mit értesz ez alatt?
"akik vallást akartak teremteni szándékosan"
-->És kik ezek az emberek? Nevezz már néven legalább egyet?
"ráadásul egy közel 2000 évvel ezelőtti irás tudatlan tömegek irányítására!"
-->Kíváncsi vagyok, hogy ezt honnan vetted. A 2. századi dokumentomok ezt nem erősítik meg, de még a középkori zsinatok határozatai sem. Nemzeti nyelvű fordítások ugyanis nem léteztek, a nép nem is ismerte a Bibliát.
A Biblia ihletettségéről majd kicsit később, mindent a maga idejében.
Írd csak meg tehát az érveidet, - de ha lehet ezek nem hasraütésszerű érvek legyenek - utána majd szembesítsük a történelmi valóságal. Ha valóban neked van igazad, nem kell semmitől félned.
#11:
"És milyen bizonyítékod van arra, hogy az emberek irányítására rakták össze?"
S neked milyen bizonyítékod van arra, hogy NEM emberek irányítására rakták össze? :)
#14:
"üdv, miként az evolúció is csak elmélet, "
Az evolúció már rég nem elmélet, hanem tény. Nem azért evolúcióelmélet a neve, mert "csak egy elmélet".
"pl az elektromikroszkóp, és a nanotechnika, ami inkább azt igazolja, hogy mesterien megtervezettek, semmint véletlenszerűek a dolgok."
Igen, az elektronmikroszkóp valóban egy mesterien megtervezett eszköz, nem véletlenül rakták össze. De vajon mi köze az élővilág kialakulásához?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!