Egy keresztény miért tart böjtöt?
Mt 9,15
És monda nékik Jézus: Vajon szomorkodhat-e a násznép a míg velük van a vőlegény? de eljőnek a napok, a mikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor böjtölni fognak.
Mt 28,20
Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és íme én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!
Ha a vőlegény velünk van, és amíg velünk van, a násznép nem böjtölhet, akkor miért teszik?
Nem nagyon érted Péter, hogy nem ez a kérdés???
Amúgy nem indokoltad, és teljesen lényegtelen a kérdés szempontjából, hogy vallási vagy nem vallási alapfogalom-e a böjt. Sajnos napok nem voltak ahhoz elegendőek, hogy felfogd a kérdést, pedig szinte mindegyik válaszomban utaltam arra, hogy mi az.
(A személyemet érintő köpködésre nem reagálnék nagyon, bár már mondtam, hogy addig nem kellene, amíg én ezt nem teszem veled/veletek, de úgy látszik ez sem jut el Hozzád)
Sziasztok!
Szerintem pedig nem én vagyok értetlen Kérdező, hanem te! Sajnos képtelen vagy felfogni, hogy a böjt egy eszköz, amit lehet jól vagy rosszul használni. Az önsanyargatás az utóbbi, logikusan ezt így nem használja egyetlen gondolkodó keresztény ember sem, pontosan azért amit a kérdésedben írtál. De az a fajta szélsőséges hozzáállás ahogyan te közelíted meg a kérdést szintén helytelen, mert kiöntöd a fürdő vízzel együtt a gyermeket - ha jól érted amire utalni szeretnék. Sajnos ennél "dedósabban" már nem tudom megfogalmazni...
Üdv. Péter
„De az a fajta szélsőséges hozzáállás ahogyan te közelíted meg a kérdést szintén helytelen”
MI VAN??? Idézd azt a szélsőséges hozzáállást, amit írtam ezzel kapcsolatban!!!
Idézlek:
„A böjt maga a koplalás, tehát, amikor semmiféle ételt nem veszünk magunkhoz.”
Na, ennyire szélsőségesen már nem is lehetne fogalmazni.
Péter, Te ugye nem érted, hogy nem azt kérdeztem, hogy mi a böjt?
Kérlek, foglald össze egy-két mondatban, hogy mi a kérdésem a saját szavaid alapján, ugyanis itt volt egy-két válaszoló, aki mindenféle magyarázat nélkül megértette, tehát úgy gondolom, hogy nem a kérdés feltevésének a formája, ami félreérthető. De Te még egyetlen mondatban sem válaszoltál a kérdésemre, pedig elolvastam a válaszaidat, de nem válaszoltál arra, ezért gondolom, hogy elbeszélünk egymás mellett, és nem érted a kérdést.
Nem olvastam el az értelmes eszmefuttatásokat, de a kérdés az volt, hogy egyes keresztények miért böjtölnek és nem az, hogy ha tilos, ennek ellenére miért teszik.
Természetesen azon mindig érdemes elgondolkodni, hogy ha nem kötelező, akkor miért kell eröltetni.
A böjt tulajdonképpeni céljai:
Az önmegtagadással elérni, hogy a hívek könnyebben le tudjanak mondani dolgokról. Akár a húsról, akár a szép látnivalókról, akár a zenéről, bármiről. Könnyebben tud adni az, aki le tud mondani valamiről. Ehhez a világhoz is kevésbé ragaszkodik. Ezek a fő célok.
Emellett közösségformáló szerepe is van, hogy együtt böjtölnek például a katolikusok, vagy az ortodoxok, vagy a koptok.
Mindezek nem vonatkoznak azokra, akik megszokásból böjtölnek.
Bibliáról beszélgetünk. Szoktak a gyüliben (minden fajtában) ilyet csinálni, kipecáznak egy részt és előadást tartanak belőle, majd adnak egy címet az előadásnak. Klasszikus gyülis bibliaóra.
Felcsapom a Bibliát, és elolvasom:
Mt 9,15
És monda nékik Jézus: Vajon szomorkodhat-e a násznép a míg velük van a vőlegény? de eljőnek a napok, a mikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor böjtölni fognak.
Majd lapozok egy párat, és megint olvasok:
Mt 28,20
Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és íme én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!
Ha a vőlegény velünk van, és amíg velünk van, a násznép nem böjtölhet, akkor miért teszik?
Mennyiben hozható párhuzamba a két rész, vagy mennyire hozható ellentétbe?
Ennyi a kérdés.
Sziasztok!
Rendben van, fussunk neki még egyszer utoljára. A kérdésed így hangzott: "Egy keresztény miért tart böjtöt?"
Erre én ezt válaszoltam (kivonatosan idézem): "Böjtölni általában azért szoktak az emberek, hogy megtisztítsák a szervezetüket a salakanyagoktól...A helyes böjt az egészséges életmód része... (az általam belinkelt előadás előadója: Attila) nagyon komoly betegségből szabadult meg, sokan vállalták a komoly ima küzdelmet és böjtölést érte. Isten meghallgatta ezeket az imádságokat és meggyógyította őt. Ahhoz azonban, hogy ilyet tudjon az ember vállalni magáért, vagy másokért szükséges az előbbi egészségügyi böjt gyakorlása."
Erre te: "Ez úgy vélem, teljesen bibliátlan! Vagy alá tudnád ezt támasztani az iratokból? Sőt, ha fogalmazhatok úgy, nagyon testi, anyagi érdekeltség. Ez teljesen Jézus tanítása ellen szóló felfogás." - a kioktatásról szóló eszmefuttatásod inkább hanyagoljuk...
Válaszom: "Nos elárulom neked kedves kérdező, hogy például a fogmosás sem szerepel a Bibliában, mégis mosunk fogat. És tudod miért? Egészségügyi okokból... A böjt témájának érdemes alaposabban utánanézned, az ókorban ugyanis ez egy teljesen elterjedt dolog volt, és az egészségtudomány csak a XIX. század végén kezdte újra felfedezni ennek jelentőségét a gyógyításban."
Te válaszod: "Engem a legkevésbé sem érdekel, ha hetente minden nap böjtöltök is, de az nem böjt, amit Péter leírt. Az diéta. A böjt nem tudatos egészségmegőrző mechanizmus. Én átmentem a halálból az életbe. Ha degeszre zabálom magam minden nap, akkor sem uralkodik rajtam a halál a kegyelem által. Teljesen mindegy, hogy ma, vagy 40 év múlva hagyom el a testem, én élek Krisztus által. De ha nem tudjátok a hajatok egyetlen szálát sem megváltoztatni, hogyan gondolhatjátok, hogy egészségmegőrző programotokkal egyetlen arasznyival is meghosszabbíthatjátok életeteket? De bíztatlak, böjtre fel, légy egészséges, mert abból hátrányod nem származik! (Amúgy egy fikarcnyi előnyöd se, de ez egy más kérdés.)"
Erre én ezt írtam: "Egyszerűen hazugság az, hogy a böjt nincs hatással az egészségedre, és teljesen mindegy, hogy egészséges életet élsz vagy sem! A diéta nem böjt! A diéta egy különleges étrendet jelöl, melyet leginkább orvosok javasolnak bizonyos betegségek során. Ennek célja a szervezet kímélése bizonyos egészségügyi okokból kifolyólag. A böjt maga a koplalás, tehát, amikor semmiféle ételt nem veszünk magunkhoz. Legfőbb célja a méregtelenítés, de vallási okokon alapuló böjt is ismert. „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne eszetlenül, hanem bölcsen.” (Efézus 5:15) Isten azt szeretné, hogy „használd a fejedet – és a szívedet – hogy meg tudd különböztetni mi a jó, hogy megvizsgálhasd a valódi igazságot.” (János 17:24) A Szentírásban sokszor olvasunk arról, hogy az apostolok böjtöltek, de maga Pál apostol is buzdít erre (ApCsel. 13-14. fejezet, I.Kor. 7:5)"
Egyébként közben Yuda és Anonymus is kifejtette a hozzám hasonló álláspontját.
A te reakciód: "MIUTÁN A BÖJT VALLÁSI FOGALOM, EZÉRT AZ ÁLTALAD LEÍRT MEGHATÁROZÁST IDÉZD A BIBLIÁBÓL!"
Erre én ezt válaszoltam: "Ismét egy hazugság, miszerint a böjt vallási fogalom! Az, hogy te képtelen vagy elvonatkoztatni attól ami hiszel, a böjt az böjt marad, aminek a fogalmát megfelelően definiáltam az előző hozzászólásomban, és azt is indokoltam megfelelően kezdettől fogva, hogy egy keresztény ember miért böjtöl. Az, hogy ezt te képtelen vagy felfogni, és elfogadni téged minősít!"
Te ismét felháborodtál: "Nem nagyon érted Péter, hogy nem ez a kérdés??? Amúgy nem indokoltad, és teljesen lényegtelen a kérdés szempontjából, hogy vallási vagy nem vallási alapfogalom-e a böjt. Sajnos napok nem voltak ahhoz elegendőek, hogy felfogd a kérdést, pedig szinte mindegyik válaszomban utaltam arra, hogy mi az."
És én ismét megpróbáltam türelmesen válaszolni: "Szerintem pedig nem én vagyok értetlen Kérdező, hanem te! Sajnos képtelen vagy felfogni, hogy a böjt egy eszköz, amit lehet jól vagy rosszul használni. Az önsanyargatás az utóbbi, logikusan ezt így nem használja egyetlen gondolkodó keresztény ember sem, pontosan azért amit a kérdésedben írtál. De az a fajta szélsőséges hozzáállás ahogyan te közelíted meg a kérdést szintén helytelen, mert kiöntöd a fürdő vízzel együtt a gyermeket - ha jól érted amire utalni szeretnék. Sajnos ennél "dedósabban" már nem tudom megfogalmazni... "
Kérésedre összefoglaltam a beszélgetésünket. Én továbbra is tartom azt az álláspontomat, miszerint "a böjt maga a koplalás, tehát, amikor semmiféle ételt nem veszünk magunkhoz. Legfőbb célja a méregtelenítés, de vallási okokon alapuló böjt is ismert. A böjt egy eszköz, amit lehet jól vagy rosszul használni. Az önsanyargatás az utóbbi, logikusan ezt így nem használja egyetlen gondolkodó keresztény ember sem, pontosan azért amit a kérdésedben írtál."
Remélem így összefoglalva megérted a kérdésedre adott válaszom lényegét, részemről itt a beszélgetést befejezem, Isten adjon neked helyes belátást ebben a kérdésben is.
Üdv. Péter
Kedves Péter!
Engedj meg egy kérdést! :)
Vallási okból, vagy egészségügyi okból böjtölsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!