Egy keresztény miért tart böjtöt?
Mt 9,15
És monda nékik Jézus: Vajon szomorkodhat-e a násznép a míg velük van a vőlegény? de eljőnek a napok, a mikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor böjtölni fognak.
Mt 28,20
Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és íme én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!
Ha a vőlegény velünk van, és amíg velünk van, a násznép nem böjtölhet, akkor miért teszik?
Yuda! Ne már, miért a személyemet támadod? Ez neked beszélgetés? Addig ne támadd a személyemet legalább, amíg nem teszem én is Veled. Megegyezhetünk ebben?
„Ha jön valaki egy másik, logikusabb magyarázattal, neki már nem lehet igaza, mert te előbb szóltál?”
Szép mondat, csak én pont az ilyen logikusabb magyarázatot nem találtam a válaszodban. Ezért nincs mit elfogadnom.
Azért, mert nem látod, még jelen van.
26. És nyolcz nap múlva ismét benn valának az ő tanítványai, Tamás is ő velök. Noha az ajtó zárva vala, beméne Jézus, és megálla a középen és monda: Békesség néktek!
27. Azután monda Tamásnak: Hozd ide a te ujjadat és nézd meg az én kezeimet; és hozd ide a te kezedet, és bocsássad az én oldalamba: és ne légy hitetlen, hanem hívő.
28. És felele Tamás és monda néki: Én Uram és én Istenem!
29. Monda néki Jézus: Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek.
Az ajtó zárva volt, és megjelent. Testben. Ott volt. Jézus akkor jelenik meg, amikor akar. De mindig itt van velünk.
Mt 28,20
Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!
Hogyan értelmezed ezt? Szellemben, mi? Az meg milyen? Lélekben. Tehát sehogy? Vagyok, de mégsem… Mert elküldi a szent szellemet, nem jelenti azt, hogy helyette.
Nem, Yuda, Jézus itt van, nem egy kommunikációs eszközzel, vagy messzelátó szemeivel kémleli fentről a földet, mint a görög hamis istenek. Ő a teljesség és nincs korlátozva időben és térben. Ha a vőlegény velünk van, a násznép nem böjtöl. De ha elvétetett Tőled, hát böjtölj, nagyon helyes.
Ez zavargás, homályosítás.
Utolsó hozzászólásom a böjt témához és ezután küszködjön veled aki akar. Makacs egy ember vagy és nem vagyok az ilyenre kiképezve. :D
Ha Jézus testben itt lenne, akkor nem monda volna a tanítványoknak, hogy:
János Evangéliuma:14:3 És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy ahol én vagyok, ti is ott legyetek.
és
János Evangéliuma:16:5 Most pedig elmegyek ahhoz, aki küldött engem; és senki sem kérdezi tőlem közületek: Hová mégy?
és most figyeld amit Jézus mond:
János Evangéliuma:16:7 De én az igazat mondom néktek: Jobb néktek, hogy én elmenjek: mert ha el nem megyek, nem jő el hozzátok a Vígasztaló: ha pedig elmegyek, elküldöm azt ti hozzátok.
érted? Jézus elment és elküldte maga helyett a Vígasztalót. Tudod kit igaz?
és
János Evangéliuma:16:28 Kijöttem az Atyától, és jöttem e világba: ismét elhagyom e világot, és elmegyek az Atyához.
Jézus valóban megjelent egy ideig a tanítványoknak, mert sarkalatos pont volt, hogy lássák őt testben. Ezáltal hitelesítse, hogy feltámadt a halálból. Fura mód nem hiszem, hogy neked megjelent volna testben, de ez csak tipp. Ne szívd mellre.
Oké, ezt a részt lezárom. Ha Isten sem győz meg, akkor én minek erőlködök?! :D
Böjt:
Jézus, a mindenség Ura böjtölt, Neki nem derogált.
És mikor negyven nap és negyven éjjel bőjtölt vala, végre megéhezék.
és -ha keresztényeknek nem kellene Jézus szerint böjtölniük, akkor Jézus következő beszédei értelmetlenek lennének, csupán szószaporítás, de hitem szerint nem az.
Máté Evangéliuma:6:16 Mikor pedig bőjtöltök, ne legyen komor a nézéstek, mint a képmutatóké, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek, hogy ők bőjtölnek. Bizony mondom néktek, elvették jutalmukat.
Máté Evangéliuma:6:17 Te pedig mikor bőjtölsz, kend meg a te fejedet, és a te orcádat mosd meg;
Máté Evangéliuma:6:18 Hogy ne az emberek lássák bőjtölésedet, hanem a te Atyád, aki titkon van; és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet néked nyilván.
és -hiszem, Jézus szavaiból épp az derül ki, hogy a hívők böjtölni fognak. Máshogy értelmezhetetlen lenne.
Démonűzésnél, amit már említettem ige, hogy bizonyos típusát nem lehet máshogy kiűzni:
Máté Evangéliuma:17:21 Ez a fajzat pedig ki nem megy, hanemha könyörgés és bőjtölés által.
és -a keresztények bizony böjtöltek Jézus feltámadása után, hogy kijelentéseket vegyenek.
Apostolok Cselekedetei:13:2 Mikor azért azok szolgálának az Úrnak és bőjtölének, monda a Szent Lélek: Válasszátok el nékem Barnabást és Saulust a munkára, amelyre én őket elhívtam.
és
Apostolok Cselekedetei:13:3 Akkor, miután bőjtöltek és imádkoztak, és kezeiket reájok vetették, elbocsáták őket.
Apostolok Cselekedetei:14:23 Miután pedig választottak nékik gyülekezetenként véneket, imádkozván bőjtölésekkel egybe, ajánlák őket az Úrnak, kiben hittek vala.
és Pál, ha mond neked valamit ez a név?!
II. Korintus levél:6:5 Vereségben, tömlöcben, háborúságban, küzködésben, virrasztásban, bőjtölésben.
Írhatnék még sok igét, mert ószövetségbe még bele se nyúltam. Lényeg az, hogy...ne haragudj, de nehéz nem kikerülni a személyeskedést ezen aszintű megátalkodottságon...de te, aki kiscsikó vagy 2014-ben, jobban tudod a böjtölés fontosságát és értelmezését, mint a tanítványok, apostolok, maga Jézus..és a többiek. Lesöpröd Jézus tanítását, beleragadva egy igerész félremagyarázásával, a többi pedig nem érdekel.
Tudod mit?
Tedd amit akarsz, de javaslom ne oktass még senkit. ;)
További párbeszédre nincs időm. Ennél azért értékesebb az életem.
Használd ki és olvasd újra a beírásaimat, hátha hasznos lesz.
Üdv!
Sziasztok!
Ismét egy "álkérdés", amely le akarja leplezni az összes keresztényt, aki böjtölni szokott, hogy milyen "nagyon testi, anyagi érdekeltségű...teljesen Jézus tanítása ellen szóló" tevékenységet végez.
Nos elárulom neked kedves kérdező, hogy például a fogmosás sem szerepel a Bibliában, mégis mosunk fogat. És tudod miért? Egészségügyi okokból.
Nem volt szándékom kioktatni. Úgy tűnik, te mindenkiben potenciális ellenséget látsz, még abban is aki esetleg segíteni szeretne. És itt most nem csak magamra gondoltam...
A böjt témájának érdemes alaposabban utánanézned, az ókorban ugyanis ez egy teljesen elterjedt dolog volt, és az egészségtudomány csak a XIX. század végén kezdte újra felfedezni ennek jelentőségét a gyógyításban.
Üdv. Péter
Szervusz
A kérdésedre az idézetekkel megadtad a választ:-)
Egyetértek.
Yuda, Péter!
Tudjátok csupán a kérdésemre nem válaszoltatok. Nem az volt a kérdés, hogy mi a böjt, ki böjtölt a Bibliában, hogyan kell böjtölni, mert ezekre a kérdésekre megadtátok a válaszokat.
A kérdés az, ha Jézus ígérete szerint minden nap velünk van, és a násznép nem böjtölhet, míg a vőlegény vele van, akkor miért böjtölünk?
Ha nem akartál volna kioktatni Péter, akkor nem másoltad volna be az oktató anyagodat ezzel kapcsolatban, amit már négy évvel ezelőtt is bemásoltál böjttel kapcsolatos kérdésre.
Köszönöm KZitus, nagyon örülök, hogy megértetted a kérdést, és nem annak örülök, hogy egyet értesz, hanem annak, hogy megértetted. Sajnos testvéreinkkel az értetlenség vezetett vitához, ahelyett, hogy a kérdésre válaszolnának a témával kapcsolatban megosztják véleményüket, mintha egy vizsgán lennének, kihúzzák a tételt, és elmondanak mindent, ami a témához kapcsolódik. Csakhogy ez nem vizsga, hanem egy egyszerű kérdés. Csak éppen a kérdésre a válasz maradt el.
Yuda! Jézus nagyon sokat gyalogolt, és a tanítványok is. Remélem te magad is követed ezt, mert ha a böjttel kapcsolatban az az érv, hogy Jézus is böjtölt, akkor a gyaloglásra is állnia kellene ennek az érvnek.
Én racionális ember vagyok.
Nem böjtölhet a násznép, ha a vőlegény vele van, és a vőlegény minden nap vele van, akkor a világ végezetéig nem böjtölhetne.
Engem a legkevésbé sem érdekel, ha hetente minden nap böjtöltök is, de az nem böjt, amit Péter leírt. Az diéta. A böjt nem tudatos egészségmegőrző mechanizmus. Én átmentem a halálból az életbe. Ha degeszre zabálom magam minden nap, akkor sem uralkodik rajtam a halál a kegyelem által. Teljesen mindegy, hogy ma, vagy 40 év múlva hagyom el a testem, én élek Krisztus által. De ha nem tudjátok a hajatok egyetlen szálát sem megváltoztatni, hogyan gondolhatjátok, hogy egészségmegőrző programotokkal egyetlen arasznyival is meghosszabbíthatjátok életeteket?
De bíztatlak, böjtre fel, légy egészséges, mert abból hátrányod nem származik! (Amúgy egy fikarcnyi előnyöd se, de ez egy más kérdés.)
Sziasztok!
Egyszerűen hazugság az, hogy a böjt nincs hatással az egészségedre, és teljesen mindegy, hogy egészséges életet élsz vagy sem!
A diéta nem böjt! A diéta egy különleges étrendet jelöl, melyet leginkább orvosok javasolnak bizonyos betegségek során. Ennek célja a szervezet kímélése bizonyos egészségügyi okokból kifolyólag.
A böjt maga a koplalás, tehát, amikor semmiféle ételt nem veszünk magunkhoz. Legfőbb célja a méregtelenítés, de vallási okokon alapuló böjt is ismert.
„Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne eszetlenül, hanem bölcsen.” (Efézus 5:15)
Isten azt szeretné, hogy „használd a fejedet – és a szívedet – hogy meg tudd különböztetni mi a jó, hogy megvizsgálhasd a valódi igazságot” (János 17:24)
A Szentírásban sokszor olvasunk arról, hogy az apostolok böjtöltek, de maga Pál apostol is buzdít erre (ApCsel. 13-14. fejezet, I.Kor. 7:5)
Üdv. Péter
Csak egy icipicit szólnék bele a témába, mert eszembe jutott az a tanítása az apostolnak, hogy
""a test gyakorlásának kevés haszna van""
Nem azt mondja, hogy egyáltalán nincs neki, csak annyit állít, hogy csekély, nem sok haszonnal jár a testre ügyelni. Vagyis valamennyi értelme bizony van az egészségünk védelmének, és szerintem a kérdező sem gondolja ezt másképp.
Csak az egészséges egyensúly érdekében írtam, hogy ne legyen már ennyire sarkos a beszélgetés :)
Amúgy a böjtölés (illetve a hús nemevés és bor nemivás) teljesen a hívők saját belátására van bízva, épp erről szól a Római levél 14. fejezete. Vagyis Pál szerint a böjt gyakorlata nem ellenkezik a Krisztusban való hittel.
És még egy megjegyzés, erről: Ez a fajzat pedig ki nem megy, hanemha könyörgés és bőjtölés által.
" A NA27 (Nestle Aland 27. kiadása) kihagyja. (20 vers után 21 jön) A Sinai kódexben % - jellel a kéziratban külön fölé van írva a szöveg.
Megjegyzés: A vers egy valódi betoldás. Ezek szerint később helyezték oda.
Ugyanez figyelhető meg a Mark. 9:29 versben, ahol a "böjt" szó lett odahelyezve. (NA27 szövegváltozatban és Sinaiban és a Vatikániban nem szerepel)
Igazolás: "5. A keresztyén aszkézis... Az aszkétizmus szempontjainak megfelelő szövegváltoztatás egyik leghíresebb példája Márknak abban a beszámolójában található, amelyben tanítványai sikertelen démonűzési kísérlete után Jézus a következőket mondja: "Ez a fajta semmivel sem űzhető ki, csak imádsággal." (Mk. 9:29) Sok kézirat egy fontos részlettel egészíti ki Jézus szavait: "csak imádsággal és böjtöléssel" Ez az aszkéta életet úgy mutatja be, mint amely nélkülözhetetlen a világban tomboló gonosz erők fölötti győzelemhez." Bruce M. Metzenger és Dart D. Ehrman - Az újszövetség szövege 327o."
forrás: [link]
Azért böjtölünk mert nem csak a szellemnek, de a testnek is tisztulnia kell. Most ne menjünk bele olyan vitákba, hogy tudták e, hogy a böjttel tisztul a testük, hiszen nem volt orvosi diplomájuk. Fogadjuk el, hogy tudták.
Márpedig a testről tudni való, hogy romlandó a böjt ideje alatt sokat imádkoztak és ez a befelé fordulásnak az ideje, amikor önmagunkban számot vetünk és összegyűjtjük magunkban a fényességet. Ez a szellemi oldala.
A fizikai oldala, hogy régen úgy tartották, az ember azért halandó, mert minden ember testében ott a kígyó mérge, mely a kezdetkor meg lett mondva "S a kígyó magzatja az asszony magzatjának sarka után kapdos". Így a méregtelenítés fizikai szinten e méregtől való megszabadulást jelentette.
Amikor pedig eljő a feltámadás napja, akkor a böjtölő emberben szellemi és fizikai testben is feltámad Jézus, és így minden évben személyesen élhette át a feltámadást az ember. E Jézusi tisztasággal kezdett neki az új évnek.
Ennyi ennek a misztériuma. Egyébként a magyar szokás szerint 42 nap a böjt ideje, zöldséget és gyümölcsöt bármikor lehet enni, de húst csak Vasárnaponként, de az utolsó Vasárnapon, közvetlen a feltámadás előtti Vasárnapon nem lehet enni húst.
Egyébként ehhez hozzá tartozik az is, hogy a magyar hagyományban a növény a növekedést idézi meg, az állat pedig az állapotszerűséget. Így amikor lemondasz a hús evéséről, és imádságba kezdesz, akkor a benned lévő fény növekedését segíted elő. Ez a fény Jézus, Isten. Ezért ettek minden Vasárnap húst, mert azt nem lehet, hogy csak növekedek, ezt sem lehet túlzásba vinni, meg kell pihenni a héten egy nap. Aztán folytatni a fény növekedését.
Nem kell sanyargatnod magad, mint ahogy azt az iszlám, zsidók vagy a nyugati keresztények teszik. Nem is jó egyébként, mert a koplalás az nem böjt. A böjt az teljesen másról szól. A magyar hagyományban a fénymag önmagadban való sűrítésére és növelésére helyezi a hangsúlyt, a nyugati kereszténység, a zsidók és az iszlám ebben inkább azt látja, hogy a lényeg a fizikai élvezetek megtagadásában van minden szinten.
Döntsd el neked mi a jó.
"És monda nékik Jézus: Vajon szomorkodhat-e a násznép a míg velük van a vőlegény? de eljőnek a napok, a mikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor böjtölni fognak."
Jézus-t elfogták és megölték, de feltámadott és még 40 napig (magyar hagyomány szerint 42 napig) még e világban tartózkodott.
"Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és íme én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen! "
Ez így van, a fény magja mindig ott van az ember szívében, ha Jézus vagyis az Isten a szíve fényessége az embernek. Ám a Föld az egy olyan hely, ahol mind szellemileg mind fizikailag beszennyeződhet a test és az elme. Így a böjt segít abban, hogy ezt a fényt mindvégig megtartsuk szívünkben. Mert az az igaz hívő, aki szívében hordja Jézust és nem a szavaiban, mert akkor amit szól, az a szíve szólása, az pedig maga a szeretet.
Anonymus
Köszönöm munyamunya, bár nem a kérdésem, de így legalább már értem Márk 9-et, ami eddig számomra egy sötét folt volt csupán, hiszen Jézus egyetlen szavára eltávozott a fajzat, majd azt állítja, hogy csak ima és böjt útján lehet eltávozásra bírni. Ezzel ellent mondott volna saját magának, de azzal, hogy Jézus képes rá, mi nem, ezért jogos az ima, de a böjt értelmetlen, valóban hozzátoldás szagú a történetben. Köszönöm.
„Vagyis valamennyi értelme bizony van az egészségünk védelmének, és szerintem a kérdező sem gondolja ezt másképp.”
Ez így van, nyílván drogos, dohányzó alkoholistaként nem nagyon elképzelhető Istenhez forduló, hitben erős élet. Nem mondom, hogy egészségtelenül is élhetünk, de vallási meggyőződést kialakítani egészségmegőrző programhoz nagyon helytelen. Ahogy példaként mondtam, napi 20 kilométer gyaloglást tanítani vallásos meggyőződésből, csak azért, mert Jézus sokat gyalogolt, nagyon helytelen. Ez testi gyakorlás, mely nagyon csekély haszonnal jár, a kegyesség az, ami teljességgel hasznos.
Péter!
„Egyszerűen hazugság az, hogy a böjt nincs hatással az egészségedre”
Mesélj, hol írtam ilyet??? Az hazugság, amilyen szavakat adsz a számba.
Az Efézus 5:15-nem köze nincs a böjthöz, az észbeli használatot határozottan meghatározta Pál:
14. Annakokáért mondja: Serkenj föl, a ki aluszol és támadj fel a halálból, és felragyogott tenéked a Krisztus.
17. Annakokáért ne legyetek esztelenek, hanem megértsétek, mi legyen az Úrnak akaratja.
Szó nincs arról, hogy testednek nap, mint nap olyat tegyél, mely hited szerint egy arasznyival is meghosszabbíthatja az életedet.
Mt 6
25. Azért azt mondom néktek: Ne aggodalmaskodjatok a ti éltetek felől, mit egyetek és mit igyatok; sem a ti testetek felől, mibe öltözködjetek. Avagy nem több-é az élet hogynem az eledel, és a test hogynem az öltözet?
26. Tekintsetek az égi madarakra, hogy nem vetnek, nem aratnak, sem csűrbe nem takarnak; és a ti mennyei Atyátok eltartja azokat. Nem sokkal különbek vagytok-é azoknál?
27. Kicsoda pedig az közületek, a ki aggodalmaskodásával megnövelheti termetét egy araszszal?
És Ti mit tanítotok? Válogassátok meg az eledelt, böjtöljetek, mintha az akaratom szerint végzett cselekedet felülbírálná Isten akaratát, mintha a kezembe lenne az életem, és nem az Ő kezébe.
Ti szerintem eleve megfordítjátok a böjtöt. Úgy hiszitek, hogy a böjt hasznos a testnek. A Biblia szerint a „lelki” fájdalom, a bűnbánat szüli a böjtöt és a sanyargatást, nem a böjt szüli a bűnbánatot.
„A Szentírásban sokszor olvasunk arról, hogy az apostolok böjtöltek, de maga Pál apostol is buzdít erre (ApCsel. 13-14. fejezet, I.Kor. 7:5)”
5. Ne foszszátok meg egymást, hanemha egyenlő akaratból bizonyos ideig, hogy ráérjetek a bőjtölésre és az imádkozásra, azután ismét együvé térjetek, hogy a Sátán meg ne kísértsen titeket, mivelhogy magatokat meg nem tartóztathatjátok.
Ez nem buzdítás, hanem arról szól, hogy a házastársak mindig együtt legyenek, leszámítva olyan időszakot, melyet mindkettő akaratából buzgósággal töltik magányukban Istennek idejüket. Semmiféle kötelezőséget nem ír, sőt kihangsúlyozza, még ha nem is a böjtölésről van szó benne: „Ezt pedig kedvezésképen mondom, nem parancsolat szerint.”
De a legfontosabb:
„Ennek célja a szervezet kímélése bizonyos egészségügyi okokból kifolyólag.”
MIUTÁN A BÖJT VALLÁSI FOGALOM, EZÉRT AZ ÁLTALAD LEÍRT MEGHATÁROZÁST IDÉZD A BIBLIÁBÓL!
Mert ha nem tudod, akkor azt kell mondjam, hogy az általad megtanult meghatározás emberi kitaláció, ferdítés, és ezáltal hazugság!
Ugyanis a Bibliában nem egészségügyi törvényként szerepel, sőt, Mózes 5 könyvében egyetlen szó nincs a böjtről, Isten nem határozott meg böjttel kapcsolatos törvényt, leszámítva talán az engesztelési napot, de ott sanyargatás szerepel, és nem böjt.
Böjt minden esetben bánat, bűnbánat, könyörgés, fájdalom kísérője, nem tisztulási folyamat eszköze!
És egyetlen szót nem említettem válaszomban a kérdéssel kapcsolatban, mert a Mt 9,15 és a Mt 28,20 kapcsolatát még egyikőtök sem elemezte.
Sziasztok!
Ismét egy hazugság, miszerint a böjt vallási fogalom! Az, hogy te képtelen vagy elvonatkoztatni attól ami hiszel, a böjt az böjt marad, aminek a fogalmát megfelelően definiáltam az előző hozzászólásomban, és azt is indokoltam megfelelően kezdettől fogva, hogy egy keresztény ember miért böjtöl. Az, hogy ezt te képtelen vagy felfogni, és elfogadni téged minősít!
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!