Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Helyesen cselekedett István?

Helyesen cselekedett István?

Figyelt kérdés

Csel 7,59

Megkövezék azért Istvánt, ki imádkozik és ezt mondja vala: Uram Jézus, vedd magadhoz az én lelkemet!

Előtte ezt mondja: 56.

És monda: Ímé látom az egeket megnyilni, és az embernek Fiát az Isten jobbja felől állani.

Tehát István látta az Atyát és Jézust.

Kihez imádkozott(könyörgött-ÚV)? Jézushoz.

De miért? Miért nem az Atyához?

És mit jelent ez: vedd magadhoz lelkemet(eredeti - szellememet)?

Mi értelme volt ennek a mondatnak(egy kivételes helyzeten kívül), hiszen Mózes megírta, hogy aki meghal, annak a szelleme az Úrhoz megy, vagyis Ő magához veszi.

A kérdés nem provokáció.

Csupán válaszokat várok, és esetleg, hogy másoknak is felnyíljon a szeme.

A válaszokat előre is köszönöm. Ateisták/trollok kíméljenek. Hívők válaszára vagyok kíváncsi.

2014. okt. 3. 16:23
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

"Már a kérdésben is szerepel kérés formájában. Valami nagyon hibádzik benned, hogy még azt is tagadod, ami ott van."

Hol is mondja Mózes, hogy az ember szelleme a halálakor Istenhez távozik? Egyébként nem tom észrevetted-e, hogy én a "lélekről" írtam, mert a "lélek halhatatlanság" tana erről szól. De ugyanez igaz a "szellem" kifejezésre is az emberrel kapcsolatban. A héber 'ruah' és a görög 'pneuma' szavak sem jelentenek az ember esetében veleszületett, alanyi jogon járó 'halhatatlanságot' a bibliában. A szellemi halhatatlanság az égi reménységű felkentek esetében (akik Jézussal "társkirályok" lesznek) CSAK ajándék, nem pedig mindenkivel velejáró tulajdonság.

2014. okt. 5. 00:58
 12/21 Ling-ce ***** válasza:
Az igaz, hogy Jézus gondolatai az Atya körül forogtak, mert ő volt a Fiúisten, akinek az Atyaistent kellett kinyilatkoztatni. Az első keresztyének erre a kinyilatkoztatásra alapozták a kérügmát, a szóbeli igehirdetést. Pál apostol amikor üdvözli a híveket leveleiben kettős doxológiát ad: Istent és Jézust együtt dicsőíti. Ez nem baj, mert az Atya, a Fiú és a Szentlélek egylényegüek egymással, tehát a három személyben is egyetlen valóságot imádunk. Egy Isten az három személy. Nem tudjuk megmagyarázni, hogy hogyan, sőt megérteni sem, mert mi emberek egy személyben vagyunk egy lényeg. Isten azonban más. Mi is monoteisták vagyunk, de nem szigorú monoteisták, mint a zsidók és a muszlimok, mert mi is egy Isten imádunk, a Szentháromságt, amely egységben van. Jézus nemcsak valóságos ember, de valóságos Isten is, mivel a Szentlélektől fogant. Ahogy ezt Gábor angyal is bejelentette neki. Emberfiának csak azért nevezzük, mert snya szülte, és hogy Dániel jövendölése az Emberfiáról Benne teljesedett be.
2014. okt. 5. 11:34
 13/21 Ling-ce ***** válasza:
Ami Isten legelterjedtebb nevét illeti, az nem Jahve, nem is Jehova, hanem egyszerűen: Isten. Én nem sokat találkoztam a Jehova névvel, mivel az én hazámban a Tanúk nincsenek érzékelhető számban jelen. Abban igazad van, hogy nem tiltotta a Biblia szövege a Jahve/Jehova név kimondását, de nem babona, hanem hivatalos vallásgyakorlás volt a zsidóknál, hogy a főpap egyszer egy évben a jom kippur engesztelés napja ünnepén mondhatta ki a Nevet a Szentek Szentjében. A jehovista hagyományréteg viszont tényleg létezik, a jahvista, és az elohista hagyományt ötvözi magába. Tehát a Jahve név régebbi fenségcím, mint a Jehova. Emiatt pedig jobban illik Istenre.
2014. okt. 5. 11:53
 14/21 anonim ***** válasza:

"Az igaz, hogy Jézus gondolatai az Atya körül forogtak, mert ő volt a Fiúisten"

No-no! Kedves Ling-ce, azért ne hazudtoljuk meg az Írásokat, oké? A Biblia sehol sem mondja, hogy Jézus "Fiúisten" lenne, Jézus csak legfeljebb "Isten Fiának" vallotta magát, de Istennek (a mindenható értelemben), ami nem ugyanaz.

"Pál apostol amikor üdvözli a híveket leveleiben kettős doxológiát ad: Istent és Jézust együtt dicsőíti."

Jól tennéd, ha a szöveged hivatkozásokkal támasztanád alá, nem a levegőbe beszélnél, mert akkor lenne hiteles. Tény, hogy sem Pál, sem más bibliaíró NEM ad egyforma dicsőséget Jézusnak és Atyjának Jehovának. Erre csak néhány példa azok a versek, melyeket idéztem az imával, a dicsőítéssel kapcsolatban.

"Ez nem baj, mert az Atya, a Fiú és a Szentlélek egylényegüek egymással"

Hol is mondja a Biblia, hogy "egylényegűek"????? Csak mert durván kilóg a lóláb, hiszen Jehova Tanúit inkorrekt módon lealázzátok azért, mert a bevett fordításokhoz képest szokatlan megfogalmazásokat alkalmaznak (viszont nem az Írásokkal ellentéteset), de amikor mi számon kérjük rajtatok, hogy amit állíttok, azt nem támasztjátok alá semmivel, mert pl. Bibliaidegen, görög filozófiai kifejezésekkel manipuláltok, akkor ez probléma. Márpedig e kifejezés, sem az erről szóló egyértelmű tanítás sem szerepel a Bibliában. :-)

"Emberfiának csak azért nevezzük, mert snya szülte"

Bocsika, de nem "mi" nevezzük annak, hanem Ő nevezte saját magát "Emberfiának", de sohasem "Fiúistennek"!

"Ami Isten legelterjedtebb nevét illeti, az nem Jahve, nem is Jehova, hanem egyszerűen: Isten."

Ez nem igaz, ugyanis az "isten" szó, csak egy rangot kifejező szó még a bibliában is! :-) "Sok isten és sok úr van" - emlékszel? Nem tulajdonnév, csak olyan, mint a 'király', vagy az 'elnök' kifejezés, semmi több.

"Én nem sokat találkoztam a Jehova névvel, mivel az én hazámban a Tanúk nincsenek érzékelhető számban jelen."

Kína? Nincsenek, vagy nem érzékelhetőek a politikai diktatúra miatt? Nagy különbség. Akkor viszont olvass szépirodalmat magyarul az elmúlt 200-300 évből, és találkozni fogsz bőségesen ezzel a névvel. Egyébként pedig a Jahve is viszonylag modern szóalkotás, de nem a koruk számít, hanem az elterjedtségük. Márpedig ebben verhetetlen a Jehova szóalak.

2014. okt. 5. 13:23
 15/21 anonim ***** válasza:

Jav:

Jézus csak legfeljebb "Isten Fiának" vallotta magát, de NEM Istennek (a mindenható értelemben), ami nem ugyanaz.

2014. okt. 5. 13:24
 16/21 Ling-ce ***** válasza:

Kegyelem nektek és békesség az Atyaistentől és Urunktól Jézus Krisztustól (2Tessz 1 fejezet 2 vers)

Kegyelem és béKesség nektek Atyánktól az Istentől, és Jézus krisztustól a mi Urunktól. (Efezusi levél 1, 2)

Ezek kettős doxológiák. A Szentlélek csak azért nincs bennük, mert az első konstantinnápolyi zsinaton fogalmazták meg hogy ő a harmadik isteni személy. Itt Jézus és Isten azonos rangú alany, s ez utal az egylényegűségükre. Nem beszélek a levegőbe. Én a Szentírást Isten hozzánk intézett levelének veszem és nem akarok mindenféle hivatkozásokkal telefonkönyvet csinálni belőle. Isten és Jézus, különben is több, mint a Szentírás. A Szentirás-tudományon kívül létezik dogmatika is. A teológiát nem lehet a Szentírásba bezárni, létezik Szenthagyomány is. Ennek van írott és íratlan formája. Egyházatyák írásai stb. Ezek nem légbőlkapott dolgok. Ahogy Isten fejlődőképes világot teremtett, úgy van dogmafejlődés is. Ez persze nem idegen a Szentírástól, hanem azt bontja ki. Meg aztán nem tudom te milyen Bibliából idézel, mert nekem Szent István Társulatos van. De biztos a tiedben is benne van ez a mondat. Most dicsőül meg az Emberfia és Isten is megdicsöül Benne. Ha nem lenne egy Isten Jézussal, hogy dicsöülnének meg egymásban. Ez is az egyenrangúságukat támasztja alá. Mindketten tudjuk, hogy félistenek nincsenek. Ha Jézus nem Isten, akkor hogyan meri Atyjának hívni Jahvét/Jehovát. Úgy hogy egészen Isten ő is az Atya révén, de egészen ember is Mária révén. Tudom, hogy ez furcsa, de hittitok, amelyet majd odafönn értünk meg. Jézus istensége egyáltalán nem szorítja háttérbe az Atya istenségét. A Szentháromság személyei között nincs alá-, és fölérendeltségi viszony, annyira egylényegüek egymással.

2014. okt. 5. 15:16
 17/21 Ling-ce ***** válasza:
Egyébként a Bibliában az is benne van, hogy nincs Isten. Igaz utána így folytatódik, hogy mondja magában a balga. Az elterjedtséget meg világviszonylatban gondoltam. A vallástérképen sem vagytok olyan sokan. Diktatúra ide, vagy oda. Magyar szépirodalmat olvastam, abban tényleg sok a jehova, de annak éppen az az oka, hogy a biblikusok éppen akkor fedezték fel a jehovista hagyományréteget, és divatszó volt akkoriban. Meg olyan magyarosan hangzik. Jókai Mór A kiskirályok c. regény: "Jehova, az is magyar szó. Azt jelenti: sehova." Sajnos ebben sem tudok oldal meg sorszámot mondani, de majd utánaolvasol. Vannak nálunk tolerált vallások is. Biztos megvan az oka, hogy a tietek miért nem tartozik közéjük.
2014. okt. 5. 15:28
 18/21 anonim ***** válasza:

(2Tesszalonika 1:2) "Ki nem érdemelt kedvesség és béke legyen veletek Istentől, az Atyától, és az Úr Jézus Krisztustól!"

Ha a doxológia alatt azt érted, hogy ez egy "Istent dicsőítő ima", akkor szó sincs itt doxológiáról, ezzel Pál nem teszi "egyenlővé" az imádatban Jézust, csak egyszerű üdvözlési formula, ami azon a tényen alapul, hogy Jézus az Atyja, Jehova munkáját végzi, Annak akaratát hajtja végre - tehát Jehova a "kegyelmet", vagyis a "ki nem érdemelt kedvességet ADÓ", Jézus pedig a ki nem érdemelt kedvességet KÖZVETÍTŐ, a szerepük szerint.

"Mindketten tudjuk, hogy félistenek nincsenek."

Ez a probléma könnyen feloldható, ha ismerjük a szó valódi bibliai jelentését és pontosan úgy értelmezzük az "isten" szó fogalmát, ahogy a Biblia. :-) Az pedig az "isten"-fogalmat CSAK rangjelzőként, vagy címként, nem pedig faj, vagy tulajdonnévként alkalmazza.

"Ha Jézus nem Isten, akkor hogyan meri Atyjának hívni Jahvét/Jehovát."

Sokakat nevez a Biblia "Isten fiának". :-) Az tény, hogy Jézus szerepe a második legnagyobb személlyé teszi Jehova után, de nem "egyenlő" vele semmiféle háromságban, mivel olyan nincs a bibliában.

"A teológiát nem lehet a Szentírásba bezárni, létezik Szenthagyomány is. Ennek van írott és íratlan formája."

Vagyis aki elég nagy tekintéllyel rendelkezik az emberek között, az azt magyaráz bele az Írásokba, amit csak akar, és az "szent". :-) Ez bizony nem működik, csak a hiszékenyek félrevezetésére szolgál, akikből a legtöbb van a földön, hiszen az emberiség legtöbbje HISZÉKENY, könnyen vezethető. Az igény az ilyen mesékre tehát nagyon nagy (tudod, bármit el lehet adni, amire van igény, márpedig az emberek szeretik a meséket).

2014. okt. 5. 19:48
 19/21 anonim ***** válasza:

"Vannak nálunk tolerált vallások is. Biztos megvan az oka, hogy a tietek miért nem tartozik közéjük."

Világviszonylatban is a Jehova szóalak a

legelterjedtebb. Ami viszont a "tolerált vallásokat" jelenti, biztos megvolt az oka, hogy az első sz.-i tanítványokat nagyon nem tolerálták az emberek, igaz?!

2014. okt. 5. 19:52
 20/21 Ling-ce ***** válasza:
Igen, megvolt, de arról nem mi tehettünk, ellentétben veletek, akik magatoknak köszönhettek minden unszimpátiát. (Azt elhiszem, hogy világviszonylatban a Tanúk között a Jehova a legelterjettebb. De csakis a Tanúk között.) Azt is irtad, hogy inkorrektek vagyunk, mert a ti fordítástokat nem fogadjuk el. Hja, ha nem voltatok hajlandók részt venni az ökumenikus Biblia szerkesztésében akkor mit vártok? Az Isten meg igenis tulajdonnév, merthogy az Elohista szerző Istennek, a jahvista pedig Úrnak (Jahve) nevezte Istent. Egyébként ha Isten nem tulajdonnév, akkor miért irják a magyarok nagybetűvel? A magyarok a főnevek közül csak a tulajdonneveket írják nagybetüvel tudomásom szerint. Utolsó válaszodból kiderül, kifogytál az észérvekből, és már csak személyeskedni tudsz. Nekem még vannak érveim Jézus istensége mellett: Egyedül Istené az ítélet. Enyém a bosszú, majd én megfizetek. Megtalálod Mózes első könyve és a Jelenések könyve között. Ha Jézus nem lenne isten, hogyan vethetne az Atya mindent a lába alá az Utolsó Ítéleten? Ne strapáld magad a válasszal, mert úgysem nézem már meg. Mindenesetre imádkozom érted, hogy megtérj, és egyszer megvalld Jézust az emberek előtt, hogy Ő is megvallhassom téged az Atya előtt. Szerintem egy istent kell majd megvallanod, nem egy prófétát.
2014. okt. 5. 20:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!