Mi a különbség a Szent István és a Szent Jeromos bibliafordítások között? Melyik a jobb? (Leendő római katolikusként kérdezem)
Kérdésem a fent említett két bibliafordításra irányul, ne vonjunk be másikat (kivéve ha az római katolikus).
Melyik a:
1) jobb fordítás?
2) legelterjedtebb római katolikus körben?
Melyiket ajánljátok olvasásra egy felnőtt, leendő római katolikusnak olvasásra?
Több fajta Szent István Társulatos van.... a legfrissebbet épp nem ismerem...
Ami az Újszövetséget illeti, olvass Békés-Dalost, az Ószövetségből a Szent Jeromos-félét, viszont a templomokban nem azt olvassák....És a legfontosabb: ne olvasd vagy legalább hagyd figyelmen kívül a lábjegyzeteket!!!!! Ha magyarázatra vágysz, azt másutt keresd !
Folytatom.
Itt van egy régi katolikus fordítás:
A Jegyzet nevű magyarázatokat érdemes elolvasni, viszont ajánlom figyelmen kívül hagyni a Jegyzet2 névvel futó, a múlt század harmincas éveiben kiadott magyarázatokat.
Nálunk római katolikus iskolában bibliaórán szinte mindenkinek Szent Jeromos volt.
Előző: miért nem jók a jegyzetek? Ez engem is érdekelne.
Sziasztok!
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Érdekelne egy részletesebb kifejtése a korábbi válasznak.
Ugyanis a könyvleírásokból pl. nem lehet ezekre választ kapni, azért is írtam ki a kérdést.
Köszönöm szépen! :)
Azért nem jók a SZIT, Jeromos, Békés-Dalos, Káldi (20-as, 30-as évek) jegyzetei, mert modernisták, azaz nem a Szenthagyomány és hit szemszögéből magyarázzák az Írást hanem istentagadó-ateista-bibliakritikai szempontot adtak át az olvasónak és így a Bibliát a pogány népek mítoszaival egy szintre akarják süllyeszteni.
Viszont a [link] Jegyzet.htm-ben található magyarázatok növelik és NEM csökkentik a hitet !
Sajnos ezt a régi Káldit nem nyomtatták ki újra, csupán használtan lehet venni nagyon drágán.
Köszönöm szépen a részletesebb választ!
Így már értem.
Másik kérdés a témában:
Jegyzetektől eltekintve, a Biblia szövegének fordítása melyik változatban jobb?
Köszönöm szépen a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!