Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Két vallás nézeteit és vallhat...

Két vallás nézeteit és vallhatom egyszerre?

Figyelt kérdés
Római katolikus vagyok, meg vagyok keresztelve. Nyilván én magam választom meg a vallásom és, hogy miben hiszek felnőtt emberként és nem akarok két vallást gyakorolni egyszerre. De nagyon érdekel és rengeteg mindenben tetszik a világról alkotott képe és látásmódja a buddhizmusnak. De ha úgy nézzük igazából az nem is vallás, vagyis Buddha nem isten, csak egy átlagos ember volt, ki "megvilágosult" és az ő nézetei alkotják a buddhizmust. Talán valamennyire értitek, hogy mire gondolok.

2014. szept. 24. 17:17
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
27%

mennyország=nirvana

"nem szolgálhatsz két urat"- csak egy Isten létezik, akit különféleképpen imádunk

2014. szept. 24. 21:07
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
A nirvána nem lehet a mennyország, mert a nirvánában nincsenek vágyak, nincsenek célok, nincs szenvedés és nincs boldogság, és lélek sincs, feloldódik a nagy közösben. A buddhizmus a vágyak, így a boldogság iránti vágy kioltását tűzi ki célul, tehát mi sem áll tőle távolabb, mint az örök boldogság hona.
2014. szept. 24. 21:25
 13/19 Napfonat ***** válasza:
60%
Jól mondja 11-es! A mennyország a nirvána. Nincs ebben semmi csoda.
2014. szept. 24. 21:27
 14/19 anonim ***** válasza:

Manapság egyre több embernek szimpatikus a buddhizmus, egyre többen érzik magukat buddhistának, közben sokszor fogalmuk sincs magáról a vallásról..Attól, hogy tudsz valamit a meditációról, karmáról, reinkarnációról, meg tudod, hogy "a buddhizmusban nincs bűn", még nem leszel buddhista..Ezt most nem sértésnek szánom, csak sokszor találkozok ilyesmikkel.

"De ha úgy nézzük igazából az nem is vallás, vagyis Buddha nem isten, csak egy átlagos ember volt, ki "megvilágosult" és az ő nézetei alkotják a buddhizmust."

Szerintem nevezhető vallásnak, mert tartalmaz olyan elemeket, amitől rá lehet mondani, hogy vallás. Ha csak egyszerűen filozófiának tekintjük, azzal gyakorlatilag lenézzük azt, amit az emberek Dél-Ázsiában gyakorolnak.

Ráadásul egyes irányzatok elfogadják istenek, dévák, bodhiszattvák létezését, imádkoznak hozzájuk, stb.

Persze, ha neked szimpatikus a buddhizmus által megfogalmazott erkölcsi irányelvek, akkor szerintem nyugodtan gyakorolhatod katolikusként is, de ettől önmagában még nem leszel buddhista. A buddhizmus sokkal több annál, mint holmi erkölcsi dolgok betartása.

2014. szept. 24. 21:35
 15/19 anonim ***** válasza:

Egyszer beszélgettem egy buddhistával, aki azt mondta, hogy igazából a ma Magyarországon magukat buddhistának vallók közül 10-ből 9-nek fogalma sincs igazából a buddhizmusról, csak addig jut, hogy reinkarnáció, meg meditáció és megvilágosodás. Aztán arról mondjuk fogalmuk sincs, hogy meg kell szabadulni az evilági élvezetektől.

Keresztényként tisztelnünk kell a többi vallást, melyek Istent keresik és irányt mutatnak az embereknek, hogy hogyan éljenek helyen. Viszont a buddhizmus és a kereszténység sok helyen eléggé máshogy szemléli az életet. Kezdve ott, hogy a buddhizmusban nincs személyes Isten. Ezt hogyan lehetne értelmesen összeegyeztetni a kereszténységgel? A másik, ami eszembe jutott, az a szenvedésről való gondolat: a buddhizmusban a szenvedés a vágyak miatt van. Mondj le a vágyaidról és akkor nem szenvedsz! A kereszténység nem tartja szükségtelennek a vágyakat, másfelől a szenvedésnek értelmet ad, hiszen Krisztus is szenvedett értünk, így meg van a helye az ember életében. A buddhizmus az egyénre irányul, az egyén boldogsága a cél, amit maga tud megteremteni. A kereszténység azt tanítja, hogy szolgáld szeretettel az embertársaidat, mert "hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat." (Tudom, ez József Attila, de szerintem nagyon igaz ide is.)

A buddhizmusban nagyon sok érték van, viszont ezek ott vannak a kereszténységben is.

2014. szept. 25. 12:12
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit hasonló cipőben járok. Én muszlim vagyok, így természetesen a buddhizmus vallási nézeteit elutasítom. Nem hiszek az isteneikben, a reinkarnációban és sok egyéb tanításaikban. Viszont a filozófiáját jónak tartom, Buddhát az eddig élt egyik legértelmesebb, legbölcsebb embernek. Szeretek olvasni róla, és sok tanácsát/tanítását próbálom gyakorlatban átültetni az életembe.

Viszont abban igazuk volt az előttem szólóknak, hogy magát a vallást nem fogod tudni követni keresztényként, ha viszont mégis megpróbálod, nem maradsz keresztény.

Ettől függetlenül a jó tanácsot, helyes irányelvet érdemes elfogadni függetlenül attöl kitől jön. A bibliában Bálámhoz egy szamáron keresztül szólt Isten, miért ne szólhatna hozzád egy rockzenén vagy egy Buddhista beszéden keresztül.

2014. szept. 26. 08:37
 17/19 anonim ***** válasza:
Wiccaként én is úgy gondolom, hogy a buddhizmusban sok igazság van (igaz, a wiccában és a buddhizmusban vannak hasonlóságok)
2014. szept. 27. 19:22
 18/19 anonim ***** válasza:
Abban hiszel és úgy ahogy akarsz. Jegyezd meg: a hit az embernek egy olyan eszköze amit senki se nem adhat, se nem vehet el tőle. Egyéni meggyőződésen alapul. A hit nem kevesebb mint az életed mozgatórugója és iránytűje. Nem csak istenekben lehet hinni, hanem abban is hogy jó életed lesz, mindened meglesz, lesz családod, gyereked, eléred amit akarsz, boldog leszel. A szabályok meg a formalitások nem érvényesek a hitben. Ott csak a szív számít, a szív pedig nem arról híres hogy logikusan cselekszik. Egyszerűen a szívvel csak érezni kell, semmi mást. Én megvagyok keresztelve. És? Ettől függetlenül nekem a sámánizmus, meg a spirituális vallások is tetszenek. Én hiszek a szellemvilágban is. KI mondja meg nekem hogy mibe higgyek? Semmi köze hozzá senkinek.
2014. szept. 30. 20:20
 19/19 anonim ***** válasza:
Azt nem szeretem továbbá a vallásokban hogy túl sok a szabály meg a formalitás. Ezt így csináldd, azt úgy csináldd. MIért csináljam úgy? Mert Isten mondta. Tényleg????? Na ne mondd. Szerintem mióta van annyira fejlett az emberi faj hogy elkezdett gondolkodni egy isteni felsőbbségen, azóta még mindig fingja nincs arról, hogy van-e isten vagy nincs, csak találgat. De érezni érez valamit. De semmit nem tud. És soha nem is fog.
2014. szept. 30. 20:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!