Két vallás nézeteit és vallhatom egyszerre?
mennyország=nirvana
"nem szolgálhatsz két urat"- csak egy Isten létezik, akit különféleképpen imádunk
Manapság egyre több embernek szimpatikus a buddhizmus, egyre többen érzik magukat buddhistának, közben sokszor fogalmuk sincs magáról a vallásról..Attól, hogy tudsz valamit a meditációról, karmáról, reinkarnációról, meg tudod, hogy "a buddhizmusban nincs bűn", még nem leszel buddhista..Ezt most nem sértésnek szánom, csak sokszor találkozok ilyesmikkel.
"De ha úgy nézzük igazából az nem is vallás, vagyis Buddha nem isten, csak egy átlagos ember volt, ki "megvilágosult" és az ő nézetei alkotják a buddhizmust."
Szerintem nevezhető vallásnak, mert tartalmaz olyan elemeket, amitől rá lehet mondani, hogy vallás. Ha csak egyszerűen filozófiának tekintjük, azzal gyakorlatilag lenézzük azt, amit az emberek Dél-Ázsiában gyakorolnak.
Ráadásul egyes irányzatok elfogadják istenek, dévák, bodhiszattvák létezését, imádkoznak hozzájuk, stb.
Persze, ha neked szimpatikus a buddhizmus által megfogalmazott erkölcsi irányelvek, akkor szerintem nyugodtan gyakorolhatod katolikusként is, de ettől önmagában még nem leszel buddhista. A buddhizmus sokkal több annál, mint holmi erkölcsi dolgok betartása.
Egyszer beszélgettem egy buddhistával, aki azt mondta, hogy igazából a ma Magyarországon magukat buddhistának vallók közül 10-ből 9-nek fogalma sincs igazából a buddhizmusról, csak addig jut, hogy reinkarnáció, meg meditáció és megvilágosodás. Aztán arról mondjuk fogalmuk sincs, hogy meg kell szabadulni az evilági élvezetektől.
Keresztényként tisztelnünk kell a többi vallást, melyek Istent keresik és irányt mutatnak az embereknek, hogy hogyan éljenek helyen. Viszont a buddhizmus és a kereszténység sok helyen eléggé máshogy szemléli az életet. Kezdve ott, hogy a buddhizmusban nincs személyes Isten. Ezt hogyan lehetne értelmesen összeegyeztetni a kereszténységgel? A másik, ami eszembe jutott, az a szenvedésről való gondolat: a buddhizmusban a szenvedés a vágyak miatt van. Mondj le a vágyaidról és akkor nem szenvedsz! A kereszténység nem tartja szükségtelennek a vágyakat, másfelől a szenvedésnek értelmet ad, hiszen Krisztus is szenvedett értünk, így meg van a helye az ember életében. A buddhizmus az egyénre irányul, az egyén boldogsága a cél, amit maga tud megteremteni. A kereszténység azt tanítja, hogy szolgáld szeretettel az embertársaidat, mert "hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat." (Tudom, ez József Attila, de szerintem nagyon igaz ide is.)
A buddhizmusban nagyon sok érték van, viszont ezek ott vannak a kereszténységben is.
Kicsit hasonló cipőben járok. Én muszlim vagyok, így természetesen a buddhizmus vallási nézeteit elutasítom. Nem hiszek az isteneikben, a reinkarnációban és sok egyéb tanításaikban. Viszont a filozófiáját jónak tartom, Buddhát az eddig élt egyik legértelmesebb, legbölcsebb embernek. Szeretek olvasni róla, és sok tanácsát/tanítását próbálom gyakorlatban átültetni az életembe.
Viszont abban igazuk volt az előttem szólóknak, hogy magát a vallást nem fogod tudni követni keresztényként, ha viszont mégis megpróbálod, nem maradsz keresztény.
Ettől függetlenül a jó tanácsot, helyes irányelvet érdemes elfogadni függetlenül attöl kitől jön. A bibliában Bálámhoz egy szamáron keresztül szólt Isten, miért ne szólhatna hozzád egy rockzenén vagy egy Buddhista beszéden keresztül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!