Hívők, milyen bibliai vagy irodalmi segítséget tudtok arra, hogyha valaki kizárólag saját magában keresi a kiutat egy krízishelyzetből?
Egy kolléganőm a házasságában egyedül maradt a gondjaival, mivel a férje érzéketlen minden fontos érzelmi igényére, ezért elköltözött otthonról. Segítségként Müller Péter könyveket olvas, melyek sok szellemi erőt adnak neki, de az a szellemiség, amit a könyveiben ő megfogalmaz, csak a saját erejére való támaszkodásra épül. Ezért a kolléganőm is így gondolkozik, s külső forrásból, azaz egy magasabb rendű forrásból nem igazán fogad el segítséget.
Az az igazság, hogy én nem ismerem Müller Péter műveit, csak bele-bele olvastam a Titkos tanításokba, így nem tudok helyesen hozzáállni a kérdéshez.
Arra gondoltam, hogy talán magával MP műveivel is lehetne érvelni, ha ugyan írt olyant, ami nyitottá teszi a külső források (legalább) figyelembevételére az olvasóját. Számomra ez nagyon veszélyes filozófia így, ha arra ösztönöz laikus embereket, hogy CSAK saját belső energiájukban bízzanak, hiszen ezzel a legfontosabbat zárják ki az emberek az életükből, a Teremtő igazi bölcsességét.
Tudtok segíteni? Előre is köszönöm.
Kedves Pietrosol! Neked is köszönöm a válaszod, bár Isten természetében nem értünk egyet, leginkább egyes szövegek értelmezésében, hiszen ha azt mondom, hogy a feleségem "bennem él", ezt mindenki tudja, hogy nem szó szerint értem. Jézus tényleg a farizeusokhoz beszélt és bennük tényleg nem volt "benne" Isten országa, mely birodalom egy tényleg létező, valóságos uralomként van bemutatva a Bibliában. És tényleg egy nyelvtani hiba módosított sok magyar fordító is ezen a versen.
"Arról nem is beszélve, hogy ez a "Isten mindenütt jelen van, csak bennem nincs..."
Szerintem olyant sehol sem ír a Biblia, hogy Isten maga, egyidejűleg "mindenütt jelen van". A szelleme által igen, gyakorlatilag annak a segítségével mindent láthat ('szemei vannak mindenhol' a szelleme által), mindent tudhat, de azért a Biblia nem úgy mutatja be Istent, mintha az egész világegyetem egy "nagy Isten" lenne. Főleg nem személytelen erőként ábrázolja.
Ezért a 19-es válaszolóval értek egyet. A kiírt kérdésem szempontjából ez azért tanulságos, mert ezek szerint nagyon könnyű a bibliai Istenképből átsiklani egy ezoterikus és misztikus világba, melyet éppen a Biblia Istene ítél el leginkább, hiszen az okkult és spiritiszta erőkkel van kapcsolatban. És bár méltatom az utolsó kedves válaszolónak a tapasztalatát ezekben, de ahogy észrevettem, Müller Péter is erősen ezen mágikus "titkos tanok" irányába kötelezte el magát, bármennyire is hajaz a Szentírásra helyenként. A Titkos tanítások, vagy az Isten bohócai című könyvei legalábbis egyértelműen ezen utat követi. Ez szerintem nem kicsit veszélyes az ember végső, Isten által meghatározott célját illetően.
Istenre az tud szívből támaszkodni, aki ismeri a szavát, a Bibliát és képes azt értelmezni és a bölcsességeit amennyire lehet, beépíteni az életébe.Mert a Bibliában vannak örök érvényű jó tanácsok mindenféle gondra-bajra, élethelyzetre és ha ezeket a bölcsességeket megszívleli és még imádkozik is mellé szívből, akkor vigaszt, erőt, hasznot fog ebből meríteni.
Persze hagyatkozhat valaki pusztán a maga erejére is, csakhogy az ember ereje véges és a bölcsessége sem akkora, mint Istené, így aztán aki önerőből akar mindennel megküzdeni, hamarabb feladhatja.
A Bibliában benne van, hogy "ha apán vagy anyád el is hagynak, az Úr veled van". Itt nem csak a szülőket lehet beírni, ugyanúgy érvényes a 'párodra'.
Mellesleg Zsoltárok könyve - tele van Dávid imádságaival, hogy Isten segítsen neki, ne hagyja egyedül, Isten megszabadítja a bajtól, a gonosztól, stb., de még a dícsérő Zsoltárok is békét tudnak adni (...tornáczaiba dícséretekkel...). Az evangéliumokat (Máté, Márk, Lukács, János) ha újra végigolvassa, az is egy nagy lelki támasz, hogy Jézus egyedül ment fel a keresztre, egyedül ment végig mindenen; ez részben az, hogy miránk jut az az áldás, hogy nekünk nem kell egyedül megcsinálni, hanem van/lesz mellettünk egy segítő társ, aki támogat. A másik, hogy erőt ad: Jézus sokkal nehezebb dolgokon ment keresztül EGYEDÜL, így az, hogy "egyedül" kell végigmennie ezeken, töredéke annak a fájdalomnak, amit Jézus átélt. Őt elhagyta Isten (ugye felkiált, hogy "miért hagytál el enegmet, oh Isten?" [nem pontos idézés]). De a hölgy mellett ott van Isten, és Isten csak arra vár, hogy a hölgy az mondja: Uram, te old meg az én gondomat, én saját erőmből erre képtelen vagyok!
Mondja a Biblia, hogy adjuk át Jézusnak a mi igáinkat, és vegyük fel helyette az ő igáját, mert az jó és gyönyörűséges. Ezeket nyugodtan elmondhatod a kolléganődnek. Még lenne mit írnom, de így is hosszú :D
Szia! Ajánlom Gyökössy Endre könyveit. Református lelkész és pszichológus volt. Biztosan találsz tőle olyat, ami az adott problémára gyógyír lehet. Érzékletesen ír: mind pszichológiai, mind teológiai oldalról is. Nemcsak emberi oldalról (antropocentikusan), hanem Istenhez kötve az embert, mint akinek Tőle is van a teljes szabadulás.
Itt találod a könyvei jegyzékét:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!