Adventisták! Szombati nyugalomnappal kapcsolatban tudnátok segíteni?
Arról van szó, hogy a Bibliából meggyőződtem róla, hogy a hét hetedik napja a szombat, és mint ilyen, az Istentől rendelt nyugalom napja. A vasárnap pedig, mint a hét első napja, Krisztus feltámadásának napja.
Magam is elfogadhatatlannak tartom azt a reformációt túlélt tévtanítást, miszerint a nyugalom napja "átkerült" volna vasárnapra.
Jómagam nem vagyok adventista, nem is leszek az, de keresztény társatok vagyok. Több kereszténnyel kerültem már ellentétbe emiatt az igei alapon szilárdan álló hitem miatt.
Szeretném, ha OBJEKTÍV dokumentumokkal segítenétek ennek a tévtanításnak a kialakulásában, bármilyen érvelésben a "keresztény szombattal" (vasárnappal) szemben.
OBJEKTÍVNEK a nem adventista hátterű, és szigorúan nem Ellen G. White által ihletett dokumentumokat értem. Ezek tehát kizárva.
Történelmi hitelességű dokumentumokat szeretnék, fennmaradt, és neten is hozzáférhető iratokat, linkeket kérnék. Olvastam adventista iratokban Konstantinról, zsidóktól való elkülönülésről, pogány szokások átvételéről. Minden információ érdekelne.
De csak olyan iatok, amik egy másik keresztény társamnak való érvelésben felhasználhatók, mint objektív történelmi tények, adventista befolyástól mentesen.
Magáról a szombati nyugalomnapról meg vagyok győződve pusztán a Szentírás alapján is, emiatt nem szükséges tovább győzködni, csak a Biblián kívüli, de azt megerősítő történelmi bizonyítékok érdekelnek.
Természetesen nem adventistától is elfogadok válaszokat.
Minden választ előre is köszönök.
#23 írtad:
"Viszont a kérdésem még mindig létezik a neten :-) :
idézed tőlem:
"Vasárnap: a keresztények összegyűltek Krisztus feltámadását ünnepelni vasárnap, ezt említi az Újszövetség."
Kérdezed tőlem:
Hol is írja a Biblia azt, hogy "innentől kezdve akkor kedves testvérek ünnepeljük meg a Messiás feltámadását vasárnap"?! Csak mert, ha ez nincs benne, ha legalább annyira egyértelműen nem szerepel a Bibliában ez a parancs, mint amit Jézus a haláláról mondott, akkor nem tartom elfogadhatónak ennek a megünneplését.
Konkrét kérdésre, hogy hol is található meg ez a Bibliában: sehol. Sehol sem ad parancsot, hogy vasárnap ünnepeljük a feltámadását. Esetleírás(oka)t olvasunk, hogy a korai keresztények így tettek, és esetleírásokat, hogy ez bizonyos esetekben vasárnap történt. Mint ahogy arról is olvasunk, hogy Pál szombaton bement a zsinagógákba hirdetni a zsidóknak az evangéliumot.
Tehát konkrét parancs nincs erre nézve. Esetleírás a feltámadás ünneplésére van. Az egyértelmű, hogy vasárnap támadt fel Krisztus. Ennéfogva én úgy gondolom, hogy bár parancs nincs rá, precedens található rá, miért ne ünnepelhetnénk vasárnap a feltámadását? Nem mond ellent a Szentírásnak. Nem kell kötelezővé tenni. Különbség van a "lehet" és a "kell" között. A "lehet" az levezethető a Bibliából. A "kell" az nem, mert nincs rá parancs.
Erre mondtam azt, hogy akár szerda délután is megünnepelheted Krisztus feltámadását. Ami ugyan vasárnap volt, de miért ne lehetne szerdán is ünnepelni? Ha akkor érsz rá... Mint ahogy vannak csütörtök délutáni alkalmak is bizonyos felekezetekben, van ahol más napokon női, vagy férfi alkalmak vannak.
Szerintem amúgy ez egy másik kérdés, mint amit én feltettem, de azért igyekeztem rá válaszolni. Önmagában Krisztus feltámadását kell hogy ünnepeljük és hirdessük nem csak vasárnap, avagy szerdán, hanem életünk minden pillanatában, hiszen
"Mi, akik megkeresztelkedtünk, Krisztus halálába kereszteltettünk. Amiképpen eggyé lettünk vele halálának hasonlatosságában, úgy eggyé leszünk vele feltámadásának hasonlatosságában is." És: "Annakokáért ti is azt tartsátok magatokról, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek az Istennek".
Én azt gondolom, hogy életemben a bűnnek aló meghalás Krisztus halálába kereszteltete, és az Istenek való élés, aki életre keltett minket ebből a halálból, jó cselekedetekre teremtve, újjászülve minket romolhatatlan magból, ez egyfolyamatos, 24 órás bizonyságtétel kell hogy legyen Krisztus haláláról és feltámadásáról, akár alszunk, akár ébren vagyunk.
Rövidítve: sehol sincs előírva a Biliában Krisztus feltámadásának vasárnaponkénti kötelező erejű megünneplése, ámde életünkkel minden alkalommal bizonyságot kell tegyünk róla, precedens pedig található rá a Szentírásban, ezért elfogadhatónak tartom.
Hiszen a teljes igazsághoz nem csak az első fele tartozik hozzá, hogy meghalt a kereszten, hanem az is, hogy harmadnap feltámadt. És ezt hirdették is tanítványai, amerre csak mentek.
Kedves kérdező! Szerintem a katolikus egyház a vasárnap minkét korai dogmatikai aspektusát figyelembe veszi most is, de ez az én véleményem ez alapján (főleg kiemelve a 4-es pontot):
ja, #16-os válasza is nagyon hasznos volt, neki is köszönöm.
Ebből kiderülnek a következők, a katolikus egyház álláspontja szerint, XI. Pius Pápa jóváhagyása által, 1934-ben:
"1) That Protestants, who accept the Bible as the only rule of faith and religion, should by all means go back to the observance of the Sabbath.The fact that they do not, but on the contrary observe the Sunday, stultifies them in the eyes of every thinking man."
Ami annyit tesz, hogy "azok a protestánsok, akik a Bibliát fogadják el egyedüli mértéknek hitbeli és vallási kérdésekben, vissza kéne térniük a szombat megtartásához. Az a tény, hogy nem így tesznek, de ezzel ellentétben megtartják a vasárnapot, nevetségessé teszi őket minden gondolkodó ember szemében."
Ezzel protestánsként abszolúte egyetértek, pontosan ez az, ami miatt a kérdést feltettem. S lám, maga a Pápa is elismerte, hogy ha egyedüli zsinórmértéknek a Bibliát tartanánk, ahogy hirdetjük magunkról (Sola Scriptura) bizony abból a szombat következne, és bizony ellentmondásos, hogy ha ennek ellenére egy olyan egyházi hagyományt követünk (Katolikus) amely nem egyedül a Bibliából vezethető le (Sola Scriptura...). Nem kisebb kifejezést használt erre, minthogy NEVETSÉGESSÉ tesszük magunkat minden gondolkodó ember előtt.
Ez azért elgondolkoztató, nem?!?
"Esetleírás a feltámadás ünneplésére van."
Az esetleírás nem a "feltámadás megünnepléséről" szól, mert ezt meg sem említi a Biblia, ahogy ezt te is elismered, hiszen csak részletkérdésként jelenik meg a vasárnap megemlítése egy olyan összejövetellel kapcsolatban, amelyen Pál együtt étkezett társaival.
A probléma ott van, hogy pusztán ilyen alapon értelmeztek valaha bele mindenféle, nem Írás szerinti, ezért gyakran terméketlen ünnepet a Bibliába, a fontosabb, a Bibliában ténylegesen megparancsolt keresztényi cselekedetekről nagyrészt elfeledkezve.
"Önmagában Krisztus feltámadását kell hogy ünnepeljük és hirdessük nem csak vasárnap, avagy szerdán, hanem életünk minden pillanatában, hiszen
"Mi, akik megkeresztelkedtünk, Krisztus halálába kereszteltettünk."
Látod, éppen erről írtam itt fent. Nem véletlen, hogy Jézus Krisztus kizárólag a halálának az emlékünnepét tartotta fontosnak és erre adott határozott parancsot. Hiszen könnyen félre lehet siklani és ilyen kijelentéseket tenni, amit most itt írtál. A Messiás HALÁLA volt az, ami az emberi faj szempontjából kulcsfontosságú és ezért ebből kell kiindulni. Persze, ezzel együtt hirdetjük a feltámadását és az égbemenetelét is, de csak a halálának a napját ünnepeljük.
ugyanebből a dokumentumból ez is kiderül:
"We Catholics do not accept the Bible as the only rule of faith. Besides the Bible we have the living Church, the authority of the Church, as a rule to guide us. We say, this Church instituted by Christ, to teach and guide men through life, has the right to change the Ceremonial laws of the Old Testament and hence, we accept her change of the Sabbath to the Sunday. We frankly say, "yes, the Church made this change, made this law, as she made many other laws, for instance, the Friday Abstinence, the unmarried priesthood, the laws concerning mixed marriages, the regulation of Catholic marriages, and a thousand other laws."
Azaz:
"Mi katolikusok nem fogadjuk el a Bibliát a hit egyedüli mércéjekét. A Biblia mellett van az élő egyház, az egyház fennhatósága, hogy vezessen bennünket. Mi azt mondjuk, hogy az egyháznak - amelyet Krisztus alapított, hogy tanítson és vezessen minket az élet kérdéseiben - joga van megváltoztatni az Ószövetség szertartásos törvényeit, ennélfogva mi elfogadjuk az ő (az egyház) változtatását szombat helyett vasárnapra. Mi őszintén/nyíltan kimondjuk: "igen, az egyház tette ezt a változtatást, hozta ezt a törvényt, ahogy sok más egyéb törvényt is, például a pénteki böjtöt, a kötelező papi cölibátust, a vegyes házassággal kapcsolatos törvényeket, a katolikus házasságok szabályozását, és ezer más törvényt."
Elég egyértelmű, őszinte, és legalább a saját szintjén következetes. Annyiból, hogy alapbeállításnak veszi, hogy nem tartja egyedüli zsinórmértéknek a Bibliát. Ezért kevésbé következetlen, mint a protestánsok, akik hiszik és vallják ezt az elvet.
Világosan kiderül belőle, hogy ez csak egy egyházi rendelkezés, nem vezethető le a Bibliából. Ők hozták ezt, önkényesen, és úgy gondolják, joguk volt és van hozzá.
Ez egy elég nyílt beismerés és nem hagyja nyitva az ajtót olyan katolikus védekezéseknek, miszerint ők csak a feltámadást ünneplik. Nem igaz, itt Pius Pápa jóváhagyása által, egy nyílt levélben olvashatjuk, hogy de, igen, át lett téve a nyugalom napja szombatról vasárnapra, és ennek oka igén kívüli, önkényes egyházi intézkedés volt.
Pius Pápa válaszának harmadik része:
"
(3) We also say that of all Protestants, the Seventh-day Adventists are the only group that reason correctly and are consistent with their teachings.It is always somewhat laughable to see the Protestant Churches,in pulpit and legislature, demand the observance of Sunday of which there is nothing in the Bible."
Azaz: "Mi azt is állítjuk, hogy az összes protestáns közül a hetednapi adventisták az egyetlen olyan csoport, akik értelmesen érvelnek, és következetesek a tanításukban. Mindig valamelyest nevetséges látni a protestáns felekezeteket, az emelvényen és a törvényhozásban, követelve a vasárnap megtartását, amivel kapcsolatban pedig nincs is semmi a Bibliában."
Hát ez is nagyon beszédes. Mondja ezt egy katolikus pápa a hetednapi adentistákról elismerőleg, és elmarasztalólag a többi protestánsról.
Jómagam ebbe az ún. "többi protestáns" kategóriába tartozom. Nem vagyok adventista. Mégis azt mondom, Pius Pápának tökéletesen igaza volt abban, hogy:
1. nevetséges dolog protestánsként egy olyan dolgot törvényerejűre emelni, ami nem vezethető le a Bibliából.
2. ha már protestánsok vagyunk, úgy volna következetes érvelni, ahogy az adventisták is teszik. Én is így vélem, pedig nem vagyok és nem is leszek adventista.
Amiben pedig őszinte volt:
3. mindezt az egyház írta elő, áttéve a szombatot a vasárnapra.
Más kérdés, hogy ez utóbbival - elismerve őszinteségét, és ezzel önmagában való részleges következetességét - viszont nem értek egyet, mert úgy vélem, nincs joga az egyháznak ilyet tenni, mert én viszont hiszem és vallom, hogy egyedüli zsinórmérték a Biblia. Az egyháznak ehhez nincs joga hozzátenni, hozzátoldani, megváltoztatni, vagy elvenni belőle.
Úgyhogy nagyon szépen köszönöm 16-os válaszolónak is a hozzáférhető konkrét dokumentumot, pontosan kiderült belőle az, amire kíváncsi voltam:
bizony, nem Biblián alapszik, és bizony az Egyház hozta ezt a rendelkezést, a szombatnak a vasárnapra való áttevését.
Hálás köszönetem.
#32-es válaszra:
Ezt is köszönöm. Sőt, nem csak a 4-es, de később a 8-as, 11- es és még több helyen egy hosszas köetkeztetgetés után jut el attól a gondolatmenettől, hogy "de jó dolog vasárnap ünnepelni Krisztus feltámadását" egészen addig, hogy "most már tehát átléptünk a hét utolsó napjáról a hét első napjára, az lett a mi nyugalomnapunk."
Újfent cáfolva tehát az a katolikus védekezés, hogy ők csak a feltámadást ünneplik vasárnap. Nem igaz, hanem ők ugyanúgy sárosak benne, hogy a nyugalomnapjaként tanítanak róla, mint mi, protestánsok. Az is kiderül, amit egy válaszoló tévesen említett védekezésként, hogy igenis tudnak róla, hogy a vasárnap a hét első napja, és ekként ünneplik nyugalom napjaként, nem pedig azért, mert nálunk a hétfő az első nap és a asárnap az utolsó. Ez csak magyaréknál van így, de még a Biblia is úgy tanítja, hogy Krisztus a hét első napján, vasárnap támadt fel. Angolszász szomszédaink tudják ezt a tényt, és naptáraik ugyanezt a heti beosztást tükrözik, a hét első napjaként feltüntetve a vasárnapot.
pontosítás.
"Sőt, nem csak a 4-es, de később a 8-as, 11- es"
ebben a mondatban a számok a 32-es válaszoló által említett dokomentumon belüli számokra vonatkoznak, nem pedig a nekem válaszolók sorszámai.
#34-es válasszal kapcsolatban:
Kedves 24%-os válaszoló (Jehova Tanúja)!
Más oldalakon vitatkozva veled még nem fordult elő, hogy felfelé kezet nyomjak neked, ám ezen az oldalon ezt sok esetben megtettem. Tárgyilagosan, őszintén elismerem, hogy a vasárnapi nyugalomnap téves egyházi elrendelésével kapcsolatos kérdésemben többek között te segítettél a legtöbbet, konkrét idézetekkel.
Azonban a kérdés másik része, amit feszegetsz, t.i. Krisztus feltámadását ünnepelni vasárnap, nem tartozik ide szerintem. Egyrészt röviden válaszoltam rá, másrészt utaltam rá, hogy az egy másik kérdés.
Persze, valamennyire, oldalágról hajaz egy kicsit az én kérdésemre, mégis azt javaslom - hivatkozva a kommentírás szabályaira, hogy - "Ne OFFolj! Azaz ne kezdj új téma boncolgatásába, új, a kiírttól teljesen eltérő kérdések feltételébe."
Lehetséges, hogy ez is egy érdekes kérdés. Ez esetben hadd javasoljam neked, hogy tegyél fel egy olyan kérdést, aminek ez a témája, és ott lenne érdemes szerintem ezt megvitatni. Remélem el tudod fogadni ezt tőlem. Azért is gondolon azt, hogy érdemes lenne neked ey új kérdést nyitni ezzel a témával kapcsolatban, mert így felvetéseid elsikkadnak az én kérdéseim közti válaszokban, míg amúgy lenne egy önálló címe a kérdésednek és a kérdés iránt érdeklődők is könnyebben megtalálnák azt, illetve azzal kapcsolatos gondolataidat.
Még egyszer köszönök minden választ neked is, és ha még konkrét dokumentumokat tudsz - csakis a vasárnap, mint egyháztól elrendelt nyugalomnapja témakörben, nem pedig a vasárnap, mint feltámadás napja témában, akkor azt a továbbiakban is köszönettel fogadom.
Kommentem címe:
Duplacsavar
Íme, egy érdekes dolog, miközben próbáltam tárgyilagos maradni, és emberi lehetőségekhez képest objektíen szemlélni a dolgokat:
Egy Jehova Tanúja, aki Krisztusért az ellenségem, mert tagadja testi feltámadását, minket a Sátán szolgáinak tart, értelmesen megfelelt kérdésemre, segítőkészen válaszolt.
Ti pedig, akik Krisztusban testvéreim vagytok, ellenem támadtok, amiért egy hazugságot próbálok leleplezni?
Miféle magatartás ez?!? Hát még az úgynevezett "ellenség" is korrektebb, mint ti vagytok velem, testvéretekkel? Elszomorító ez!
Íme, amiket írtatok:
#9:
És ha valaki már bálványként ragaszkodik a szombathoz, magát különbnek tartva miatta, az nem töltötte be a törvényt, bármennyit is megtart abból, amit Mózes adott a zsidóknak és ha még meg is terheli ezzel embertársait, akkor azzal bűnt követ el.
#15:
"Nem vagy ártatlan kérdező, hanem bűnös, mert ragaszkodsz egy nap imádatához! A Biblia világos! Ha neked nem az, akkor ne emberekhez fordulj, hanem Istenhez, ad neked bölcsességet, de kárhozatba lökni embereket a nap-imádat miatt az már bűn! Meg kéne térni ebből a bálvány imádatból és megbánni, nem pedig hazugságokat mellé állítani!"
Amit más oldalakon Jehova Tanúival szemben szoktam sérelmezni, t.i. hogy elfogultak, kiforgatják a Bibliát, és csúsztatnak érveléseikben, most pont ő, egyik jeles képviselőjük volt objektív, és pont ti viselkedtek így?!? Micsoda dolog ez?
Hát ki állította, hogy én egy nap imádatához ragaszkodok? Éppenhogy a vasárnap imádata az, ami egy nap imádata, amihez sok keresztény ragaszkodik. Katolikusok az egyház rendelése alapján, protestánsok pedig a Sola Scriptura ellenére. Én nem a szombat kötelező erejű megtartása mellett kardoskodtam, hanem azt akartam, hogy kiderüljön, még mindig hirdetünk hazugságokat, egyenesen a szószékről!
Ámde ebből még nem követkeik az ellentéte, hogy akkor most bálványt akarok csinálni a szombatból, ti mégis úgy állítottátok be.
Elég szomorú, hogy az "ellenség" barátabbként viselkedett velem, mint a testvér. Tisztelet a kivételnek.
Igyekszem tárgyilagos, objektív lenni, pedig sem katolikus, sem jehova tanúja, sem adventista nem vagyok ,
csak egy mezei protestáns:
1-0 Jehovás 24-es javára...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!