Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Visnu / Krisna átveri a jivákat?

Visnu / Krisna átveri a jivákat?

Figyelt kérdés
Hinduizmusban érdekeltek, Krisnások: nem gondoljátok, hogy nem lenne hamis ego, ha az nem lenne szép és kívánatos Visnu / Krisna számára?! Az egyéni lélek hajlamos az anyagba merülni -de miért?! Lehetne ilyen hajlama Visnu / Krisna nélkül? Nem gondoljátok úgy, hogy ha igaz ez a hitrendszer, egész egyszerűen arról van szó, hogy a Legfelsőbb magát szórakoztatja, illetve elégíti ki, és bontja látszólag részekre, hogy jobban élvezhesse az örökkévalóságát?

2014. aug. 4. 14:31
 1/10 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy a lélek szabad akaratából hagyja ott Krisnát, és születik le a Földre. Tettének oka a kíváncsiság, a vágy a tapasztalásra. Ebben a pillanatban kapja a durva és a finom fizikai testet, mintegy védőköpenyként az anyagi léthez.
2014. aug. 4. 15:38
 2/10 anonim ***** válasza:
54%
Az előző válaszolóhoz még annyit fűznék hozzá, hogy az élvező és birtokolni vágyó mentalitásunk is közrejátszott. Szabad akaratot kaptunk és ebben az anyagi világban kiélhetjük beteges hajlamainkat.
2014. aug. 4. 18:53
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Krisna nem veri át a jivákat! Ahogy az első válaszoló is jól mondta, az élőlényeknek szabad akaratuk van. Minden egyes élőlény a szabad akaratából van itt az anyagi világban. Hogy miért? Mert boldogok szerettünk volna lenni Krisna nélkül. azt hittük (illetve jelenleg is hisszük mindannyian), hogy minden a saját élvezetünkre van. A probléma az, hogy minden Krisnáé. Mindenünk, még ez a test is, amiben jelenleg vagyunk.

És jelenleg azt hisszük, hogy mi ez a test vagyunk, és minden a saját élvezetünkre van. Ez a hamis ego. Azt hisszük, hogy magyar vagyok, amerikai vagyok, kínai vagyok, krisnás vagyok, keresztény vagyok, gazdag vagyok, szép vagyok stb. Pedig nem. Mi csak parányi lelkek vagyunk, Krisna örök szolgái. Ha ezt felismerjük, és elkezdjük Krisna odaadó szolgálatát, akkor megszabadulunk minden anyagi szenvedéstől, és megtisztulunk. A hamis egónk pedig megszűnik.

Krisna szenved, amikor látja, hogy egy lélek eljött Tőle és az anyagi létbe merül. ezért adott nekünk lehetőséget, hogy visszatérjünk hozzá. Ezt nevezik dharmának, vagyis vallásnak.

2014. aug. 4. 19:01
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat, találtam is bennük hasznosat, egyetlen problémám az, hogy nemhogy nem hiszek, de világosan tudom, hogy NINCS SZABAD AKARAT. Nem tudom, ezt ki találta ki, de egy agyrém. ( Amúgy a Gíta sem ír szabad akaratról sehol sem, a magyarázatban viszont egy helyen tényleg biztosan benne van, talán több helyen is, erre már nem emlékszem. A Gíta parányi függetlenségről ír. )

A szabad akarat azt jelenti, hogy akaratunk nem ok-okozati. A nem ok-okozati akarat viszont ha létezne is, nem tartozhatna hozzánk, nem lehetne a részünk: ami nem ok-okozati, az véletlen, a véletlen pedig -ha létezne- nem lenne kisajátítható sem. /De amúgy még a kvantumfizika is determinált, nem alapul a véletlenen, ahogyan egyesek még mindig hiszik./ Ha nincs kauzalitás, ha szakad az ok-okozat, akkor a véletlen köti össze a mát és a holnapot, akkor nem lehet -kauzális úton ugye- tervezni, célokat kijelölni, stb. Magadra se számíthatsz, ha nem hiszel a kauzalitásban. Akarni szabadon annyit jelent, mint akarni egy tőled valójában teljességgel idegen, irracionális erőből kifolyólag. Ennyiből talán már világos, de írhatnék még sok példát.

Tehát az egyéni lélek arra van determinálva, hogy elhagyja Visnut / Krisnát, majd szintén arra, hogy vissza is térjen hozzá valamikor. Ennek meg egyedüli okát abban tudom elképzelni, hogy Visnu / Krisna számára így jó, így élvezetes.

2014. aug. 4. 19:55
 5/10 anonim ***** válasza:

Lila (sanszkrit) = Isteni játék

Advaitában: a maya, amit mi valóságként élünk meg, csak káprázat, Isten játéka.

Dvaitában (pl. a vaisnavizmusban, amelyhez kapcsolódik a Krisnás mozgalom is, vmennyi eltéréssel):

Isten (Visnu/Krisna) és az ő híveinek cselekedeteire utal, valamint a makrokozmosz változásaira, ahogyan az univerzum kialakul(t).

2014. aug. 5. 12:53
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

B.G. 3.27

"A megtévesztett szellemi lélek az anyagi természet három

kötőerejének hatása alatt önmagát hiszi a tettek

végrehajtójának, pedig valójában a természet végzi azokat."

Amíg nem szabadulunk fel, addig csak bábok vagyunk az anyagi kötőerők kezében. A szabad akarat az nem azt jelenti, hogy mindent megtehetünk, hanem csak két dolog között választhatunk: Istent szolgáljuk, vagy az anyagi kötőerőket.

2014. aug. 6. 07:57
 7/10 A kérdező kommentje:
A nem köznapi, hanem filozófiai értelemben vett szabad akarat azt jelenti, amit fentebb kifejtettem: az ok-okozat nélküli, attól független, tehát véletlen akaratot, ami ebből következően nehezen lehetne bárkié. Vagyis nincs se kicsi, se nagy, se semmilyen választás! Determinált, mikor mit teszünk, gondolunk, érzünk. Tehát az is, hogy mikor engedelmeskedünk a hitt istenünknek -itt Krisna / Visnu-, és mikor térünk le az általa helyesnek tartott útról.
2014. aug. 6. 08:03
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Ezért kell felszabadulni az anyagi kötőerők alól. Onnantól kezdve szabadok leszünk teljesen.
2014. aug. 6. 08:47
 9/10 anonim ***** válasza:

És én még most sem tudom felfogni, hogy hogyan lettünk befolyásolva íly alantas gondolatokkal a lelki világban, mint élvezni az anyagi világot.

Ha valaki már olyan fejlett, hogy Istennel van, nem hiszem, hogy "lecsúszik" a lelki síkról. Bizonyára magasztosabb célja van, megtapasztalni Isteni mivoltát Istenben. Isten "lilája" a lélek "lilája" is.

Véleményem szerint mi Isten apró segítő-teremtő ujacskái vagyunk (természetesen a segítő szót nem azért használom, mert Istennek szüksége van segítségre). Vele együtt teremtjük az életet, ha Isten nem lelné kedvét benne, nem is lehetne véghez vinni.

2014. aug. 9. 00:34
 10/10 anonim ***** válasza:

Krishna transzcendens személye az okozatiság felett áll, tehát ha úgy döntesz, hogy Őt szolgálod, akkor máris kibújtál a kényszer malomkerekéből... Máris van egy döntésed, melynek az "oka" nem ebből a világból ered.

...és az elkövetkező tetteidnek sem. Csak arra kell figyelni, hogy semmit se a cselekedet eredményéért, gyümölcséért, hanem csupán tiszta szeretetből végezz. Ezen felül a legideálisabb állapot, amikor már "figyelned" sem kell erre...

2014. szept. 16. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!