Bebizonyították, hogy az ima hatástalan! Ezt hogy magyarázzátok ki vallásosak?
Vizsgálták, hogy az életmentő műtét előtt álló halálos betegekért elmondott ima mennyire volt hatásos.
1. Ha a halálosan beteg személy nem tudott róla, hogy imádkoznak érte, a kontrollcsoporthoz képest (akikért nem mondtak imát) semmiféle statisztikailag kimutatható különbséget nem tudtak kimérni a halálozás tekintetében.
2. Ha a halálosan beteg személy tudott róla, hogy érte imádkoznak, statisztikailag kimutatható volt, hogy nagyobb valószínűséggel haltak meg. (igen, jól írtam, ők nagyobb valószínűséggel haltak meg)
"negyes dolgok-jelen esetben a vallás és a tudomány miért nem összeegyeztethető..."
Vannak olyan tudósok akik össze tudják egyeztetni. De munkahipotézisként ők is elfogadnak olyan dolgokat, hogy Isten, ha létezik is valamilyen formában (tehát nem feltétlenül úgy, ahogy azt bármelyik vallás tanítja) nem avatkozik bele a világ működésébe. E nélkül nem lehet tudományt csinálni.
"Ezt te hogy magyarázod meg akkor?"
Nem értem, hogy mire vonatkozik a kérdésed.
"Ezen a "kísérleten" amúgy is normális egészségügyet végzett ember csak röhögni tud(ilyen kísérletekben nem lehet statisztikai alapon kimondani dolgokat)"
A kísérletet nem én végeztem, hanem hozzáértő kutatók, nyilván normális egészségügyet végzett emberek bevonásával. Hivatkozást nem tudok, de ha valakit érdekel Richard Dawkins: The god delusion könyvében megtalálja pontos forrásmegjelöléssel együtt a kísérlet leírását.
"Kérdező, azt írod, hogy az ima nem úgy hat, ahogy a vallásosok gondolják. "
Tehát a vallásos emberek szerint az ima csak a pszichológiai -> biológiai (hormonális, ahogy fent írták), stb. tudományosan megmagyarázható módon hat???
A vallásosak odaraknak még mögé egy "jóságos lényt" (Isten).
Kérdező, tegyük fel, hogy van egy súlyosan beteg rokonod, aki gépeken van, te azt szeretnéd, hogy meggyógyuljon, de ő már meg akarna halni, honnan tudod, hogy aki meghalt, az nem akart volna meghalni inkább? Sokszor volt szó már az eutanáziáról, ki és miért támogatná, ellenezné, jó-e vagy nem... Én úgy gondolom, mindenkinek feladata van, feladattal születünk, amit többé-kevésbé igyekszünk elvégezni, aki itt marad, annak még dolga van, az még nem mehet el, aki távozik, az befejezte itt a dolgát ezek között a lehetőségek között (még az is, akit baleset ér, és az is, aki 1 napot se él). Nem hiszek a véletlenekben.
Hogy mi van a halál után, azt meg senki nem tudja biztosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!