Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit szóltok ehhez a Bibliaérte...

Mit szóltok ehhez a Bibliaértelmezéshez?

Figyelt kérdés

Elsősorban hívők véleményét várom, mert aki nem az, az nyilván nem hisz ebben. Én pedig nem vagyok jártas a vallási életben, ezért ha evidens dolgot kérdezek, elnézést.

Szóval hallottam egy olyan dolgot, hogy a Bibliai történtek valójában nem történtek meg, csupán példát mutatnak, amolyan "eltúlzott" történetek, amikből a "tanulság" sokkal jobban kilátszik, mint egy mindennapi, igaz esetből.

Ti mit gondoltok erről? Így látjátok, vagy hiszitek, hogy az írtak szó szerint meg történtek?

2010. jan. 4. 20:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nyilvánvalóan vannak benne ferdítések.
2010. jan. 4. 20:40
 2/11 anonim ***** válasza:
Szerintem nem minden történt meg szó szerint, én is amolyan útmutatónak tekintem a Bibliát. De nyilván van valami valóságalapja, ha 2000 éven keresztül megmaradt és betartják az emberek (már aki), ami benne van.
2010. jan. 4. 20:48
 3/11 anonim ***** válasza:

szia

a bibliai történetek egy része ilyen, mint amilyet te írtál.

például azok a példabeszédek, történetek amiket Jézus mondott a tanítványainak és a "sokaságnak" akik hallgatták Őt, azok tipikusan ilyen meg nem történt dolgok, de a tanulság kézzelfoghatóbb, az akkori tanulatlan, egyszerű emberek számára is könnyen felfogható és megérthető volt.

ilyen példabeszédeket nem csak Jézus mondott, de általában azokat ismerik az emberek (a teljesség igénye nélkül néhány: a tékozló fiú története, a magvetőről szóló példabeszéd, a tíz szüzek példázata, a szegény Lázárról és a gazdag emberről szóló stb., stb.)

de a legtöbb történet a Bibliában (az én hitem szerint) megtörtént dolgokról szól (noha lehetséges hogy nem mindig jól értjük azt, ami le van írva), elkezdve a teremtéstől, az ősatyákon és a törvényen át, a bírákkal és királyokkal együtt, a babiloni fogságot is hozzávéve és még lehetne sorolni, nos ezek (ismétlem: az én hitem szerint) megtörténtek.

üdv és remélem segítettem

2010. jan. 4. 20:58
 4/11 anonim ***** válasza:

Szerintem is inkább tanulságos történetekkel van tele, pontosabban én inkább úgy értelmezem, mintha egy ember életét írná le.

1.) Édenkert. Megszületik a gyerek, boldogan él, nem tud semmiről, csak gőgicsél és játszik és alszik. De amint felnő rájön, hogy nem olyan tökéletes az élet, dolgozni és szenvedni is kell. (tudás fájának almája, kiűzés az Édenkertből)

2.) Káin és Ábel. Szerintem ez a testvérviszályok folyamatát írja le. Isten az apa, Káin és Ábel a fia. Versengenek apjuk (szüleik) szeretetéért, és éreznek magukban egy (gyakran tudattalan) vágyat, hogy bárcsak meghalna a testvérük. Ez pszichológiailag elismert tény. És ennek a vágynak a megvalósulása van leírva, azaz Káin megöli Ábelt. Lásd Jung, kollektív tudattalan.

Így annak a kérdésnek sincs semmi értelme, hogy vajon Káin kivel nemzett gyereket, csak nem az anyjával, Évával?

Stb-stb. A vízözönt is eléggé kétlem, de azt még el tudnám hinni.

3.) Vége, Apokalipszis. Az ember meghal (a haláltusa érzékeletes metaforisztikus) leírása, majd új emberek népesítik be a földet. Azaz egy ember meghal, de az emberiség tovább él.

Én speciel így értelmezem, bár ezt csak a nagyobb volumenű, egész emberiséget érintő részekre tartom fent.

A többi történet (Ábrhahám és Izsák, József az álomlátó stb.) egyértelműen tanulságos sztorik.

Én azt adnám címnek, hogy: Biblia - Az ember(iség) története

2010. jan. 4. 21:51
 5/11 anonim ***** válasza:
Ne keverjük a dolgokat. A Bibliának vannak történeti könyvei, amikor az eseményeket úgy mondja el, ahogy megtörténtek. Ezeket nyugodtan vedd szó szerint. De vannak benne példázatok, ott csak azt kell megértened: mit akar tanítani. Vannak prófétai könyvek, próféciákkal, ott légy nagyon óvatos, és mond azt nyugodtan, ezt most nem értem.
2010. jan. 5. 08:35
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Én most konkrétan a törénteinek (?) szánt része gondoltam. A teremtéstől elkezdve. Ami ugye egyrészt, történelem (lenne, ha mindenki vallásos lenne és ezt hinné). Másrészt pedig tele van csodákkal, fizikai/biológiai lehetetlenségekkel (lsd. 900 évig élő ember), kígyó hogyan csábította Évát, tud beszélni? Sóbálvánnyá változott, hogyan? Én elfogadom, hogy Isten tehet csodát, de mégsem hiszem, hogy ezek mind megtörténtek volna. Bár különösebben nem vagy jártas a témában, csak érdekel(t) a "szakértők" véleménye:)
2010. jan. 5. 17:33
 7/11 anonim ***** válasza:
A Biblia nyelvezete, metaforikus stilisztikája már önmagában elég ahhoz, hogy ezeket a történeteket ne betűről betűre, hanem hermeneutikai értelemben szépirodalomként fogadd be.
2010. jan. 5. 21:25
 8/11 anonim ***** válasza:

Kedves kérdésfelvető!

Az előző hozzászólásban elhangzott a hermeneutika kifejezés, ezért gondoltam, hogy én is hozzászólok a témához, hogy kicsit érthetőbbé tegyem ezt a tudományterületet. A hermeneutika megjelölés a görög herméneüein (tolmácsolni, értelmezni, magyarázni) igéből származik. Hermeneutikának mondjuk azt a tudományt, amely írásművek megértésének és értelmezésének, magyarázatának kérdéseivel foglalkozik. A Biblia hermeneutikának a Biblia önértelmezésének, avagy a Biblia ihletettségének az elfogadása az alapja. Az ihletett Írások értéséhez, vagy értelmezéséhez pedig csakis azoknak az alapelveknek a követését látja célravezetőnek, amelyeket maga a Biblia fogalmaz meg, vagy a bibliai szerzők adnak példát, mintát hozzá. Tehát azokat a magyarázati alapelveket kívánja összefoglalni, amelyek magában a Bibliában foglaltatnak benne.

A hosszú bevezető után a lényegre térve: a Biblia sehol nem beszél arról, hogy a benne lévő történeteket jelképesen kellene értenünk, sőt maga Jézus Krisztus úgy hivatkozik a Biblia első fejezeteiben leírt történetkere (teremtés, özönvíz...stb) mint megtörtént esetekre.

A Bibliai hermeneutika egyébként 12 alapelvet állított fel, melyeket én most nem kívánok részletesen elemezni csak felsorolásszerűen szeretném ezeket ismertetni:

1. A Biblia igéit a maguk természetes jelentésében kell vennünk

2. A Szentírásnak sincs más "logikája", mint az emberi szellem egyéb alkotásainak

3. Tisztázni kell az adott bibliai részlet "műfaját"

4. Minden kis mozzanat, minden kifejezés és részlet gondos megfigyelése

5. A kifejezések jelentését a bibliai szóhasználatuk alapján kell tisztázni

6. Bármely kijelentést vagy szakaszt a maga szövegösszefüggésében kell megérteni

7. Fel kell kutatnunk a összes párhuzamos igeverset

8. A Szentírás témája: a megváltás műve, középpontja: a megváltó Jézus Krisztus

9. Ne tegyünk az Igéhez

10. Ne vegyünk el belőle

11. A titkok az Úréi

12. Meghajlás az Ige nagysága előtt, kitartó fáradozás a megértésért

Úgy gondolom ezek elvek magukért beszélnek, de ha bárkinek ellenvetése lenne ezekkel szemben szívesen belemegyek akár a részletekbe is...

Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel: Péter

2010. jan. 6. 16:26
 9/11 anonim ***** válasza:
nem fogadom el az ilyeneket az ilyeneket.
2010. jan. 6. 16:41
 10/11 anonim ***** válasza:

Csak ismételni tudnám Pétert, inkább nem teszem.

Sosem gondoltam arra, hogy a Biblia bármely része is "csak" sztori lenne. Számomra élő és ható.

Tudod, hogy született a Ben Hur című könyv ( megjegyzem ne a hoolywoodi filmre gondolj, mert a könyv sokkal tartalmasabb ): két angol nemes, akik Indiában szolgáltak, mint katonatisztek visszavonulván a katonai pályától hazafelé tartottak vonaton. A hosszú úton megbeszélték, hogy milyen butaság hinni a Biblia meséiben. Elhatározták, hogy - vagyonos és immár ráérő emberek lévén - majd ők felnyitják az emberiség szemét, leleplezik a kereszténység nevű humbugot. Több éven át kutattak, sok helyszínt bejártak és a végén megtértek.

Ennek gyümölcse lett a Ben Hur című regény.

2010. jan. 19. 20:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!