Az "Ősrobbanást" leíró modell alapján jobb rálátásunk van arra hogyan ment végbe a teremtés?
@ezustpatak
Az 1. válaszoló vagyok.
Van, ahol szó szerint kell értelmezni a Bibliát, és van, ahol nem. De ez már a hermeneutika témaköre.
Azonban most nem ez a kérdés, hanem az, amint az első válaszomban kifejtettem. Mivel ismerem az Ősrobbanás modellt, és ismerem a Genezist is, ezért teljesen egyértelmű, hogy a kettő üti egymást, ezért felesleges a kettőt összeegyeztetni. A Szentírás nem természettudományos könyvként adatott, ráadásul maga a Biblia állítja, hogy a teremtést, csak hit által lehet elfogadni, (Zsid 11,3), tehát nem lehet tudományosan bizonyítani.
Tervezek majd Hawking-ot olvasni, az az ember tényleg egy mai Einstein. :)
No, ha megnézzük hogy régen voltak természetvallásoknál szellemek aztán utána jöttek sok-sok istenek akik mondjuk villámot csinálnak ha mérgesek mivel nem értettük a villám kialakulásának mikéntjét. És szépen lassan elérkeztünk az egy istenhez. Ami viszont még mindig túlságosan is meg van személyesítve. Szóval lehet még hova gyömöszölni ám. :)
Kár, hogy a túdosoknak nem sok közük van az idő fogalmáról. Sokan még azt sem értik, hogy mi relatív. Talán egyszer nem így lesz.
Isten pedig tényleg nem illik egy olyan világba, amin kívül nincs más és eröltetjük, hogy de legyen.
Mit szóltok az ösrobbanás elötti singularitához?
Mikor az egész világmindenség állítólag egy apró pontba volt besürítve melynek átlag mérete 10 - 33 méter. Itt a megszakítójel és a 33 a 10-es felett van, de nem tudom itt beírni, de ti tudósok ezt tudjátok.
Hogy tudta a véletlen pontosan azokra a helyekre röpíteni a galaxisokat, a bolygókat a Földünket stb. ahol kell hogy legyenek? Hogy tudta kiszámítani? Véletlen? Tényleg? Vagy pontos mestermunka? De ki?
Katy
Én is hívő vagyok, és szerintem teremtés volt, nem pedig ősrobbanás. Elmondom, hogy szerintem mi a közös a teremtésben és az ősrobbanásban: mindkettő azt állítja, hogy erő mindig is volt. :-)
Csakhogy itt vége is a közös pontnak, mert amíg az ősrobbanásban személytelen dolog, addíg a Bibliában az erő = Isten. A munkáiból lehet megismerni, hogy milyen Ő.
Márk 14:62 Jézus pedig monda: Én vagyok. És meglátjátok majd az embernek Fiát ülni a hatalomnak (dünamisz=erő/hatalom) jobbján, és eljőni az ég felhőivel.
Ahogyan az erő anyaggá lett ugyanúgy vissza is fog alakulni erővé:
2Pét 3:10 Az Úr napja pedig úgy jő majd el, mint éjjeli tolvaj, amikor az egek ropogva elmúlnak, az elemek pedig megégve felbomlanak, és a föld és a rajta lévő dolgok is megégnek.
És új univerzum lesz amelyben igazak fognak lakni örökké:
2Pét 3:13 De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, amelyekben igazság lakozik.
Mi jó származhat egy robbanásból? :)
Lehet,hogy hülye kérdésnek tűnik de ha bele teszünk egy kis logikát akkor nem is annyira az.
Az emberiség történelmében eddig minden robbanás csak pusztított és semmi sem teremtett,alkotott.
Nem tudom,hogy a Teremtés pillanatában mi ment végbe de abban biztos vagyok,hogy nem robbanás volt.
Mivel hívő vagyok én azt mondom,hogy senki nem tudja felfogni ésszel,hogy miként lett megteremtve az élet,még nem!
Isten okkal Teremtett,meg volt az oka,hogy megteremtett. De hol van az ok az ösrobbanásban? Mi okozta azt a robbanást? Véletlen? Mi mindannyian egy véletlen műve vagyunk? Ez a csodálatos világ mind a véletlen műve? Nem hinném! :)
Teremtés van! Hogy hogyan ment ez végbe azt nem tudom...
"Mit szóltok az ösrobbanás elötti singularitához? "
Nem tom... Jó csaj?
"Hogy tudta a véletlen pontosan azokra a helyekre röpíteni a galaxisokat, a bolygókat a Földünket stb. ahol kell hogy legyenek?"
Miért, hol kell, hogy legyenek?
"Hogy tudta kiszámítani?"
Mit kellett kiszámítani?
Scepticnek teljesen jogosak a kérdései,nem értem a leszavazását.
Katy kérjük mesáéld el mi lenne ha 33 méterrel arrébb lenne a Rák köd?
Kit érdekel?Semmit nem jelent,semmi hatása nincs itt semmire.Ilyen alapon a vetőmagok is kérdezhetik hogy vajon ki tervezte meg a szántóföldön a kavicsok elhelyezkedését.Senki,mert tök random.
Egyáltalán mihez viszonyítasz?Van egy nagy tábla a világegyetemben lebegve valahol,és ráírva hogy "Az univerzum közepe".És ehhez mérsz,vagy mi?
Hiába próbálják beletuszkolni a tervezettség látszatát a teljesen vaktában alakuló univerzumra,az nem lesz rendezett.
Nézz rá a legközelebbi kísérőnkre,a Holdra.Van bármi rend is abban hogy a felszínén össze vissza bazaltömlések,és kráterek vannak?
Vagy a keringése?
Hát nem éppen egy könnyen kiszámítható szép egyenletes dolog.Össze vissza fokokat zár be más síkokkal,plusz még ide oda "dőlöngél" (libráció).
Egy ilyen univerzum vagy a vakvéletlen műve,vagy egy kezdő fércmunka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!