Az "Ősrobbanást" leíró modell alapján jobb rálátásunk van arra hogyan ment végbe a teremtés?
Tisztelt Kérdező!
Stephen Hawking azt mondja, hogy az Ősrobbanás előtt nem lehetett teremtő, mert nem létezett az idő, amikor tevénykedhetett volna. Már csak azért is, mert maga az idő is az Ősrobbanás pillanatában született, ezért senki és semmi nem idézhette elő ezt az eseményt.
A "Nagy Bumm" modellben tehát nincs helye Teremtőnek.
Másrészt pedig azért sem lehet összeegyeztetni, mert a Biblia szerint Isten a szavával alkotott. Vagyis kimondta, és lett. Nem volt szükség hosszabb folyamatokra, hogy valami létrejöjjön (Zsolt 33,9).
Én hívő ember vagyok, de kérem, ne keverjük már a 21. századi természettudományt a Genzissel, mert semmi köze a kettőnek egymáshoz...
Az Nagy bummot leíró modell alapján az univerzum születésére, fejlődésére van rálátásunk.
A teremtés meséje ettől teljesen eltér. Az rajtad áll, hogy valószínűbbnek tartod-e, hogy egy isten 7 nap alatt mindent megcsinált. De ezt persze pedig már nem boncolgatod tovább, hanem megelégszel pár sorral.
Vagy ámuldozol, hogy milyen fejlődésen ment keresztül a világ 13-14 milliárd év alatt.
#1 nagyon jól leírta, nincsen mit hozzátenni.
Az ősrobbanás és Isten kizárják egymást. Legalábbis abban a kontexusban amiben használják.
Hiába, a Rések Istenét nehéz eltűntetni :)
Régen a felhők fölött ült, és nézett le. Aztán felköltözött magasan a felhők fölé. Aztán az űrbe került. Másik szférára. Manapság szegény isten már az ősrobbanás mögött bujkál :)
Az ember istenképe fejlődik ahogy észrevettem.
És még mindig úgy látom ha helyén kezeljük a dolgokat és értelmesen akkor nem zárják ki egymást.
Kedves Nemvagyok! Üdvözlöm idesanyukádat. :)
Olvass hawking-ot és rájössz, hogy nagyon is kizárják egymást.
Persze el lehet filozofálni a multiverzum szintig, de ezt azért hawking sem gyakran teszi mivel igen nagy falat neki is, de sok sikert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!