Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves keresztények, megmagyar...

Kedves keresztények, megmagyaráznátok, hogy miért pont a Bibliára kell alapozni?

Figyelt kérdés

Nem kötözködő kérdés, tényleg kíváncsi vagyok, hogy van-e olyan, aki erre ésszerű magyarázatot tud adni.

Én megértem a hiteteket, hogy miért tartjátok az egyetlen igaz hitnek, és miért kérdőjelezitek meg akár a tudományt is, ha ellentmond a Bibliának -ha elfogadjuk a Bibliát, akkor ez mind érthető, egy logikus rendszer. Csak azt nem értem, milyen alapon fogadjátok el a Bibliát? Miért pont ez az amit nem kérdőjelez(het)tek meg sosem?

2014. jún. 13. 12:41
1 2 3 4 5
 21/48 A kérdező kommentje:
19-es: Ja hogy a Bibliát el kell fogadni, mert... ez is benne van a Bibliában?! Komolyan így gondolod?
2014. jún. 13. 16:16
 22/48 yuda ***** válasza:
82%

8-as vagyok.

Úgy értem, -és ezt viszont már általánosságban ki merem jelenteni, -hogy majdnem minden megtért hívő ember így számol be az Istennel való találkozásról, hogy először egy nagy vonzást éreztünk.

Amikor pedig megtértünk, befogadtuk egy ima által Jézust a szívünkbe, egy üdvbizonyosság jön létre bennünk egy pillanat alatt és a biblia hitelessé vált. Előtte egy legendás könyv volt a sok közül.

Ez, ha úgy nézzük, természetfeletti dolog, hiszen sokakkal egyetemben szorgos templomba járó voltam, de ott nem éreztem semmi hasonló istenélményt.

Ez egyébként nemhogy elmúlna, hanem fokozódik.

Érdekes dolog és néha magam is rácsodálkozok és élvezem. :)

Környezetemben sok ilyen ember van és néha találkozok itt az oldalon is élő hitű keresztényekkel, akik összebeszélés nélkül, egymásnak idegenként, mégis egészen hasonló megtapasztalásról számolnak be.

Ez a "vonzás", -bár nem használja a biblia ezt a kifejezést, de Jézus szolgálata alatt még fokozottabban működött. Elég volt neki megszólítania név szerint embereket, hogy pl. gyere és kövess engem, ....azok mindent eldobtak és követték. feladták egész régi életüket, csakhogy a Mester közelébe lehessenek és hallgassák tőle az élet beszédét.

Éppen így van ez ma is. Nem változott, ez egy jól konstruált dolog. Úgy hívják: -elhívás.

Lényeg, hogy Isten személyisége rendkívül vonzó és ha olyan ember tesz bizonyságot, aki ismeri Őt, akkor mások is megérzik ezt a jelenlétet, és létrejön bennük egy vágy, hogy ez nekik is kell. :)

2014. jún. 13. 17:49
 23/48 anonim ***** válasza:
0%

Egyelőre a legkevésbé sem lepne meg ha kiderülne, hogy a bibliából egy szó sem igaz. Pár helyiségnév stimmel, egyelőre ennyit tudunk, egy raklap dolgot meg megcáfoltak már, és sokkal sokkal több egyértelműen kitaláció.

Ámde.

A hit erről szól, hogy elhiszed ami oda van írva vagy sem.

Ez bármely konetó-ra is igaz, ezért hit a hit :)

Az megint másik kérdés, amikor már népbutításra használják, az külön tészta.

2014. jún. 13. 18:28
 24/48 anonim ***** válasza:
27%

Kedves Kérdező,

már volt korábban egy hasonló kérdés, arra adott válaszomat bemásolom:

Miért hiszel a Bibliának?

Hogyan győzött meg téged? Volt hogy kételkedtél vagy ezt alapnak tartod, hogy a Biblia Isten szava?

Számomra Jézus Krisztus személye hitelesíti a Bibliát. Tanításai igen magas erkölcsi színvonalat képviselnek, ezért hihető, hogy Istentől származnak. Megerősítésül pedig tett egy rakás nem hétköznapi csodát (vízen járás, emberek feltámasztása, tenger lecsendesítése, feltámadás, stb.)

A róla szóló Újszövetség hitelességéről:

Hogyan lett könyvvé az Újszövetség?

[link]

[link]

Manipulálta-e az Egyház Jézus üzenetét?

[link]

[link]

Fentiekből visszafejtve hitelesítődik számomra a Biblia egésze (az Ószövetséggel együtt).

Isten szellemi nagysága teremtéséből látszik. A magas szellemiség része a magas erkölcsiség. Ennek viszont ellentmondani látszik a világban lévő sok igazságtalanság. Hogy lehet, hogy Isten jó, magas erkölcsű, a világ mégis tele igazságtalansággal? Mert lázadás történt, melynek az ember is részese lett.

Ha megfigyeljük a világot, a kereszténység világképe ad értelmes magyarázatot rá.

2014. jún. 13. 21:36
 25/48 anonim ***** válasza:
100%

"Miért pont ez az amit nem kérdőjelez(het)tek meg sosem?"

Mert a hívők számára amiket leírtak abban a könyvben, azok Isten bizonyságtételei. A Szentírás igényt tart arra, hogy ugyanúgy tiszteljük az Igét (nem a könyvet, hanem a tartalmát), mint Istent. A benne található beszédek Szellem és Élet.

Isten áldjon! :-)

Ján 8:51 Bizony, bizony mondom néktek, ha valaki megtartja az én beszédemet, nem lát halált soha örökké.

2014. jún. 14. 07:24
 26/48 anonim ***** válasza:

Azért alapoznak erre a könyvre, mert ez elégíti ki őket a legjobban, illetve úgy vélik / érzik, hogy szükségük van rá, kell nekik, boldoggá teszi őket a dolog úgy egyben, ahogy van. A vallás egy komplex dolog, és nehéz belőle szemezgetni -bár azért sokan megteszik azt is, és annak is megvan a logikája-, de aki belsőleg úgy tapasztalja meg, jobban járna ennek a rendszernek a hitével, elfogadásával, és annak következményeivel, hívővé válik. Számára így hasznos, így kielégítő, így boldogító. Olyan ez is, mint a természetes szelekció. Egyes hitek elhalnak, mások megerősödnek, és mind alakul, módosul valamilyen mértékben az idők során. Az emberek is alkalmazkodnak a számukra előnyös hitükhöz, és valamilyen mértékben a hit is módosul az emberek igényeinek megfelelően ( pl. új szekták megjelenése, vallásszakadások, stb. ).

Szóval lehetne egy másik könyv is akár, de az ismertek közül a keresztények a fenti okokból főként -de pl. nem lebecsülendő a nevelés, kultúra, környezet szerepe sem- ezt fogadták magukba.

2014. jún. 14. 10:36
 27/48 anonim ***** válasza:

Jézus azt mondta Ő az igazság.

Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam. Jn 14,6

Vagyis a kizárólagosság igényével lépett fel.

Lerakott az asztalra egy magas erkölcsiségű lelki tanítást, csodákat tett (pl. halott feltámasztása, gyógyítás), feltámadt, próféciákat* teljesített be.

Mindezekkel támasztotta alá fenti állítását.

*pl:

Mik.

5,2 De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, a ki uralkodó az Izráelen; a kinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van.

Jézus fellépésének és halálának idejéről

[link]

2014. jún. 14. 13:18
 28/48 anonim ***** válasza:
77%

*folyt.

Ésa.

53,1 Ki hitt a mi tanításunknak, és az Úr karja kinek jelentetett meg?

53,2 Felnőtt, mint egy vesszőszál Ő előtte, és mint gyökér a száraz földből, nem volt néki alakja és ékessége, és néztünk reá, de nem vala ábrázata kivánatos!

53,3 Útált és az emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője! mint a ki elől orczánkat elrejtjük, útált volt; és nem gondoltunk vele.

53,4 Pedig betegséginket ő viselte, és fájdalmainkat hordozá, és mi azt hittük, hogy ostoroztatik, verettetik és kínoztatik Istentől!

53,5 És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg.

53,6 Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, kiki az ő útára tértünk; de az Úr mindnyájunk vétkét ő reá veté.

53,7 Kínoztatott, pedig alázatos volt, és száját nem nyitotta meg, mint bárány, mely mészárszékre vitetik, és mint juh, mely megnémul az őt nyírők előtt; és száját nem nyitotta meg!

53,8 A fogságból és ítéletből ragadtatott el, és kortársainál ki gondolt arra, hogy kivágatott az élők földéből, hogy népem bűnéért lőn rajta vereség?!

53,9 És a gonoszok közt adtak sírt néki, és a gazdagok mellé jutott kínos halál után: pedig nem cselekedett hamisságot, és álnokság sem találtatott szájában.

53,10 És az Úr akarta őt megrontani betegség által; hogyha önlelkét áldozatul adja, magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarata az ő keze által jó szerencsés lesz.

53,11 Mert lelke szenvedése folytán látni fog, és megelégszik, ismeretével igaz szolgám sokakat megigazít, és vétkeiket ő viseli.

53,12 Azért részt osztok néki a nagyokkal, és zsákmányt a hatalmasokkal oszt, mivelhogy életét halálra adta, és a bűnösök közé számláltatott; pedig ő sokak bűnét hordozá, és a bűnösökért imádkozott!

2014. jún. 14. 13:23
 29/48 anonim ***** válasza:
100%

Nincs tudomány vs. Biblia. Ha jobban belegondolunk akkor rájöhetünk, hogy inkább evolúció vs Biblia van.

Evolúció?! Ne kezeljétek már megrendíthetetlen tény ként, hisz nem az. Ja és akkor ugye a semmiből lett minden. Látunk ma ilyet? Meg lehet ismételni? nem.nem.nem.....

Akkor miért szilárd a hitetek benne? Megmondom:

Mert jobban tetszik az ateistáknak a tudat, hogy nincs Isten akinek vannak bizonyos elvárásai is. Ateista ezt mondja: " Na nehogy megmondja már nekem egy láthatatlan Isten, hogy mit tegyek! Inkább hiszek a semmiből való spontán létrejöttben ami egy totális lehetetlenség!"

2014. jún. 14. 13:34
 30/48 Szeressük egymást ***** válasza:
73%

Ja a szubjektív bizonyítékokra vagy kiváncsi? :-)

Ezek azok:

- Isten kijelentése Krisztusról. A hit Krisztusról szóló beszédek hallásából származik.

Máté 16:15-17

Monda nekik: Ti pedig kinek mondotok engem?

Simon Péter pedig felelvén, monda: Te vagy a Krisztus, az élő Istennek Fia. És felelvén Jézus, monda neki: Boldog vagy Simon, Jónának fia, mert nem test és vér jelentette ezt meg neked, hanem az én mennyei Atyám.

- Újjászületés:

1Pét 1:23

Mint akik újonnan születtetek nem romlandó magból, de romolhatatlanból, Istennek igéje által, amely él és megmarad örökké.

- Szent Lélek ajándéka és a Vele való csodálatos közössége a hívőnek. Minél erôsebb a jelenléte, annál félelmetesebb a szentsége. :-)

Ján 14:16-17

És én kérem az Atyát, és más vigasztalót ad néktek, hogy veletek maradjon mindörökké. Az igazságnak ama Lelkét: akit a világ be nem fogadhat, mert nem látja őt és nem ismeri őt; de ti ismeritek őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad.

Szellemi ajándékokat osztogat a Szent Lélek azoknak akik hűségesek mindenben és kívánják is azokat:

1Kor 12:8-10

Némelyiknek ugyanis bölcsességnek beszéde adatik a Lélek által; másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Lélek szerint; Egynek hit ugyanazon Lélek által; másnak pedig gyógyítás ajándékai azon egy Lélek által.Némelyiknek csodatévő erőknek munkái; némelyiknek meg prófétálás; némelyiknek pedig lelkeknek megítélése; másiknak nyelvek nemei; másnak pedig nyelvek magyarázása;

- A nyelveken szólás amely csak jel a kívülvalóknak, de a hívő magát építi vele:

1Kor 14:2 Mert aki nyelveken szól, nem embereknek szól, hanem az Istennek; mert senki sem érti, hanem lélekben beszél titkos dolgokat.

Remélem segítettem.:-)

2014. jún. 14. 13:37
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!