Ti milyen vallásúak vagytok ( ide tartozik most az ateista is )? Miért ( pl. : nevelés, saját döntés, vallásos házasság, stb. )?
Hogy, meg vagy-e keresztel szerintem nem sokat jelent. Én meg vagyok, de akkoriban nem sok beleszólásom volt a dolgokba, csecsemő voltam.
Nem vagyok vallásos, sőt rossz dolognak tartom. Elég sok vallásos embert ismertem, vagy a vallásos neveléstől lettek roncsok, vagy a saját gyengeségük miatt menekültek a vallásba.
Olyan dolgot elfogadni igaznak amit semmi tudományos dolog nem támaszt alá és e szerint élni az életünket, nem valami egészséges dolog.
Mindenképpen deformálja a személyiséget.
A vallásosság, illetve annak iránya kezdetben döntően a neveltetéstől függ. Nem csak a vallásitól, hanem minden vonatkozásban. Később, felnőtté válva, kismértékben a szerencsén múlik, nagyobb mértékben a neveltetéstől függ, milyen munkát talál, milyen életvitelt alakít ki az ember, beleértve a párválasztást is. És ezek mind befolyásolnak. Ha önállótlanná neveltek, jobban hat rád a környezeted (társak, divat, stb.). Ha határozott, erős és céltudatos egyéniség lettél, inkább te hatsz a környezetedre. Ezek meghatározzák az életminőséged, bár érhetnek váratlan, véletlen hatások. Ebből következik, vallásos leszel-e, és milyen mértékben. Elvihet a valláshoz egy trauma is. Az ok egyszerű. Az ember társas lény és rettenetesen kíváncsi. Utálja a bizonytalant. Minél több van ebből az életében, annál valószínűbb, hogy vallásos lesz (kell a fogódzó). Aki magabiztos, sorsáról maga dönt, független, többnyire nem hiányzik neki isten. Ellentétes habitussal annál inkább.
De persze a sok árnyalt hatás együtteseként kialakuló állapotot nagyon nehéz még utólag is megmagyarázni. Van, hogy azért menekülünk istenhez, mert valamit semmiképpen sem akarunk elfogadni magunkból. És ez rettenetes.
Az ateizmus nem vallás.
Ateista v'ok.
Az értelem azt mutatja, nincs értelme hívőnek lenni.
Kereszténynek lenni kifejezetten gonosz dolog lenne.
"Az ateizmus nem vallás."
Jogos, hogy egyesek vallásnak tekintik, mivel már megalapították az ateista egyházat.
Nos, én keresztény vagyok, viszont nem értek egyet azon véleménnyel, hogy "gonosz dolog" kereszténynek lenni.
Az ókorban ugyanis valamiképpen a fordítottját vallották ennek a dolognak. Elég csak egy nevet mondanom, az emberiség egyik szellemi óriását, a görög Platónt, aki tudomásom szerint először kapcsolata össze az ateizmust az erkölcstelenséggel. Szókratész tanítványának filozófiai világképében nem volt helye az ateizmusnak, sőt egyfajta betegségnek minősítette. Már egyébként avval is problémák vannak, hogy ki is nevezhető ateistának. A mai világban azt nevezik ateistának, akik elutasítanak mindenféle transzcendenciát, azonban a történelem nyilvánvalóvá teszi, hogy hamis ez a képzet. A görög-római kultúrában ugyanis inkább azt nevezték ateistának, aki valamilyen vallási hagyományt elutasított. A Római Birodalom idején a kereszténységet például ateizmussal vádolták, mert elutasította a császárkultuszt, és a korabeli hellén-római istenképeket, noha jól tudták, hogy Krisztust Istennek tekintik. Egy mai, magát ateistának nevező egyénnek ez paradoxon, de ez is azt bizonyítja, hogy mennyire elfelejtődött ennek a kifejezésnek a hagyományos jelentése. És azért azt is vegyük számításba, hogy a modernkori ateizmus a 18. század vége felé, a francia forradalom idején robbant be az európai gondolkodásba, amikor az emberek az egyházi visszaélések - aminek a Bibliához semmi köze nem volt - az "ész kultuszát" állították a középpontba. Párizsban egy operett táncosnőt kineveztek az "ész-istennőjének", majd a felszólították a tömeget, hogy hajtsanak térde előtte. Utána az istennőt a Notre-Dame vitték, ahol a főoltárra helyezték, ezután pedig következett a Biblia elégetése.
Szóval hagyjuk már ezt, hogy a "józan ész mit diktál". Aki ateista akar lenni, az legyen ateista, aki pedig vallásos akar lenni, az legyen vallásos. Senkinek sincs joga a másikat elítélni és leminősíteni a világnézete miatt!
Az ateizmus abban különbözik az összes vallástól, hogy nem hiten alapul (kivéve a szélsőséges ágát).
Azonban a kérdező most itt - minősítés nélkül - külön szólt, hogy ateisták is írjanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!