Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek nem kéne, hogy...

Szerintetek nem kéne, hogy alapműveltség legyen a vallások ismerete?

Figyelt kérdés

Manapság ismét erősödőben vannak a különböző vallások, ráadásul egyre többen vannak piciny hazánkban, akik nem a "hagyományos utat" követik, és bár irodalomból elvileg tanulják a Bibliát, történelemből pedig az Iszlámot, mégis a legtöbb fiatal nincs tisztában egyikkel sem...

Szerintem jó lenne mondjuk az ofő órák x%-át annak szentelni, hogy közösen átbeszéljék minimum az 5 világvallást. Melyik mit vall pontosan, ki mit hallott róla, mik a főbb irányvonalaik, mik a "hamis" sztereótípiák, a legismertebb történetek/tanítások, meg hasonlók.

És persze a tanár egyikről sem beszélhet negatívan, vagy erősen kiemelve (persze tudom, teljesen objektív nem lesz, de törin a reformáció-ellenreformáció témát is megtudják oldani).

Vélemények?

2014. márc. 26. 05:20
1 2 3
 21/26 Kini :)) ***** válasza:
54%
Egyetértek. Szerintem is alapműveltség ismerni más vallásokat, hogy ne beszéljünk hülyeségeket róluk :D
2014. márc. 31. 22:40
 22/26 anonim ***** válasza:
54%

Egyetértek.

Műveltnek mondott emberek kívűlről fújják az ismertebb egyiptomi, görög és római istenek nevét és cselekedeteit, de az Ó- és Űjtestamentumot nem ismerik és nem is törekszenek a Biblia megismerésére, mondván, hogy ők ateisták.

Ebben az esetben nem értem, mi a külonbség a görög regék, a római mondák, a maja történetek és a bibliai szereplők között.

A vallások szorosan kapcsolódnak az emberiség történetéhez, nehéz megérteni a történelmet (és annak rugóit) a vallások kialakulásának és lényegének ismerete nélkül...

Eltérő ágazatok mindig is voltak, csak nem mindegyik volt olyan lényeges, hogy fönnmaradjon. Amelyek viszont az ú.n. világvallásoknak számítanak - kb. valóban öt - azokról illene, legalábbis globálisan, ismeretekkel bírnia annak, aki "műveltnek" gondolja magát.

2014. ápr. 1. 07:56
 23/26 anonim ***** válasza:
65%

...de ezt a műveltséget mindenképpen 18 éves kor után kell beszerezni!

Akkor ugyanis a vallás mérgező hatása már nem érvényesül korlátlanul. Akinél igen - annak meg már mindegy.

2014. ápr. 1. 13:58
 24/26 anonim ***** válasza:
47%
Szerintem fölösleges. Hasznos dolgokat is lehetne tanítani ezek helyett. A 8-as válaszoló például rátapintott a lényegre. Alapvető pénzügyi ismeretek, kis politológia, a gyk kérdéseit elnézve az illemtan sem ártana meg. Még a végtelenségig lehetne sorolni, mennyi mindennek lenne több értelme, mint a vallástudománynak.
2014. ápr. 3. 21:08
 25/26 anonim ***** válasza:
100%

Félreértés ne essék; én sem, és qyt hiszem,, a kérdező sem gondoltunk "vallástudományra", még kevésbé hittanra.

Úgy értettem a dolgot, hogy pl. Izisz, Zeusz vagy Jupiter mellett kicsit ismerni kellene Mózest, Noét, Jézust, vagy Mohamed prófétát, Buddhát, esetleg Visnut és Kálit.

Hogy Odusseus vándorlásához hasonlóan tudjunk valamit a Nirvánáról, a hindu kasztokról, mózesi törvényekről vagy a Golgotáról. Ezek termászetesen csak kiragadott példák, a teljesség igénye nélkül...

Akár mesének, mondának is felfoghatjuk ezeket.

2014. ápr. 4. 05:29
 26/26 anonim ***** válasza:
31%
Nem.Szabad akaratunk lévén nem lehet senkire se erőltetni.Rám főleg nem mert nrm értek vele eggyet sok dologban...
2015. márc. 5. 15:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!