Szerintetek nem kéne, hogy alapműveltség legyen a vallások ismerete?
Manapság ismét erősödőben vannak a különböző vallások, ráadásul egyre többen vannak piciny hazánkban, akik nem a "hagyományos utat" követik, és bár irodalomból elvileg tanulják a Bibliát, történelemből pedig az Iszlámot, mégis a legtöbb fiatal nincs tisztában egyikkel sem...
Szerintem jó lenne mondjuk az ofő órák x%-át annak szentelni, hogy közösen átbeszéljék minimum az 5 világvallást. Melyik mit vall pontosan, ki mit hallott róla, mik a főbb irányvonalaik, mik a "hamis" sztereótípiák, a legismertebb történetek/tanítások, meg hasonlók.
És persze a tanár egyikről sem beszélhet negatívan, vagy erősen kiemelve (persze tudom, teljesen objektív nem lesz, de törin a reformáció-ellenreformáció témát is megtudják oldani).
Vélemények?
Egyetértek.
Műveltnek mondott emberek kívűlről fújják az ismertebb egyiptomi, görög és római istenek nevét és cselekedeteit, de az Ó- és Űjtestamentumot nem ismerik és nem is törekszenek a Biblia megismerésére, mondván, hogy ők ateisták.
Ebben az esetben nem értem, mi a külonbség a görög regék, a római mondák, a maja történetek és a bibliai szereplők között.
A vallások szorosan kapcsolódnak az emberiség történetéhez, nehéz megérteni a történelmet (és annak rugóit) a vallások kialakulásának és lényegének ismerete nélkül...
Eltérő ágazatok mindig is voltak, csak nem mindegyik volt olyan lényeges, hogy fönnmaradjon. Amelyek viszont az ú.n. világvallásoknak számítanak - kb. valóban öt - azokról illene, legalábbis globálisan, ismeretekkel bírnia annak, aki "műveltnek" gondolja magát.
...de ezt a műveltséget mindenképpen 18 éves kor után kell beszerezni!
Akkor ugyanis a vallás mérgező hatása már nem érvényesül korlátlanul. Akinél igen - annak meg már mindegy.
Félreértés ne essék; én sem, és qyt hiszem,, a kérdező sem gondoltunk "vallástudományra", még kevésbé hittanra.
Úgy értettem a dolgot, hogy pl. Izisz, Zeusz vagy Jupiter mellett kicsit ismerni kellene Mózest, Noét, Jézust, vagy Mohamed prófétát, Buddhát, esetleg Visnut és Kálit.
Hogy Odusseus vándorlásához hasonlóan tudjunk valamit a Nirvánáról, a hindu kasztokról, mózesi törvényekről vagy a Golgotáról. Ezek termászetesen csak kiragadott példák, a teljesség igénye nélkül...
Akár mesének, mondának is felfoghatjuk ezeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!