Szerintetek nem kéne, hogy alapműveltség legyen a vallások ismerete?
Manapság ismét erősödőben vannak a különböző vallások, ráadásul egyre többen vannak piciny hazánkban, akik nem a "hagyományos utat" követik, és bár irodalomból elvileg tanulják a Bibliát, történelemből pedig az Iszlámot, mégis a legtöbb fiatal nincs tisztában egyikkel sem...
Szerintem jó lenne mondjuk az ofő órák x%-át annak szentelni, hogy közösen átbeszéljék minimum az 5 világvallást. Melyik mit vall pontosan, ki mit hallott róla, mik a főbb irányvonalaik, mik a "hamis" sztereótípiák, a legismertebb történetek/tanítások, meg hasonlók.
És persze a tanár egyikről sem beszélhet negatívan, vagy erősen kiemelve (persze tudom, teljesen objektív nem lesz, de törin a reformáció-ellenreformáció témát is megtudják oldani).
Vélemények?
Amit az iskolában tanítanak a vallásokról és ahogyan tanítják, az molyfing.
Előre bocsátom:nem vagyok Jehova tanúja és téríteni sem akarok senkit, viszont végigtanulmányoztam a tanúkkal a Bibliát és csak ekkor értettem meg és lettem képes a vallások között korrekten különbséget tenni.
Ez nem olyan dolog, hogy otthon felütök egy könyvet és utána nézek.
Hasznos lenne úgy gondolom, ha ez a tanulmányozás iskolai szinten folyhatna(nálunk egy évig tartott teljesen áttanulmányozni.Heti 1 óra).Egyébként nagyon érdekes, nagyon hasznos dolog ez az ismeret.Cseppet sem unalmas és nem csak vallási szinten adhat egyfajta kultúrát az ember, hanem például ezáltal a történelemről is többet megtudhat.Az egész embert jobb irányba fejlesztheti, ha legalább egy kicsit próbálja mindennapjaiba illeszteni a Biblia hasznos tanácsait.
"ha nem tudjuk, melyik a sok közül az igaz vallás"
Én még hozzátenném: ha van igaz vallás. Mert lehet, hogy egy sincs.
Ehhez képest nagyon nem érdemes a sok ezer vallás tanulásával éveket tölteni - de még az 5 világvallással sem! - mikor van egy csomó másban is hiány. Legyen ez akár alapfokú főzés, gazdaság, természettudomány, emberismeret, bármi - amit aztán közvetlenül hasznosítani is tudunk.
"Legyen ez akár alapfokú főzés, gazdaság, természettudomány, emberismeret, bármi - amit aztán közvetlenül hasznosítani is tudunk."
- Pont az emberismeret része a vallásokkal kapcsoaltos ismeretek.
Nem része.
És az embereket ismerni - emberi kapcsolatok, viselkedés, stb - az sokkal fontosabb, mint a vallásokat ismerni.
Igaz, hogy a kereszténységnek (mint sok vallásnak) rengeteg irányzata van, de ez nem azt jelenti, hogy egy alapot nem lehet adni. Pl. lehetne gezdeni az alap sztorikkal. Mózes, Ábrahám, József, Noé, Jézus, ... Majd elmondani, hogy ezeknek több értelmezése is van. Akár megkérdezheti a tanár is, ki milyen irányzatokat ismer, és pár mondatban beszélni lehetne ezek "sajátosságáról".
22 vagyok, nekem nem volt külön társadalomismeret órám. Volt gazdaságtanom, filozófiám, technikán tanultunk főzni is, bioszon meg megvolt az anatómia, elsősegély. Ezen kívűl 3szor volt (5., 8., és 12. oszt-ban) "szexuális felvilágosítás", bár ebből szerintem is elférne több.
Azért is tartom alapműveltségnek, mert ha csak azt nézzük mit jelet az, hogy klasszikus irodalom, a biblia az amire a legjobban igaz. Nincs más könyv, amit ennyi időben, ennyi ember olvasott volna. Kezd a korán is mondjuk versenytárs lenni, mégis azt látom, hogy a legtöbben alig ismerik ezeket, viszont pl. Gogolt a szánkbarágták. Az orosz realizmus mivel több? Ha felesleges információhalmaz, töröljük el az irodalmat is. Az a sok vers, a költők életrajza, ... Vagy ott van még rajzon belül a művtöri. Annak sincs több értelme, mégis alapműveltségnek számít, pedig jóval kevesebb ember mindennapják képzi csak.
Azt, hogy 5 világvallás, nem én találtam ki, ezért nem is én szabom meg, mi tartozik bele. De szerintem a kulcsszavakból rá lehet jönni :)
Így is túlzás, hogy bevezették a kötelező hit- és erkölcstant, nem kéne még ezt is. Ehelyett hasznos dolgokat is taníthatnának.
Az pedig, hogy újra megerősödtek a vallások, egyáltalán nem igaz, az ellenkezője annál inkább. Szerencsére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!