Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Mózesi törvény értelmében...

A Mózesi törvény értelmében mi járt annak az izraelitának, aki szeretett enni bármilyen tisztátalan állatot?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy elképzelhetetlen, és nem volt/van ilyen, de ha rajtakapták volna, hogy egy ilyen állatot fogyaszt, a törvény szerint mi lett volna vele?
2014. márc. 20. 22:07
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Utolsó! Tudsz a kérdésre is olyan "frappáns" választ adni, amilyet szóltál az elébb? Ugyanis a kérés egyszerű: Kérek idézetet a Bibliából, hogy a törvény értelmében mi járt annak, aki tisztátalan állatot fogyasztott. Nem gond ha nincs, én sem emlékszem arra, hogy lenne ilyen, de hátha valaki tudja. Mi a problémád ezzel utolsó válaszoló? Ha nem tudsz válaszolni, akkor miért fárasztod magad a válasszal, amit nem tudsz? Nem értem...
2014. márc. 22. 15:16
 12/22 A kérdező kommentje:
Még egyszer nekifutottam, nem nekem írtad, így elnézést, félreértettem, bár ettől függetlenül ne pocskondiázzuk egymást. Nem tudja a választ nekem ennyi elég. Ettől függetlenül rugózzon a semmin, az az Ő baja. Csak fárassza magát. Én meg élvezem, hogy nem tudja idézni azt a részt, ami a kérdésre vonatkozik.
2014. márc. 22. 15:18
 13/22 anonim ***** válasza:

Szervusz!

Aki tisztatalan allatot evett, annak halalbuntetes jart. Ha kitudodott a dolog termeszetesen. Ha nem tudodott ki, akkor az illeto felelt Isten elott mindenkepp.

De az Izreaelitak betartottak ezeket a parancsokat.

Ha kerdesed van, szivesen valaszolok. Udv: Judit!

2014. ápr. 4. 10:05
 14/22 anonim ***** válasza:
Van kérdése, ha elolvastad volna, amiket írtunk.
2014. ápr. 4. 11:46
 15/22 A kérdező kommentje:

Hogyne lenne kérdésem, Judit!

„Aki tisztatalan allatot evett, annak halalbuntetes jart.”

Idéznéd? Hol van a törvényben, hogy aki tisztátalan állatot evett, annak halálbüntetés járna? Kérlek, idézd a törvényből!

2014. ápr. 4. 11:57
 16/22 anonim ***** válasza:

Szervusz!

Elnezesedet kerem, de felreertettem a feltett kerdesedet. Termeszetesen, ha valaki "tisztatalan allatot"fogyasztott volna, nem jart erte halalbuntetes. Viszont ezaltal "tisztatalanna valt", es bizonyos ritualis dolgokat kellett tennie, hogy a tisztatlansag lekeruljon rola. Mint pl. egy asszony tisztatalan volt addig, mig tartott a ciklusa. Miutan az vegetert, neki is ritualis an meg kellett tisztulnia.

Nos meg egyszer elnezest, de hirtelen a ver fogyasztasara gondoltam. Udv: Judit!

2014. ápr. 4. 17:04
 17/22 A kérdező kommentje:

Semmi baj, Judit!

Tisztátalanná vált? Hol is van ez leírva? Hol van a törvényben, hogy a tisztátalan állat fogyasztása tisztátalanná tenne, és különböző rituálékban kellene részt vennie, hogy ez a tisztátalanság lekerüljön?

Idéznéd, ha megkérlek?

Köszönöm!

2014. ápr. 4. 17:42
 18/22 A kérdező kommentje:

Egy kicsit off!

Judit, visszatérve, idéznéd esetleg azt is a törvényből, hogy aki vért iszik (eszik), annak halál volt a büntetése?

Bár a kérdésem nem erre vonatkozott, de ez is érdekel!

Viszont elsősorban az érdekel Tőled, hogy van-e olyan idézeted, ami azt támasztja alá, hogy a tisztátalan állat fogyasztása tisztátalanná tesz, és rituálékkal kellett ezt a tisztátalanságot "levetkőzni".

2014. ápr. 4. 18:08
 19/22 A kérdező kommentje:

Ne már, ilyenkor mi van? Megáll a tudomány, vagy időigényesebb kutatómunka kell a megválaszoláshoz, vagy nem merjük bevallani, hogy nem mondtunk valós dolgot, vagy mi van? Judit is válaszolt már más kérdésre, tehát az oldalon járt. Lehet, hogy nincs büntetés, nincs következmény sem a tisztátalan állat megevésére, sem a vérevésre?

Tehát ha 3000 éve egy Izraelita lettem volna valamelyik törzsből a 12 közül, és az írástudók és farizeusok rajtakaptak volna hogy disznóvágást rendezek egy disznótorossal, véreshurka evéssel, és vittek volna ítéletre, nem lett volna semmi a kezükben, amivel elítélhettek volna?

- Mit tettél?

- Disznóvágást tartottam, és tisztátalan állatot fogyasztottam.

- Tudod, hogy a disznó tisztátalan?

- Tudom.

- Tudod, hogy mi jár annak, aki tisztátalan állatot fogyaszt?

- Tudom, semmi. Vagy ha igen, olvasd fel nekem a törvényből, hogy milyen büntetés jár nekem. Ti a törvény alapján ítélhetitek meg az embert. De ha a törvény szerint nem jár büntetés ezért, ti sem ítélhettek el engem. Mert a Ti ítéletetek Istentől jövő törvénykezés. De ha Isten nem törvénykezett az ilyenek ellen, a ti kárhoztató ítéletetek embertől jövő lesz, és nem Isten törvénye, mely adatott Mózes törvénye által.

Aztán jól megverhettek volna, meg kizártak volna a zsinagógából, amiért kioktattam őket, meg nem tetszett nekik, amit tettem, de ez egy másik kérdés, a tisztátalan állat fogyasztása miatt viszont nem ítélhettek volna el.

Legalábbis a válaszadók válaszai alapján ez a feltételezésem. Aztán ezek után jöhet még egy sor más kérdés is. Mit akart jelenteni a tisztátalan állat evése? Akkor nincs jelentősége a vér evése vagy nem evése között? Akkor miért szerepel olyan súlyként a vér tartózkodása a Tanúknál, holott Isten egyetlen kárhoztató ítéletet sem adott a népnek ezzel kapcsolatban? (Az apostolok hozzáállását ne vegyük ide, mert más Jézus is talált bennük elég problémát. Mind halála előtt, mind feltámadása után.) Miért van bármekkora súlya gyülekezetekben a tisztátalan állatok tartózkodásának, ezáltal megítélve azokat, akik esznek? Miért helyeződik az első helyre a megítélés, törvénykezés, az elfogadásnál, megértésnél? Tanúként mi a következménye, ha vértranszfúziót hajtatok végre magamon egy betegség következményeként? Nem fogadom el az alternatív módokat, és egy szakszerű, orvosokból álló team tanácsát tartom szempontnak? Kizárás, bűnbánatra való felhívás? Isten nem ítél ezért, emberek viszont Isten nevében igen? Mi lesz velem, ha adventistaként húszabáló vagyok, és véreshurka "mániákus"? Kinézés, ítélkezés? Ugyan az, ami karizmatikus gyüliben mikor nem beszélek nyelveken? Megítélés? Nem jut eszébe senkinek, hogy a törvény kifejezőeszköz? Prófétikus írás? Az írások Krisztusról szólnak és nem a paragrafusokról.

Jn 5,39 Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek rólam;

Az ünnepek Krisztus eljöveteleit vetítették elő, az áldozati rendszer Krisztus áldozatát vetítették elő, az evés a tanítás, cselekedet. A szombat maga Krisztus nyugalmába való bemenetel. A törvény közepe, teteje, szegletköve. Mert a törvény szegletköve Krisztus, amit az építők megvetettek. Gyülekezetek miért a törvényekre és nem Krisztusra alapoznak?

2014. ápr. 5. 09:50
 20/22 anonim ***** válasza:

Szervusz!

Judit vagyok!

Akkor kuldom neked a kert idezetet. A Mozes III. 12. fejezete foglalkozik ezzel a temaval. Tehat aki tisztatalan dologhoz nyult, legyen az targy, vagy allat, /nem beszelve arrol, ha evett is belole/ akkor itt a 12.fejezetben olvashatod, hogy tisztatalanna valt, ezert tisztalkodnia kellett, tiszta ruhat oltenie, es esteig tisztatalannak minosult. Lehet rosszul fogalmaztam, de olvasd el, ott teljesen ertheto a valasz. Udvozollek: Judit!

2014. ápr. 5. 15:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!