Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kicsoda (vagy ki volt) Jézus?

Kicsoda (vagy ki volt) Jézus?

Figyelt kérdés

Szerintetek?

Elsősorban nem hosszú, érvelgetős, idézgetős vitatkozást szeretnék produkálni itt a kérdésben, (mert az már folyik egy-két kérdésnél hasonló témában)

hanem egy pár egyszavas, vagy max. egy mondatos véleményt hallani arról, hogy hogyan gondolkoznak ma az emberek őróla.

2008. júl. 22. 12:59
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
82%
Isten fia.láttad a Passió-t?ha nem,mindenképp nézd meg!érdemes!
2008. júl. 22. 20:53
 12/23 anonim ***** válasza:
49%

azt gondolom, hogy kissé túlzók az elvárásaid.

felteszel egy kérdést, és néhány szavas, legfeljebb egymondatos választ vársz.

mit lehet a kérdésre egy mondatban válaszolni?

attól függ, hogy ki a kérdezett -

- ha hívő, akkor természetesen azt válaszolja, hogy "Jézus Isten fia, aki..." stb.

- ha nem hívő, akkor "kitalált személy, akinek alakját a vallás a tanításai népszerűsítésére használja fel..." stb.

...........

pedig a kérdés, ill. a válasz a kérdésre, ennél sokkal összetettebb és bonyolultabb.

beszélni kellene az ember "lelkivilágáról", a lekei (nem anyagi) támasz igényéről, a korabeli (és mai) hatalmi viszonyokról, az anyagi és érzelmi érdekekről, a mítoszkeletkezés és kiteljesedés mechanizmusáról - és még legalább kismillió dologról ahhoz, hogy egyáltalán eljuthassunk a kérdés feltevéséig és valamelyest kielégítő választ tudjunk adni. (amely választ természetesen megint a válaszoló világképe determinálja, szóval az olvasók egy részének természetesen nem fog tetszeni...)

...........

és akkor az én válaszom:

nem tudom, hogy élt- e Jézus, de ha nem is élt, amely tanokat és elveket neki tulajdonítanak, azok szépek és egyben idealisztilusak, nem tartom valószínűnek, hogy valaha is eljut az ember oda, hogy azon az elvárások szerint éljen, de iránymutásnak mindenképpen fontosak.

2008. júl. 22. 22:52
 13/23 A kérdező kommentje:

Az hogy élt valamikor Kb. Kr.e-5 és Kr.u.30 között egy Jézus nevű személy eléggé korabeli források (nemcsak a Biblia) és régészeti leletek által alátámasztott tény. Az lehet inkább a vita tárgya, hogy ki volt.

Azért vártam rövid válaszokat, mert többféle véleményre vagyok kíváncsi, és nem mondjuk egy hosszú vitára arról, hogy meghamisították-e a Bibliát, vagy sem, mert ilyen pl. már folyik több kérdésnél.

Egyáltalán nemcsak az 'Isten Fia' és a 'nem is létezett' válaszok vannak, én kapásból fel tudnék legalább 5 másikat sorolni, de arra vagyok kíváncsi, hogy más emberek mit gondolnak.

2008. júl. 22. 23:00
 14/23 anonim ***** válasza:
0%

szóval a gond ott kezdődik, hogy egyáltalán nem bizonyított tény, hogy egyáltalán élt Jézus. (hiteles korabeli forrás egyáltalán nincs, az egyetlen -többé_kevésbé- hitelesnek mondható forrás J. Flavius "A zsidók története", de ebben pont arról van szó, hogy a szerző hiába keresi Jézus emlékét, ill. bizonyítékot a létezésére (pedig szinte kortársak voltak) - ilyent nem talál.

..............

én a válaszban csak arra szerettem volna felhívni a figyelmed, hogy a feltett kérdésedre, az általad megkívánt terjedelemben nem lehet kielégítő választ adni, ill. ilyen terjedelemben a válasz -a válaszoló beállítottságától függően- csak kétféle, és természetesen egymásnak ellentmondó lehet.

- hit alapú, a vallási tanokat elfogadó és az abból levezetetteken alapuló erkölcsi jellegű

- tagadás alapú, és ebből következően pragmatista és anyagi szemléletű.

2008. júl. 22. 23:19
 15/23 A kérdező kommentje:

Forrásmunkák, amiben említés történik:

1. Az evangéliumok és az apostolok levelei

2. Josephus Régiségek c. műve

3. Tacitus - Néró uralkodásának története

4. Suetonius utalása

5. ifj. Plinius levele Trajánusnak

6. Lucianus egy szatírája

7. Talmud

Régészeti leletek: korabeli keresztény feliratok, műalkotások

Itt mind-mind említés történik, és ezek nagyonis ott van korban. Jézus történelmi létezésének az elismerése egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ember keresztény hívő kell legyen. De abban ma hívő, nem hívő, és másban hívő, (pl. zsidó, vagy buddhista v. bármi más) történészek egyetértenek, hogy élt egy Jézus nevű valaki.

Ehhez képest Szókratész létezéséről szinte csak annyi bizonyíték van, hogy Platón szerepelteti őt, gyakorlatilag mégsem kételkedik senki a létezésében.

Egyébként józan ésszel is nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy egy ekkora világméretű mozgalom, mint a kereszténység, mindenféle beindító hatás nélkül csak úgy összerakott volna magának egy alapítót a semmiből, aki soha nem is létezett.

2008. júl. 22. 23:35
 16/23 A kérdező kommentje:

Ja, és arról, hogy nemcsak kétféle válaszlehetőség létezik:

- az iszlámban próféta Jézus

- egyes zsidók között egy nagy rabbi

- más zsidók között nem az, hanem istenkáromló

- egyes buddhisták szerint egy bóddhiszattva

- egyes hinduk szerint Visnu egy reinkarnációja

- olyant is hallottam, hogy Mária Magdolna férje

- vagy zsidó trónörökös (nem mennyei hanem földi értelemben)

- párthus herceg

- Egyiptomban tanult mágiát

- a valláskritika lapon olyant is olvastam, hogy vándortanító, aki tanítványaival együtt csirkelopásból tartotta fenn magát

(Na most mindezeknek nagy része természetesen nagyon nagy butaság, és józan ész alapján kizárható, de ezt csak azért írom ide, hogy lásd, hogy jóval több mint két lehetőség van.)

De én arra vagyok kíváncsi, hogy ma Magyarországon milyen véleményeket mondanak az emberek, és ezért tettem fel itt ezt a kérdést.

2008. júl. 22. 23:41
 17/23 anonim ***** válasza:
18%

háááát... az általad említett források nehezen állnának ki egy kritikai forráselemzést...

............

"józan ésszel is nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy egy ekkora világméretű mozgalom, mint a kereszténység, mindenféle beindító hatás nélkül csak úgy összerakott volna magának egy alapítót a semmiből, aki soha nem is létezett."

a fenti logika alapján

- bizonyos, hogy létezik Isten (Jahve)

- bizonyos, hogy létezik Esőisten

- bizonyos, hogy létezik Kukoricaisten

- bizonyos, hogy létezik Allah

....stb.

.................

a második válaszodban felsoroltak, amelyek szted azt bizonyítják, hogy nem csak kétféle válasz létezhet, sajna' engem igazolnak :)

az álatald felsorolt példákat nagyszerűen és maradéktalanul be lehet sorolni a kétféle válasz valamelyikébe.

2008. júl. 22. 23:51
 18/23 anonim ***** válasza:
0%

"De abban ma hívő, nem hívő, és másban hívő, (pl. zsidó, vagy buddhista v. bármi más) történészek egyetértenek, hogy élt egy Jézus nevű valaki. "

ebben azért nem lennék annyira bizonyos :)

2008. júl. 22. 23:54
 19/23 A kérdező kommentje:

"háááát... az általad említett források nehezen állnának ki egy kritikai forráselemzést... "

Pont az ilyen jellegű vitákat akartam itt elkerülni. Ha erről akarsz beszélgetni, nyiss egy új kérdést, és ott szívesen.

----

"a fenti logika alapján

- bizonyos, hogy létezik Isten (Jahve)

- bizonyos, hogy létezik Esőisten

- bizonyos, hogy létezik Kukoricaisten

- bizonyos, hogy létezik Allah

....stb."

Nem, én nem Istenről v. istenekről beszéltem, hanem egy vallásalapítóról. Tehát nem Allah, vagy Jahve a párja, hanem Mohamed, vagy Mózes. És igenis, az ő történelmi létezésüket is több mint valószínűnek gondolom, és gondolja a történészek túlnyomó többsége is.

---

"a második válaszodban felsoroltak, amelyek szted azt bizonyítják, hogy nem csak kétféle válasz létezhet, sajna' engem igazolnak :)"

jó, ha így gondolod, részemről OK. Ahogy azt is elfogadom, hogy szíved joga úgy gondolni, hogy nem is létezett, vagy azt hogy nem bizonyítható, hogy létezett. Végülis ez is ugyanolyan jó válasz a kérdésemre mint a többi, attól függetlenül, hogy én nem értek vele egyet.

2008. júl. 23. 00:22
 20/23 anonim válasza:
0%

Jézus történelmi személy volt. Tény.

Nem az ő születésétől számítjuk az időt. Tény. (Korábban született, ráadásul a görög matematikus,akinek a munkája alapján az időszámítás érvényes, rosszul számolt.)

Jézus nem volt Isten fia. Ha három évszázaddal halála után döntik el róla, hogy "igenis Isten fia", akkor az nem feltétlen igaz.

Mivel a az Újszövetség mindössze 4 kanonizált evangéliumból táplákozik (pedig jóval több volt) ezért elég hiányosan ismerjük. Nem tudjuk hogyan élte meg huszas évet, egyáltalán hogyan készült fel mindarra, amit véghezvitt. Ráadásul neki is vannak ellentmondásai. A konstans megbocsátást hirdeti, ám egy történet szerint Kartaphilost, Pilátus ajtónállóját örök bolyongásra ítélte, mert megütötte őt. (Tartsd oda a másik orcádat is...)Idelaista filozófus volt, aki könnyed, újszerű gondolataival felháborította korrupt zsidó vallási vezetőket. Pilátus csak bábu volt az egész ügyben.

ÉS persze számos magyarázatot utólag találtak ki a történetéhez, így nem tekinthető olyannak, aki megváltja a világ bűneit, lévén nem isteni természetű, pusztán ember.

(Jelzem, pár éve bérmálkoztam, de azóta kiábrándultam, és azóta is ezt gondolom.)

2008. aug. 2. 15:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!