Ha Isten az Atya, Jézus a Fiú akkor kicsoda a Szentlélek?
Szia!
Atya, Fiú, Szentlélek – éppen olyan valóságosan különálló személyek, mint ahogyan minden ember egy-egy különálló személyiség, egyéniség. Isten jelleméről így szól a Szentírás: "Isten a szeretet" (I. János 4:8). Ahol pedig teljes a szeretet, azaz teljes önzetlenség uralkodik, ott teljes az egység is. A Szentháromság személyei közötti egység ilyen lelki, erkölcsi, szereteten alapuló egység. Gondolatban, érzésben, akaratban ők mindig egyek, bár különálló személyek és különböző munkát végeznek.
A Szentlélek is valóságos, különálló személy, noha a legtitokzatosabb a három személy között, testi alakban nem mutatja be őt az Írás, és arra sem bíztat, hogy közvetlenül szólítsuk meg. Jellemző, hogy mindig, mintegy az Atya és a Fiú mögött maradva a figyelmet teljességgel Krisztusra irányítja.
A Szentlélek által valósul meg Isten mindenütt jelenvalósága a földön, ezért "az Úr szemének" is nevezik. Krisztus is általa "lakozik" tanítványaiban, Krisztus bennünk lakozása és a Szentlélek bennünk lakozása váltófogalmak. Jellegzetes tevékenysége, hogy megelevenítő hatalom, fizikai és lelki életet teremt. Mindezt olyan megfoghatatlan módon teszi, hogy Jézus a szél munkájához hasonlította titokzatos, de hatalmas munkálkodását az ember lelkivilágán.
Üdv. Péter
Biztos nem lehet ugyanaz a 3,mivel akkor nem választanák külön őket.
Jézus nem Isten hanem annak fia és a Szentlélek is külön van említve a Bibliában.Mind a 3-nak külön funkciója van a Bibliában.
ma 15:41
Köszönöm a választ!
Aki személy,személyiségi jegyei vannak ugyebár? (tehát érez, gondolkodik, van akarata stb) egy erőnek nincs :))
Bibliában külön szó van a lélekre és szellemre - megkülönböztetés miatt sokan szent szellemnek mondják inkább.
tehát lássuk :
ap.csel.8.27
Monda pedig a Lélek Filepnek: Járulj oda és csatlakozzál ehhez a szekérhez! -ahogy látható,a szellem küldte...
ap csel.10.19
És amíg Péter a látás felől gondolkodék, monda néki a Lélek: Ímé három férfiú keres téged: Nosza kelj fel, eredj alá, és minden kételkedés nélkül menj el ő velök: mert én küldöttem őket. -tehát szólni is tud
ap.csel 13.2
Mikor azért azok szolgálának az Úrnak és bőjtölének, monda a Szent Lélek: Válasszátok el nékem Barnabást és Saulust a munkára, amelyre én őket elhívtam. -újból szólt igaz, utasítást adott
ap.csel.16. 6
Eljárván pedig Frigiát és Galácia tartományát, mivelhogy eltiltatának a Szent Lélektől, hogy az ígét Ázsiában hirdessék, -itt a szent lélek tilt valamit, mert van akarata ugyebár
Lk.1.35.A Szent Lélek száll te reád, és a Magasságosnak ereje árnyékoz meg téged; azért ami születik is szentnek hivatik, Isten Fiának. -ez arra bizonyíték,hogy Isten és mindenható
sok más igehely van még , de egyértelmű hogy személyről beszélünk és Isten is egyben.
Másik részhez hozzászólva: Istenek a fia is Isten - ez számomra egyéretelmű--- vezesd le magadnak, hogy pl egy majom kölyke malyom, kutyáé kutya, emberé ember--- Isten fia pedig Isten. Ez szerintem világos?
Péterhez: egyáltalán nem rejtélyes a szenlélek, mint állítod, az újszövetség tele van róla információkkal...kevered az atyával, mert róla valóban annyit tudunk, hogy Jézus azt mondta: soha senki nem látta az atyát, egyedül a fiú..és aki látta a fiút, az atyát is látta. Kellene jobban forgatni a bibliát, nem pedig betanult doktrinákat ismételni!- nem vagyunk papagájok,...elvileg... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!