Isten vs Jehova. Mi a különbség közöttük?
Russel Tanításai.
Tévedés, Russel tanításai nem eltűntek, vagy elavultak hanem kiegészültek, ahogy előre halad az idő.
Persze voltak finomítások mert mindent Ők sem értettek meg azonnal ahogy az apostolok sem tudták, hogy két ezer év múlva hogyan fognak teljesedni, egyes részek,
Ők a saját idejük részével foglalkoztak.
Mi pedig a mostaniakkal, és fokozatosan tárulnak fel az események nem egyszerre.
De hát ehhez is fel kell nőni.
Bocsáss meg de Jézus is leleplezte a hamis tanítókat, s feltárta hiányosságaikat, amik nyilván nem tetszettek senkinek.
S ezzel nem támadást akarunk indítani, hanem hogy az emberek tudjanak meg dolgokat. Akkor minden időben lehetett volna Isten szolgáit bántani akik leleplezték az ellenszegülőket, de ezt a köz javára tették
S ha megnézed a blogot, és az újságban megjelenő híreket, mind stílusban mind témában eltér egymástól.
A Tanúk bibliai igazságokat tárnak fel, és hazugságokat lepleznek le, és nem személyek sértegetésével, mocskolódásával foglalkoznak.
Jézus is a hazugságok ellen beszélt, és nem egyéni személyes szidalmazást indított emberek ellen.
Nem mondta hogy agy mosottak,nem szidta az anyukájukat, és nem pellengérezte ki egy egy személy hibáit, a többiek rovására.
Itt pedig ha valaki elkövet egy hibát, és a felszínre kerül akkor mindenkit szidnak mintha naponként óriási bűnöket követnek el a testvérek.
Nem volt erőm midnent elolvasni, csak pár plussz gondolat:
A héber írás csak mássalhangzókat ír, tehát a JHVH kiejtése ezért is bizonytalan, meg azért is, mert a zsidók sosem ejtik is Isten nevét (a Tízparancsolat miatt), de valószínűbb a Jahve, mint a Jehova kiejtés. Ennek a szónak pedig van jelentése, ami: "Vagyok", persze ezen is filóztak, hogy valóban egyezik-e Isten neve ezzel a szóval, de fogadjuk el, hoyg van köze hozzá, mivel van benne logika: Isten ugyanis az önmagában létező, az Ő lényegét a saját léte fejezi ki, Ő mindenek előtt a LÉT (mégpedig nem elvontan, hanem személyes szubjektumként létezik).
Ebben az értelemben JHVH egyaránt lehet a Szentháromság Isten, vagy Maga az Atya is, vagy akár Jézus megnevezése is. De nekem az a gondolat is tetszik, hogy a Vagyok, a Lét az Atya, aki szüli az Életet. Mert a mi Lét szavunk kifejezi a kezdetnélküli önmagában való létezést, míg az Élet szó már kifejezhet olyan létezőt, aki megszületik, akit kapja a létét az önmagában létező Léttől.
Ezen lehet filózni, de tisztában kell vele lenni, hogy Isten lényege az emebr számára felfoghatatlan, így sokat nem érdemes agyalni rajta. Amit viszont nekünk egyszerűen nem árt ismerni az az, hogy minden lét forrása Isten, aki öröktől fogva létezik, és akinek nevéát nem szabad hiába vennünk. De ez nem is szükséges az Ő nevével vagdalkóznunk, hiszen Isten velünk egy családias kapcsolatot alakít ki, ahol Ő az Apánk. Az emebr saját apját sem szólítja keresztnevén, hanem apának/apunak szólítja. Ha a nevéát hazsnálnánk apánknak, akkor az már egy romlott viszonyt fejez ki, számunkra ő ekkor egy személy a sok közül, nincs kitüntetett szerepe és nincs bizalmas viszonyunk vele. Én sohasem tudnám saját apámat a nevén szólítani, és így vagyok az Atyával is, az már egy bizarr, idegen viszony, mintha valami pogány istenséghez vagy lényhez imádkoznék... Nem véletlenül tiltotta Isten a nevének hiába vételét!
Vidiripi
"Tévedés, Russel tanításai nem eltűntek, vagy elavultak hanem kiegészültek, ahogy előre halad az idő."
Ja bocs. Nem tudtam hogy a Nagy piramis még mindig Isten tanú köve és a többi.
"Persze voltak finomítások mert mindent Ők sem értettek meg azonnal ahogy az apostolok sem tudták, hogy két ezer év múlva hogyan fognak teljesedni, egyes részek,
Ők a saját idejük részével foglalkoztak."
Mi sem természetesebb. Juteszembe mikor is parancsolta Jézus hogy évszámokat tanítsanak?
Máté 28:20
"Mi pedig a mostaniakkal, és fokozatosan tárulnak fel az események nem egyszerre."
Ez tényleg így van mert más felekezeteknél is így van.
"De hát ehhez is fel kell nőni."
Kétségtelen hogy kell. S talán egyszer majd oda is eljutunk hogy akkor alázat lesz egyesekben hogy még bocsánatot is kérnek.
"Bocsáss meg de Jézus is leleplezte a hamis tanítókat, s feltárta hiányosságaikat, amik nyilván nem tetszettek senkinek."
De ha ezt az Őrtorony szervezettel szemben teszik akkor az aljas rágalom és hazugság. Ugye?
"S ezzel nem támadást akarunk indítani, hanem hogy az emberek tudjanak meg dolgokat. Akkor minden időben lehetett volna Isten szolgáit bántani akik leleplezték az ellenszegülőket, de ezt a köz javára tették"
Aha. Újra ott vagyunk ahol az előbb. Ugyan is jómagam is úgy gondolom hogy az embereket tájékoztatni kell arról hogy milyen visszás dolgai voltak és vannak az Őrtoronynak. Hogy tudjanak dolgokat az emberek s ezt a köz érdekében. Ez nem azt jelenti hogy minden amit csak állítanak az igaz lenne. De bizony van olyan amit bőszen tagadtak a tanúk aztán csak elismerték hogy amit állítanak róluk az igaz. Isten szolgáit minden időben bántották.
Ők nem ebből a világból valók és ezért gyűlöli őket a világ de ez minden időben így volt.
"A Tanúk bibliai igazságokat tárnak fel, és hazugságokat lepleznek le, és nem személyek sértegetésével, mocskolódásával foglalkoznak."
Ami azt illeti én sem ezt teszem. Csak leírom hogy mi az amit nem lehet elolvasni az Őrtorony irodalmakban. Rávilágítok a hiányosságokra. Van amiben én is tévedtem s ezt el is ismertem. S olvashattad már nem egy válaszomat ami a bibliai igazságokat illeti. Tisztában lehetsz vele hogy mely témában mit is hiszek illetve gondolok.
"Jézus is a hazugságok ellen beszélt, és nem egyéni személyes szidalmazást indított emberek ellen."
Nos szidalmazást tőlem sem láthattál. Az szerintem sem hívő emberhez illő cselekedet.
"Nem mondta hogy agy mosottak,nem szidta az anyukájukat, és nem pellengérezte ki egy egy személy hibáit, a többiek rovására."
Na majd egyszer össze kellene szedni hogy milyen szavakat is használnak itt az oldalon a tanúk. S összehasonlítani az általad említettekkel. Érdekes eredmény születne. De szerintem ezt te is sejted. Hogy azért van aki nem olyan jámbor mint kellene és bizony használ olyan szavakat amelyek már simán beleillenek a sértés kategóriájába.
"Itt pedig ha valaki elkövet egy hibát, és a felszínre kerül akkor mindenkit szidnak mintha naponként óriási bűnöket követnek el a testvérek."
Követtem el én is hibákat itt is meg az életben is. Itt is és az életben is dörgölték már az orom alá a hibáimat. Ez a világ ilyen ,fogad el és lépj rajta túl. Nem fog változni ne is hidd azt.
Köszönöm a válaszokat!
Nem sokra jutottunk,igaz? Egyébként egyetértek Vidiripivel és még pár emberrel akik tudják és megértik a Bibliát.
Viszont nagyon szúrja a "bögyömet" valami amit itt az utolsók közt olvastam;
"De ahhoz fel kell nőni.."
Mihez drága barátom,mihez kell felnőni?
A hazugságokhoz,a tévelygésekhez,a bálványozáshoz?
Mihez??
Mert eddig az egész "Őrtoronymaskarában" nem lehet találni semmi tisztát és érthetőt.
Meddig akartok még "nőni"? Kétlem,hogy elérjétek a mennyországot ha ebben a tempóban haladtok.
Én azt mondom,hogy próbáljatok meg felnőni Jézushoz és akkor talán elkerülitek a poklot.
Térjetek meg,hagyjátok ott a hamis prófétáitokat az istenükkel,és ne bálványozzatok egy szervezetet;
"Mert hárman vannak, a kik bizonyságot tesznek a mennyben, az Atya, az Íge és a Szent Lélek: és ez a három EGY.És hárman vannak, a kik bizonyságot tesznek a földön, a Lélek, a víz és a vér; és ez a három is EGY.
Ha elfogadjuk az emberek bizonyságtételét, az Isten bizonyságtétele nagyobb: mert az Isten bizonyságtétele az, a melylyel bizonyságot tett az ő Fiáról. A ki hisz az Isten Fiában, bizonyságtétele van önmagában. A ki nem hisz az Istennek,HAZUGGÁ tette őt; mert nem hitt abban a bizonyságtételben, a melylyel bizonyságot tett Isten az ő Fiáról. És ez az a bizonyságtétel, hogy örök életet adott nékünk az Isten és ez az élet az ő Fiában van. A kié a Fiú, azé az élet: a kiben nincs meg az Isten Fia, az élet sincs meg abban. Ezeket írtam néktek, a kik hisztek az Isten Fiának NEVÉBEN, hogy tudjátok meg, hogy örök életetek van, és hogy higyjetek az Isten Fiának NEVÉBEN."(1Ján.5:10-13)
"Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonoszságban vesztegel. De tudjuk AZT IS, hogy az Isten Fia eljött, és értelmet adott nékünk arra, hogy MEGISMERJÜK AZ IGAZAT, és hogy mi az igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban vagyunk. EZ AZ IGAZ ISTEN ÉS AZ ÖRÖK ÉLET.(1Ján.5:19-20)
Ehhez kellene felnőni drágáim!
A név ami nekünk adatott,az Jézus!
Próbáljatok meg az Ő tanúi lenni..
Kedves kérdező!
Érdekesnek találtam, amit itt írtál: A Miatyánkban Jézus mit mond;"SZENTELTESSÉK MEG A TE NEVED..." és ha figyelembe vesszük a parancsolatot "ISTEN NEVÉT HIÁBA FEL NE VEDD.." és össze kötjük Jézus szavaival akkor mi lesz a végeredmény? Ez;
"ISTEN NEVÉT HIÁBA FEL NE VEDD, SZENTELTESSÉK MEG A TE NEVED."
Szerintem nem kellene ezt a két dolgot összekeverni. Azzal amit írtál, vagyis idéztél a Bibliából (Máté 6.9/b)-"SZENTELTESSÉK MEG A TE NEVED..." ezzel egyetértek, és tényleg fontosnak tartom megszentelnünk Isten nevét, Jézus is ezt tette egész életében. Ami viszont a másik dolgot illeti... "Isten nevét HIÁBA fel ne vedd.." tehát, itt nem azt a parancsot kaptuk, hogy ne használjuk ezt a nevet, hanem, hogy arra figyeljünk oda, hogyan beszélünk róla.
Keresztény vagyok és fontosnak találom, hogy az igaz Istent imádjam, és a Bibliában megismertem azt az Istent, valamint a fiát Jézus Krisztust.
Kedves utolsó! :)
"ISTEN NEVÉT HIÁBA FEL NE VEDD"
De ahhoz tudni kellene az Isten nevét,nem?
Az a név amit ti használtok ne haragudj de értelmetlen és első sorban gyalázó Istenre nézve.
Nem gondolod azt,hogy a Tökéletes Mindenható Isten neve is ugyan olyan kellene,hogy legyen mint Ő maga? Gondolkodj el ezen! A Társulat össze habratyólt egy nevet és 7 millió ember követi azt ami egyenesen a gyehennába vezet.
A zsidók nem véletlenül nem használták Isten nevét és inkább Adonai-ként szólitották,ezen nem gondolkodtál már el? Na itt az ideje,hogy tedd meg! :)
Isten neve nem Jehova hanem JHVH.
De engedd meg,hogy mutassak neked valamit ha esetleg még nem eddig még nem mutatta meg senki.
Tudod mikor Jézust keresztre feszítették „Pilátus feliratot is készíttetett, és a keresztfára erősítette. Ez volt a felirat: „A názáreti Jézus, a zsidók királya!” A feliratot sokan olvasták a zsidók közül, mert az a hely, ahol fölfeszítették Jézust, közel volt a városhoz, héberül, latinul és görögül volt írva.” (Jn 19:19-20)
Latinul: IESVS·NAZARENVS·REX·IVDÆORVM (à INRI)
Görögül: Ἰησοῦς ὁ Ναζωραῖος ὁ Bασιλεὺς τῶν Ἰουδαίων
Héberül pedig a szöveg a következőképpen szól:
ישוע הנצרי ומלך היהודים
Ennek fonetikai átírása:
J eshua’
H a’ Natz(e)rí
V’ Melech
H a’ Jehudím
Nazareus (Názáreti) Jézus a Zsidók Királya.
Egészen pontosan ez az alak ezt jelenti: Jézus a Náráreti és Zsidók Királya.Vagyis JHVH :)
Fordításokban szerepel a ha'mélekh kifejezés is.
A "nocri" ill. többesszámban "nocrim" kifejezést használják azóta is a keresztények megnevezésére héberül.
Valószínűsíthető, hogy nem óhéber alakban volt fölróva ez a szégyentáblára, hanem a korabeli arameus dialektusban. A címtáblára írták az elítélt nevét és bűnét. Ezt viselte a keresztúton s ezt függesztették föl keresztjére.
Mindenesetre nem véletlen, hogy tiltakoztak a zsidók Pilátusnál, hogy cserélje ki a tábla feliratát:
„A zsidó főpapok azért kérték Pilátust: "Ne azt írd, hogy a zsidók királya, hanem azt, hogy azt mondta magáról: a zsidók királya vagyok." De Pilátus azt felelte: "Amit írtam, azt megírtam!"” (Jn 19:21-22)
Istent nem lehet kijátszani,nem hiába kaptunk egy új nevet a tetragrammatont illetően figyelembe kell venni, hogy Istennek nem egy héber neve van, hiszen Ő felette áll minden nyelvnek, sőt nincs is szüksége névre, pontosabban nem is lehet egy neve, mert Ő a Minden, az Alfa és az Omega.A JHVH kiejtését nem ismerjük. Egy biztos: Jehova nem volt soha. A zsidók - a második parancsolat okán, „Isten nevét hiába ne vedd” – végül úgy döntöttek, hogy mivel olykor nehéz eldönteni, mi számít hiába vételnek, inkább soha nem mondják azt ki. Évente egyszer mondta ki a főpap a Nevet a Szentélyben, ezért a közember már Jézus korában sem tudhatta pontosan, hogy ejtendő, mivel a héber írás csak mássalhangzókat ír, magánhangzókat nem. A Kr.u. IX-X. században (sok esetben Európában) kezdték el a szent szövegekben (a betük alá, mellé és fölé tett pontokkal) rögzíteni a magánhangzókat, hogy elkerüljük a további szövegromlást. A szent négy betű alá az Adonáj (= Úr) szó magánhangzóit pöttyögették, hogy a felolvasónak rögtön eszébe jusson, hogy nem mondhatja ki a szót, hanem helyette Adonájt kell olvasni. A kevéssé művelt, héber ábécét megtanuló keresztények pedig összeolvasták a JHVH magánhangzókat és az aoá (Adonáj) magánhangzókat, s a törvényszerű hangzómodosulás révén így jött ki a Jehova. Ez egyszerű félreértés, amely szentírási és héber nyelvi járatlanságból fakad. Istent több néven szólítja az Ószövetség: JHVH, Él, Elohím, Adonáj – és akkor még nem beszéltünk a többi nevéről (a Seregek Ura, a Magasságbeli, a Fenséges stb.)
Isten neve nem olyan értelemben vett név, mint az ókori isteneké, akiket a nevüknél fogva bármikor meg lehetett idézni. Isten úgy mutatkozott be Mózesnek, hogy "Vagyok, aki vagyok (ehjeh, aser ehjeh) … a Vagyok (ehjeh) küldött … az ÚR [JHVH] küldött" (2Móz 3:14-15)
Elhitették veletek,hogy az a név fog megmenteni titeket,pedig pont az ellenkezője fog történni mert az ítéletet vettétek magatokra.
De még nem késő megtérni és az igaz Istent szolgálni.
Russellel kapcsolatban még valamit hozzátennék.
"Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig.
Az istentelenek útja pedig olyan, mint a homály, nem tudják miben ütköznek meg.
Fiam, az én szavaimra figyelmezz, az én beszédimre hajtsad füledet.
Ne távozzanak el a te szemeidtől, tartsd meg ezeket a te elmédben.
Mert életök ezek azoknak, a kik megnyerik, és egész testöknek egészség.
Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.
Vesd el tőled a száj hamisságát, és az ajkak álnokságát távoztasd el magadtól. És igen biztos nálunk a prófétai beszéd is, a melyre jól teszitek, ha figyelmeztek, mint sötét helyen világító szövétnekre, míg nappal virrad, és hajnalcsillag kél fel szívetekben; Tudván először azt, hogy az írásban egy prófétai szó sem támad saját magyarázatból. Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei.
A te szemeid előre nézzenek, és szemöldökid egyenest magad elé irányuljanak.
Egyengesd el lábaid ösvényit, s minden te útaid állhatatosak legyenek"
"Én Jézus KÜLDÖTTEM AZ ÉN ANGYALOMAT, hogy ezekről bizonyságot tegyen néktek a gyülekezetekben. Én vagyok Dávidnak ama gyökere és ága: ama fényes és hajnali csillag."
Mihály lenne az?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!