Keresztények! Vannak köztetek rockerek, metálosok?
Szia!
Egy valódi kereszténynél nem hinném, hogy vannak metálosok, rockerek, ugyanis az olyan életmód ellent mondd a bibliai elveknek. Ez tapasztalatból tudom, életem során nem egy rockert/metáolást ismertem már. Pál apostol azt írja:
"És becsületbeli dolognak tartsátok, hogy csendes életet folytassatok" (1Thess 4,11)
Egy metálos azonban, akinek üvölt lejátszójából a kemény zene, illetve pogózik a koncerteken egyértelműen nem tud csendes életet élni. Persze nem vagyok régimódi, szívesen meghallgatom a mai zenét is, és el is mondom róla a véleményem, de az, hogy valaki metálosként Krisztus szerény életmódját tudja képviselni, teljesen paradoxon.
25/F
"...Óh Timótheus, őrizd meg ami rád van bízva, ELFORDULVÁN A SZENTSÉGTELEN ÜRES BESZÉDEKTŐL és a hamis nevű ismeretnek ellenvetéseitől;
Amelylyel némelyek kevélykedvén, a hit mellől eltévelyedtek. Kegyelem veled! Ámen..."
I. Timóteus 6:20-21
Ne hallgass olyan zenét, ami nincs Istentől... mert előbb utóbb a Sátán úgyis kihasználja és nagy baj lehet belőle...
Hallgass olyan zenét, amivel dicsőíteni tudod Istent :)
Látom, sok az előítélet. Még mindig sokan azonosítják a metál- és rockzene hallgatását a sátánizmussal, sátáni dolgokkal, koncerteken bepiálva vadulással... pedig ez nem erről szól. Az esetenkénti "kritikus" dalszövegek és hangzás csak azt mutatják, hogy ezek az emberek tényleg emberből vannak és nem félnek szembenézni a saját sötét oldalukkal. Mert ilyen minden embernek van, akárhogy is tagadjuk. Vannak persze - elenyésző számban - sátánista rockbandák is, az olyat én sem szeretem, nem is hallgatom.
Szentségtelen, üres beszéd? A legszebb, legigényesebb dalszövegeket éppen a rock- és metálegyütteseknek köszönhetjük. Ehhez pl. mit szólsz?
http://www.youtube.com/watch?v=F0C3ZRZqDXk
Hozhatnék külföldi példát is rengeteget, de szándékosan magyart linkeltem, amit mindenki ért.
Mellesleg: gyakori jelenség, hogy aki a mindennapi életben egy "nyuszi", az otthon metált hallgat teljes hangerőn :-) Szóval egyáltalán nem igaz, hogy a metál hallgatása mellett nem lehet csendes, visszafogott életet élni. Pl. nekem is sikerül :-)
Rockot és metalt hallgatok, úgy is öltözködöm, de úgy gondolom a jó ízlès határain belül. Sőt, barátom is katolikus, ilyen zenéket hallgat, hosszú haja van van màr kamasz kora óta.
24/L
Kérdező!
Amikor Pál apostol a korinthusi gyülekezetnek írta azt a levelet, és a csendes életről beszélt, akkor nem arra célzott, hogy időnként legyen csendes életetek, hanemhogy az legyen a normális. Márpedig, életem folyamán nem egy metálos/rockert ismertem, és nagyon jól tudom, hogy az ilyen emberek nem tudnak folyamatos, csendes életet élni, mivel lejátszóból való kemény rockzene, és a koncerteken való pogózás nem éppen erről tanúskodik. Azért pedig, mert nem ez megy a nap 24 órájában még nem változtat semmit a tényen.
Pál apostol azt is írja a levelében hogy "ne szabjátok magatokat e világhoz" (Róm 12,2). Márpedig a metál zene nem keresztény zene, mivel nem keresztény emberek írják, még akkor sem, ha önmagukat kereszténynek nevezik. Kereszténynek ugyanis azok az emberek nevezhetők, akik követik Krisztus alázatos, szerény életmódját. Javaslom olvasd el az evangéliumokat és az apostolok cselekedeteit, és lásd meg, hogyan életek az akkori keresztények. A korai keresztények nem vettek részt semmilyen hangos, zenés összejövetelen, ami ha jól emlékszem a Római Birodalom területén másoknál divat volt, figyelembevéve azt, hogy akkor ott több vallás is együtt élt. Ezért is nézték ki a keresztényeket, és üldözték őket, mivel másabb életet éltek mint a pogányok.
Arról nem is beszélve, hogy a rock zene a testi ember szórakozása, aki ki van szolgáltava az érzéseinek, figyelembevéve azt, hogy a rock zene az érzelmek izgatását elég erősen elő tudja segíteni. Ezek az érzéki emberek, akikről Pál is beszél. Ez azonban nem Isten módszere, mert Ő nem az érzelmeken keresztül munkálkodik. Jézus Krisztus ugyanis a Szentlélek által tanítani akarja az embert (Ján 14,26), azt pedig csak az értelmen keresztül lehet.
Igen, pont itt szoktatok óriási hibát elkövetni.
Azt hiszitek, hogy minden tilos, ami nincs a Bibliába írva.
Pedig mindent szabad ami nem gonosz és nem árt.
Ha te csendben akarod leélni az életed egy kolostorban, akkor hajrá. Attól hogy egy ember mer hangos lenni, jól érzi magát, még nem lesz gonosz. Akkor sem, ha te Pált így értelmezted.
"ne szabjátok magatokat e világhoz"
Jó, akkor holnap felvágom az ereimet? Feltöltsem ide?
A világ részei vagytok, ha tetszik, ha nem, amit az Istenetek teremtett. (ilyenre).
Az evés és ivás is a világi dolog és te is része vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!