Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért foglalkoznak az ateisták...

KZitus kérdése:

Miért foglalkoznak az ateisták a vallással?

Figyelt kérdés

Illetve a vallással kapcsolatos kérdésekkel?

Mert elég sok atista ír a vallási rovatban?

Kedves ateisták lennétek szívesek őszintén válaszolni miért van ez így?

2014. febr. 8. 19:37
1 2
 1/12 Shai-Hulud ***** válasza:
58%

Mert az ateizmus is egy vallási szemlélet, amely nem ilyennek, és nem olyannak képzeli el az Istent, hanem azt vallja, hogy nincs.

Ez is a HITHEZ való hozzáállás egyik módja.

Körülbelül olyan, mint mikor valaki a sokféle dologgal megrakott asztal előtt azt mondja, hogy nem kér enni, mert szerinte az asztalon lévő ételek (igaz nagyon sokféle van) mind romlottak, és csak beteggé teszik az embereket.

2014. febr. 8. 19:50
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

- Mert véleményünk nekünk is lehet.

- Átlapozva a megválaszolt kérdéseimet, a legtöbb pont a nemvallásosak számára lett kiírva vagy rólunk szól.

- Ami mégsem fér bele az előző kategóriába, azok sem direkt a vallásosoknak lett kiírva.

- Mert a kiírt kérdések egy részét eleve nem vallásos oldalról kellene megközelíteni.

- Önmagát keresztény-demokrataként definiáló kormányunk van, ők is beleszólnak az életünkben ideológiai alapon.

2014. febr. 8. 19:58
 3/12 anonim ***** válasza:
76%
Mert a vallásosok is térítenek, ahol lehet, beleszólnának az életünkbe, meghatároznák, sőt, a vallásosok is bőszen reagálnak a vallással ütköző dolgokra - tudod, nem csak a vallásosok védhetik a világnézetüket :)
2014. febr. 8. 20:03
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Ilyenkor általában a hívők szólítják meg a nem hívőket, többnyire provokatív módon, feltételezve, hogy a kérdésükre csak a hit adhat magyarázatot.

Engem személy szerint érdekelni szokott az is, hogy miért vetik el a hívők a racionális magyarázatokat irracionálisakért, de eddíg csak annyi derült ki, hogy aki hajlamos hinni az irracionálisban, az akkor is ezt preferálja, ha létezik racionális magyarázat is. De az okát még mindíg nem értem. Lehet, hogy Isten az oka ;).

2014. febr. 8. 20:09
 5/12 kefa 2000 ***** válasza:
51%
T.KZitus Kérdésedet nem értem.Természetesen rám nehéz lenne azt mondani hogy ateista lennék.Ugyan akkor néha zavaró némelyek agresszív,trágár tolakodó magatartása de ezek nem kizáró okok.Sőt inkább további tanítást ad a türelemhez és a hoz,hogy mi hívők megélhessük minden napjainkban hitünk erejét nem gondolom egyetlen hívőről sem,hogy bármilyen ateista el tudná tántorítani az Isten szeretetétől.Jelenlétükkel nincs bajom,de a moderátoroknak nem kéne engedni az alpári stílust ezzel is rászorítva mindenkit az emberileg elvárható hangvitelre.Annál is inkább mert mindenkit "ember"-nek tartok akár hívő akár nem.Kérlek téged is légy nyugodtabb,béketűrőbb,valószínűleg neked is jobb lesz.Üdv.
2014. febr. 8. 20:11
 6/12 A kérdező kommentje:
Jó a szemléltetésed kedves első válaszoló. Egyetértek veled. Köszönöm.
2014. febr. 8. 20:13
 7/12 A kérdező kommentje:

Azt tapasztaltam, és ez itt is jól látható a válaszokból, hogy az ateisták sokkal toleránsabbak, sokkal kevésbé kötekedők, és jobb a modoruk is, mint a magukat hívőnek valló emberek.

Jobban lehet velük gondolatokat megosztani, mert jobban elfogadják mások, másfajta nézetét valamiről.

Én Istenben hívő személy vagyok, de sszemélyesen is (szoktam) szeretek ateistákkal besszélgetni, mert mindig is érdekelt, miért éreznek így, miért alakult ki az "ateista" véleményük.

Soha senkit nem igyekszem meggyőzni semmiről, de beszélgetni szeretek. Mindenkivel.

Azt viszon nehezen viselem (szerintem mások is), ha valaaki, akinek nem egyezik a nézete az enyémmel, rögtön a torkomnak ugrik, vagy úgy próbálja hangsúlyozni magát, hogy goromba és közönséges. Na itt lenne ilyenkor a helye a moderátornak.

2014. febr. 8. 20:26
 8/12 kefa 2000 ***** válasza:
Körülbelül erről beszéltem!Ezért nem értettem a kérdésed! Az pedig hogy a világ nehezen fogadja be amiről mi hívők bizonyságot teszünk az elejétől fogva így volt ne csodálkozz ezen.Azokat pedig kerüld ki a torkodnak esnek és csendben imátkoz értük, és adj értük hálát.Üdv.
2014. febr. 8. 20:49
 9/12 anonim ***** válasza:

Nos, ahány ateista, annyi magyarázat. Vannak, akik meg akarják érteni a vallásos gondolkodásmódot, vannak akik a vallást akarják kiküszöbölni, vannak, akik pusztán több szempontból meg akarják vizsgálni a nézeteiket, stb. Én igazából inkább akkor szoktam válaszolgatni, amikor valaki az ateizmusról téves, hibás állításokat tesz, illetve konkrétan az ateisták irányába kérdez valamit, hitvitát kezdeményez. Amikor egy vallásos emberekhez szóló kérdés van, oda nem igazán szokásom beleszólni.

Elég csak megnézni a kedves első válaszoló válaszát. Az ateizmus alapvető fogalmát sem pontosan határozta meg. Úgyhogy itt el is oszlatnék egy félreértést: Az ateizmus nem vallási szemlélet és nem állítja, vagy vallja Istenről, hogy nincs. Az ateizmus ugyanis nem valami homogén egység, szigorúan véve akkor ateista valaki, ha a személyes istenben nem hisz, de általában a legtöbb ateista a személytelen, teremtő erőkben sem szokott hinni. Innetől fogva azonban szabad a vásár, a legtöbb ateista egyben kritikus gondolkodó, némi pozitivista beütéssel. Persze akadnak olyan ateisták is, akik nem kimondottan fizikalista szemléletűek, de személyes istenben mégsem hisznek (pl. Nagel). Alapvetően két nagy csoportra lehet osztani az ateistákat: erős, és gyenge. Ez annyit takar, hogy az erős ateista szerint Isten nem létezik, a gyenge ateista pedig nem hiszi, hogy Isten létezik. Persze ezek a nézőpontok variálódhatnak (pl. én úgy látom, hogy a világvallások emberarcú istenei nem léteznek, azonban egy kifejezetten gonosz vagy egy teljesen semleges Isten létezhet, csak nincs alapja hinni benne), és a valláshoz való viszony is emberenként változik.

2014. febr. 8. 22:23
 10/12 Frigg ***** válasza:

Én is akkor szoktam főleg, amikor "Kedves ateisták..." kezdetű kérdés van, vagy hasonló. Vagy ha benne van a kérdésben az ateista szó, kíváncsi vagyok.

Mondjuk én nem tudom mennyire számítok ateistának, mert nem utasítom el a természetfelettit, spiritualizmust, a lehetőséget hogy létezik valamiféle felsőbb hatalom, csupán a keresztény Isten létezésében nem hiszek.

Amúgy szeretek más/különböző vallású emberekkel beszélgetni, gyakran tanulságos és érdekes :)

Persze ez csak akkor működik, ha mindkét fél nyitott a másik nézeteire (értem ezalatt, hogy nem marcangoljuk egymást oldalakon keresztül, hogy márpedig csakazértis nekem van igazam, te tévedsz). Szóval a teljesen nyugodt és támadásmentes eszmecseréket, érveléseket kifejezetten kedvelem.

Vagy akkor szólok még hozzá, ha egy-egy kérdés megdöbbentő számomra, vagy csak kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle.

23/N

2014. febr. 9. 03:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!