Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondják az Istenben...

Miért mondják az Istenben hívőkre, hogy buta, vagy gyenge emberek?

Figyelt kérdés

Úgy vélem, hogy lehet nyugodtan ellenérvekkel élni mindenfajta vallás ellen, de nem úgy, hogy az abban hívőket bántsuk, vagy általánosítsunk velük kapcsolatban.

A mi gyülekezetünkben (kb. 80 fős) sok több diplomás ember van (pl. tanár, jogász, mikrobiológus, fizikus, orvos, stb., rendezett emberi kapcsolatokkal és családi élettel. Több olyan vállalkozó is van, aki úgy tud ma Magyarországon sikeres lenni, hogy közben becsületesen könyvel és nem trükközik semmivel. És persze nem egy kiváló szakmunkás (festő, kőműves, stb.), aki semmivel sem ér kevesebbet az előzőeknél, és szakmája elitjét képviseli, nem alkoholista, nem bunkó, viszont kiválóan dolgozik.

(Nem térítésből, de ha valaki úgy gondolja, hogy a fentiek nem valósak, szívesen megírom a gyüli címét, és le lehet ellenőrizni :) )

Nem egy közülünk olyan terheket hordoz szó nélkül, amiről sok embernek fogalma sincsen. Miért hallom mégis ezt a leereszkedő szöveget?

Mindenki válaszát szívesen fogadom, de elsősorban azokét, akik szerint a hívők mind buta, gyenge, agymosott, gondolkodásra képtelen emberek.

2008. júl. 17. 19:31
1 2 3 4
 31/35 A kérdező kommentje:

Én egy általánosításra cáfolatként hoztam ezt fel. Egy általános érvényű állítást (pl. MINDEN cigány bűnöző --> meg lehet azzal is cáfolni, ha találunk akárcsak egyetlen olyant is, aki nem az) Tehát én a "hívők úgy általában buták" állításra próbáltam ellenpéldát hozni.

De köszönöm a konkrétumokat, (Felfelé is pontoztam a választ!) és el is fogom olvasni, mihelyt meg tudom szerezni valahonnan.

2008. júl. 21. 15:57
 32/35 anonim ***** válasza:
90%
Én ezt így még nem hallottam. Ámde némileg egybevág az én filozófiámmal, miszerint: AKI NEM HISZ ÖNMAGÁBAN, AZ HISZ ISTENBEN.
2008. júl. 23. 18:38
 33/35 anonim ***** válasza:

Miért vallásos az ember?

▪ John B. Noss a következőre hívja fel a figyelmet Man’s Religions című könyvében: „Minden vallás ilyen vagy olyan módon azt állítja, hogy az ember nem áll egyedül, és nem is képes egyedül állni. Alapvető kapcsolatban van a természet és a társadalom külső erőivel, sőt függ azoktól. Homályosan vagy világosan, de tudja, hogy ő nem egy független hatalmi központ, amely képes a világtól távol állva létezni.”

Hasonlóképpen vélekedik a World Religions—From Ancient History to the Present című könyv is: „A vallás tanulmányozása feltárja, hogy annak fontos jellemzője az érték utáni vágy, valamint az a hit, miszerint az élet nem véletlenszerű és értelmetlen. Az értelem keresése olyan hatalomba vetett hithez vezet, amely nagyobb az embernél, végül pedig egy egyetemes vagy emberfeletti elméhez, amelynek az a szándéka, hogy biztosítsa az élet legmagasabb értékeit az ember számára.”

Eszerint a vallás az ember egyik alapvető szükségletét elégíti ki éppúgy, ahogy az élelem az éhséget. Tudjuk, hogy a kínzó éhség akkor is elmúlik, ha az ember válogatás nélkül eszik; ez azonban hosszú távon káros az egészségre. Az egészséges élethez egészséges és tápláló élelemre van szükség. Éppígy egészséges szellemi táplálékra van szükség a szellemi egészség fenntartásához. Ezért mondja a Biblia: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem Jehova szájának minden kijelentésével” (5Mózes 8:3).

Na, most mi jellemző a ma emberére általában? A helyes táplálkozás? Se fizikai, se szellemi téren.

Tagadhatjuk, hogy a különböző negatív eszmék mennyire sok bajhoz vezetnek bennünket?

Persze, tagadhatjuk, de mire megyünk vele, akkor is igaz!

2008. júl. 24. 02:56
 34/35 anonim ***** válasza:

Hát jó régen lett ide írva, de azért szeretném kifejteni a véleményemet ezzel kapcsolatban. Főként azért mert én is szoktam az Istenben hívőket buta, agymosott embereknek hívni. De ezek valójában nem helytállóak. És valóban inkább gyenge embereknek tartom őket. Mégpedig azért, mert az én álláspontom szerint az emberek vannak olyan erősek hogy egy felsőbbrendű "lény" nélkül is teljes életet tudjanak élni. Vagy ha másképp szeretném megfogalmazni és így talán érthetőbb is: szerintem nincs arra szükség, hogy keressünk egy olyan lényt, vagy bármit, akinek a szabályai szerint kéne élnünk, ugyanis, aki csak így tudja elképzelni a létet, annak gyakorlatilag nincsenek önálló gondolatai, vagy ha vannak, akkor nem elég biztos azokban, ilyen módon nem elég biztos magában sem. És ha ezt belátjuk akkor valóban csak gyenge, megtört emberekről van szó. Félre értés ne essék, nem csak hébe-hóba szoktam ezt mondani, mert meglehet, hogy nem minden hívőre igaz ez..de akkor ha nem csak Istennel tudja elképzelni az életet akkor megkérdőjeleződik az adott személy hite.

De pl.: nekem van ismerősöm, aki 13 éveskorában az iskolában a padtársam volt és egyszer végignéztem a leckefüzetét, tudtam, hogy nagyon vallásos, és voltak is köztünk e miatt konfliktusok, de nem ez a lényeg, hanem hogy szinte minden második oldalon szivecskébe találtam az Isten vagy pedig a Jézus nevet. Amikor pedig péntek 13-a volt piros-feketére satírozta azt a részt. Mindezt !13! évesen, azt gondolom, hogy ez azért tényleg túlzás, egy normális 13 éves gyerek az osztálytársai nevét irogatja szivecskébe, nem pedig az Isten vagy a Jézus szót. Ez teljesen beláthatóan túlzás, legyen akármennyire is hivő az ember. De tényleg nem szeretnék senkit megsérteni, hiszen úgy gondolom, hogy mindenki a saját életéről dönt illetve az én nézeteim szerint mindenki a maga Istene. Ennek megfelelően elnézést kérek mindenkitől aki velem ellentétes nézeteket vall és esetleg magára vette a dolgot.

2008. szept. 23. 21:27
 35/35 anonim válasza:

Helló! Én inkább csak a gyengét gondolom. Nem tudom felfogni, hogy hogy lehet valaki olyan szolgalelkű, hogy önkéntesen rendeli valaminek alá magát.

Velem is történtek már dolgok, de mindig talpra álltam magamtól, ha nem volt ott senki.

2014. jan. 19. 22:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!