Miért mondják az Istenben hívőkre, hogy buta, vagy gyenge emberek?
Úgy vélem, hogy lehet nyugodtan ellenérvekkel élni mindenfajta vallás ellen, de nem úgy, hogy az abban hívőket bántsuk, vagy általánosítsunk velük kapcsolatban.
A mi gyülekezetünkben (kb. 80 fős) sok több diplomás ember van (pl. tanár, jogász, mikrobiológus, fizikus, orvos, stb., rendezett emberi kapcsolatokkal és családi élettel. Több olyan vállalkozó is van, aki úgy tud ma Magyarországon sikeres lenni, hogy közben becsületesen könyvel és nem trükközik semmivel. És persze nem egy kiváló szakmunkás (festő, kőműves, stb.), aki semmivel sem ér kevesebbet az előzőeknél, és szakmája elitjét képviseli, nem alkoholista, nem bunkó, viszont kiválóan dolgozik.
(Nem térítésből, de ha valaki úgy gondolja, hogy a fentiek nem valósak, szívesen megírom a gyüli címét, és le lehet ellenőrizni :) )
Nem egy közülünk olyan terheket hordoz szó nélkül, amiről sok embernek fogalma sincsen. Miért hallom mégis ezt a leereszkedő szöveget?
Mindenki válaszát szívesen fogadom, de elsősorban azokét, akik szerint a hívők mind buta, gyenge, agymosott, gondolkodásra képtelen emberek.
Sztem nem mondják a hívőkre, hogy buta emberek. Azokra mondják, akik ész nélkül vakon hisznek, pl. ténylegesen elhiszik, hogy az emberiség 6000 éves.
Az viszont tény és való, hogy az iskolázottság és az IQ szinte fordított arányban áll a vallásossággal. De ez nem zárja ki, hogy egy művelt ember vallásos legyen, igaz, azt sem, hogy egy analfabéta ateista.
OFF lesz:
(Emiatt elvileg egy másik kérdést kellene indítani, de remélem nem bánjátok, hogy itt válaszolok rá röviden, mert belefér.)
"Ez hidd el nem provokatív kérdés:
Jézus ugye nem a házasságban élőket nevezi 'tisztátalannak'? Vagy másként:
A szexuális önmegtartóztatás ugye nem egyenlő a cölibátussal?
A kérdés komoly!"
Nem egyenlő. A Biblia két alternatívát ad a szex kérdésében (1.heteroszexuális, monogám, élethosszig tartó házasság - (ebben gyakorlatilag mindent szabad, ami sem egymás lelkének, sem testének nem káros) 2. egyedüllét
(Ha valaki ezzel nem ért egyet, és beszélgetni akar erről, OK, csak akkor tényleg nyisson új kérdést, ne ezt offoljuk szét)
Egyik választásban sincsen semmi "tisztátalan". Én házasságban élek, ahogy az egyházamban élő lelkipásztorok 99%-a.
A római katolikus papok cölibátusa lehet egy nagyon jó dolog is (ha valakit tényleg Isten képessé tett rá, hogy valóban tudjon is így élni - vannak ilyenek), meg lehet nagyon rossz dolog is (ha azon múlik, hogy az ember nap mint nap erőszakot kell tegyen önmagán, és kiderül, hogy nem képes így élni --> ez sok bűnhöz vezethet. Ilyen is van.
Ha ennek a szükségességéről akarsz beszélgetni valakivel, kérdezz meg egy r. katolikus papot, vagy papnövendéket, én nem vagyok katolikus, tehát nem igazán érintett.
---
Én "tisztátalan gondolatok" alatt a Máté ev. 5,28 alapján például a magam esetében azt értem, hogyha megyek a villamoson, és van mondjuk mellettem egy jó nő.
Megtérésem előtt nem jelentett gondot, hogy eleresszem a fantáziámat és gyakorlatilag képzeletben mindent megtegyek vele. Miután hívő lettem, és házas ember, Jézusnak a fentebbi igehelyen idézett mondása miatt, már ezt is gondolatban történő házasságtörésnek tartom, tehát nem teszem.
Tehát ma ugyanez a dolog a következőképpen néz ki: 1.megyek a villamoson, mellettem áll egy jó nő, aki nem a feleségem, 2.észreveszem, és beindulna a fantáziám, 3.ezzel egyidőben eszembe jut, hogy hű akarok lenni az Istenemhez és a feleségemhez 4.inkább imádkozok magamban, hogy Isten őrizzen meg a kísértéstől --> nem eresztem el a fantáziám, de nem is kattanok meg emiatt a feszültségtől
"Az viszont tény és való, hogy az iskolázottság és az IQ szinte fordított arányban áll a vallásossággal."
A (keresztény) vallásosságot = vallásos rítusok, szertartások, folyamatok élemódszerű végzése
én ellentétben állónak szoktam tartani
a (keresztény) hittel = mindennapos élő kapcsolat Jézussal, az irányítás neki átadása.
Előbbinek semmi értelmét nem látom. De lehet, hogy te a "vallásosság" szót nem ilyen értelemben használod, hanem amit én másodiknak írtam, azt is beleérted. Ez esetben ismétlem, szívesen elhívlak egy diploma és IQ számolgatásra a gyülekezetünkbe. (Persze a sok diploma és a magas IQ sem jelent semmi pluszt Isten előtt, aki előtt csak a tiszta szív és a szeretet számít - de az előítéletekre cáfolat lehet.)
Én nem az IQ-s kérdező vagyok, hanem az előző három volt az enyém az előző oldalon
Elnézést, nem akarlak OFF-ra kényszeríteni, ezért nem is kérdezek most bele semmibe.
A válaszokat köszönöm, így kegalább többet tudunk rólad.
"...vallásos rítusok, szertartások, folyamatok élemódszerű végzése..."
Látod valószínűleg ez az, amiért sokan a butasággal, hiszékenységgel azonosítják a vallásos embereket.
Nem akarok nevet említeni, de vannak olyan egyházak, ahol elég durván külön lehet választani a papi és a laikus osztályt, nem?
És a laikusok nagyon sokan vannak.
Sőt ezen emberek többségére jellemző a Bibliaismeret hiánya. Persze ez az én tapasztalatom.
Sok-sok hiányt szenved a mai ember, szellemileg legfőképpen!
Szerintem, ha a műveltebb embereknél kimutathatóan kevesebb is a hívő, az inkább azért van, mert ebben a materialista, erősen elvadúlt világban egyszerűen nem előny a vallásosság egy tanárnak, egy orvosnak, egy kutatónak.
Ma szerintem sokkal könnyebb enélkül érvényesülni.
Elég degenerált dolog ez, de Bibliai válasz van erre is.
Hoppá, lemaradt a Bibliai idézet, szerintem ide illik:
"...Mert lesz időszak, amikor az egészséges tanítást nem fogják elviselni, hanem a saját kívánságaikkal összhangban gyűjtenek össze maguknak tanítókat, hogy csiklandoztassák a fülüket; 4 és az igazságtól elfordítják fülüket, a valótlan történetekhez ellenben odafordulnak."
Ez a Timótheusnak írt 2-ik levél 4:3-4
Egyetértek veled teljesen.
Abban az egyházban is, amiről írsz, is van nem kevés olyan ember, pap is, laikus is, akinek igazi élő hite van, (bár kétségtelen, hogy sok olyan is, aki csak a statisztikát duzzasztja, de Istent még sohasem szólította meg őszintén.)
Ezért örülök annak, amit mond a Biblia, hogy nem egy vallás, vagy nem egy bizonyos egyház az, ami üdvözít, hanem egy személy: Jézus Krisztus.
Idézem: "Ez esetben ismétlem, szívesen elhívlak egy diploma és IQ számolgatásra a gyülekezetünkbe. (Persze a sok diploma és a magas IQ sem jelent semmi pluszt Isten előtt, aki előtt csak a tiszta szív és a szeretet számít - de az előítéletekre cáfolat lehet.)"
Nincs értelme számolgatni, mert amúgy sem lesz reprezentatív. Nem kislétszámú csoporton kell lemérni, hanem széles, több ezres vagy tízezres mintavétel alapján, szociológiai alap. Az általam említett korreláció pedig nem előítélet, hanem szociológiai kutatás eredménye. Ha pedig általánosságban vesszük, tényleg előítéletnek hangozhat, amennyiben a hívőket lebutázzuk.
Ez igaz, de én nem is reprezentetív statisztikai mintavételként javasoltam.
Viszont azt sem akarózik elhinni, hogy amit írtál, arra tényleg van pártatlanul készített és elérhető szociológiai felmérés aminek az eredménye:
"Az viszont tény és való, hogy az iskolázottság és az IQ szinte fordított arányban áll a vallásossággal."
Ha van ilyen felmérés, szeretném elolvasni. Meg tudnád adni, hogy kik, mikor és hol publikálták?
Például:
M. Shermer: Hogyan hiszünk? - Istenkeresés a tudomány korában. Typotex Kiadó, 2001.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!