Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondják az Istenben...

Miért mondják az Istenben hívőkre, hogy buta, vagy gyenge emberek?

Figyelt kérdés

Úgy vélem, hogy lehet nyugodtan ellenérvekkel élni mindenfajta vallás ellen, de nem úgy, hogy az abban hívőket bántsuk, vagy általánosítsunk velük kapcsolatban.

A mi gyülekezetünkben (kb. 80 fős) sok több diplomás ember van (pl. tanár, jogász, mikrobiológus, fizikus, orvos, stb., rendezett emberi kapcsolatokkal és családi élettel. Több olyan vállalkozó is van, aki úgy tud ma Magyarországon sikeres lenni, hogy közben becsületesen könyvel és nem trükközik semmivel. És persze nem egy kiváló szakmunkás (festő, kőműves, stb.), aki semmivel sem ér kevesebbet az előzőeknél, és szakmája elitjét képviseli, nem alkoholista, nem bunkó, viszont kiválóan dolgozik.

(Nem térítésből, de ha valaki úgy gondolja, hogy a fentiek nem valósak, szívesen megírom a gyüli címét, és le lehet ellenőrizni :) )

Nem egy közülünk olyan terheket hordoz szó nélkül, amiről sok embernek fogalma sincsen. Miért hallom mégis ezt a leereszkedő szöveget?

Mindenki válaszát szívesen fogadom, de elsősorban azokét, akik szerint a hívők mind buta, gyenge, agymosott, gondolkodásra képtelen emberek.

2008. júl. 17. 19:31
1 2 3 4
 11/35 A kérdező kommentje:

Szívesen válaszolnék erre a kérdésre (már amennyire hiányos tudásom engedi), csak azt nem tudom eldönteni, hogy milyen okból tetted fel, mert aszerint lenne szükséges erre válaszolni.

Mert ha valaki ezt a kérdést azért tette fel, mert épp valami rossz érte, annak inkább vigasztalásra van szüksége, ha meg valakit az foglalkoztat, hogy hogyan egyeztethető össze logikailag egy szerető Isten léte a világban található rosszal, akkor annak meg érvekkel kell válaszolni. (Ez utóbbi esetben olvasásra ajánlom egyik kedvenc íróm, C.S. Lewis: A fájdalom c. könyvét, ami erről a korántsem egyszerű kérdésről szól)

Ezért nem tudom, hogy miért kérdezted? De inkább indíts el egy új kérdést ezzel a címmel, és menjünk át oda, mert itt off lesz.

2008. júl. 18. 15:09
 12/35 anonim ***** válasza:
25%

"miért csinál akárki ekkora nagy problémát a pontokból"

A normális emberi viselkedésen kívül még egy probléma: ha ránézel, hány %-ban ad hasznos válaszokat? Ilyen alacsony? Ja, ha lepontozzák...

"A.)Butaság kérdése:

A kérdés szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy tkp. létezik-e Isten."

Ha létezik, akkor az a SZÁNDÉKA, hogy ne találjuk meg. Márpedig akkor nem is fogjuk.

Azt mondom, hogy értelmes ember elsőre TUDÁST keres. És ma a tudás azt mutatja, hogy nincsen isten (nyiss új kérdést, ha érdekel - ez már nem fér bele).

Ha a tudás úgy látszik, hogy egyelőre az adott témakörben nincs (merthogy ez - a hittel ellentétben - becsülhető) - OTT van helye és értelme a hitnek.

Értelmes emberre pedig lehet hatni az érvekkel. Hívőkre - hit kérdésében - nagyon minimálisan, vagy egyáltalán nem.

De, ha te értelmes vagy, akkor kérlek írd meg, hogy mit nem fogadsz el a mai tudomány eredményeiből, és miért.

"B.)Gyengeség kérdése:

Tény: a hívő ember segítséget kap. Amikor imádkozunk, általában kapunk valamilyen választ. (Szerintünk az Istentől, szerinted a saját agyunk egyik fele a másik felétől. /Érdekes kitérő lenne egy kutatást végezni a témában, hogy (ha igazad lenne) miért alakult volna ki az evolúció során ez a lehetőség a hívők agyában/)"

Volt ilyen kutatás. Lényege, hogy KEVÉS tudással ez egy nagyon hasznos dolog. És eléggé jól következik az ősember agyából és körülményeiből.

"nagyon jól tudják, hogy kell(ene) viselkednie egy hívőnek"

Ezek idealizált képek. Ideáljai bárkinek lehetnek, és jó is, ha vannak. Csak nem szabad összekeverni a való élettel.

Egy rövid írásban ennyit tudtam írni. A téma SOK kérdést felölel, nem csak azt az egyet, amelyet leírtál.

2008. júl. 18. 17:09
 13/35 A kérdező kommentje:

Küldtem privit inkább, mert itt teljesen off leszünk

Gyuri

2008. júl. 18. 18:03
 14/35 anonim ***** válasza:
40%

Megkaptam a levelet, köszönöm. Sok dologgal egyetértek, pár reakció:

1: Isten szándéka: ebben a részben szerintem tévedsz,

2: a tudomány és a hit ritkán egyeztethető össze. A hit szinte mindenről szól - és sok ezer éve ez volt a tudás is. Azóta a tudás fejlődik, a hit meg visszaszorul (egyes területeken kiderül, hogy NEM úgy van). Értelemszerűen a tudás NEM mindenről szól - így a hitnek is mindig marad hely.

3: nem emlékszem a forrásra, rég volt.

2008. júl. 19. 01:00
 15/35 A kérdező kommentje:

1: írd le Te hogy látod

2: Jézus azt mondja a Hegyi Beszédben, hogy "Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot."

Sok embernek az agyában - keresztényeknek/ateistáknak/ más hitűeknek egyaránt - működik egy "kis szerkezet", amit valaki a thermodinamikai Maxwell-démon után Morton-démonnak nevezett el.

A Morton-démon - hasonlóan a Maxwelléhez - egy kis ajtócskát üzemeltet, és csak azokat az információkat engedi be az ember agyába, amelyek passzolnak a jelenlegi világnézetéhez, és arra semmilyen kihívást nem jelentenek. Amely információk nem ilyenek, azokat kizárja, szinte meghallani sem engedi, de legalábbis soha nem jut el oda, hogy gondolkodjon róla.

Aki viszont tényleg éhezi és szomjúhozza az igazságot, bármi is legyen az, az nem üzemelteti a fejében a Morton démont.

Én szeretem azt hinni magamról hogy ilyen ember vagyok, bár nem elképzelhetetlen, hogy én magam is estem már ilyen hibába. De mindenesetre tudatosan igyekszem kikerülni!

Tehát hulljon a férgese --> amikor a hit belekontárkodik olyan területre, ami nem a dolga, és a tudomány megcáfolja, hajrá, én örülök neki!

És ugyanígy, amikor pl. Dawkins felkészületlenül belekontárkodik a teológiába, és Alistair McGrath ízekre szedi, akkor is hajrá!

Az igazságnak kell kiderülnie minden vitás kérdésben az őszintén azt kereső, szemét nem behunyó számára!

2008. júl. 19. 08:44
 16/35 anonim ***** válasza:
64%

1: ha az isten végtelen, akkor a világban most CSAK az ő szándékát látjuk.

2: a tudomány - bizonyos tekintetben - tudja vizsgálni az istenhitet vagy az isten létét.

Amit a tudásról írtál, nagyon rokonszenves: ha minden hívő így gondolná, százszor jobb lenne a világ.

De annyiban azért problémás, hogy meddig vonulsz vissza? Most pl. az ősrobbanás gyakorlatilag bizonyított, de előtte semmi - tehát mondhatod azt, hogy az isten az ősrobbanást teremtette, és azóta legfeljebb néha avatkozott be. De már van elmélet, hogy mitől lett az ősrobbanás... mi van, ha az az igaz?

Ja, és az eredeti kérdésre: a hívők azért TŰNNEK butábbnak, mert sok kérdésben a vallás 'megmondja' a választ. Ezért ők ezekben a kérdésekben nem használják az agyukat. Márpedig, ha valaki nem használja az agyát, kívülről nehéz megmondani, hogy ott van-e egyáltalán az a részlet az agyából...

2008. júl. 19. 14:52
 17/35 A kérdező kommentje:

"1: ha az isten végtelen, akkor a világban most CSAK az ő szándékát látjuk."

Én nem így gondolom. Ha úgy van, ahogy a Biblia írja (1. teremtett egy anyagi világot 2. kinyilvánította, hogy mit akar 3. bizonyos teremtményeknek szabad akaratot adott, dönteni emellett vagy ez ellen --> akkor sok mindenben nem az Ő szándéka valósul meg, mert lehetőségünk van azt nem figyelembe venni

Mondhatjuk azt is, hogy korlátozza önmagát

---

"2: a tudomány - bizonyos tekintetben - tudja vizsgálni az istenhitet vagy az isten létét."

Ezt most mire érted?

---

"De annyiban azért problémás, hogy meddig vonulsz vissza? Most pl. az ősrobbanás gyakorlatilag bizonyított, de előtte semmi - tehát mondhatod azt, hogy az isten az ősrobbanást teremtette, és azóta legfeljebb néha avatkozott be. De már van elmélet, hogy mitől lett az ősrobbanás... mi van, ha az az igaz?"

Nekem semennyire sem kell visszavonulni, mert mint már írtam, nem találom a két magisztériumot egymással ütközőnek. Annak kell visszavonulnia időről időre, aki megpróbálja pl. a Bibliát természettudományos kézikönyvnek használni. Szerintem nem az, hanem egy kinyilatkoztatás arról, hogy milyen Isten, és az embertől mit vár, nem pedig természettudományos összefüggéseket leíró mű.

"Ja, és az eredeti kérdésre: a hívők azért TŰNNEK butábbnak, mert sok kérdésben a vallás 'megmondja' a választ."

Gondolom, tényleg van ilyen. Például mire gondolsz?

2008. júl. 19. 16:21
 18/35 anonim ***** válasza:

Nagyon tetszik ez az oldal, amit Gyuri, a teol. hallgató indított.

Egy másik kérdés kapcsán olvastam már a véleményét a Biblia nem természettudományos könyvként való értelmezéséről.

Való igaz, nem annak íródott, ezt úgy tudom nem is állította senki.

Ámde, ha Isten Szavának fogadjuk el, akkor ebben a tekintetben is igaznak kell lennie. Szerintem.

Persze, hogy ezerszer fontosabb az, amit Istenről és szándékáról tár fel, ebben vita nincs, gondolom.

Csak nevetséges lenne, ha a ma már bizonyított(!!!) tudománnyal ellenkezne, és ősi mítoszokkal lenne tele, mint pl.a Görög mitológia lebilincselő történetei.

Kihangsúlyoztam a 'bizonyított' kifejezést, nem véletlen.

Örülök, hogy a másik válaszoló is, aki nem hívő (legalábbis nem egy Teremtőben) okosan, és szelíden érvel.

Az ősrobbanásról eszembe jutott, hogy olvastam mostanában erről alapos tudományos kritikát.

Csak annyit kell tenni, hogy be kell írni a Google-ba ezt a szót és az első oldal már ezzel van tele.

Hát, mitagadás nem erősített meg az elmélet(hangsúlyozom: elmélet! A tények nem itt kezdődnek) valóságosságában.

És még számtalan érvet sorolhatnánk az Istenbe vetett hit létjogosultsága mellett.

Ez csak a jéghegy csúcsa!

Köszönöm, hogy hozzászólhattam.

2008. júl. 20. 14:57
 19/35 anonim ***** válasza:
74%

"Értelmes emberre pedig lehet hatni az érvekkel. Hívőkre - hit kérdésében - nagyon minimálisan, vagy egyáltalán nem."

Érdekes, én ugyanezt hallottam, olvastam materialista tudósokról, pl. az evolúció védelmezőiről!

Egy idézet:"Az evolúció nem bizonyított, sőt bizonyíthatatlan, de mégis hiszünk benne, mert a másik oldal képtelenség."

Mit gondolsz ezt ki mondta? Egy őszinte evolúcionista!

Ehhez hasonló kijelentések elég gyakran elhangzottak már arról az oldalról amikor a konkrét, cáfolhatatlan bizonyítékokkal el kellett volna számolni.

Másrészt hívője válogatja, mennyire 'észlény', vagy pontosabban inkább hiszékeny, de ez a tapasztalataim szerint függ az egyházától is, ahol nagyon különböző módon állnak hozzá a 'hit' kérdéséhez.

De ez a tudományos világban bizony-bizony nagyon hasonló sajnos!

2008. júl. 20. 15:30
 20/35 anonim ***** válasza:

"...a szexuális önmegtartóztatás kérdése, hogy még gondolatban sem (!) fantáziáljak Jézus által tisztátalannak mondott dolgokról."

Ez hidd el nem provokatív kérdés:

Jézus ugye nem a házasságban élőket nevezi 'tisztátalannak'? Vagy másként:

A szexuális önmegtartóztatás ugye nem egyenlő a cölibátussal?

A kérdés komoly!

2008. júl. 20. 15:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!