Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia értelmezésnek mik a...

A Biblia értelmezésnek mik a szabályaik? Hogyan döntöm el, hogy az rész napjainkban érvényben van, vagy csak akkor volt érvényben amikor elhangzott?

Figyelt kérdés
Gondolok én olyasmire,hogy Jézus egy szer azt mondta a tanítványainak,hogy a pogányok útjára ne menjenek,gondolom ez már nem érvényes hiszen később azt mondja ,hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.Szóval van valami szabály,hogyan tudok eligazodni,hogy mik azok az bibliai részek amik már napjainkban nem érvényesek?
2014. jan. 13. 12:35
1 2
 11/13 munyamunya ***** válasza:

Kedves kérdező!

Elnézést az offolásért.

Az Írások értelmezésénél - ahogy talán fentebb is kiderült azért - fontos, hogy ne egy darab mondatot, verset, netán szót emeljünk ki valahonnan, és azt forgassuk a magunk előzetes elképzelésének megfelelően, hanem mindig a szövegkörnyezetben, az előtte és utána álló gondolatokkal együtt értelmezzünk minden kijelentést. Ha ez megvan, akkor érdemes az adott témához kapcsolódó egyéb igehelyeket, szövegrészeket is összevetni, átgondolni, azok alapján helyesbíteni a saját értelmezésünkön. Esetleg hasznos lehet több fordításban, illetve az eredeti nyelven is utánanézni a szavaknak, mondatszerkezetnek, akinek van erre affinitása. Részemről gyakorlati, szokásrendbeli, földrajzi, történelmi vonatkozású kérdésekben meg szoktam nézni néhány nemzetközi kommentárt is, mert nagyon sok dologról a hétköznapi élettel, szokásokkal kapcsolatban fogalmunk sincs ma már, a nagy időtávolság miatt, ami pedig könnyen érthető, ha utánanézünk a magyarázatokban.

Azt semmiképpen nem ajánlom, hogy a világra figyelj, és azt nézd, mit valósítanak meg a magukat kereszténynek vallók, hiszen egyrészt ilyenből nagyon sok féle van, most akkor melyikre hallgatsz?, másrészt nem is az az Isten ígérete, hogy másokat kell nézegetnünk az igazság felismeréséhez, hanem hogy Őáltala tanítottak lesznek azok, akiket Ő elhív. Vagyis a nyílt szívvel, értelemmel, és az Örökkévaló Szellemére figyelve érdemes az Írásokat olvasni, így el fogod tudni dönteni, mi érvényes rád és van-e olyan, ami nem...

2014. jan. 14. 10:23
 12/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Ha jól gondolom akkor mindig az adott szöveg környezet adja meg a választ hogy az olvasott rész az a múltról,jelenröl ,vagy a jövőröl szol ?

Hát nagyon kell figyelni.

2014. jan. 14. 22:55
 13/13 anonim ***** válasza:

Kedves munyamunya!

Tudom, hogy nem állítottál valótlant. Csak a lényeget kihangsúlyoztam.

2014. jan. 15. 00:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!