Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A zsidó vallásban kit tisztelünk?

Patrik815 kérdése:

A zsidó vallásban kit tisztelünk?

Figyelt kérdés

Kereszténység - Jézus

Hindu - Síva stb.

Iszlám - Allah

Pogányság - szellemek

Budhizmus - Budha

Zsidó vallás - ???

2014. jan. 3. 22:38
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Silvernek:

Good, very very good. :)

Kedves kérdező.

Ahogy a felsorolásodat olvastam hirtelen be villant, mi lesz azoknak az "Isteneknek" a tiszteletével és a hívőkkel akik ezeket tisztelik, ha

יהוה, a fiával Jézussal elkezdik a teendőiket Armageddonkor.

Viszont azt nem értettem, hogy az ateisták, mióta hisznek "szellemekben"

Én úgy tudtam, semmilyen ilyen természet feletti dologban nem hisznek.

2014. jan. 3. 23:17
 12/24 anonim ***** válasza:
Úgy hogy a pogányok a szellemekben hisznek, az ateistáknak semmi közük nincs a pogánysághoz. Például a magyarok is pogányok voltak , és tárgyakat istenítettek, sok boszorkány égetés volt stb.
2014. jan. 3. 23:24
 13/24 A kérdező kommentje:

Nos, igen

Ahogy 12-es mondja nincs összefüggés az ateista és a pogány között.

2014. jan. 3. 23:35
 14/24 anonim ***** válasza:

Értem, és köszönöm, Én más kép tanultam a pogány szó jelentését.

Ezért lepődtem meg.

A Pantheon eredetileg pogány templom volt, ’valamennyi istennek szentelt hely’ — ez az eredeti görög szó jelentése.

Ma viszont római katolikus templomként ismerik.

Véletlenül kevertem össze, hiába késő van már, nem fogatkozom....

2014. jan. 3. 23:40
 15/24 anonim ***** válasza:

A keresztények nem csak Jézust tisztelik, hanem a Szentháromságot:

1. Atya (az atyaisten)

2. Fiú (Jézus)

3. Szentlélek

A zsidók az elsőben hisznek. Jézust nem ismerik el megváltónak, de a megváltó gondolatával egyetértenek, csak ők még várják az igazit.

Ami a szentlelket illeti, azt végképp nem értem, de a wiki szerint abban is hisznek a zsidók:

"A Szentlélek létezését három jelentős monoteista vallás, a judaizmus, az iszlám és a kereszténység fogadja el, tiszteli és ünnepli, de jelenlétét hangsúlyeltolódásokkal máshogyan magyarázzák."

2014. jan. 3. 23:45
 16/24 A kérdező kommentje:
igen, ha jól tudom ezek az ábrahámista vallások
2014. jan. 4. 00:59
 17/24 anonim ***** válasza:
A Szentlelket mint vigasztalót küldte el Jézus maga helyett a földre amikor Ő maga felment a mennybe.
2014. jan. 4. 01:03
 18/24 anonim ***** válasza:
De a Szentlelket már az Ószövetség is említi
2014. jan. 4. 08:24
 19/24 anonim ***** válasza:

5-os valaszolo!

az nem is fog eljonni soha!!

olyan ugyanis nem letezik!!az amit irt az az o-heber szo "maschiah" kitekert valtozata,az meg nem azt jelenti amire on celoz vele!!

egy egyszeru kiralyi-uralkodoi mellekcimrol van szo eredetileg ami szo szerint azt jelenti,;-"maschiah"=folkene szent oljjal az UR israel kiralyava"-

semmi mas ertelme nincsen!!

amire on celoz azt nem ugy hivjuk mi zsidok sem!!

annak "eljovetelerol" a midrash nagyon vilagosan fogalmaz!!

szo szerint ezt irja,;-"es foltamasztja a szabaditot az UR,az atyaid I.-stene azt ki megszabaditja az Israel hazanak nepet"-

foltamasztja es nem "elkuldi"!!

2014. jan. 4. 11:33
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi: az alábbiakat az elsõ oldal olvasása után, a második elõtt írtam, így van benne ismétlés.

"Kereszténység - Jézus

Hindu - Síva stb.

Iszlám - Allah

Pogányság - szellemek

Budhizmus - Budha

Zsidó vallás - ???"

Ebben több hiba van, ezért javítva:

"Kereszténység - I-ten, "egyszülött fia" Jézus - Szentháromság: Atya Fiú Szentlélek, kivéve unitáriusok.

Hindu - Elsõsorban a Brahman, fogalmilag hasonló a zsidó, Iszlám, kereszténység I-tenéhez; azonkívül a fõbbek: Visnu - elsõsorban szeretet, Síva - pusztító ( talán újrateremtõ is, ebben nem vok bizt ), Brahmá - teremtõ ), stb. Nirvana: nagyjából a semmi. Oda jut, aki újraszületései során már annyira tökéletesedett, h nem kell többé újraszületnie.

Iszlám - Allah

Pogányság - IstenEK, bálványok, melyeknek isteni erõt tulajdonítanak ( van a Hinduizmusban, Buddhizmusban is ), szellemek.

Budhizmus - Budha

Zsidó vallás - I-ten: EgyI-ten"

A zsidó vallásban I-ten:

Létezik, de létezése nincs határidôhöz kötve.

...Felfoghatatlan és egysége is határtalan.

Nincs fizikai formája, nem is test Ô, nincs mihez hasonlítani Szentségét. Ôsibb minden teremtménynél, elsô, de elsôségének nincs kezdete.

( "Sámuel imája" zsidó imakv 14. old.: "A tizenhárom hittétel" 1.2.3. )

Nb.: Maimonides nyomán a jegyzet szrnt szerzôje ismeretlen, a Dr Pollák Miksa ford.ban megjelent imakv ( Bp. 1987 ) szrnt Dániel ben Jehuda )

( Maimonidesz ( Moishe ben Maimun ) 1135 - 1204, a legnagyobb középkori zsidó filozófus, mûvei máig irányadók )

Iszlám Allahja azonos ezzel és a kerszténység szerinti I-ten is. A kereszténység a zsidó vallásból lett, úgy, hogy a szigorúbb követelményeket ( körülmetélés, kóserság, stb ) elhagyták. A Szombatot, mint az ÚR napját áthelyezték vasárnapra, de kezdetben ugyanolyan szigorú munkatilalom volt, az árpád-kori törvényekben is. ( gugli: vasárnap site:1000ev.hu )

A Messiásról Maimonidesz( fordítás ): Széfer Softim: A Bírák könyve, A királyok és háborúi szabályai - 11. fejezet A Messiás szabályai: [link]

!!! Attól, hogy ateista vagy, még elolvashatod a Bbliát, mivel az Európai civilizáció egyik alapja. ( A görög - római tudomány, irodalom, mûvészet és jog mellett ). És Ábrahámtól a Bar Kochba függetlenségi szabadságharcig a történelmet ugyanúgy íják le a "palesztinok" is. Persze, saját szempontjaik szerint, de nagyvonalakban megegyezik. ( [link] - sajnos a menüben 2 sajtóhiba: 656 BC, 675 BC mindkettõ elejérõl hiányzik az 1, 1... )

Valamit segít pl Trencséni Valdapfel Imre: Az öt világvallás, vagy, ha van újabb, jobb, de semmiképp sem pótolja az "elsõkézbõl valót".

# 9 tegnap 23:01 fentiek szerint I-tenkáromlás. ( ejnye-ejnye )

"A Szentlélek létezését három jelentős monoteista vallás, a judaizmus, az iszlám és a kereszténység fogadja el, tiszteli és ünnepli, de jelenlétét hangsúlyeltolódásokkal máshogyan magyarázzák."

Ez vagy nem igaz, vagy én ismerem roszul a vallásunat: a zsidó vallásban nem hallottam semmiféle Szentléletkrõl, egyetlen Szent van, maga az ÚR. Akit a Szentírás olykor Örökkévalóként, máskor ÚRként említ, megint máskor úgy, hogy "a Szent".

Szó van lélekrõl, ez azonban kissé komplikált, dióhéjban: EGYETLEN zsidó lélek van, a zsidó ember attól zsidó, hogy ebbõl kapott a lelkébe egy szikrát ( még születése elõtt, még mielõtt a lelke a testébe ért volna ). Ennek azonban nincs köze a kereszténység szerinti Szentlélekhez, ami - mint az ugyneveztett "Újszövetség" írja - pünkösdkor ( zsidó: savuot, ill. hetek ünnepe, ill Tóraadás ünnepe, Pesach utáni 50-edik nap ( 7 hét+1 nap ) ) "kiáradt" és "eltöltötte" a tanítványokat ( az apostolokat ). Ez egészen más, hisz az elõbb említett szikra már bennük volt, mivel zsidók voltak.

2014. jan. 4. 23:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!