Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Muszlimok, zsidók! Budapesten...

Muszlimok, zsidók! Budapesten hol lehet halal/kóser húst kapni? Mi a különbség köztük? A halal állatok mennyire tiszta életet élnek, illetve mennyire szenvednek haláluk előtt?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy a zsinagóga környékén van egy kóser bolt, de mást nem, jó lenne valamilyen lista róluk.

Azért kérdezem, mert engem rossz érzéssel tölt el látni, amikor valaki megvesz egy halat, és még utána is vergődik, meg ott tárolják őket halomra egy 1x1 méteres kádban, fele már nem is mozog, élve beteszik őket a hűtőbe, stb.

Sajnos amennyit tudok az ipari csirkehústermelésről, abban sem vagyok biztos, hogy megfelelően bánnak az állatokkal, még ha elismert termék is.

Vega emiatt nem szeretnék lenni, mert a hal egészséges, és húsra is van néha szükségünk. Legalább is én aktív, sportos életet élek, és nem ismerek senkit sem, aki ingyen megfelelő információkkal látna el, pénzt nem akarok dietetikusra költeni, ő is csak a saját nézeteit terjesztené.

Persze szívesen várok bárkitől választ, ha kulturált formában teszi, de nem szeretném vitatkozássá süllyeszteni a kérdést.

Köszönöm

2013. dec. 22. 09:09
 1/7 anonim ***** válasza:

Itt, a gyakori kérdésekben van már korábban választ, csak a keresőt kell használni, tessék, de biztos van máshol is:

Hentes:

XIII. Visegrádi u. 16., Rosenberg György, tel: (++36-1) 320-4454

VII. Dob u. 35., Róna Imre, tel. (++36-1) 344-5165

Tej, túró, tejföl, margarin:

VII. Dob utca 35.

Pékség:

Cari mama Pizzériája (tejes pizza, kenyér, barchesz és parve pékáruk, tejáru)

VII. Kazinczy u. 28.

Nyitvatartás: hétfõ-csütörtök 8-19, péntek 8-12, szombat (télen) 19-21, vasárnap 9-15

Tel: (++36-1) 342-0231

Borkimérés:

VII. Klauzál tér 16., (++36-1) 322-6898 (nyitva péntek délben)

Palackozott kóser bor a nagyobb áruházakban (Kaiser's, Rotschild, Metro, G-Roby, stb.) kapható.

Kóser élelmiszerbolt:

Kóser Élelmiszerbolt

XIII. Budapest Dob u. 16.

Tel: (++36-70)632-2771

e-mail: info@oblath.com

Élelmiszerboltok, ahol gyakran árulnak kóser termékeket is:

Ázsia: Vámháztéri piac pincéjében. H: 6-17, K-P: 6-18.

Éttermek:

Hanna: VII. Dob u.35., tel: (++36-1) 342-1072; itt lehet kapni süteményeket, savanyúságot megrendelésre. Az étterem húsos, az itt vásárolt élelmiszereket húsos edényekbol kell megenni.

Salamon glatt kosher étterem: 1072 Budapest, VII. Nagydiófa u. 27., tel: (++36-1) 413-1487, 413-1488, mobil: (++36-30) 743-6938, (++36-20) 966-6160, E-mail: info@kosherrestaurant.hu, Web: www.kosherrestaurant.hu.

Kinor David: VII. Dohány u. 10., tel: (++36-1) 413-7304 kinordavid@hotmail.com,

Szálloda:

King's Hotel: VII. Nagydiófa u. 25-27., tel: (++36-1) 352-7675, (kosherhotel@kosherhotel.hu).

Mikve:

VII. Kazinczy u. 16., tel: (++36-1) 351-0524

2013. dec. 22. 09:29
 2/7 anonim ***** válasza:
47%

"halal/kosher"

olyan nincsen!!

vagy halal-(es az nekunk zsidoknak taref)

vagy kosher-(amit ehet egy moslim aki halalt eszik csak)

a halal es a kosher ket teljesen kulombozo dolog,ritualis vagas!

2013. dec. 23. 10:40
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de ezt tudom, ez nekem teljesen lényegtelen, az érdekel, hogy maga a rituális vágás lehetőleg szenvedésmentes legyen az állatnak, illetve az állat, mint leendő étel tiszta legyen.
2013. dec. 23. 11:09
 4/7 A kérdező kommentje:
Természetesen itt a tisztaságot most elvonatkoztatom a vallási felfogásoktól fizikális és etikai értelemben gondolom.
2013. dec. 23. 11:10
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

A kóser vágás szenvedésmentes legyen az állatnak, amennyire ez egyáltalán lehetséges.

Ennek érdekében a késnek annyira élesnek kell lennie, amennyire csak lehetséges, a rabbinak jogában áll ezt ellenõrizni.

Amikor a sajhet ( metszõ ) vág, nem szabad "nyomnia" a kést, hanem húzni kell, mert így érzi kevésbé az állat. Ha csak egy kicsit is megnyomja, már tréfli. Persze, ez kívûlrõl nem ellenõrizhetõ, csak a sajhet érzi, azonban kisebb nyomokból néha felfedezhetõ és aki tanulóideje alatt gyanús, hogy ilyet csinált, azt nem avatják fel. Más kérdés, hogy ha nem sikerült, attól az állat már le van vágva, annak a húsa azonban nem kerül a kóser boltba.

( Eladják a nem zsidóknak, mert csak rituális szempontból nem felel meg - rituális szempont az is, hogy az állat ne szenvedjen. )

++++++++

# 1 -hez: Róna Imre tudtommal évekkel ezelõtt nyudíjba ment, a többi adat jó.

( Remélem ) megbízható címlista: [link] ( A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség oldaláról ( a MAZSIHISZ honlapján belül )

További forrás ( asszem ) a [link] -on , bár, lehet, ott sincs újabb, mert ezidõ szerint - tudtommal - a linken felsorolt intézmények kósersági felügyeletét is õk látják el.

2013. dec. 23. 23:54
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm az információt.

Még arra vagyok kíváncsi, hogy ezek a kóser vágott állatok hogyan élik az életüket? Úgy értem, milyen környezetben élnek, hogyan bánnak velük, mit esznek? Magyarul lehet ez bármilyen felvásárolt állat, vagy csak zsidó család által nevelkedett és táplált?

2013. dec. 24. 07:19
 7/7 A kérdező kommentje:
Illetve még arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan bánnak a halakkal? Létezik olyan, hogy kóser bánásmód a vízi állatokkal szemben? Ilyen esetre mik az útmutatások?
2013. dec. 24. 07:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!