Szerintetek tényleg tiltja a biblia a vérátömlesztést?
Eddig még nem írtam ehhez a témához, de most megosztom pár gondolatomat.
Kezdem azzal, hogy nem vagyok Jehova Tanúja. A tanaikat nem fogadom el, én másban - vagyis inkább másként hiszek Istenben. A Biblia az ő értelmezésük szerint tiltja a vérátömlesztést, ebben hisznek, eszerint élik le az életüket. Ha egy elkötelezett Tanút az orvosa választás elé állít, vagy kap vért, vagy meghal, akkor ő a inkább halált választja, minthogy - a saját hite szerint - bűnösen éljen tovább.
Közületek hányan vannak, akik képesek lennének meghalni a hitük miatt? Vagy valami kézzelfoghatóbb dologért? Hányan áldoznák fel az életüket a hazájukért? A családjukért?
"Nem maga a vérátömlesztés mentett meg, tévedsz! Ami megmentett, az a térfogat növelése és a keringés össze nem omlása volt! Ezt pl. sóoldattal is meg lehet oldani, nem kell hozzá feltétlenül vér. Inkább annak örülj, hogy nem kaptál fertőzött vért, vagy nem cserélték össze."
Kész. Én eddig bírtam olvasni.
Leendő orvosként állítom, hogy azokban az indokolt esetekben, amikor vérátömlesztéshez folyamodunk, akkor nem a térfogatnövelés/sokk a cél, hanem a szöveti hipoxia elkerülése a cél. A sóoldat nem más, mint egy puffer, aminek nincs olyan élettani hatása, mint a vér adásának.
A vér fertőzöttsége és összecserélése is ostoba szektás blődség. Vérátömlesztés előtt ma már rutinszerűen, többszöri mintából végeznek vércsoport-meghatározást, így nem fordulhat elő összeférhetetlenség. A véradással levett véreket pedig szigorú szűrési teszteknek vetik alá 1989 óta, így a fertőzés veszély is gyakorlatilag nulla.
Megértem, ha valaki a szektája blődségeit szajkózza, mert különben ránéznek a körmére, de ne próbáljanak helyettünk orvososdit vagy szakmában jártasdit játszani, mert kinyílik a bicska a zsebemben.
a vallásosak mindig megkérdőjelezik a tényeket, mert azt hiszik, attól jobb és igazabb a vallásuk. szerintem felesleges lenne azt magyarázni, hogy kb 60as oxigén szaturáció alatt egyszerűen meghal az illető, mert a szaturációt csak is és kizárólag a vörösvértestek mennyisége tudja javítani(maradjunk annál, hogy mondjuk egy súlyos vérzés volt baleset következtében, ne menjünk bele a szaturációval összefüggő egyeb betegségekbe). mert a sóoldattal a keringési sokkot el lehet kerülni, a súlyos, visszafordíthatatlan szöveti hypoxiát nem. a sóoldat nem szállítja az oxigént. de mivel ez egy tudományos tény, ezért egy vallásos sosem fogja elismerni.
tudod nem azért fog itt mindenki leh*lyézni és ócsárolni a vallásod, mert te nem akar vérátömlesztést, hanem azért, mert tudományos, orvosilag igazolt, elfogadott, bebizonyosodott tényeket akarsz vallási alapon, ismeretek nélkül megcáfolni. mondd azt, hogy nézzétek, én ezért meg ezért nem akarok vérátömlesztést, én erre azt mondom, hogy saját döntésed, saját elhatározásod, maximálisan elfogadom, még ha nem is úgy gondolom. de ha h*lyeséget akarsz megmagyarázni, akkor ne csodálkozz, ha téged is annak néznek. egy ostoba, bigott, gondolkodni nem tudó vagy nem akaró embernek. mert a hozzászólások alapján igencsak ez a visszhang.
az megint más kérdés, hogy mi van benne a bibliában és mi nincs. mert ahány ember elolvassa annyi féle értelmezést nyerhet. szerinted tiltja, szerintem nem. de ettől még nem lesz a te véleményed igazabb és nem kéne odáig elmenni a bizonygatásban, hogy tudományos tényeket cáfolj. ettől nem lesz a vallásod se igazabb, se jobb. ahogy az én álláspontom sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!