Miért mondják (hiszik) sokan, hogy Jézus az Isten? Viccelődők, és előítéletesek kérlek ne írjatok. Csak akinek tényleg van véleménye a témáról.
egyesek olyan bibliaversekre hivatkoznak, amelyek szerintük arra utalnak, hogy Jézus egyenlő Istennel.
Mit mond erről a Biblia?
Olyan sok előkép van az Ószövetségben ,ami Jézus Krisztusra utal az Újszövetség ben teljesedik ki.
csak egy példa,23.zsoltár. Dávid zsoltára. Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm.
Fűves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem.
Lelkemet megvidámítja, az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért.
János ev.Mit mond Jézus?
Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért.
Nem két Úr van vagy két Isten ,hanem egy Isten van ,aki Jézus ban testet öltött és bemutatta nekünk az Istent,Atyát.
Ezt csak a Szent Szellem segítsége által lehet megérteni,elhinni.
Kiben nincsen Krisztus Szelleme az nem fogja felfogni ,bolondság lesz számára.
Tehát kinek mondta magát Jézus? Minek mondja őt a Biblia? Először is nézzük meg Jézus szavait a János 10:30-ban: “Én és az Atya egy vagyunk.” Elsőre ez nem úgy tűnik, mint annak kijelentése, hogy ő Isten. Viszont figyeljük meg a zsidók reakcióját az állítására: “Nem jó cselekedetért kövezünk meg téged, hanem káromlásért, és azért, hogy te ember létedre Istenné teszed magadat.” (János 10:33). A zsidók megértették, hogy Jézus Istennek mondta magát. A következő versekben Jézus nem javítja ki a zsidókat, nem mondja, hogy “Nem teszem magam Istenné.” Ebből is látszik, hogy Jézus valóban Istennek mondta magát, amikor azt állította, hogy “Én és az Atya egy vagyunk.” (János 10:30). Van még egy példa a János 8:58-ban, itt Jézus azt mondta a zsidóknak: “Bizony, bizony, mondom néktek, mielőtt Ábrahám lett volna: én vagyok.” Ezt hallva a zsidók köveket ismét ragadtak, hogy megkövezzék Jézust (János 8:59). Jézus kijelenti az azonosságát mint “én vagyok”, ez egy direkt utalás volt Istennek az Ószövetségben használt nevére (2Mózes 3:14). Miért akarták volna a zsidók újra megkövezni Jézust, ha nem mondott volna valami istenkáromlót, konkrétan azt, hogy ő Isten?
János 1:1 – “Isten volt az Ige.” János 1:14 – “Az Ige testté lett” Ez a két ige egyértelműen megmutatja, hogy Jézus az emberi testben megjelent Isten. Tamás, Jézus tanítványa azt mondta neki: “Én Uram, és én Istenem” (János 20:28). Jézus nem javította ki. Pál apostol úgy beszél róla, mint “a mi nagy Istenünk és üdvözítőnk, Jézus Krisztus” (Titusz 2:13). Péter apostol hasonlóan beszél: “Istenünk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus” (2Péter 1:1). Isten, az Atya szintén tanúsítja Jézus teljes azonosságát: “hanem házam és királyságom szolgálatába állítom örökre, és trónja örökké szilárd lesz.” Az ószövetségi próféciák Krisztusról szintén istenségét támasztják alá: “Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!”
Miért olyan fontos kérdés Jézus azonossága? Miért számít, hogy Jézus Isten volt-e vagy sem? A legfontosabb ok, amiért Jézusnak valóban Istennek kellett lennie az, hogy ha Ő nem Isten, akkor a halála nem volt elégséges fizetség az egész világ bűneinek büntetésére (1 János 2:2). Egyedül Isten tudott csak kifizetni egy ilyen végtelen büntetést (Róma 5:8; 2Korinthus 5:21). Jézusnak Istennek kellett lennie, különben nem tudta volna kifizetni az adósságunkat. Jézusnak embernek kellett lennie, hogy meg tudjon halni. Az üdvösség egyedül Jézus Krisztusban való hit által elérhető! Jézus istensége az, amiért ő az egyetlen útja az üdvösségnek. Isteni volta miatt mondta: “„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.” (János 14:6)
A Biblia többek között ezt írja:
Ő a láthatatlan Isten képmása, minden teremtmény elsőszülötte. Mert benne teremtett mindent a mennyben és a földön: a láthatókat és a láthatatlanokat, a trónusokat, uralmakat, fejedelemségeket és hatalmasságokat. Mindent általa és érte teremtett. Ő előbb van mindennél, és minden benne áll fenn. Ő a testnek, az Egyháznak a feje. Ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy övé legyen az elsőség mindenben. Úgy tetszett az Atyának, hogy benne lakjék az egész teljesség, s hogy általa békítsen ki magával mindent a földön és a mennyben (Kol 1,
Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. S az Ige testté lett, és közöttünk élt. Láttuk dicsőségét, az Atya Egyszülöttének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be (Jn 1,13.14).
Szundi,válasza.
Jézus Krisztus Isten egyszülött Fia, valóságos Isten és valóságos ember egy személyben.
Mivel Jézus Krisztus egyetlen személy, ez az egyetlen személy pedig valóságos Isten, édesanyja, Szűz Mária, aki a Szentlélek erejéből szűzen foganta és hozta világra Jézust, joggal Istenszülőnek, Isten Anyjának nevezhető (III. egyetemes zsinat, Efezus, 431). Az anyagyermek viszony ugyanis személyek közti reláció.
Istensége szerint Jézus egylényegű az Atyával, embersége szerint egylényegű velünk. A khalkédóni (IV. egyetemes) zsinat (451) Jézus istenségét és emberségét két természetnek nevezi. A kopt (egyiptomi), etiópiai, szíriai, örmény és szírmalabár (indiai) egyházak tekintélyes része emiatt kiszakadt az Egyház egységéből, mert természeten ők azt értették, ami Jézus Krisztusban egyetlen (azt, amit mi személynek nevezünk). Ez a szakadás máig fönnáll, és mintegy húszmillió keresztényt érint. Ma már reménytkeltő teológiai párbeszéd folyik az ú.n. monofizita egyházakkal, amely számos félreértést tisztázott.
A Jézus istenségébe vetett hit az alapvető különbség a keresztény és nemkeresztény vallások között.
Nem vallják ezt a hitet a mai zsidók, mert ellentétesnek tartják a monoteizmussal (egyistenhit). A nikaiai zsinat tanítása éppen arra való, hogy ezt a nehézséget elhárítsa: a Fiú egylényegű, más fordítás szerint egyvalóságú az Atyával. Nem másik Isten, hanem ugyanaz az egyetlen Isten, mint az Atya. Csak “egymás felé” különböznek, az énte szembenállás alkotja különbözőségüket. Ez az emberi értelmet meghaladó misztérium. Nélküle azonban a zsidó szent könyvek tanítása Isten szeretetéről befejezetlen marad: nem látható, hogyan teheti meg az Abszolútum, hogy valóságos kapcsolatba lépjen teremtményével. A krisztusi hit szerint ezt a kapcsolatot a Fiú személyével tartja fenn az Atya, mi pedig a megtestesült Ige emberi természetén keresztül kerülünk személyes kapcsolatba a Fiúval (és benne az Atyával).
Elutasítja Jézus istenségét az Iszlám is. Mohamed (570632), aki Gábriel angyal megjelenésére hivatkozva egyistenhitet hirdetett az araboknak és katonai eszközökkel juttatta érvényre vallását, Jézust csak prófétának fogadta el. “Allah nem nemzett fiat” – mondja a mohamedán szent könyv, a Korán (23,91). Az Iszlám ma világhatalom. Legszélsőségesebb képviselői nem csupán a szent háború, hanem a terrorizmus eszközétől sem riadnak vissza.
Jézus istenségének tagadása jellemzi a XVI. században keletkezett unitárius vallást is. Az erdélyi református püspök, Dávid Ferenc 1566tól nyilvánosan tagadta Jézus istenségét, emiatt börtönben kellett meghalnia (1579). Hitrendszerének lényege: az Atya egyedüli Isten; Jézus az egész emberiség megváltó példaképe, de nem Isten, és ezért imádni sem kell; a Szentlélek nem más, mint Isten jóra indító ereje bennünk. Az erdélyi unitarianizmus később Dávid Ferenc elveit fogadta el. A magyar nyelvterületen kívül az unitárius felekezetnek elsősorban Nagybritanniában és az Amerikai Egyesült Államokban vannak hívei. A liberális Jókai idealizált képet rajzol a torockói unitáriusokról Egy az Isten c. regényében.
A mormonok (“Jézus Krisztus Mai Szentjei”, Utah állam létrehozói) alapítója, Joseph Smith (18051844) többek között azt prédikálta, hogy az ember halála után istenné lehet. A mormonizmus tanai szerint sok isten létezik, akik férfi és női szellemek szaporodásából származnak. A mormon istenkép antropomorf, ember formájú. Ilyen körülmények között a Jézus Krisztusról alkotott fogalmuk sem felelhet meg a keresztény istenképnek. Jézus az ő gondolatkörükben ember, aki “istenné lett”. 1843tól a mormonok többnejűséget gyakoroltak, amit 1890ben az USÁba való beilleszkedés érdekében föladtak. Közkeletűvé lett elnevezésüket a Smith által 1830ban publikált Mormon Könyvéről kapták, amely szerintük a Bibliával egyenrangú, és Smith állítólag egy Moroni nevű angyaltól kapta aranytáblákra írva. A könyv szerint egyes izraeli törzsek elvándoroltak és Amerikában telepedtek meg, ott Jézus megjelent nekik, és egyházalapításra szólította föl őket. A Mormonkönyv minden valószínűség szerint Salomon Spaulding 1812 és 1816 között írt, nem publikált regényének plagizált kéziratából készült. A mormonok minden más vallást elutasítanak és pogányságnak tartanak.
Jehova Tanúi hevesen tagadják Jézus istenségét. A mozgalom 1881ben Tudományos Bibliakutatók Társasága néven alakult, az alapító Charles Taze Russel (†1916) előzőleg adventista volt. 1914re, majd 1918ra “számította ki” a világ végét, de hívei a bekövetkezett csalódás után is tovább agitálnak. Utóda, Rutherford és követői 1931ben vették föl a Jehova Tanúi nevet. Jézus szerintük nem közönséges ember. “Emberré születése előtt Jézus neve Logosz, azaz Isten Igéje vagy Szava volt. Isten összes többi szellemi fia előtt teremtetett, ő az egyetlen, akit Isten közvetlenül hozott létre.” “Ha Jézus lenne a Mindenható Isten, bizonyára nem imádkozott volna önmagához.” A jehovisták mozgalma erős egyházellenességet tanúsít. Tiltja a fegyveres szolgálatot, a vér evését és a vérátömlesztést. Több mint hárommillió követője van.
Jézus istensége természetfölötti misztérium, amely próbára teszi az értelmet, bátorságot és alázatot kíván a hívőtől. Az Egyház mégis vallja:
Hiszek az egy Úrban, Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában, aki az Atyától született az idő kezdete előtt. Isten az Istentől, Világosság a világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől. Született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű, és minden általa lett. (Nikaiakonstantinápolyi hitvallás, 325381.)
///
Csobánnak és a többieknek. Nem vagyok a "Jehova Tanúi" szekta tagja. Ők nem hiszik Jézus Istenségét, én viszont igen.
Aláírás:
A "#2" -es
///
Nem vagyok egyházi tag, de engem is érdekelnek az Istennel kapcsolatos dolgok, Istenhívő vagyok, nekem az Urantia könyv tetszett, és abban ezt írja le, hogy Istennek az egyik feladata az volt, hogy leszülessen a Földre és emberi alakban hírdesse az Atya akaratát. Mert Isten és az Atya nem ugyanaz.
ha érdekel:
Kedves Kérdező.
A válaszok sokasága ,változtat valamit a világ nézeteden?
"Miért mondják (hiszik) sokan, hogy Jézus NEM az Isten? ...egyesek olyan bibliaversekre hivatkoznak, amelyek szerintük arra utalnak, hogy Jézus NEM egyenlő Istennel. Mit mond erről a Biblia?"
Nem az a kérdés, hogy mit mond a Biblia, hanem az, hogy ki mit tanít arról, hogy mit mond a Biblia! Ti azt tanítjátok a Bibliából, hogy Jézus nem egyenlő Istennel, mások meg azt, hogy egyenlő.
Te azokra hallgatsz, akik téged tanítanak, mások azokra hallgatnak, akik őket tanítják. Mindenki abban hisz, amit a tanítóik akarnak, hogy higgyenek. Ha embereket követsz, abban fogsz hinni, amit az emberek tanítanak neked. Téged egy bizonyos felekezet tanítása győzött meg, mert arra hallgattál, másokat mások győznek meg - ugyanabból a Bibliából. És mindenki abban hisz, hogy neki van igaza, és mások tévednek.
Kérdezd meg inkább Jézustól, hogy "Uram, kicsoda vagy Te?", és "Mit akarsz, hogy cselekedjek?". Jézus tudott válaszolni Pálnak e két kérdésére, elképzelhető, hogy neked is tud. Az emberek hazudni fognak neked, de Jézus soha!
Ő azt mondta, hogy az Ő juhai hallják az Ő hangját, és követik Őt. Ha a juhai közé tartoznál, akkor ismernéd Jézus hangját, és nem embereket követnél, hanem Őt. Ismerd meg Jézust valósággal, és tudni fogod, hogy kicsoda Ő!
1,volt Isten.[van is].[szellemi teste van].
2,Megteremtette az elso szulott fiat,a teremtes kezdetet.[neki is szellemi teste van].Minden oaltala van ,es teremtetett.Ott volt minden mas megteremtesenel,pl;angyalok, kerubok, szerafok.
3,Aztan megteremtettek Eggyutt a fizikai vilagot[mindent ami fizikai],es vegul az embert is.
Folyamatosan csak Isten volt az alkoto neki van meg az ereje,bolcsessege hatalma hozza.
Kozben az elso teremtese figyelte az attyjat,es tanult tole.
4,Idovel egy magas rangu angyal,ellenszegulove valt megkivant mas dicsoseget mint ami neki jar,es satanna lett.satan=ellenszegulo.
Megkisertette az elso ember part,es sikerult neki felrevezetni oket.[ennek az egi szemelyek szemtanui voltak].ISTEN URALKODASI JOGAT ERTE TAMADAS.
5,Isten kijelentette hogy helyre fogja hozni,ezt hibat es a kovetkezmenyeit a legfobb tulajdonsaga a szeretete altal.
6,Kijelentette az elso profeciat,1Mozes 3;15,ez vonul vegig az egesz biblian,ez a kozponti tema.
7,Ezutan Isten valasztott egy nepet maganak de megbuktak ok is.[ez volt abrahamnak tett igeret,az izraelitak.]
8,Most jon az elso profecia egy reszenek a teljesedese.
Isten elkuldi az elsoszulott fiat,akit legeloszor teremtett,hogy igazolja, csak neki van joga uralkodni,minden felett.[marmint Istennek].
Nem sajat magat kuldi le a foldre,ez lehetetlen.
Megmondaja,hogy Jezus legyen a neve.
9,Jezus itt a foldon miutan felno,elkezdi a szolgalatat,vagyis hirdetni a jo hirt a megvaltasrol.
Nem kozol semmilyen idopontot,csak esemenyeket mond,es tovabbi profeciakat jelent ki,hogy mi mindennek kell megtortenni.sok van.
Amikor kijelenti ,hogy en es az atya eggyek vagyunk,ugy erti ugyanazt,cselekszik mind a ketten mert az a legjobb,mindenkinek.latta mit es hogyan tett az attya es o is ezt teszi.Ezzel tovabbra ia alarendeli magat az attyanak,nem helyezi magat fele.
Sokszor kijelenti;AHOGY AZ ATYA PARANCSOLATOT ADOTT.
[Isten sajat maganak hogy tud parancsolatot adni.]
10,satan eleri hogy,megoljek.
Ezzel teljesedett az elso profecia egy resze,miszerint [annak sarkat zuzod szet]
Visszater Istenhez aki mindezert a husegeert,neki ad minden hatalmat egen es foldon.[Mate,28;18,19,20.][Isten hogy tud maganak meg nagyobb hatalmat adni.]
11,Jelenleg folyik a tanitoi munka ,amit Jezus parancsba adott a kovetoinek,es mindenre felhivta a figyelmuket is.
Ennek a vilagrendszernek a vegen[emberi kormanyzatok],Isten vegrehajtja az engedetlen embereken az iteletet,amelyre szinten Jezust hasznalja fel.
Jezus mindenben peldat mutatott,ezert barki lehet a kovatoje aki cselekszi Attyja akaratat,ahogy o is tette.
12,Armageddon utan satant megkotozik [jelkepesen,korlatozva lessz],hogy ne tudja tovabb felrevezetni az emberiseget,mig tokeletessegre nem jutnak.
Ebben szinten Jezus fog iranyitani,a144000 Isten altal kivalasztoot szemellyel[akikJezussal eggyutt szellemszemelyek]1000 even at.
Aztan elengedik satant,hogy ujra megprobalja felrevezetni az embereket ,ahogy Adammal-evaval tette.
13,Miutan ez megtortent,Jezus elpusztitja satant.
Ezzel teljesedik az elso profecia egesze[az osszezuzza a fejed.]
14,Visszaadja Jezus a kiralysagat az attyanak akitol kapta,hogy Isten legyen minden mindenkinek.
A biblia nem tanitja,hogy Isten es Jezus ugyanaz a szemely lenne,Jehova tanui szivesen segitenek a megertesben,eloitelet es kotelezettseg nelkul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!