Mit gondolnak a zsidók a nem zsidókról?
Emberre válogatja.
ahogy az első században sem értettek egyet némelyek azokkal, akik Jézus tanítványai lettek, de azért akadtak, akik ezzel nem foglalkoztak, hála a helyes krisztusi tanításnak, az emberi kapcsolatokról.
Sajnos nagyon kevesen, de vannak Jehova szolgái között Test szerint született Izraeliták, de Őket nem motiválja ez.
Katy Weaver
Én személy szerint a szolgálatom során volt alkalmam némelyikkel beszélni
Volt egy aki kedves Volt, de nem hajlandó változtatni, mert szerinte nem Jézus a megváltó, Hiába érveltem neki az írásokból.
Volt egy személy aki kihozta könyvét, és megmutattam belőle neki az utalást Jézusról, is az írásokból ami Jézusra utaltak, és amikor saját szemével elolvasta a saját könyvéből az utalásokat, olyan ideges lett, hogy rám csapta az ajtót.
Katy Weaver
Nekem eddig pozitív tapasztalataim voltak csak, amikor érdeklődtem sose találtam elutasításra. Csak érdekelne tényleg hogy mit gondolnak arról, ha más kíváncsi a vallásukra.
Kedves Katy, el kell fogadni a másik hitét és nem kell meggyőzni őt másról. Én is legszivesebben rácsapnám az ajtót jehova tanúira...
Na igen.
De kérdezem Én, Jézus miért nem fogadta el Mások hitét, és az apostolok?
Miért mentek más helyekre országokba, hogy elmondják az embereknek, hogy rosszul gondolkodnak, és rosszul "vallásosak"?
Hagyták volna úgy...
A válasz magáért beszél...Jézus egy imádatot akart vissza állítani, s nem több ezer reformot kialakítani, ami miatt vannak a szét húzások, háborúk....
"Menjetek, tegyetek tanítványokká, minden nemzetből való embereket"
Hogy Jézus mit képzelt magáról...
Gondolhatná valaki?
Nem, nem kérdőjelezte meg senki...Akkor most miért olyan hihetetlen, hogy folytatódik, és beteljesülnek a próféciák?
Katy Weaver
Katy Weaver
Embere, és felekezete válogatja, de nagy általánosságban elmondható, h a többség elég nyitott. Van 1-2 kisebb, bennfentesebb közösség, ahova főleg idős bácsikák járnak, ők jó eséllyel fogják furcsán méregetni az idegeneket, de ebbe beletartozik mindenki (ha zsidó, ha nem zsidó), aki nem annak a közösségnek a tősgyökeres tagja. Egyszerűen bizalmatlanok, talán kicsit félnek is. A legtöbb közösség azonban barátságosan viszonyul az érdeklődők felé, és a felmerülő kérdésekre is szívesen válaszolnak. A Frankelesek pl kifejezetten jó vendéglátók. :)
Ami a vegyes házasságot illeti, azt a legtöbben ellenzik, egyszerűen a későbbi gyerekek kérdéses vallási státusza miatt, rabbi nagy valószínűséggel nem fog összeadni ilyen párt (még a reformközösségekben sem, pedig ők aztán nagyon sok mindenhez lazábban állnak hozzá. Azonban erre is millió ellenpélda van, ma már pl a tiszta zsidó háztartás inkább ritkaság (persze ők általában nem annyira nagyon vallásosak).
A betért zsidókat elvileg 100%-ban el kell fogadnia minden zsidónak. Van is erre egy héber kifejezés, "gér cedek", vagyis igaz betérő, aki a hagyomány szerint még többet is ér a született zsidóknál, mert "amazok önként vették magukra a szövetséget, emezek pedig csak a dörgés-villámlástól való félelmükben" (utalás a Szináj hegyi Tóra-adásra). Persze ez ennyire azért még sem egyszerű, a közösséget emberek alkotják, nem szentek, mindig előfordulhat olyan, h vki mégiscsak kinézi, nem kezeli egyformán a betértet (bár személy szerint ilyennel még nem találkoztam). Na és persze nem beszélve arról, h a neológok nem fogadják el a reform-betértet, az ortodoxok pedig se a neológot, se a reformot.
Jaj, most látom, h nem is a betértek érdekeltek, hanem az átkeresztelkedettek...
Nos, a zsidó vallás szerint a zsidóság nem csupán vallás, hanem sorsközösség is. Ezért szokás mondani, h a zsidó vallást felvenni fel lehet, de letenni nem. Innen kiindulva, az a zsidó, aki felveszi a keresztény hitet (vagy bármilyen másikat, vagy ateista lesz, vagy I.ten ments kommunista), az attól még zsidó marad, csak a szemükben "rossz" zsidó. Régen szokás volt ezeket az embereket meggyászolni, pontosan úgy, mintha meghaltak volna.
Viszont bármikor dönthet úgy, h visszatér a régi közösségébe, nem kell újra felvennie a vallást, semmi ilyesmi, sőt, amennyiben nőről van szó, annak a gyereke, sőt még az unokája is zsidónak számít, még akkor is, ha megkeresztelték gyerekként, és mindenféle előzetes procedúra nélkül elkezdheti gyakorolni a vallást a közösségben, ha épp úgy látja jónak.
Lehet, hogy a gój szó alapból nem jelent sértőt, de akikkel én találkoztam, mind rendkívül undorító hangnemben használta. Ma egyébként csak a nemzsidókra használják. De én az ortodox, és konzervatív zsidókról beszéltem. Az itthoni átlag zsidók felfogásáról nem sokat tudok, mert kerülöm a társaságukat.
Azt viszont értékelem, hogy soha nem akarnak erőszakosan megtéríteni, mint például a jehova tanúi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!