Hogyan értelmezzük helyesen a Máté 8:22-t?
Máté Evangyélioma 8. rész:
21. Egy másik pedig az ő tanítványai közül monda néki: Uram, engedd meg nékem, hogy előbb elmenjek és eltemessem az én atyámat.
22. Jézus pedig monda néki: Kövess engem, és hagyd, hogy a halottak temessék el az ő halottaikat.
Először is elmondanám, hogy én hogyan értelmezem: Szerintem Jézus ezzel a tanításával azt szerette volna tudatni, hogy nincs lényegében értelme annak, hogy eltemessük a halottakat, mivel ha meghal valaki az már csak egy test és a lélek pedig máshol van már.
Most pedig elmondom, hogy milyen értelmezéseket hallottam: Mások szerint Jézus azért mondta ezt, mert nem hitt a halálban és amire gondolt Jézus az az, hogy a lélek nem hal meg....
-de nem tudom, hogy ez helyes értelmezés lenne-e, mivel Jézus szerint igen is létezik olyan, hogy nem csak a test hal meg, hanem olyan is létezik, hogy valakinek a lelke veszik el:
Máté Evangyélioma 10. rész:
28. És ne féljetek azoktól, a kik a testet ölik meg, a lelket pedig meg nem ölhetik; hanem attól féljetek inkább, a ki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennában.
Melyik értelmezés a helyes szerintetek?
Sajnálom Lost, de a szánalmas megnyilvánulásaidra nem vagyok kíváncsi.
Többet ne írj.
Kedves Kérdező:
8:22=Egy másik embernek Jézus ezt mondja: „Légy a követőm!”
„Engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem atyámat” — feleli a férfi.
„Hadd temessék el a halottak halottaikat — válaszolja Jézus —, te pedig menj el, és széles körben hirdesd az Isten királyságát.” A férfi apja nyilvánvalóan még nem halt meg, különben nem valószínű, hogy a fia itt hallgatná Jézust. A fiú nyilván addig kér időt, amíg apja meg nem hal. Nincs felkészülve arra, hogy Isten Királyságát tegye életében az első helyre.
Máté 10:28Jézus magyarázata szerint az emberektől való félelem szűklátókörűségről árulkodik, hiszen az emberek nem tudják elvenni tőlünk azt a reménységünket, hogy élhetünk a jövőben. Továbbá azért féljük Istent, mert felismerjük csodálatos hatalmát, melyhez képest az összes nemzet ereje eltörpül (Ézsaiás 40:15).
A lélek, az egyenlő az élet jövőbeni kilátásával, amit Jehova tud elvenni úgy hogy ne kapod vissza az életedet soha.
Jézus arra figyelmeztette hallgatóit a Máté 10:28-ban, hogy azt féljék, aki „aki a lelket is, a testet is el tudja pusztítani a gyehennában”. Mit jelent ez? Figyeljük meg, hogy itt nem említi, hogy gyötörni fogják őket a gyehenna tüzében, hanem inkább azt mondja, hogy azt féljék, aki „el tudja pusztítani [őket] a gyehennában”. Jézus azzal, hogy a ’lélekre’ külön hivatkozik, itt azt hangsúlyozza, hogy Isten az ember minden életkilátását el tudja pusztítani; így tehát az ilyen ember számára nincs remény a feltámadásra. A „tüzes gyehennára” való utalások tehát ugyanazt jelentik, mint a Jelenések 21:8-ban leírt ’tüzes tó’, vagyis a pusztulást, „a második halált”.
Katy Weaver
Több mindent mond el nekünk ez a rövid történet melyben két névtelen személy találkozik Jézussal,de akár szó szerit is értelmezhetjük. Az első személy egy írástudó, aki talán hallotta a hegyi beszédet is, mivel ez utána történt, és nagy lelkesedés fogja el. De Jézus lehűti ezt a nagy lelkesedést, mondván neki hogy ez tanítványi élet nem olyan egyszerű, mivel állandóan vándorolnak, és azt sem tudják hol hajtsák le fejüket. Átgondoltad-e? Tényleg ezt akarod? A másik is követné, de még e világi teendői visszatartják. Ha jönni akarsz akkor indulj azonnal ezt közli vele Jézus.
Jézus az Eljövendő, azaz az Emberfia, a föltámadott. Jézus legyőzte a halált, ezért a halottak eltemetése nem tartozik arra, aki Jézust követi, akinek Jézus Krisztusban a föltámadást és az életet kellene látnia. A halottak eltemetése azoknak a dolga, akik nem látnak tovább a haláltól.
22Jézus azonban így válaszolt neki: „Te csak kövess engem, és hagyd, hogy
a holtak eltemessék saját halottaikat!”
Ahogy fentebb írtam szó szerinti értelmezése is érthető, ha megértjük hogy több halál fogalom is szerepel a Bibliában.
A Szentírás 3 különböző halálról számol be.
1. a test (biológiai) halála, ezt mindenki érti ezen nincs mit magyarázni
2. szellemi halál állapota (látszatra élők, de szellemileg hullák)
Fogantatásunk óta az eredendő bűn miatt elválasztva vagyunk a Teremtőtől, vagyis szellemi halál állapotában. (Zsolt 51,7 Ímé én vétekben fogantattam, és bűnben melengetett engem az anyám.) Éva és a kígyó beszélgetésében elhangzik (1Mózes 3,4
És monda a kígyó az asszonynak: Bizony nem haltok meg) és valóban nem haltak meg biológiai értelemben. Tehát a szellemi halál állapotában elválasztva vagyunk Istentől, nem vagyunk kegyelem alatt, hanem a bűn hatalma alatti állapotban élünk.
3. örök halál (végítéletkor Jelenések könyve 20/11-15)
Szervusz
Így értelmezd, ahogyan Jézus megmagyarázza: "Bizony, bizony mondom nektek, eljön az óra, és az most van, amikor a halottak hallani fogják az Isten Fiának hangját, és akik hallgatnak rá, élni fognak." János 5,25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!