Hogy írhatták az evangélisták az evangéliumokat, ha analfabéták voltak?
Persze, mondjuk, hogy megkértek valakit, aki tudott írni. De ilyenek csak a gazdag, tanultabb rétegben fordultak elő. Tehát vagy fizettek érte, amit kétlek, hiszen valószínűleg nem tudták volna megfizetni, vagy egy követőjük ingyen felajánlotta a szolgálatait. Ezt is kétlem, hiszen a gazdagabbak számára sokáig nem volt követendő példa Jézus tanítása. De mindegy, tegyük fel, hogy így volt.
Akkor is ott a szinoptikus probléma: a Márk evangéliumában szereplő versek 80%-a megtalálható Máté, 60%-a Lukács evangéliumában. Ha mondjuk Máté megíratta valakivel az evangéliumát, hogy tudott egyben Márkéból másoltatni, ha ő maga nem tudta, mi áll Márk evangéliumában? Felolvastatta az írójával, és amikor kellett, közbeszólt, hogy "akkor ezt másold le"? Ez így elég kacifántos...
Nem vagyok vallásos, de miért lettek volna analfabéták?
A római birodalomban az írni-olvasni tudók aránya meglehetősen nagy volt, igazából a legszegényebb réteget és a rabszolgákat kivéve rengeteg ember járt iskolába, és megtanult írni-olvasni.
Illetve, a gazdagabbak is eléggé gyorsan rákaptak az új vallásra, pláne, ha az alattvalóik is követték, ami nekik erősen megérte :)
Nem voltak analfabéták.
Isten mindig is fontosnak tartotta hogy a népe jól tanult legyen, és ezért oktatásban részesültek, már eleve a fiaikat is így kellett tanítaniuk.
Katy Weaver
Értem a célzást, bakot lőttem, bocs.
Máté vámszedő volt, Lukács pedig orvos, ők nem lehettek analfabéták. Hülyeséget kérdeztem, igazából nem is ezt akartam. Kezdem elölről :)
Márk evangéliuma születhetett meg először, valamikor 70 után. Márk nem voltszemtanú, ő nem volt Jézus tanítványa. Valószínűleg Péter elbeszéléseit vetette papírra.
Máté valóban tudott írni, azonban csaknem 80(!) %-át másolta Márk szövegének. Mondhatni, egy forrásról beszélünk.
A másik érdekes tény Mátéval kapcsolatban:
folyamatosan többes szám harmadik személyben beszél a tanítványokról. "A tanítványok követték Jézust". Holott ő is közéjük tartozott. Olyan, mintha ő nem is lett volna köztük. Mi több, a Mt9.9-ben ez szerepel:
"Amikor Jézus továbbment, látott egy Máté nevű embert, amint ott ült a vámnál. Szólt neki: "Kövess engem!" Az felállt és követte."
Ez furcsa.
Lukács szintén nem volt Jézus mellett. Az ő evangéliuma szigorúan nézve még Márkénál is hiteltelenebb, hiszen míg előbbi egy tanítvány szavait jegyezte le (valószínűleg), addig Lukács csak itt-ott hallott mendemondákat örökített meg.
János helyzete még egyszerűbb. Az ApCsel 4,13-ban ez áll:
"Amikor látták Péter és János bátorságát, és megtudták, hogy írástudatlan és tanulatlan emberek, csodálkoztak; s mikor felismerték őket, hogy Jézussal voltak"
Tehát János valóban analfabéta volt. És érdekes módon ő az egyetlen, aki tulajdonképpen istenként beszél Jézusról.
Mi több, János evangéliumának végén ez áll:
Jn 21.24
Ez az a tanítvány, aki ezekről tanúságot tett és megírta ezeket. Tudjuk, hogy igaz a tanúsága.
Jn 21.25
Jézus még sok egyebet is tett. Ha azonban valaki mind le akarná írni - azt hiszem -, annyi könyvet kellene írnia, hogy nem tudná az egész világ sem befogadni.
A szerző tehát beismeri, hogy ő maga nem János.
Tudtommal János apostolnak tulajdonítják a Jelenések könyvét is.
Idézek:
"A keltezésre vonatkozóan a Kr. u. 68 (korai) és a Kr.u. 96-os (kései) dátum ismeretes. A kései dátum kizárólag Iraeneus forrására hivatkozik és állítja hogy a Titus Flavius Domitianus római császár által száműzött János apostol Patmosz szigetén látott látomásait jegyezte le Jelenések címen Kr. u. az I. században. Emiatt a szigetet gyakran keresik fel keresztény zarándokok, főleg azt a barlangot, melyben állítólag János tartózkodott a jelenések átélésekor."
Tehát ebben az esetben fel sem merül, hogy valaki laírta János látomásait, hiszen egyedül volt egy szigeten.
És erre most jöttél rá? :)
Mégis mit vártál egy majd 2000 éves, számtalan hataloméhes ember kezén átment könyv és mesegyűjteménytől?
Az gondolom meg sem fordul a fejedben a fene nagy igyekezet alatt, hogy próbálj valami hibát találni a Bibliában, még ha csak kitalált akkor is, hogy téved a könyved írója, mi?
Lényeg az, hogy azt mondhasd, hogy nincs Isten, a Biblia hazudik, így nem kell az irigy parancsait betartani.
Hajrá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!