Keresztény vallásúak, egyetértetek a következő állításokkal?
Vázlatpontokba szedem az állításokat, :
-Egyházra semmi szükség
-Istent a lelkünkben "él", és mindenhol "megtudjuk" Istent találni, nem kellenek ehhez templomok
-Megkeresztelkedni miért kell, a pap miért mondja hogy bűnben születtünk egy újszülött csecsemőre?
-10 parancsolatnak mi köze van a kereszténységhez, hisz azt a zsidók írták, és a 10 parancsolatot ha gondolatban is, akkor is megszegtük?
Ezek a kérdéseket egy ismerősöm vázolta fel beszélgetéskor, szóba jött a vallási téma.
Engem érdekelnének a válaszok, előre is köszönöm szépen!
1.
Egyházra szükség van, de nem feltétlen.
Kell egy hely, ahol összegyűlhetnek az emberek, hallgatni a tanítást, segíteni egymást és sokszor szervezetten könnyebb, hatékonyabb és élvezetesebb elvégezni a karitatív és egyéb programokat.
De nem az egyház üdvözít. Nem a dogmák, bálványok, külsőségek.
Tehát:
Istenhez valóban nem kellenek templomok, de nem is baj, ha vannak.
2. A csecsemő keresztelkedésnek semmi értelme nincs.
A Biblikus forma, az a bemerítkezés, saját szabad akaratból. Szerintem ez sem annyira fontos. Mert nem a víz fog tisztára mosni.
Áteredő bűn nem létezik. Csak bűnre való hajlam. Bár ebben nem vagyok biztos, nem tartom annyira lényeges kérdésnek.
3.
Mi baj van a zsidókkal?
Ha valaki Jézust követi, az a 10 parancsolatot sem szegi meg.
Egyébként gondolatban nem igen lehet megszegni a parancsolatokat. Csak eldönteni, hogy megszeged.
1:
Talán annyit tudnék mondani, hogy nekünk keresztéyneknek Jézus az egyház feje nem pedig emberek/papok/pápák stb... Jézus a JÓ PÁSZTOR és az Ő juhai hallják az Ő hangját és követik Őt:
"Újra monda azért nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek, hogy én vagyok a juhoknak ajtaja."
János 10:7
"Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért."
János 10:11
"Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem:
És én örök életet adok nékik; és soha örökké el nem vesznek, és senki ki nem ragadja őket az én kezemből."
János 10:27-28
2:
"Nem tudjátok-é, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke lakozik bennetek?
Ha valaki az Isten templomát megrontja, megrontja azt az Isten. Mert az Istennek temploma szent, ezek vagytok ti."
1Kor 3:16-17
Akik nem cigiznek és semmivel sem roncsolják az egészségüket azok előnyben vannak úgylátszik ;)
Na de a lényeg, Isten gyűlöli a bálványokat és a faragott képeket ezeket megmondta már Mózesnek is (10 parancsolat), most nézd meg a katolikus templomokat amikre azt mondják, hogy: "Isten háza!"
3:
"Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát.
Monda néki Nikodémus: Mimódon születhetik az ember, ha vén? Vajjon bemehet-é az ő anyjának méhébe másodszor, és születhetik-é?
Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába.
A mi testtől született, test az; és a mi Lélektől született, lélek az.
Ne csodáld, hogy azt mondám néked: Szükség néktek újonnan születnetek.
A szél fú, a hová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod honnan jő és hová megy: így van mindenki, a ki Lélektől született."
János 3:3-8
"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."
János 3:16
"Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust."
János 17:3
"Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam."
János 14:6
Jézusra van szükségünk, Ő hozzá kell fordulnunk.
4:
"Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.
Ez az első és nagy parancsolat.
A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták."
Máté 22:36-40
És természetesen érdemes ezeket a sorokat is figyelembe venni:
"A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,
Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített."
2Tim 3:16-17
1. Nem
2. Isten nem a templomban lakik, de nem is az egyes ember lelkében. Ott van, ahol legalább 2-3 ember összegyűlik a nevében.
3. Az eredendő bűnt nem szeretném most megmagyarázni, de egy kisbabát tényleg nincs sok értelme megkeresztelni, a felnőttkeresztségnek van bibliai alapja.
4. Annyi a köze hozzá, hogy az Ószövetséget ugyanúgy elfogadják a keresztények is. Ha érdekel részletesen, ajánlom az Apostolok Cselekedeteit és az apostoli leveleket, azokban elszórtan ugyan, de szépen benne van, hogy az ószövetségi törvények közül melyek vonatkoznak a nem zsidó háttérből érkező keresztényekre, és melyek nem. A Tízparancsolat pl. egy az egyben betartandó, egyedül a szombat körül van némi vita.
tattila1012! Írod:... nekünk keresztéyneknek Jézus az egyház feje nem pedig emberek/papok/pápák stb...
Kérdezem: Ha Jézus apostoli utódlás miatt Szent Péter apostol vezetésére bízta a keresztény közösséget, így alapítva meg az egyházat, akkor a papokat és pápákat nem kéne elfogadni?
1. Krisztus, Isten Igéje testté lett, az Ő teste az Egyház, mi ennek a tagjai vagyunk (lásd a vonatkozó részeket a BIbliából, ha nem ugrik be semmi, szólj és megkeresem, de most sietek). Pont az különbözteti meg leginkább a kereszténységet msá vallásoktól, hogy Isten megtestesül és az Ő teste, az Ő asszonya az Egyház, amely testtel is rendelkezik, amelybe gyökeret verhet a testtel és lélekkel is rendelkező ember, amelyben részesül Krisztus Isten testében és vérében, és amelyhez ha az emebr nem csatlakozik, akkor nem válik Isten asszonyává, nem lesz örök élete. Minden más vallásban lehetsz "elméleti" hívő, a kereszténység központ magja Isten, az Ige megtestesülésének tana, amelyben neked fizikailga is részt kell venni, mert ez Isten akarata. Ha nem tetszik az Egyház, akkor menj el olyan vallásba, ahol elég csak egy tanban hinni, de ahol nem is tudnak a megtestesülő Istenről, aki eljuttatatta a mi testünket a Mennybe és megalapította az Eucharisztia szentségét.
2. Ha megértetted az elsőt,megérted ezt is: a megtestesült Isten magához ölelte az anyagot. A mi templomaink még nem a tökéletes Istenháza, de annak képe, annak előszobája, mivel a megtestesült Isten nem a távoli messzeségben van tőlünk, hanem közénk jött, megtestesült, vele élünk. A kő anyaga is ujjong, ha a legjobb dolog történhet vele: Isten templomának alkotóeleme lesz, mert Isten jelenléte a világban megszenteli a világot.
3. Amikor Krisztus alámerült János keresztelésekor a vízben, akkor nem pusztán arról volt szó, hoyg Ő - bár nem volt erre szüksége - szintén alázatosan alávetette magát a keresztségnek, amely belépő lett az Egyházba, hanem isteni jelenléte megszentelte és megkoronázta azt az anyagot, amit Ő teremtett meg anno. A víz lemossa a szennyet, átitatja az anyagot, megtisztítja, a feltámadás és az élet forrása lesz. A víz abban nyeri el léte legfőbb értelmét, ha a hívők megkeresztelésének eszközévé válik.
- Amikor megkérdezte Jézust a gazdag ifjú, mit tegyen, hoyg üdvözüljön, Jézus a Tízparancsolatot idézte neki. A kereszténység nem arról szól, hoyg érvénytelenné teszi a törvényt, hanem arról, hogy meghaladja azt. A törvény a rosszt mutatja ki, a megváltás a jó szabadságát hozza. A kettő között nem elletétes, hanem alá-fölé rendelt a viszony.
Röviden általában javaslom, hogy jöjj rá, mi az, ami igazán megkülönbözteti a keresztányságet minden mástól. Ezek pont azok, hogy az az Isten Ige testté lett és ennek kozmikus következményei vannak.
A keresztelès:
Ez csupàn egy olyan dolog, ami kifejezi azt, hogy Isten szeret. Persze ha nem vagy megkeresztelve mèg ugyanugy szeret... Ròma 6-ban van ez leìrva:
"Avagy nem tudjátok-é, hogy a kik megkeresztelkedtünk Krisztus Jézusba, az ő halálába keresztelkedtünk meg?"
Mint tudjuk "Ugy SZERETTE Isten ezt a vilàgot, hogy az O egyszulott Fiàt adta èrtunk...
Màsik: Ha valakit megkeresztelnek, azt esku alatt teszik (hogy hitben kell nevelni). Igy jogod van utàna menni ès "zavarni"(ez egy kicsit rossz szò). Ezèrt tehàt ha keresztszulo vagy, akkor nehezebb talàn a feladatod, mint a szulonek.
Bemeritkezès: valòban ez a szò àll a gorogben is, viszont mindig passzìv alakban: "bemerìtkezvèn". + Amikor valaki megtèr ès ugy meritkezik be, azt Pàl a Jànos ("Bemerito") keresztsègènek nevezi ApCsel 19:
2.
Monda nékik: Vajjon vettetek-é Szent Lelket, minekutána hivőkké lettetek? Azok pedig mondának néki: Sőt inkább azt sem hallottuk, hogy ha vagyon-é Szent Lélek.
3.
És monda nékik: Mire keresztelkedtetek meg tehát? Azok pedig mondának: A János keresztségére.
4.
Monda pedig Pál: János MEGTERESNEK keresztségével keresztelt, azt mondván a népnek, hogy a ki ő utána jövendő, abban higyjenek, tudniillik a Krisztus Jézusban.
Tehàt az igazi keresztsèg a Jèzus keresztsège...
Persze nem nagyon szàmìt, mert a lènyeg az Jèzus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!