Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek miért csalódtak...

KZitus kérdése:

Szerintetek miért csalódtak sokan az egyházukban (akban)?

Figyelt kérdés

Azért kérdezem, mert sok-sok ember véleménye itt, ezt tükrözi.

Mi lehet ennek az oka?

2013. okt. 3. 19:17
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Még nem is voltam teljesen tisztában az egyik tanítással már is változtatni kellett rajta."

2013. okt. 4. 23:05
 12/25 anonim ***** válasza:

Igen, értettem a célzást, csak gondoltam megkérdezem, nehogy félreértés legyen megint :)

Isten nem szereti a megbotránkozót s legfőbbképp a megbotránkoztatót gyűlöi. Itt te voltál a megbotránkozó, tökéletlen emberek hibáin botránkoztál meg, pedig ez ostoba dolog, én is megbotránkozhatnék akár most is nem egy testvérem hibáin, de mégsem ezt teszem. Kicsit elmosolyodtam amikor a hatalmi harcot említetted, amibe "annyira nem láttál bele", akkor honnan tudod, hogy az volt? Ezt amúgy sem értem teljesen, mert nálunk a gyülekezetben a nagyobb kiváltságban való szolgálat semmilyen hatalommal nem jár, legfeljebb nagyobb felelősséggel. Mellesleg az apostolok között is voltak ún. "hatalmi harcok", de ettől az általuk hírdetett igazság miben változik? az igazság attól igazság marad, még ha tökéletlen, megbotránkozásra okot adó emberek hírdetik is. Ennyi erővel erővel Jézus tanítványain is megbotránkozhatnánk, csk hogy Jézus olyat is mondott, hogy ne a rosszat vegyük észre hittársunkban (főleg ne, ha szálka-gerenda efektus áll fenn).

2013. okt. 5. 17:51
 13/25 anonim ***** válasza:

Vidiripi

István35!

"Isten nem szereti a megbotránkozót..."

Máté 18:6 Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik.

Meglehet hogy te más fordítást olvastál. Nem tudom!

"Itt te voltál a megbotránkozó, tökéletlen emberek hibáin botránkoztál meg, pedig ez ostoba dolog, én is megbotránkozhatnék akár most is nem egy testvérem hibáin, de mégsem ezt teszem."

Csak hogy ez nem egyszeri dolog volt. Az illető amolyan "kisegítő vénnek" gondolja vagy gondolta magát. Nehogy azt hidd hogy csak velem csinálta ezt. Sűrűn olyan dolgokkal foglalkozott ami nem rátartozna.

"Kicsit elmosolyodtam amikor a hatalmi harcot említetted, amibe "annyira nem láttál bele", akkor honnan tudod, hogy az volt?"

A részleteibe nem láttam bele de azt tudtam hogy miért megy és milyen ürüggyel támadnak.

De had tegyem hozzá hogy ezt a problémát orvosolta a körzetfelvigyázó. Azóta ebben az ügyben nyugi van. Persze hogy mi zajlik a felekben belül azt nem tudom.

"Ezt amúgy sem értem teljesen, mert nálunk a gyülekezetben a nagyobb kiváltságban való szolgálat semmilyen hatalommal nem jár, legfeljebb nagyobb felelősséggel."

Nem baj ha nem érted. Nem is kell neked érteni. Sőt jobb ha kimaradsz az ilyenekből ha esetleg véletlenül még is találkoznál vele.

"Mellesleg az apostolok között is voltak ún. "hatalmi harcok", de ettől az általuk hírdetett igazság miben változik?"

Van egy személy akinek véni kinevezése van. De egy másik vén úgy gondolja hogy nem alkalmas a véni kiváltságra ez a személy így mindent megtesz annak érdekében hogy eltávolítsa. Úgymond "fúrja" ahol tudja. Ennyit elég tudnod. A többi nem rád tartozik.

"az igazság attól igazság marad, még ha tökéletlen, megbotránkozásra okot adó emberek hírdetik is."

Természetesen elkezdhettem volna sorolni a tanításbeli dolgokat is de úgy gondoltam az pont elég ha annyit írok hogy változó tanítások.

Mert alig tanultam meg az egyik "igazságot" már is jött az "új igazság" ugyan arról a dologról.

De tényleg kell ezt most ragozni?

"Ennyi erővel erővel Jézus tanítványain is megbotránkozhatnánk, csk hogy Jézus olyat is mondott, hogy ne a rosszat vegyük észre hittársunkban (főleg ne, ha szálka-gerenda efektus áll fenn)."

Nem hívő családban nevelkedtem. Isten vagy a vallás sem igazán foglalkoztatott. Bár az hogy van egy felsőbb hatalom azt elfogadtam. A véletlen nekem "nem jött be".

Középiskolás voltam amikor elsőre kapcsolatba kerültem tanúkkal olvasgattam a kiadványokat meg elmentem az összejövetelekre. De elkötelezettség nem alakult ki bennem. Aztán sokáig éltem a világiak átlagos életét.

Aztán újra kapcsolatba kerültem a tanúkkal. A szellemi bárka az "igazság" meg ilyen jelzőkkel találkoztam meg természetesen azzal is hogy mutassunk ki szeretetet.

Jártam rendszeres az összejövetelekre és intenzíve tanulmányoztam is. De mégsem éreztem azt hogy olyan különleges lenne a közösség mint ahogyan beszéltek róla. Sőt olyan viselkedési formákkal találkoztam mint a munkahelyem. De én többet vártam az "igazság birtokosaitól"

Igen az én hibám! Annyira lelkes voltam a hangzatos jelzők miatt hogy eleinte nem is vettem észre hogy mi van de aztán jött a kijózanítás. A "kisegítő vén" cselekedetei felnyitotta a szememet. Bár ekkor még nem teljesen de jöttek más események is a gyülekezeten belülről is és kívülről is. Természetesen úgy gondoltam hogy bizonyára a rosszindulat vezérli a kívül állókat azért mondanak ezt-azt. De azért volt 1-2 dolog ami kérdéseket vetett fel bennem. Amire nem kaptam kielégítő választ így kutatni kezdtem.

Aki keres az talál és bizony találtam. Természetesen olyan dolgokat is találtam amely teljes mértékben rágalom. De bizony olyat is találtam amely igaznak bizonyult.

Ehhez hozzá jött a személyes tapasztalat.

2013. okt. 5. 20:34
 14/25 anonim ***** válasza:

Vidiripi!

Ettől még igazat mondtam, ismerem ezt az Igeverset és tisztában vagyok azzal, hogy Jehova a megbotránkozásra okot adó szemét gyűlöli a legjobban, de az azért a te felelősséged is, amit teszel, nem lehet mindent ráfogni egy másik személyre.

„Bőséges békéjük van azoknak, akik szeretik törvényedet — énekelte a zsoltáríró —, és számukra nincsen botláskő” (Zsoltárok 119:165).

"Csak hogy ez nem egyszeri dolog volt. Az illető amolyan "kisegítő vénnek" gondolja vagy gondolta maagát. Nehogy azt hidd hogy csak velem csinálta ezt. Sűrűn olyan dolgokkal foglalkozott ami nem rátartozna."

Én elhiszem, hogy lehet egy gyülekezetben ilyen személy, hiszen erre Jézus is figyelmeztetett, de a szentírás az ilyen helyzetek kezelésére is ad útmutatást: Máté 18:15-17:

15 Ezenkívül ha a testvéred bűnt követ el, menj, tárd fel a hibáját négyszemközt.+ Ha hallgat rád, megnyerted a testvéredet. + 16 De ha nem hallgat rád, végy magad mellé még egyet vagy kettőt, hogy két vagy három tanú szájával legyen megerősítve minden dolog. 17 Ha nem hallgat rájuk, szólj a gyülekezetnek. Ha még a gyülekezetre sem hallgat, éppen olyan legyen előtted, mint egy nemzetekből való, + és mint egy adószedő."

"Mellesleg az apostolok között is voltak ún. "hatalmi harcok", de ettől az általuk hírdetett igazság miben változik?"

Van egy személy akinek véni kinevezése van. De egy másik vén úgy gondolja hogy nem alkalmas a véni kiváltságra ez a személy így mindent megtesz annak érdekében hogy eltávolítsa. Úgymond "fúrja" ahol tudja. Ennyit elég tudnod. A többi nem rád tartozik."

Oké, értem én, de nem ez volt a kérdés...

"Mert alig tanultam meg az egyik "igazságot" már is jött az "új igazság" ugyan arról a dologról. De tényleg kell ezt most ragozni?"

Nem kell. Nem értem miért várod el egy tökéletlen emberekből álló csoporttól a tévedhetetlenséget. Miért baj az, hogy mi képesek vagyunk változtani valamin, ha szükséges, szetintem épp ennek az ellenkezője lenne baj, mely sok egyházban gyönyörűen látszik. Én is észrevettem már egy-két tanításban, hogy változott, de nem éreztem úgy, hogy e miatt hibáztatnom kellene másokat, főleg azt nem, hogy e miatt ott hagyjam a szervezetet. Sőt inkább hálás vagyok érte, hogy vannak akik kutatják helyettem az igazságot. Egy másik kérdésnél említetted, hogy te sem vagy tisztába sok Igeversel, hogy hogyan is kell értelmezni őket, például a háromsággal kapcsolatban, tehát te sem tudod a teljes igazságot a szentírással kapcsolatban, akkor miért is várod el ugyanezt egy földi szervezettől?

2013. okt. 6. 15:55
 15/25 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Ettől még igazat mondtam, ismerem ezt az Igeverset és tisztában vagyok azzal, hogy Jehova a megbotránkozásra okot adó szemét gyűlöli a legjobban, de az azért a te felelősséged is, amit teszel, nem lehet mindent ráfogni egy másik személyre.

„Bőséges békéjük van azoknak, akik szeretik törvényedet — énekelte a zsoltáríró —, és számukra nincsen botláskő” (Zsoltárok 119:165)."

Írtam korábban. "Mert ha valaki helytelenül cselekszik akkor természetesen figyelmeztessük de hogy ezt hogyan tesszük meg na az nem mindegy."

Hogy velem így viselkedett az még talán érthető de hogy egy megkeresztelkedettel is ugyan így viselkedett az érthetetlen. (egy megkeresztel tanúval)

"Én elhiszem, hogy lehet egy gyülekezetben ilyen személy, hiszen erre Jézus is figyelmeztetett, de a szentírás az ilyen helyzetek kezelésére is ad útmutatást: Máté 18:15-17:"

Na ezzel az igével már akkor is tisztában voltam. Épp ez a problémám hogy ő nem ezt tette. De nem csak velem volt ilyen. Mert oké én egy érdeklődő voltam. De aki meg van keresztelve.

"Oké, értem én, de nem ez volt a kérdés..."

Mint mondottam ez már lerendeződött. Legalább is most úgy tűnik.

"Nem kell. Nem értem miért várod el egy tökéletlen emberekből álló csoporttól a tévedhetetlenséget."

Már nem várom el. De azt gondoltam hogy tényleg náluk az igazság.

De ahogyan írtam is. "A szellemi bárka az "igazság" meg ilyen jelzőkkel találkoztam meg természetesen azzal is hogy mutassunk ki szeretetet."

Sőt olyan viselkedési formákkal találkoztam mint a munkahelyem. De én többet vártam az "igazság birtokosaitól. Igen az én hibám!"

A helyzet az hogy a tanúk előtt én nem jártam egyetlen felekezet közösségébe se. De nem az a szellemiség jellemzi őket mint a tanúkat hogy az "igazság" meg hogy ez a "szellemi bárka" meg a többi hangzatos jelző. S amikor a felszín alá benézünk akkor meg ugyan olyan emberi viselkedés van mint bárhol másutt. De a tanúk ezt úgy kihangsúlyozzák én meg ezt képmutatásnak tartom mert tudom hogy nem igaz. Ők sem különben hiába tartják úgy meg hiába hangzik jó de nem igaz. S ez így van másutt is. Na nem mintha én különb lennék de nem hangoztatom hogy én "jobb" vagyok vagy ilyesmi. A tanúk között meg nem fordul elő ilyesmi. S közben ó dehogy nem. Tudom tökéletlenek én is az vagyok. De van egy pont amikor ez már nem mentség.

"Én is észrevettem már egy-két tanításban, hogy változott, de nem éreztem úgy, hogy e miatt hibáztatnom kellene másokat, főleg azt nem, hogy e miatt ott hagyjam a szervezetet."

Hogy micsoda? A tanítás változása miatt hibáztatok másokat ezt honnét vetted?

A saját esetemben nem ez a helyzet a másokét meg nem tudom.

Hogy ott hagyd a szervezetet.

1. Nem hagytam ott a szervezetet nem is voltam a tagja.

2. Ha ott akarod hagyni te a szervezetet akkor az a te döntésed lesz. Nem másé.

3. Ha ott hagyod esetleg a szervezetet akkor Istent is elhagyod vagy csak a szervezetet?

Lehet e külön venni ezt a dolgot? Elvileg igen mert előfordulhat hogy valakit jogtalanul közösítenek ki. Hogy ez a gyakorlatban hogy van az kérdéses.

"Sőt inkább hálás vagyok érte, hogy vannak akik kutatják helyettem az igazságot."

Jaj! Ennyit a saját meggyőződésről. Meg a megismerésről meg az elmélkedésről. Őrtorony Instant és kész ,a szellemi szükséglet letudva. Alleluja!

"Egy másik kérdésnél említetted, hogy te sem vagy tisztába sok Igeversel, hogy hogyan is kell értelmezni őket, például a háromsággal kapcsolatban, tehát te sem tudod a teljes igazságot a szentírással kapcsolatban, akkor miért is várod el ugyanezt egy földi szervezettől?"

Mert az állítja hogy szellemtől vezérelt és birtokában van az igazságnak.

De ez már múlt idő ezért vártam el. De már nem várom el mert tudom hogy CSAK emberek irányítják.

(János 1:17) Mert a Törvény Mózes által adatott, a ki nem érdemelt kedvesség és az igazság pedig Jézus Krisztus által lett.

2013. okt. 6. 16:55
 16/25 anonim ***** válasza:

" Hogy velem így viselkedett az még talán érthető de hogy egy megkeresztelkedettel is ugyan így viselkedett az érthetetlen. (egy megkeresztel tanúval)"

Nem tudom, hogy pontosan mit takar az a bizonyos "így", de ha úgy érzed, hogy nem rám tartozik, akkor ne mond ell.

" Na ezzel az igével már akkor is tisztában voltam. Épp

ez a problémám hogy ő nem ezt tette. De nem csak

velem volt ilyen. Mert oké én egy érdeklődő voltam.

De aki meg van keresztelve."

Hogy érted, hogy nem ezt tette, ha nem hallgat még a gyülekezetre sem, akkor "éppen olyan legyen előtted, mint egy nemzetekből való, és mint egy adószedő."

" Már nem várom el. De azt gondoltam hogy tényleg náluk az igazság."

Azért csodákra nem kell számítani egy tökéletlen emberekből álló szervezettől, nem mondta senki, hogy a tanúk mindenben tévedhetetlenek, de erre törekszünk ez tagadhatatlan.

" Hogy micsoda? A tanítás változása miatt hibáztatok másokat ezt honnét vetted? A saját esetemben nem ez a helyzet a másokét meg nem tudom."

Ezt nem kell magadra venned, bocsi ha félreérthető voltam, ezt csak általános értelemben írtam, mert sokan ezt teszik, bár megjegyzem, te is előszeretettel emlegeted ezt a tanítás változása dolgot...

"Sőt inkább hálás vagyok érte, hogy vannak akik kutatják helyettem az igazságot."

Jaj! Ennyit a saját meggyőződésről. Meg a megismerésről meg az elmélkedésről. Őrtorony Instant és kész ,a szellemi szükséglet letudva. Alleluja!"

Megint félreértettél, egy szóval sem mondtam, hogy nem nézek utána a dolgoknak, nem ellenőrzöm le az "igazságot", ezt szinte mindig megteszem és eddig nem találtam olyat, ami helytelen tanítás volna.

" Mert az állítja hogy szellemtől vezérelt és birtokában van az igazságnak. De ez már múlt idő ezért vártam el. De már nem várom el mert tudom hogy CSAK emberek irányítják."

Ezt jól teszed! Attól, még nem lesz tévedhetetlen valaki, mert szellemtől vezérelt.

2013. okt. 6. 19:43
 17/25 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Hogy érted, hogy nem ezt tette, ha nem hallgat még a gyülekezetre sem, akkor "éppen olyan legyen előtted, mint egy nemzetekből való, és mint egy adószedő."

Úgy értem hogy nem négyszemközt tárta fel a problémát hanem mással üzente meg. Így aztán jó ideig az sem derült ki hogy ki is az a személy. Akinek panasza van.

"Azért csodákra nem kell számítani egy tökéletlen emberekből álló szervezettől, nem mondta senki, hogy a tanúk mindenben tévedhetetlenek, de erre törekszünk ez tagadhatatlan."

Ez egy terebélyes téma. Nem lehet elintézni néhány mondatban.

"Ezt nem kell magadra venned, bocsi ha félreérthető voltam, ezt csak általános értelemben írtam, mert sokan ezt teszik, bár megjegyzem, te is előszeretettel emlegeted ezt a tanítás változása dolgot..."

Igen magamra vettem mivel eddig magamról beszéltem. A tanítás változások már csak későbbi dolog. Ami elindított az a változáson az a tapasztalt viselkedés miatt volt. S nem csak irányomban hanem ahogyan egyes testvérek viselkedtek hol egymással hol másokkal. Nem általánosságban értem. Hanem egyénekről van szó. De ezek a dolgok ott történtek a királyság teremben. Igazából nem akarok többet írni mert ez egy nyilvános oldal mindenki elolvashatja. S attól függetlenül van néhány ember akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot s szeretném is ezt a jó viszonyt megőrizni.

Igen emlegetem. Mert nem csak én vagyok akik kapcsolatba került a tanúkkal és igen is úgy gondolom hogy van amiben félre vezetik őket.

De ez megint egy "NAGY" téma.

"Megint félreértettél, egy szóval sem mondtam, hogy nem nézek utána a dolgoknak, nem ellenőrzöm le az "igazságot", ezt szinte mindig megteszem és eddig nem találtam olyat, ami helytelen tanítás volna."

Oké. Azért áruld hogyan nézel utána a dolgoknak?

"Attól, még nem lesz tévedhetetlen valaki, mert szellemtől vezérelt."

Igen de ennek ellenére azt tanítják hogy ez az igazság. De ha valamelyik tanú azt mondja hogy ő egy adott tanítást nem fogad el és nem is tanítja senkinek s ez mellet kitart hogy nem tanítja. Akkor mi a helyzet? (Gondolom semmi mert ilyen nem történhet meg) Lehet kiírom kérdésnek.

2013. okt. 6. 20:32
 18/25 anonim ***** válasza:

"és igen is úgy gondolom hogy van amiben félre vezetik őket. De ez megint egy "NAGY" téma."

Ugyan miben?? Talán majd egyszer elnondhatnád egy olyan kérdésnél, ami erről szól, ha tényleg olyan "nagy téma", akkor most ne fáradj vele.

" Oké. Azért áruld hogyan nézel utána a dolgoknak?"

Kis kutatással bármelyik tanról meg lehet állapítani, higy összhangban van e a Szentírással vagy sem, ehhez nem kell sok ész. A kiadványainkban amúgy is minden állítás igeversekkel van alátámasztva.

" De ha valamelyik tanú azt mondja hogy ő egy adott tanítást nem fogad el és nem is tanítja senkinek s ez mellet kitart hogy nem tanítja. Akkor mi a helyzet?"

Ha ésszerűen meg tudja indokolni a Szentírásból az állításait, akkor semmi gond nincs, mégsem ez szokott történni ilyen esetekben...

2013. okt. 7. 18:46
 19/25 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Ugyan miben??"

Skót kockás pulóverben és nadrágban.

"Kis kutatással bármelyik tanról meg lehet állapítani, higy összhangban van e a Szentírással vagy sem, ehhez nem kell sok ész. A kiadványainkban amúgy is minden állítás igeversekkel van alátámasztva."

Aha!

"Úgy gondoltuk hogy a 46. versben említett megérkezés azt jelenti ,hogy Jézus 1918-ban eljött és megvizsgálta a felkenteket..." "Valamint úgy véltük ,hogy az Úr 1919-ben nevezte ki a rabszolgát mindene fölé."

Őrtorony 2013 07.15. 8. oldal.

Melyik ige támasztja alá azt hogy Jézus vizsgálódott és pont "őket" vizsgálta?

"A Biblia kutatók Krisztus váltságáldozatának valódi jelentését tanították..."

Őrtorony 2013 07.15. 11. oldal.

A váltságáldozatnak van hamis jelentése is? Mi lenne az?

"...arról váltak ismerté hogy házról házra prédikálnak. Az igaz keresztények ma is erről ismertek.

Őrtorony 2013 07.15. 12. oldal.

Ezt melyik Biblia vers támasztja alá? Hol írja azt a Biblia hogy erről lehet megismerni a keresztényeket?

“Figyeld meg, hogy azok a gyülekezetek azért voltak sikeresek, mert lojálisan együttműködtek a Jeruzsálemben levő vezető testülettel."

Őrtorony 2013 07.15. 18. oldal.

Azért növekedtek? Isten áldásából növekedtek. Galata 3:6-11

"Nagyon fontos hogy felismerjük hogy ki a hű rabszolga."

Őrtorony 2013 07.15. 20. oldal.

Melyik Biblia vers támasztja ezt alá?

Néha azért hiba csúszik abba a kutatásba. Lenne még mit felsorolni.

"Ha ésszerűen meg tudja indokolni a Szentírásból az állításait, akkor semmi gond nincs, mégsem ez szokott történni ilyen esetekben..."

Vagy csak nem fogadják el az indokait. Ez is lehetőség.

2013. okt. 7. 20:12
 20/25 anonim ***** válasza:

" Melyik ige támasztja alá azt hogy Jézus vizsgálódott és pont "őket" vizsgálta?"

A Máté 24:46–47. vers, habár téves volt ez a következtetés, de mégegyszer mondom, senki sem ígérte ezzel az igeverssel kapcsolatban sem, hogy nem változhat az értelmezés, sőt, a nehezen értelmezhető igeverseknél én ezt mindig számításba is veszem.

" A váltságáldozatnak van hamis jelentése is? Mi lenne az?"

Nem tudom, nem vagyok tisztában azzal, hogy abban az időben melyik felekezet pontosan mit tanított Krisztus váltságáldozatáról.

" Ezt melyik Biblia vers támasztja alá? Hol írja azt a.Biblia hogy erről lehet megismerni a keresztényeket?"

Igen, ezen tudom szeretsz lovagolni, azért mert nincs leírva konkrétan szó szerint ez a Bibliában, nyílván már nem is lehet ismertetőjel a prédikálás, pedig az! A prédikálás az egyik legnagyobb Krisztustól jövő parancs, miért ne használhatnánk az igaz Keresztények ismertetőjeleként?

" "Nagyon fontos hogy felismerjük hogy ki a hű rabszolga."

Őrtorony 2013 07.15. 20. oldal.

Melyik Biblia vers támasztja ezt alá?"

Máté :24:45

2013. okt. 8. 17:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!