Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért vagyok én amiatt bűnös,...

Miért vagyok én amiatt bűnös, hogy valamikor régen Ádám és Éva bűnbeestek?

Figyelt kérdés
Ez nekem fura... ha valamelyik ükszülőm tolvaj volt, az nem jelenti azt hogy én is tolvaj vagyok. Miért tanítják mégis azt a keresztények, hogy minden ember bűnös (eredetileg)?

2013. szept. 22. 19:27
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Nekem igen sanszos,hogy ezt az elméletet azért találták ki,hogy a bűntudatkeltéssel lehessen irányítani az embereket.Való igaz,hogy senki sem tökéletes,de emiatt nem kell bűntudatban,és félelemben élnünk,hanem nyitottnak lenni,és tanulni a hibáinkból,így tudunk magunkhoz képest fejlődni,bölcsebbé válni.Ez viszont nem igazán kedvez az egyháznak,mert nekik az a lényeg,hogy ők adják a problémát,és a megoldást is az emberek kezébe,tehát,hogy függővé tudják tenni őket a szervezetüktől.
2013. szept. 23. 08:46
 22/26 anonim ***** válasza:
A bűnös természet még nem bűn, hanem csak hiba. De ettől a hibától nem fogsz tudni bűn nélkül élni.
2013. szept. 23. 17:32
 23/26 nagylzs ***** válasza:

Én nem vagyok katolikus, de régebben az voltam. Nem tudom hogy kinek a szempontjából tetted föl a kérdést. Hogy az egyház hivatalos álláspontját akarod megismerni, vagy csak kíváncsi vagy arra hogy mások (esetleg olyanok akik nem keresztények) mit gondolnak erről.

Ezúttal az egyház hivatalos álláspontját nem írom le, mert ezt előttem sokan megtették, és még fogják is.

Adok viszont egy másik lehetséges értelmezést. Ádám és Éva, valamit az úgynevezett "áteredő bűn" eredeti értelmezése nem teljesen az, mint amit az egyház ma hirdet róla. A példázat nem konkrétan Ádámról és Éváról szól, hanem arról, hogy az emberek közösségekben élnek, és nem csak a saját egyéni tetteikért felelősek, hanem a közösség tetteiért is. Ha tehát pl. magyar vagy, akkor közösen osztozol a felelősségen az összes magyarral együtt olyan dolgokban, amiket nem konkrét embereknek, hanem a magyar népnek lehet tulajdonítani. Így például, ha a magyarok kollektíve hoznak egy kedvezőtlen hatású adótörvényt, akkor annak kedvezőtlen hatásait a magyarok kollektíve viselik. Ádám és Éva példázata ezt fejezi ki. Ádám és Éva (az első két ember) az emberiség jelképe. Az ő közös "bűnük" pedig azok a tévedések amiket vétenek, és amiért az emberiség tagjai közösen felelősek, és közösen viselik a hatásait. Az emberiség mi magunk vagyunk. Mi vagyunk az alkotórészek, és a közös felelősségünk akkor is megvan, ha ennek nem vagyunk tudatában. Ki mint vet, úgy arat. A jelen kor anyagi pazarlásából a jövő kor nélkülözése lesz, amit mi és a saját utódaink fognak megszenvedni.

A bibliában ez félre lett fordítva, vagy félre lett értelmezve. Az egyház konkrét Ádámról és Éváról beszél (holott nyilvánvaló, hogy nem volt konkrét Ádám és Éva). Ezen felül az egyház jelenleg bűnről beszél, és nem felelősségről. A különbség nagy. Aki bűnöz, az bűnhődik - mintha Isten bárkit meg akarna büntetni. Mintha azért nem szabadna bűnözni, hogy elkerüljük a büntetést. Én úgy gondolom, ha van Isten, akkor ő a végtelen szeretet, és nem büntet meg senkit. Nem szabad Isten fogalmát arra használni, hogy megszemélyesítsünk valakit aki büntet és jutalmaz. Mert valójában a szenvedésünket (nagyrészt) saját magunk okozzuk. Isten mint "büntető" bevezetése sok embernek csak arra jó, hogy másra hárítsák a felelősséget. És tényleg ezt csinálják. Elég csak szétnézni itt a Vallás kategóriában, minden ötödik kérdés úgy kezdődik hogy "Isten miért büntet" meg "Isten miért egoista" és társai. Akik ezeket kérdezik azok a saját Isten képüket vádolják (!!!) és még csak nem is tudnak róla. :-(

2013. szept. 23. 18:39
 24/26 anonim válasza:
Nem olvastam el az előző pár oldat. Nem tudom mi van ott. Az vagy aminek tartod magad de még inkább az amivé válsz. Te döntsd el ne mások, Isten vagy a biblia. :)
2013. szept. 23. 22:18
 25/26 anonim ***** válasza:
Nem kell ettől annyira megijedni, Kérdező! Csak kérd a bűnbocsánatot, és akkor megszabadulsz. Nem a problémánál kell leragadni, hogy miért van, miért úgy van, hanem a megoldáshoz kell nyúlni, és a megoldás könnyel elérhető! :)
2013. szept. 24. 13:45
 26/26 anonim ***** válasza:
Egyetértek az előzővel, ez az igaz keresztény válasz: ne gondolkoggyálmá, csak csinyájjad, more!
2013. szept. 25. 16:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!