Melyik az igazi és az egyetlen?
Az az igazi, amelyik töretlen folytonosságban van mind szervezetileg, mind tanításban Krisztussal és az Apostolokkal. Mind a kettő lényeges és mindkettőnek Krisztus központúnak kell lennie.
Nem tudom egyébként mennyire mélyen érdekel ez a kérdés, mert erre lehet egy többszáz oldalas egyház- és dogmatörténeti elemzést is válaszolni, de azon a vonalon is el lehet indulni, hogy:
Miért kérdezed ezt Te személyesen?
Mert ha valami hiányzik saját felekezetedben azt vagy mégis megtalálod ott alaposabb kutatással, vagy ha ott nem, akkor vajon kész vagy-e emiatt felekezetet váltani?
Egyetértek az előzővel.
Amikor fölteszed azt a kérdést hogy melyik az igaz vallás, tudatában kellene lenned annak, hogy mit jelent az igazság és mit jelent a vallás.
Mi az igazság? Számomra az igazság a valóság helyes felfogása. A valóságból mindenki csak egy kis részt ismerhet meg. Mert a világ túl nagy ahhoz hogy mindent tudjunk róla. Ezért az igazság a te felfogásodból az a rész, ami összhangban van a valósággal, és korlátozva van. De ahogy képes vagy a fejlődésre, úgy lehetőséged van a felfogó képességed kiterjesztésére, és még nagyobb igazságok fölfedezésére. Az emberek felfogó képessége nem egyforma, és nem egyforma mértékben használják. A tapasztalat is egy tényező - nem mindenki ugyan azt tapasztalta meg a világból. Az igazság ilyen definíciója mellett nyilvánvaló, hogy nem lehetséges egyetlen igazi konkrét (megvalósított) vallás meghatározása.
Az elvont vagy ideális vallás egy másik kérdés - létezik-e ideális vallás egy ideálisan és teljesen fejlett ember számára? Én erre nem tudom a választ (nem ismerek ideális embereket).
Az is egy lehetőség, hogy az "igaz vallást" nem úgy értelmezed mint "azt a vallást ami igaz". De akkor írd le, hogyan értelmezed. Máskülönben a kérdés nem jól definiált, és a válaszok szintén pontatlanok lesznek.
Kedves Nagylzs! Ez a levezetés szép, de csak bizonyos korlátok között érvényes, és a korlátokat pont az igaz vallás léte és minősége bontja le ezeket a korlátokat. Mert a világmindenség számunkra ugyan nagy, de a Teremtő számára nem, Ő teljesen felfogja az egész művet, az Igazság nála van, sőt Ő az Igazság. Ha A Teremtő-Igazság kinyilatkoztatja nekünk az Igazságot, akkor viszont mi is fogjuk azt tudni. Ez értelemszerűen az a bizonyos egyetlen és igaz Igazság lesz, aminek létezéséről kétségei vannak azoknak, akik ezzel a személyes teremtő Igazsággal sohasem találkoztak. De az Teremtő számára nincs olyan, amit az Ő tudása ne ölelne fel.
Innentől jezdve tehát nem a mi egyéni békaperspektívánk és felfogóképességünk egyéni korlátai azok, amelyek korlátozzák a világegyetem vagy a végső igazság megismerését, hanem legfeljebb az, hogy a mi egyéni felfogóképességünk a kinyilatkoztatott végső Igazságból mennyit képes befogadni. Tehát nem a bizonytalanban evezünk, hanem a biztosan hódítjuk meg.
Bár tartok tőle, hogy a kérdező ennél hétköznapibb dologra vár választ, nem ilyen filozofikusra, mindenestre nem árt tisztázni: Végső Egyetlen Igazság igenis létezik és megismerhető (sőt a fentiek alapján tök logikus, hogy Isten az), csak azok vonják ezt kétségbe, akik még sosem találkoztak Istennel. De pont az ő kétségeskedésük erősíti meg azt, hoyg igen, aki nem ismeri Istent, az tényleg nem hisz abban, hogy van egyetlen végső Igazság, tehát: a nagybetűs Igazság csakis Istennél van. Ilyen egyszerű és nagyszerű ez. :)
Egyébként meg erre az igazi és egyetlenre nemrég adtam választ egy másik topikban Sörpocaknak. Beidézem:
"Most egyébként nincs sok időm, de bekukkanthatsz a másik témámba is, amit vallásközi témában nyitottam. Igaz, nem fejtettem ki mindent hatalmas lepedőnyi postjaim ellenére, de talán jobb is, mert így még pár óra alatt végigolvasható. :)
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__4..
De a lényeg az, hogy több éve foglalkozom már vallásközi témákkal, és minél jobban beleástam magam ebbe, annál jobban nyert a kereszténység mindenben, míg a helyére kerül az is, hogy a többi vallás miért gondolkodik másképp - é smiért nincs nálunk a teljes tisztaság és igazság. A maguk módján egyik sem mond hülyeséget, de a kereszténységen kívül mindegyik elér egyfajta határt vagy ellentmondásba keverdik. Ehhez viszont eléggé bele kell ásni magadat a vallásokba.
A felekezetek között pedig még egyszerűbb a helyzet. A Nagy Egyházszakadásig (1054) nagyjából egységesnek volt mondható a kereszténység, ez volt az Egyetemes Zsinatok kora is, ez egy frankó ősi kereszténység volt, ami mindenkinek megfelelt és nem is volt semmi durva dolgo ebben az időszakban. Aztán erről a közösségről vált le Róma, aki tudjuk milyen irányba fejlődött a középkorban, és a közös hagyományhoz hozzátett olyan dolgokat, amit rajta kívül mások nem fogadnak el. Olyannyira, hogy további szakadásba ment át a nyugati egyház a protestantizmus ezer felekezetre szakító hullámában. Ők a közös hagyományból inkább elvettek részeket, lecsupaszították azt. De semmi gond, mert a közös Egyház ma is létezik, ugyanis egyetlen "felekezet" továbbra is megmaardt, ami se nem tett hozzá, se nem vett el a közös hagyományból: ő az Ortodox Egyház. Röviden ez a kép. De természetesen ez nem azt jelenti, hogy aki nem ortodox, az elkárhozik, az ortodoxok között is számos kretén emebr van, akiknél szentségben simán túltesznek más felekezetekhez tartozók. Én csak arról beszélek saját több évtizedes kutatásom és tapasztalatom alapján, hogy ha azt az egyetlen tutti frankó közösséget/tanrendszert keressük, ami a legegyetemesebb és legtisztább, azt az Ortodoxiában találjuk meg. Sajnos nem feltétlenül az ortodox hívőkben, de maga a tanítás tényleg ott a legfrankóbb. Más felekezeteket jobban erodált a nyugati kultúra, az Ortodoxiának kelettel és nyugattal is számos érintkezési pontja van, valóban a legyetemesebb és legszentebb tanítást hordozza. De döntsd el Te magad."
Kedves Girgoy!
Te azt állítod, hogy az embereknek korlátozott felfogó képessége egyszercsak le lesz bontva Isten által. Varázsütésre mindenki mindent tudni fog, akár tetszik neki akár nem.
Én erre mondhatnám azt, hogy zöld az ég. De nem ezt mondom, hanem azt hogy az emberek korlátozottak. Itt és most. A kérdés is erre vonatkozott: melyik az igaz vallás. Most. Nem holnap és nem a végítéletkor. Hogy az emberek tudása, felfogó képessége korlátos, az közismert, bárki által megtapasztalható tény. Az emberiség egész eddigi tudományos és spirituális fejlődése ebből állt: elméleteket állítottak föl, amiket később megdöntöttek. Nagyon valószínűnek látszódik, hogy ez még jó hosszú ideig így is marad.
Persze te mindezek ellenére hihetsz a abban hogy 2014 január elsején az emberek egyszercsak a korlátlan igazság birtokába jutnak. Azon a szép napon valószínűleg a zöld ég alatt fogok napozni.
Kedves Nagylzs! Fuss neki mégegyszer annak, amit írtam, mert nem ezt írtam. Az emberek korlátozott felfogóképessége megmarad, de ezt a felfogóképesség az isteni kinyilatkoztatásban a nagybetűs Igazságot fogja fel, ami meg nem isteni kinyilatkoztatás, hanem az ember maga okoskodása, az azokat a relatív szubjektív igazságokat fogja fel korlátozottan (halmozottan hátrányos helyzet) a kozmoszból, amiről Te írtál. Olvasd el megint!
Egyébként nem tudom a linkem miért arra visz, hoyg mikor lehet szülés után teherbe esni (vagy ezt csak az én gépem produkálja), én erre a vallásközi témára gondoltam (remélem, most jó lesz)
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__4..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!