A Jehova tanúinak mi bajuk a nemzeti ünnepekkel és a himnusszal?
"de a katonasággal már azt is vállalod, hogy alap esetben, nem saját védelmedre, de másoknak árts. "
Vagy azt hogy nem csak saját védelmedre, hanem mások védelmére is legyél?
Nem vagyok Jehova tanúja, hanem reformátujs, de a Himnuszt én sem éneklem. Szeringtem nem biblikus a mondanivalója.
"Küldj feléje védő kart, ha küzd ellenséggel"
A keresztény nem küzd. De ha küzd, legalább pofátlanul nem kér hozzá segítséget pont attól, aki azt mondta, hogy "aki kardot ragad, az kard által vész el".
Tulajdonképpen hallgatni sem bírom.
Az egyháznak teljesen függetlennek kellene lennie a kormányzatoktól.
Mi az hogy nem biblikus a mondanivalója? Ezek szerint egy népdalt sem énekelhetek mert nem biblikus a mondanivalója?
Tehát az énekek énekét lehet dalolgatni mert benne van a Bibliában ("Csókoljon meg engem az ő szájának csókjaival;
mert a te szerelmeid jobbak a bornál.") De egy Himnuszt nem... Az igen!
Szóval ha már elkerülhetetlen a harc, akkor én nem kérhetek segítséget Istentől, sőt senki. Elvégre a Biblia szerit a zsidók is békés telepesek voltak Palesztinába akik a légynek sem ártottak...
"Szeresd az ellenségedet, és imádkozz azokért akik bántanak titeket"
"gonoszt jóval győzd meg."
Igen, épp így bánnak a kiközisítettekkel is. :o(( Kardot nem fognak, himnuszt nem énekelnek, de a kiközösítetthez még a család sem szólhat. Nem érdemes velük foglalkozni... még azzal sincsennek tisztában, amit hisznek.
Kedves Katy! Ez a hozzáállás megnehezíti az életet. Mégpedig a következő okból.
Tegyük föl, hogy nőnek születtél. Tegyük föl, hogy ez neked nem tetszik, nem akarsz részt venni benne. De attól még az vagy. Akár tetszik, akár nem. Hasonlóan, vegyünk egy Jehova tanúját aki magyar állampolgár. Tegyük föl, hogy neki ez nem tetszik. Nem akar részt venni benne. De attól még magyar állampolgár. Akár tetszik akár nem. Ha jól értem akkor egy Jehova tanúja éppen olyan rossznak tartaná ha svájci vagy egyiptomi csoportban kellene aktívan tevékenykedni. De ország nélkül jelenleg nem lehet létezni. Egy olyan vallás ami rossznak tartja az országhoz tartozást, de közben nem kínál föl alternatívát, az lehetetlen helyzetbe hozza a híveket.
Sok ember nincs tudatában annak, hogy az emberiség egysége fontosabb mint az egyes egyének. Amikor az emberek élnek és fejlődnek, akkor ezt csak együtt tehetik meg. Igaz, voltak, vannak és lesznek emberileg, érzelmileg vagy épp szellemileg kimagaslóan teljesítő emberek. Ők többet képesek tenni az emberekért mint a többiek. De a jónak amit teszel csak akkor van értelme, ha mindenki részesül belőle. A szentek és a nagy gondolkodók sem önmagukért éltek. Mindannyian profitálunk az ő teljesítményükből. Amikor megszületsz erre a földre, akkor sokféle kollektíva része leszel: az iskoládé, a családodé, az országé stb. Ezeknek egy részét megválaszthatod, egy másik részét nem. Az a rossz amit egy kollektívában elkövetsz, nem csak rád van hatással hanem mindenkire. Ha a családod elér valamit akár anyagilag akár érzelmileg, akkor abból a család minden tagja részesül. Ha egy ország kollektíve eljut oda hogy háborúba kezd, akkor a háborúban okozott rosszért is kollektív felelősséget kell vállalniuk az ország polgárainak. Ez a kollektív felelősség elve. Nem csak az a rossz és jó hat rád amiért közvetlenül te vagy a felelős. Lehet hogy van aki ezt igazságtalannak tartja, de ez igazából teljesen igazságos, és konkrét célja van: ezen keresztül tanuljuk meg hogy minden mindennel összefügg, hogy egymást testvérnek kell tekintenünk, és hogy senki nem kaphat engedményeket mások kárára. Akkor fejlődünk igazán amikor félretesszük az önzésünket, és valami magunknál nagyobb dolognak szenteljük az életünket. Hosszú távon csak együtt vagyunk képesek fejlődni, és velünk együtt fejlődnek az általunk létrehozott csoportosulások (országok, cégek, családok klubbok stb.) is. A fejlődés jó.
Nem sok értelme van abban hinni, hogy egy országhoz tartozni "rossz dolog" vagy "bűn". Egész egyszerűen azért, mert enélkül létezni sem nagyon lehet. A világnak jelenleg szüksége van ezekre a világi szervezetekre. Lehet hogy hibásan funkcionálnak, de legalább funkcionálnak. Nem Isten feladata hogy tökéletesítse ezeket, hanem a mi feladatunk. Könnyű mindent tagadni és homokba dugni a fejedet arra hivatkozva, hogy "ez nem jó". De értelmetlen dolog a kukába dobni őket, és úgy tenni mintha enélkül is működne a világ. A tagadás nem célravezető. A közös érdekünkért való munka és folyamatos tökéletesítés az, ami célra vezet. (Nem tetszik a himnusz? Nosza, csináljunk újat!)
A csoporton belüli aktivitás nem opcionális. Ha például megtámadják az országodat és a saját néped szabadságát sárba tiporják, akkor kötelességed megvédeni őket. Aki tétlenül nézi ahogy mások szenvednek, az téved. Mert ennek az lesz a következménye, hogy az egész kollektíva szabadsága csökkenni fog. És a kollektíva közös szabadsága fontosabb mint az egyén szabadsága. Ha ezt nem látjuk be, akkor a kollektívánk nem fog fejlődni, és a mi fejlődésünk is akadályoztatva lesz.
Nem kell hogy mindenki hazafi és hős legyen. Nem is mindenki alkalmas rá. De ezeknek a szervezeteknek a szükségességét nem lehet tagadni. Ha valami nem tökéletes, akkor meg kell javítani. Ezen fáradozni nemes és jó. Kidobni a kukába és tagadni az egészet, aztán várni hogy valaki más oldja meg a problémákat amiket eddig az ilyen szervezetek oldottak meg - szűklátókörűség.
Kedves Kérdező!
"Jó én ezt akkor sem tudom megérteni. Azt mondják
Isten mindenható szóval dönt afelett hogy hova
születünk, mikor, milyen néphez, milyen családhoz."
Attól, hogy valami felett dönthet, még nem biztos, hogy beavatkozik a dolgokba, nem értem te a kettőt hogy mostad össze...
"Ha Isten nem tud mindenről dönteni akkor nem
mindenható."
Senki sem mondta, hogy Isten efelől nem tudna dönteni.
" "Isten áldd meg a magyart" - Igen Katy ez a magyar
himnusz, tudod, ismered ugye?"
És miért pont a Magyarokat áldja meg? Miért nem minden embert? Meg mi az, hogy Magyarok Istene? A Kereszténység pont nem erről szól.
" "Ha küzd ellenséggel" Az elszállt világnézeted ellenére,
mint írtam a fizikai világban a fizikai támadást, csak
fizikai eszközökkel lehet kivédeni. Próbáld meg az
ellenkezőjét."
Krisztus kővetői nem fizikai, hanem szellemi eszközökkel védték magukat, lehet, hogy emiatt sok bántalmazás érte őket, de a jutalmuk nem fog elmaradni.
Csatlakozom, István Testvérem válaszához.
Jézus azt mondta, hogy a Tanítványait arról lehet megismerni ha szeretet van köztük,
Az apostolok sem álltak bosszút a sérelmekért, pedig nem egy ilyen testvért akkoriban a Rómaiak kivégeztek.
Isten pedig nem segít, ahogy valaki írta, olyanban amit tilt
(Róma 12:18-21) . . .. 19 Ne álljatok bosszút magatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet a haragnak; mert meg van írva: „Enyém a bosszú; én visszafizetek, ezt mondja Jehova.” 20 Hanem „ha ellenséged éhes, adj neki enni; ha szomjas, adj neki inni; mert ha ezt teszed, tüzes szenet gyűjtesz a fejére”. 21 Ne hagyd, hogy legyőzzön a rossz, hanem a rosszat mindig győzd le a jóval.
Aki Isten helyett akar bosszút állni, az, tulajdon képen felül bírálja Isten kijelentéseit, és Isten helyett akar dönteni, vagy torolni
Már pedig egy Isteni önátadásban élő személy nem ragadja magához a bosszúállás hatalmát, ez egyedül csak az Isten joga, még Jézus sem tette.
Katy Weaver
Azért írtam, hogy nem biblikus a Himnusz szövegzése, mert a szó szorosan vett érelmében annak ellenére kér védő kart Istentől - mindenki, aki énekli - hogy Isten azt mondta, ezt azért nem kéne.
Nem pusztán arról van szó, hogy önmagában ne lenne anti-keresztényi kérés ez a kérés. Pedig már maga ez ki kell hogy verje a biztosítékot. Nem, ennél még többről is szó van, hiszen egy ilyen kereszténység alaptételét semmibe vevő kérést éppen Istenhez intéz, és ez már ha jól számolok, a második arculcsapása Krisztus akaratának egy mondaton belül.
Ha nagyon sok időm lenne, akkor sem tudnám ennyire kevés karakterrel torkonsz..ni Krisztus kérését.
Én a magam részéről elhibázottnak tartom ezt a történetet, de annyi egészen bizonyos, hogy a mű nem titkolt szerzőjének nem sok fogalma volt arról, mi az a Krisztusi út, vagy hogy miért volt Ő itt közöttünk.
Magyarként csak szégyenkezni van okom a Himnusz miatt.
De! A Himnusz nemzeti jelkép. Megsértése bűncselekmény. Úgyhogy bocsánat, hogy negatívan nyilatkoztam róla, nem szeretném a köznyugalmat megsérteni, sem senkit.
Én nem éneklem. Mindenki tegye amit érez.
Eszem megáll...
Na jó én a véleményemet leírtam, hogy ezen kívül melyik nem megemlített részletébe kezdtek el vájkálni a dolognak, elmondjátok-e ugyanazt kétszer vagy sikerül-e 2 egymást követő mondatban ellentmondani saját magatok, mint István barátom, nem érdekel. A Jehova tanúival vagy akármelyik másik vallási fanatikussal vitatkozni olyan mintha ezt egy gondolkodásra képtelen lénnyel próbálnám... Meggyőzni egymást úgysem tudjuk, igazából engem nem is érdekel mit hisztek, érdekelt engem a Jehova tanúinak ez az álláspontja hogy miért és hogyan, le lett írva, én leírtam a saját véleményemet. Én nem értek egyet a dologgal, de vitához meg vitapartner kéne, szóval ennek hiányában inkább pontot tennék a dolog végére.
Ott van a lényega 14-es,15-ös válaszolónál is, amit értelmezni kéne (tudni), de látom nem sikerült, és lévén hogy kellemetlen inkább az "amit nem látok az nem létezik" elvet sikerült alkalmazni.
Na, köszönöm a válaszokat mindenkitől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!