Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Várható a közeljövőben, hogy...

Várható a közeljövőben, hogy megjelenik a Szentírás Új Világ fordítása revideált kiadása?

Figyelt kérdés
Esetleg magyar nyelven?

2013. aug. 30. 23:32
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
94%

Vidiripi

"...az őszinte kritikától vagy kérdéstől egy Tanú sem zárkózik el szerintem"

Bár csak lenne egy lista hogy melyik az őszinte kritika és kérdés.

De mivel ilyenről nem tudok talán megpróbálhatnád meghatározni hogy milyen kritériumok alapján lehet ezt eldönteni.

2013. szept. 3. 09:39
 12/40 anonim ***** válasza:
86%

- 1 példát már magad is tettél, hogy odafigyeltél, a válaszomra.

- A másik, hogy, akit tényleg érdekel az adott bibliai téma válaszol is rá (ahogy tetted is) és ha nem ért egyet vele, azt is elmondja őszintén miért nem ért egyet vele.

- Vitatkozásnak helye nincs, csak beszélgetésnek.

- És még egy fontos: nem ömlesztve zúdítja a kritikáját vagy kérdéseit, hanem szépen sorjában, hogy ki lehessen tárgyalni az adott kérdést.

(persze van még sok szempont, mely tényleg eldönti, hogy, csak sértegetésről vagy gúnyolódásról van e szó, de most ennyi jutott eszembe)

2013. szept. 4. 23:26
 13/40 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

Ez teszik!

2013. szept. 4. 23:33
 14/40 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kérdező, ahogy már előttem írták, ha szükség lesz rá, megteszik a kiigazítást a Tanúk.

"Ha tanú vagy akkor csodálkozom hogy ezt megtetted. Ha nem vagy tanú akkor nincs nagy jelentősége."

Kedves Vidiripi! Már sok eszmecserét folytattunk itt ezeken az oldalakon, te írtál nekem, mint Tanúnak, én válaszoltam és fordítva. Nagyra tartalak, mint türelmes és önálló gondolkodót, akivel értelmes beszélgetéseket lehet folytatni. Most viszont megleptél. Ebben az esetben ugyanis én is csodálkozom az iménti mondatodon, mivel azt hittem, hogy számodra a Tanúk (akár én is) erről ismertek. Mert hogy Jehova Tanúi oktatási rendszere gyakorlatilag ilyen alapokon működik, az irodalmaink ilyen racionális érvekkel, levezetésekkel vannak tele.

Az egész Új Világ fordítás ugyanilyen szellemben és ugyanilyen alapossággal készült, az egyik fontos segédeszközünk (az Érveljünk könyv) a legkorábbi ismert kéziratokon kívül mintegy 27. bibliafordítást alkalmaz a vitatott részek tisztázására.

2013. szept. 19. 15:22
 15/40 anonim ***** válasza:
93%

Vidiripi

"Mert hogy Jehova Tanúi oktatási rendszere gyakorlatilag ilyen alapokon működik, az irodalmaink ilyen racionális érvekkel, levezetésekkel vannak tele."

Vannak akik nem tanulnak valami jól. (akinek nem inge.....)

"Az egész Új Világ fordítás ugyanilyen szellemben és ugyanilyen alapossággal készült, az egyik fontos segédeszközünk (az Érveljünk könyv) a legkorábbi ismert kéziratokon kívül mintegy 27. bibliafordítást alkalmaz a vitatott részek tisztázására."

Ez egyenlőre erős vita tárgyát képezi. Óvatosan kezelem. De egyébként használom az ÚVF-t.

2013. szept. 19. 23:33
 16/40 anonim ***** válasza:
15%

Kedves Vidiripi!

Luther bibliája is heves kritika tárgya volt a maga korában, szörnyű dolgokat állítottak róla az ellenlábasai, pedig messze nem tért el annyira az akkor rendelkezésre álló főáramtól, mint ma az ÚV fordítás.

De mint láthatod, az általad észrevételezett "hiányosság" sem volt igaziból hiány. Elég durva figyelmetlenség lenne egy ilyen névkihagyás, ezért sem értettem, hogy te miért feltételezed az ÚV fordításról, hogy ilyen silány munka. Sok kritikus használ fel ilyen és ehhez hasonló ellenvéleményt, de ez még nem jelenti azt, hogy igazuk van.

2013. szept. 20. 10:06
 17/40 anonim ***** válasza:
23%

Vidiripi

Máté 11:12

Nézd meg a többi fordításban is.

"De mint láthatod, az általad észrevételezett "hiányosság" sem volt igaziból hiány."

Arra voltam kíváncsi hogy hogyan reagálnak rá a tanúk de mint kiderült a legtöbben utána sem jártak a dolog.

Pedig hogyan is írtad.

"Mert hogy Jehova Tanúi oktatási rendszere gyakorlatilag ilyen alapokon működik, az irodalmaink ilyen racionális érvekkel, levezetésekkel vannak tele."

Hangsúlyozom a legtöbben.

A lényeg az hogy számomra az a nagyon zavaró hogy amiről az Őrtorony nem ír az már nem is lehet igaz mert sokszor találkozom ezzel a hozzá állással. Vagy a másik véglet. Amiről az Őrtorony ezt meg ezt írta az a tuti. Hát ez sem valami jó álláspont. Persze ez az én véleményem.

"Sok kritikus használ fel ilyen és ehhez hasonló ellenvéleményt, de ez még nem jelenti azt, hogy igazuk van."

De azt sem jelenti hogy mindenben tévednének.

Az ÚVF továbbra is ERŐS vita tárgyát képezi.

2013. szept. 20. 10:44
 18/40 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Vidiripi! Ismerem a problémádat, ezen újabb versel kapcsolatban egyesek szintén nyakatekert és a teljes Írással össze nem egyeztethető értelmezést erőltetnek. A Bibliában sehol sincs szó arról, hogy Isten Királysága "erőszakot szenved" és "erőszakoskodók igyekeznek hatalmukba keríteni" - ez abszurd lenne. Ugyanis Isten Királysága NEM FÖLDI Királyság, hanem égi, melyre semmiféle hatással nincsenek a földi erőszakos emberek, legfőképpen reménytelen vállalkozás lenne "hatalmukba keríteni"! Itt nem erről van szó, és nagyon sok más fordítás sem ért ezzel egyet.

Jézus Krisztus számos gondolatébresztő példázatot közölt Isten Királyságával kapcsolatban. Egyetlen egyszer sem arról beszélt, hogy "erőszakos emberektől erőszakot szenved", hanem annak mindennél értékesebb voltáról, arról hogy a tanítványaihoz hasonló emberek szüntelen keresik és mindenüket feláldozzák érte! Jézus erre a ritka és bámulatra méltó tulajdonságra utalt az Isten Királyságáról szóló számos, gondolatébresztő példázatának egyikében. Jézus ezt a példázatot vagy szemléltetést, mely az értékes gyöngyről szól, a tanítványai körében mondta el, a következő szavakkal: "hasonló az egek királysága egy utazó kereskedőhöz, aki drága gyöngyöket keres. Miután talált egyetlen nagy értékű gyöngyöt, elment, nyomban eladta mindenét, és megvette azt" (Máté 13:36, 45, 46).

A példázatbeli férfiról a legtöbb kereskedő bizonyára azt gondolná, hogy ostobaságot követett el. Egy körültekintő üzletembernek eszébe sem jutna, hogy ilyen kockázatos vállalkozásba fogjon. Ám a Jézus példázatában említett kereskedőt másfajta értékrend vezette. Neki nem anyagi haszon volt a jutalma, hanem az abból fakadó öröm és megelégedettség, hogy valami kimagaslóan értékes lehet az övé. Ez a gondolat Jézusnak egy másik, hasonló szemléltetésében is megfigyelhető. Ez így szól: "Az egek királysága hasonló a mezőben elrejtett kincshez, amelyet egy ember megtalált és elrejtett; örömében aztán elmegy, eladja, amije van, és megveszi azt a mezőt" (Máté 13:44).

Tehát Jézus e tárgyat érintő minden más példázatában az égi Királyság megszerzésének a legnemesebb céljáról, az erre való törekvés mindennél értékesebb voltáról beszélt. Így nyilvánvaló, hogy a Máté 11:12-ben sem valami értelmetlen dologról, a szövegösszefüggéssel teljesen ellentétesen nyilatkozott.

Jézus rámutatott az éles ellentétre, amikor ezt mondta a hűségesekről: "Keresztelő János napjaitól... mindmostanáig az egek királysága a cél, amelynek elérésére törekednek az emberek, és akik erre törekednek, megragadják azt" (Máté 11:12).

Mire utal a "törekednek" kifejezés? Egy bibliai szómagyarázó szótár ezt írja arról a görög igéről, amelyből ez a kifejezés ered: "Ez az ige erőteljes igyekezetet sejtet" (Vine’s Expository Dictionary of Old and New Testament Words). Magáról a versről pedig Heinrich Meyer bibliatudós kijelenti: "Így érzékelteti a közelgő messiási királyságra való buzgó, rendületlen törekvést és az érte való küzdelmet... A királyság iránti érdeklődés ennyire buzgó és erőteljes; többé már nem a nyugodt várakozás jellemzi." Az utazó kereskedőhöz hasonlóan ez a néhány személy nyomban felismerte az igazi értéket, és kész volt mindenéről lemondani a Királyságért (Máté 19:27, 28; Filippi 3:8).

De Lukács szerint is erről van szó:

(Lukács 13:24) "Megfeszített erővel küzdjetek, hogy bejussatok a szűk ajtón, mert — mondom nektek — sokan igyekeznek majd bejutni, de nem tudnak"

2013. szept. 20. 16:58
 19/40 anonim ***** válasza:
0%

"Arra voltam kíváncsi hogy hogyan reagálnak rá a tanúk de mint kiderült a legtöbben utána sem jártak a dolog."

Ezt nem értem. Miről beszélsz itt? Minek nem jártak utána a legtöbben?

"Hangsúlyozom a legtöbben.

A lényeg az hogy számomra az a nagyon zavaró hogy amiről az Őrtorony nem ír az már nem is lehet igaz mert sokszor találkozom ezzel a hozzá állással."

Hol és kinél? Én nem igazán találkoztam ilyennel ugyanis! Ki volt az a Tanú, akinek eleve nem igaz semmi, amiről az Őrtorony nem ír??? Vagy általánosítasz? Én hosszú ideje Tanúk között élek, miért akartok folyton olyan butaságokat állítani róluk, mely képtelenség?!

"Vagy a másik véglet. Amiről az Őrtorony ezt meg ezt írta az a tuti. Hát ez sem valami jó álláspont."

Igen, hiszünk abban, hogy Jehova Tanúi irodalma az igazat írja a fontos bibliai igazságokról. Azért hiszünk benne, mert ugyanis az a fent említett racionális érvelésrendszerével bebizonyítja annak valós voltát, lehetővé teszi, hogy meggyőződjünk az igazságról. És ezt nem felületesen, látszólagosan, az évszázados téveszméket csalafinta módon alátámasztó, gyakran félrefordított versekkel teszi, hanem a teljes Írással összhangban. Nem mindegy.

""Sok kritikus használ fel ilyen és ehhez hasonló ellenvéleményt, de ez még nem jelenti azt, hogy igazuk van."

De azt sem jelenti hogy mindenben tévednének."

Semmi akadálya a bizonyításnak, de annak akkor olyannak kell lennie, ami nem az imént említett álbizonyítékokkal teszi ezt, hanem következetesen. Ebben nagyon gyengén muzsikálnak a világ azon teológusai, akik a sok évszázados emberi filozófiákat és vallásos téveszméket akarják a Biblia szavaival igazolni!

2013. szept. 20. 17:13
 20/40 anonim ***** válasza:
93%

Vidiripi

"Ismerem a problémádat,..."

Dehogy ismered! A bibliai igét azt ismerheted.

"Jézus Krisztus számos gondolatébresztő példázatot közölt Isten Királyságával kapcsolatban. Egyetlen egyszer sem arról beszélt, hogy "erőszakos emberektől erőszakot szenved", hanem annak mindennél értékesebb voltáról, arról hogy a tanítványaihoz hasonló emberek szüntelen keresik és mindenüket feláldozzák érte! Jézus erre a ritka és bámulatra méltó tulajdonságra utalt az Isten Királyságáról szóló számos, gondolatébresztő példázatának egyikében. Jézus ezt a példázatot vagy szemléltetést, mely az értékes gyöngyről szól, a tanítványai körében mondta el, a következő szavakkal: "hasonló az egek királysága egy utazó kereskedőhöz, aki drága gyöngyöket keres. Miután talált egyetlen nagy értékű gyöngyöt, elment, nyomban eladta mindenét, és megvette azt" (Máté 13:36, 45, 46)."

Nagyon jó nagyon szép de nem erről van most szó. Hanem a Máté 11:12-ről.

Na ná hogy nem Isten királysága szenved erőszakot embertől. Csúnya is lenne ha ez lehetséges volna. Hála Istennek ez nem így van.

"A példázatbeli férfiról a legtöbb kereskedő bizonyára azt gondolná, hogy ostobaságot követett el. Egy körültekintő üzletembernek eszébe sem jutna, hogy ilyen kockázatos vállalkozásba fogjon."

Vannak rá üzleti példák is az életből. De annak semmi köze a Bibliához.

"Így nyilvánvaló, hogy a Máté 11:12-ben sem valami értelmetlen dologról, a szövegösszefüggéssel teljesen ellentétesen nyilatkozott.

Jézus rámutatott az éles ellentétre, amikor ezt mondta a hűségesekről: "Keresztelő János napjaitól... mindmostanáig az egek királysága a cél, amelynek elérésére törekednek az emberek, és akik erre törekednek, megragadják azt" (Máté 11:12)."

Nyilvánvaló hogy itt nem erről van szó.

"Mire utal a "törekednek" kifejezés? Egy bibliai szómagyarázó szótár ezt írja arról a görög igéről, amelyből ez a kifejezés ered: "Ez az ige erőteljes igyekezetet sejtet" (Vine’s Expository Dictionary of Old and New Testament Words)."

A "törekedés" kifejezés eredetiben "erővel való előrehaladás"!

De majd erre visszatérek ha lesz időm.

"Ezt nem értem. Miről beszélsz itt? Minek nem jártak utána a legtöbben?"

Senki nem reagált jó ideig a felvetésemre. Pedig több személynek is megírtam hol nyilvánosan hol privátban és nem válaszoltak mire nagy sokára vette valaki a fáradtságot és kutatott. De ezen ne akadj fenn. :))

"Hol és kinél? Én nem igazán találkoztam ilyennel ugyanis! Ki volt az a Tanú, akinek eleve nem igaz semmi, amiről az Őrtorony nem ír??? Vagy általánosítasz? Én hosszú ideje Tanúk között élek, miért akartok folyton olyan butaságokat állítani róluk, mely képtelenség?!"

Ja hogy te nem találkoztál vele. Akkor meg sem történhet?

Ácsi bácsi!

Soha nem írtam olyat hogy "eleve nem igaz semmi"!!!!!!! Ez így ebben a formában rágalom és ferdítés.

Képtelenség?

Mond csak melyik Őrtornyos kiadványban írnak arról hogy éveken keresztül tagja volt az ENSZ nem kormányzati szervek részének a társulat?

Több tanú is állította azt hogy ez nem igaz. Természetesen mostanában már nem állítanak ilyet de ha lesz időm majd előkeresem azt a kérdést. Ugyan is én tettem fel.

"Igen, hiszünk abban, hogy Jehova Tanúi irodalma az igazat írja a fontos bibliai igazságokról. Azért hiszünk benne, mert ugyanis az a fent említett racionális érvelésrendszerével bebizonyítja annak valós voltát, lehetővé teszi, hogy meggyőződjünk az igazságról. És ezt nem felületesen, látszólagosan, az évszázados téveszméket csalafinta módon alátámasztó, gyakran félrefordított versekkel teszi, hanem a teljes Írással összhangban. Nem mindegy."

Igen ezért kell ezeket az "igazságokat" időről időre "finomítani".

Amit leírtál azt meg is lehetne fordítani és az Őrtoronyra alkalmazni.

De ez egy másik téma. Sort kerítünk erre is.

"Semmi akadálya a bizonyításnak, de annak akkor olyannak kell lennie, ami nem az imént említett álbizonyítékokkal teszi ezt, hanem következetesen. Ebben nagyon gyengén muzsikálnak a világ azon teológusai, akik a sok évszázados emberi filozófiákat és vallásos téveszméket akarják a Biblia szavaival igazolni!"

Mit tanított Russel és mit tanított Rutherford "bíró"? (már ez bíró dolog is fura) S akkor hasonlítsuk össze napjaink Őrtorony teológiájával. Pedig ők is következetesek voltak és a Biblia szavaival igazoltak mindent.

De akkor hogy is van ez?

2013. szept. 21. 10:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!