Az ateisták nem hisznek Istenben. Akkor miért válaszolgatnak (elég sokszor) itt, a vallással kapcsolatos kérdésekre?
"a kedvenc kitalált barátjuk"
:))) Na jó, azért ez kicsit talán erős volt. :DDD
Ateistaként nekem alaból nincs gondom a hívőkkel, de legyünk őszinték, inkább ők hajlamosak a felsőbbrendűségi komplexusra, és ők ítélnek meg másokat, miközben elvileg épp nekik nem kellene.
Popper szerint két féle ember foglalkozik az istenséggel, a hívő és az ateista. És Isten mindkettőjüket szereti. Állítólag a közömbösek nem tetszenek neki.
Ide kívánkozik egy történet is, Heller 22-es csapdájából:
Yossarian a szeretőjével heverve az ágyban szidta az Istent, gyengeelméjűnek, vén bükkfagatyásnak nevezve őt, aki szükségesnek látta a taknyot bevenni a teremtésbe. Az asszony sikoltozni kezdett:
– Ne merj így beszélni róla!
– Miért, úgy tudom, te sem hiszel Istenben?
– Igen, de az az Isten, akiben én nem hiszek, jóságos és mindentudó, nem olyan aljas és ostoba, mint az, akiben te nem hiszel!
Érted ezt? Én másnak képzelem, akiben NEM hiszek, mint amilyennek te képzeled, akiben NEM hiszel. Hát nem csodálatos? :-)
Amiért a hívők pl. az ezo topikba. (Amik ugye nem igazán kompatibilisek.)
http://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__magia-okkultizmus__4..
#5, 10:38
"Az utóbbi viszont veszélyesebb, sokszor pénzbe kerül és akik állítják, hogy működik, nem tudják bizonyítani. Pedig ez csak is rajtuk múlna és nem máson."
Szerintem a vallás veszélyesebb (lemészárolt milliók), többe kerül (indokolatlan egyházi adók, adományok, támogatások), és még csak nem is próbálják bizonyítani, persze nem is lehetne.
Mert egy ateista sem kevesebb, mint bármelyik vallás tagja, így neki is lehet véleménye, amit épp ugyanúgy joga is van kifejteni.
Ha olyan kérdést látok, hogy valaki pl hívők véleményét kérdezi mondjuk a Biblia egy részének értelmezéséhez, ahhoz ateistaként természetesen nem szólok hozzá, hisz nem tudok mit érdemben válaszolni. De a vallás topic kérdéseinek nagy részénél nem az a helyzet, inkább csak nagy általánosságban tesznek fel kérdéseket, véleményekről érdeklődnek (na meg szép számmal fordulnak elő burkolt provokációk is a valláson kívüliek felé), ilyen esetekben nem értem, miért ne válaszolhatna bárki.
Azt elvárni, hogy vallásról feltett kérdés esetén kizárólag vallásosak (sőt, kizárólag a kérdező vallását képviselők) válaszoljanak, arra emlékeztet engem, mint amikor valamely tinilány a facebookon "Ugye szép vagyok?" szöveggel oszt meg magáról képet, a nemleges válaszok szerzőit pedig elküldi melegebb éghajlatra, merthogy ő nem ilyen választ vált volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!