Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Adventisták szombaton hívnak...

Adventisták szombaton hívnak mentőt, ha szükség van rá?

Figyelt kérdés

Hiszen akkor dolgoztatnak valakit.

Elnézést, ha kötekedésnek tűnik, számomra nem az, azért nem a valláskritika témában tettem fel a kérdést!

Nem szeretnék vitát nyitni, csak egy egyszerű választ, lehetőleg adventistáktól!

Köszönöm!

2013. júl. 29. 15:38
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Kedves Péter örülök, hogy írtál ismét!

Akkor te, mint adventista azt mondod, hogy nem kötelező megtartani a szombat napot, csak egy lehetőség, akkor ennyi erővel miért gond, ha az elfogadott vasárnapot tartom meg, ugyan azért a célból, amiért ti tartjátok a szombatot?

Örülnék, ha reagálnál az előző kommentemre, melyet neked címeztem.

Az utolsó hozzászólásodnál a szombat van az emberért idézettel kapcsolatban annyit hozzátennék, hogy Krisztus mikor pihent szombaton? Mindig az ember érdekében tevékenykedett. Gyógyított, hirdette Isten országát. Így lett az ember a szombatért, és nem önmagáért lett.

Ézsaiás is erről írt:

Ézs 28,12 Ő, a ki ezt mondá nékik: Ez a nyugalom, hogy nyugtassátok meg a megfáradottat, és ez a pihenés! És nem akarták hallani!

2013. aug. 2. 14:02
 12/20 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Szerintem nem gond ha te az elfogadott vasárnapot tartod meg, csupán akkor gond, ha tudod, hogy Isten a szombatot adta, és "csakazértse" azt tartod meg. Pál apostol is megerősíti, hogy a "tudatlanság idejét elnézi az Isten"...

Tankolni lehet mások dolgoztatása nélkül, mert vannak önkiszolgáló kutak, amik nem mellesleg általában olcsóbbak is...

Krisztus minden szombaton megpihent. „Jézus pedig megtért a Lélek ereje által Galileába és híre ment neki az egész környéken. És tanított azoknak zsinagógáiban, dicsőíttetvén mindenkitől. És elment Názáretbe, ahol felneveltetett és bement szokása szerint szombat napon a zsinagógába és felállt olvasni” (Lk. 4:14-16).

A zsidók szombatszemléletének szigorúsága is megfigyelhető abban a tényben, hogy napnyugtáig vártak, azaz addig, amíg a szombat el nem múlt, mielőtt odavitték a beteget, hogy Jézus meggyógyítsa, ahogy az alábbi beszámoló is mutatja:

„Estefelé pedig, amikor leszállt a nap, mind őhozzá vitték a betegeseket és az ördöngösöket; és az egész város odagyűlt az ajtó elé. És meggyógyított sokakat, akik különféle betegségekben sínylődtek és sok ördögöt kiűzött, mivelhogy ismerték őt.” (Márk 1:32-34)

Jézus határozottan kiállt a szombat megtartása mellett:

"Imádkozzatok pedig, hogy a ti futásotok ne télen legyen, se szombat napon: Mert akkor nagy nyomorúság lesz, amilyen nem volt a világ kezdete óta és nem is lesz soha”. (Mt. 24:21).

Üdv. Péter

2013. aug. 2. 14:20
 13/20 anonim válasza:

Ne haragudj, de szerintem neked gondjaid vannak a szövegértéssel.

Kérdés: Ha én szombaton igénybe veszem egy munkás ember segítségét, aki saját akaratából, tőlem függetlenül is dolgozik ezen a napon, mindezt azért teszem, hogy Istent szolgáljam, bűnt követek el? Vagy esetleg én tartozok felelősséggel azért, hogy ő saját meggyőződésből reggel azt választotta, hogy bemegy dolgozni?

Ebben a helyzetben te mit tennél? Indulsz a gyülekezetbe, ahol te tartod a délelőtti istentiszteletet, de leáll alattad az autó félúton:

a: otthagyod az autót és a maradék 30 km-t legyalogolod... mire beérsz az imaházba, már vége a napnak

b: alapból útnak sem indulsz attól rettegve egész életedben minden egyes szombaton, hogy mi van, ha valami történik, ami miatt igénybe kell venni másnak a segítségét. Itt térjünk ki arra, hogy csak az számít munkának, ha valaki pénzt kér a segítségnyújtásért, de az már nem tekinthető munkának, ha valaki nem kér pénzt ugyan ezért a segítségnyújtásért? Tehát autót szerelek szombaton pénzért = munka, autót szerelek szombaton ingyen = nem munka? mind a kettőnél ugyan az a cselekmény, mégis, melyik a bűn?

Ugyanis fentebb írták, hogy az nem bűn, ha szombaton egy beteghez orvost hívnak. Pedig tudjuk, hogy az orvos sem ingyen látja el a beteget. De azt is tudjuk, hogy Jézus gyógyított szombaton. Akkor most mondjam az orvosnak, hogy nem adok pénzt, amiért ellátta a beteget, mert akkor az már bűnnek minősül? Vagy ne is hívjak orvost, hagyjam szenvedni a beteget, vagy rosszabb esetben meghalni? Úgy látszik, hogy a cél szentesíti az "eszközt".

De még itt van az utolsó lehetőség is.

c: bemész a benzinkútra, saját kezűleg megtankolsz, törvénytisztelő emberként fizetsz azért, hogy megtankolhattál és végül sikeresen oda érsz az imaházba és megtartod az istentiszteletet.

A fentiek értelmében és Jézus erre vonatkozó szavait tanulmányozva azt tanácsolom, hogy gondolkodj ezeken a kérdéseken én mindenesetre a c opciót választom, a jó cél érdekében.

Furcsa egyébként, hogy képmutatóknak titulálod a szombat ünneplő embereket, miközben Jézus pont az ilyen kötözködő viselkedésre használta ugyanezt a szót, amikor őt magát vádolták szombat tiprással.

2013. aug. 2. 14:44
 14/20 A kérdező kommentje:

Péter!

Pál nem erősítette meg azt, hogy ha valaki tudatlan, azt elnézi az Isten. Nem mondom, hogy nem így van, de nem ezt erősítette meg.

Az idézet így van, amiről te lehagytad az ’e’ szócskát.

29. Mivelhogy azért az Istennek nemzetsége vagyunk, nem kell azt gondolnunk, hogy aranyhoz, vagy ezüsthöz, vagy kőhöz, emberi mesterség és kitalálás faragványához hasonlatos az istenség.

30. E tudatlanságnak idejét azért elnézvén az Isten, mostan parancsolja az embereknek, mindenkinek mindenütt, hogy megtérjenek:

És természetesen érdemes még tovább, és előtte is elolvasni.

Előtte azt írtad, hogy nem kötelező, hanem egy lehetőség. Most meg azt, hogy bűn, ha tudjuk, hogy ezt a napot meg kell tartanunk, és nem azt tartjuk. Igen, vagy nem, ami ezen túl van, az ördögtől van.

Nem hinném, hogy lenne bárki is, aki dafke azért is a „vasárnapon szentelem pihenésnek” felfogással élne, holott tudja, hogy Isten a hetedik, azaz a szombati napon akarta ezt tetetni velünk. Olyanok vannak, akik úgy tudják, hogy vasárnap támadt fel Jézus, és ennek emlékére vasárnap gyűlnek össze.

„Tankolni lehet mások dolgoztatása nélkül, mert vannak önkiszolgáló kutak, amik nem mellesleg általában olcsóbbak is...”

Az ilyen felfogás félelmetesen hasonlít a farizeusi törvénykezésre. Kőre köpni szombatnapon lehet, porra nem, mert akkor sarat csinálok, azaz dolgozom. Mellesleg a szombati tankolással kapcsolatban, ha az emberek nem mennének szombaton tankolni, akkor nem lennének nyitva szombaton a benzinkutak. A benzinkutas nem azért dolgozik szombaton, mert így tetszik neki, hanem azért, mert muszáj. Ha tankolsz, azzal arra ösztönzöd az üzemeltetőt, hogy nyitva legyen aznap. Isten mannát hullatott pénteken dupla adagot, hogy szombatnapon ne kelljen szedni. Ha fogy a benzin, pénteken kell megtankolni a szombatünneplő felfogás szerint. De van egy másik megoldás is, amit Jézus is tett, erre a következő válaszomba fogom megválaszolni.

Krisztus a zsinagógában felolvasott két sort, és hozzáfűzött egy mondatot. Ma az előadók mikrofon elé állnak, egy órát beszélnek. Krisztus, amit tett hirdetés, ma inkább nevezném agymosásnak. Ez az én felületes véleményem, és elnézést, nem a témába vág.

Mt. 24:21-el kapcsolatban miért ne fussanak? Az munka? Nem dolgoznak, nem keresnek vele pénzt, nem dolgoztatnak, hanem mentik maguk és mások életét. Lehet, hogy a szombatnapot mégis úgy kellene megtartani, ahogy az rendelve van? Imádkozni kell, hogy a futásom ne szombaton legyen, de tankolhatok, mehetek sok-sok kilométert, hogy előadást hallgassak.

2013. aug. 2. 17:29
 15/20 A kérdező kommentje:

Kedves 13-as válaszoló!

Van egy ’d’ variáció is, amit nem említettél. Krisztus, amikor például Galileába tartott „előadást”, előtte odament.

Ha neked messze kell előadást tartanod, menj el az ottani hittestvéredhez előző nap, és reggel együtt sétáljatok el az előadás helyszínére. Nem kell beindítani az autót, nem kell utazni, nem keveredsz az út során kalamajkába, nem kell tankolnod szombaton.

Egy előjárónak amúgy sem tesz rosszat, ha kicsit közelebbről megismerkedik a testvérekkel és a családjukkal, és a testvéreknek is jólesik, ha egy előjárót, vagy egy előadót, egy testvért a házukba fogadhatnak, és megvendégelhetik.

Erről ennyit.

Szia

2013. aug. 2. 17:34
 16/20 anonim válasza:

Kedves kérdező, bár Péternek szólt a hozzászólásod, én mégis intéznék hozzád pár szót és utána mennem kell.

Az, hogy feszegeted ezt a kérdést (azon túl, hogy már tisztán látszik, hogy provokálás), kísértetiesen hasonlít arra, amit a Szentírásban olvasunk minden egyes alkalommal, amikor a farizeusok felléptek Jézus ellen és fogást kerestek rajta. Ugyanígy feszegették a szombat kérdését, hogy ez már bűn, az már nem bűn. A farizeusok sokkal szigorúbban vették ezeket a kérdéseket és törvényeskedtek. Jézus megmutatta a szombat valódi értelmét, ami a farizeusoknak már túlzás volt. Te is most fogást keresel a szombat kérdésén, de hidd el, a szombat lényege nem abban van, hogy tankolok-e vagy sem, vagy hogy hány km-t megyek, hogy veszek-e a boltban egy ásványvizet, ha most jöttem a sivatagból és mindjárt szomjan halok, vagy reálisabb esetben szombaton bemegyek egy boltba venni ételt a kint kuporgó hajléktalannak.

A lényeg, hogy törekednünk kell péntekig elvégeznünk minden dolgunkat, hogy szombaton csak az Úr dolgaival tudjunk foglalkozni. Mi ebben olyan megbotránkoztató? És még egyszer, akik pl. a benzinkúton dolgoznak, hidd el, hogy nem az adventisták miatt dolgoznak:)

Ja és még annyit, hogy amikor tudok, természetesen elmegyek egy nappal hamarabb, ez nem csak neked jutott eszedbe az évtizedek során, de tudod nem mindig tudok szabadságot kivenni, mert péntek naplementéig dolgozom, ez nem mindig kivitelezhető, így marad a c megoldás.

2013. aug. 2. 18:04
 17/20 anonim ***** válasza:
Ha valaki szerint szombaton tilos dolgozni, akkor azt se veszem igénybe ha a szabad akaratából más dolgozik, mert szerintem az annyira bűn, hogy én magam se teszem. Ám ha ez csak lehetőség, mint Péter írja, akkor ámen.
2013. aug. 2. 21:02
 18/20 anonim ***** válasza:
Pedig ti törvényeskedtek és kerestek fogást mindenkin, aki nem tart sabbathot, ami bár a zsidóknak lett adva, hogy emlékezzenek arra, hogy ki lettek hozva Egyiptomból, de ti annyira kicsavarjátok a Bibliát, hogy bár egyetlen törvényt hangsúlyozott ki Jézus, hogy azt is muszáj, mégpedig a szülői tisztelet, hogy önmagatokat többre tartjátok másoknál. Végül is meg van írva, hogy jönnek hamis próféták.
2013. aug. 2. 21:13
 19/20 anonim válasza:

Kedves utolsó!

Tényleg ne haragudj kérlek, de:

1. Nem én jöttem bírálni téged azzal, hogy "te hamis próféta, miért nem tartod a szombatot, irgum-burgum?", ha jól látom, te jöttél bíráskodni... sőt még egyetlen provokáló kérdés kiírást sem láttam adventista "tollából" arra vonatkozóan és azt felhánytorgatva idézve tőled " mindenkinek, aki nem tart sabbatot", hogy miért vetik el sokan a negyedik parancsolatot, de a többit megtartják stb. Tehát pusztán alaptalan rágalom, hogy mi fogást keresnénk embereken, vagy provokálnánk őket a szombat kérdésében.

2. Tehát szerinted a Tízparancsolat csak a zsidóknak volt adva? Vagy csak a zsidóknak volt adva a negyedik parancsolat, a többi kilenc meg az emberiségnek? Hmm, akkor a Biblia újabb kiadásánál szólni kellene a kiadónak, hogy írják át a negyedik parancsolatot: "Zsidók, megemlékezzetek a szombatnapról, hogy megszenteljétek azt."

A Tízparancsolat már akkor érvényben volt, amikor a zsidók, mint nép még sehol sem voltak.

3. És igen, ha tetszik neked, ha nem, Jézus elkülönítette a szombatot a többi naptól, Jézus az Atya tökéletes jelleme volt ember képében, minden egyes parancsolatot betöltött és megtartott és a saját szájával mondta, amit Máté jegyzett le később: "Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik."

Valóban, a Biblia nem egy nehéz könyv és sajnálom, hogy olvasod a szemeiddel és mégsem látod, hallgatod a füleiddel és mégsem hallod.

Mindenesetre én nem akarom ezt a beszélgetést tovább erőltetni, békében váljunk el és legyen egy szép napod!

2013. aug. 4. 18:32
 20/20 anonim ***** válasza:

Igen, vannak olyan esetek, amikor a munka elkerülhetetlen szombaton, ilyen pl az egészségügyi vészhelyzet.

Én mindenesetre kerülöm más dolgoztatását szombaton, a tankolást elvégzem pénteken, de mint írták korábban, van olyan helyzet, amire Jézus is azt mondta: "szabad szombaton jót cselekedni"

2013. aug. 5. 23:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!