Adventisták szombaton hívnak mentőt, ha szükség van rá?
Hiszen akkor dolgoztatnak valakit.
Elnézést, ha kötekedésnek tűnik, számomra nem az, azért nem a valláskritika témában tettem fel a kérdést!
Nem szeretnék vitát nyitni, csak egy egyszerű választ, lehetőleg adventistáktól!
Köszönöm!
Szia!
Persze. Sőt közlekedni is szoktunk pl. BKV-val, tekintettel arra, hogy nincs minden sarkon imaház. Olyan is volt, hogy autóval közlekedtem és tankolnom kellett. És még számos olyan helyzetet lehet sorolni, amikor egy adventista más által végzett munkát vesz igénybe, pl. akár kórházban is...ja és pl. Amerikában vannak adventista kórházak is...szóval nincs ezzel semmi baj.
Üdv. Péter
Köszönöm szépen a válaszokat!
Én is úgy gondolom, hogy mások segítése,/megsegítése (nem munkavégzés) szombaton lehetséges, ám mi messze vagyunk Krisztustól! Mi magunktól nem tudunk jót cselekedni!
Számomra a mentőt hívok és a tankolás között azért óriási a különbség, vagy pl. aközött, hogy veszek a gyerekemnek egy fagyit. Itt az én saját érdekemet nézem és valakit dolgoztatok, nem pedig valakinek szüksége van segítségre (mentő).
Ez az ige ebből a szempontból érdekes:
Mózes II. könyve 20. rész
10." De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van;"
Ha így nézzük akkor pl. senkit nem dolgoztathatnánk szombaton (pl.:tankolás)
A sabbat törvényében a gyülekezést megtartjátok, de pl. a tűzgyújtást (autó beindítása), ne dolgoztassál másokat azokat nem.
Az egyiket megtartjátok mert jó! A másikat nem mert esetleg kényelmetlen?
Elnézést, ha kötekedésnek tűnik, számomra érdekes és fontos téma!
Köszönöm!
Az adventisták se tartják meg a szombatot szó szerint, csak kell nekik valami, amiben elmondhatják, hogy ők jobbak, mint mások. Mint a Jehova Tanúinál Isten nevének kérdése. Minden egyház ezt csinálja. Találnak valamit a Bibliában, ami csak rájuk jellemző, és kihirdetik, hogy ők az egyedül igaz egyház... Ne hallgass azokra, akik ezt csinálják! Kezdd el inkább Jézus szavait olvasni a 4 evangéliumban, és ENGEDELMESKEDJ azoknak. Jézus szavai által leszünk megítélve, nem pedig aszerint, hogy melyik egyház teológiáját követjük. Jézust kell követnünk, nem egyházakat.
Nézd ezt meg:
http://www.youtube.com/watch?v=K2Sg54RbjQs
Isten áldjon!
Kedves kérdező, ahogyan idézted is:
"...a ki a te kapuidon belől van;"
Evidens, hogy aki az én kapumon belül van, az én házamban tartózkodik, az iránt én vállalom a felelősséget bármit is tesz, az ige értelmében. Tehát nem fogom a vendégemet, barátomat, családtagomat megkérni arra, hogy szombaton segítsen nekem összeszerelni az új konyhaszekrényt, akkor sem, ha pl. ateista lévén felajánlja, hogy megcsinálja helyettem, hogy én megtudjam tartani a szombatot, ha már ez annyira fontos nekem. Viszont az olyan emberek iránt nem tudok felelősséget vállalni, akik saját akaratukból úgy döntenek, hogy szombaton dolgoznak pl. a benzinkúton. ha én szombaton nem tankolok, a magam részéről eleget tettem az igének, de az ő helyzetén nem javítok, mert a kutas ettől függetlenül végezni fogja a munkáját. Ha tudom, hogy szombaton gyülekezetbe kell mennem, akkor pénteken napnyugta előtt megtankolom az autóm, hogy ne kerüljek kellemetlen helyzetbe, hogy út közben kelljen betérnem egy benzinkútra. Ez az én felelősségem. De ha rajtam kívül álló okok miatt történik valami az autóval, miközben a gyülekezetbe tartok, akkor miért ne kérhetnék segítséget? Isten szeretné, hogy szombaton a hittestvérekkel együtt legyek én is, hiszen Ő kérte ezt az igében. Mit tudok tenni? Segítséget kérek, akár attól az embertől, aki a benzinkúton van, sajnos ő akkor is dolgozni fog, ha ott vagyok - ha nem, ha rossz helyzetbe kerültem, segítségre van szükségem annak érdekében, hogy eljussak az imaházba. Ha szombaton valaki bajba kerül, én is segítek, ha én kerülök bajba, elfogadom a segítséget, hiszem, hogy így nem megrontjuk a szombat szentségét, hanem ezzel a segítő lelkülettel, hozzáállásunkkal betöltjük a szeretet igéjét. Ami ezen felül van, az törvényeskedés.
Sziasztok!
Egy dolgot kellene tisztázni! A szombat lett az emberért, sem nem az ember a szombatért. Nekünk van szükségünk egy napra, amikor megpihenhetünk, és összejöhetünk a testvérekkel. A szombat nem kötelesség hanem lehetőség...
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!